Vize İşlemleri
TürkiyeTürkiye Aile İkamet İzni, Türk vatandaşı ile evli yabancı uyruklunun veya Türkiye’de en az 1 sene boyunca yasal olarak ikamet eden iki yabancı uyruklu eşin birinin sponsor olup gelirini ispatlaması şartıyla alabileceği ikamet izni türüdür.
Aile ikamet izni almak için en önemli şartlardan biri yabancının vize, vize muafiyet veya ikamet izni süresinin dolmadan başvuru yapılmasıdır. Diğeri de sponsor olacak işinin gelir ve sigorta durumunun yeterli olmasıdır. Bunların yanı sıra aşağıda belirtilecek belgelerin de eksiksiz hazırlanması gerekmektedir.
Başvuru yapılan yabancıdan İstenen Evraklar;
Destekleyiciden (Eş’ten) İstenen Evraklar;
Not: Pasaport geçerliliği talep edilen süreden en az 2 ay fazla olmalıdır.
Türkiye aile ikamet izni randevusu yabancının ikamet ettiği ildeki Göç İdaresi’nin online sistemi üzerinden alınır. Randevu alınırken dikkat edilmesi gereken hususları sıralayacak olursak;
Randevu tarihleri ise yabancının ikamet ettiği ile göre değişkenlik göstermektedir. İstanbul’da sistem randevu tarihi seçme şansı vermemekte ve otomatik olarak belirlerken, diğer illerde randevu tarihi seçilebilmekte ve daha kısa sürede alınabilmektedir. Randevu tarihleri İstanbul ilinde yabancının sayısının fazla olması nedeniyle ileri tarihlere verilmekte olup şu an için pandemi sebebiyle randevuya gidilmeden evraklar kargo ile gönderilmektedir. Ancak Antalya, İzmir, Ankara, Bursa gibi illerde Antalya Göç İdaresi, İzmir Göç idaresi, Ankara Göç idaresi ve Bursa Göç İdaresi‘nde randevular yakın tarihe alınıp işlemler daha kısa sürede sonuçlandırılabilmektedir.
Türkiye Aile İkamet İzni Başvurusu nasıl yapılır?
Aile ikamet izni başvurusu yabancının ikamet etmekte olduğu ildeki İl Göç İdaresi’ne online sistem üzerinden bilgilerin girilmesi sonucu yapılan kayıt formu ve randevu ile yapılır. Başvurular yabancının kendisi tarafından yapılabildiği gibi aracı kurumlar ve 3. Şahıslar tarafından da yapılabilir. Başvuru yapılırken girilen bilgilerin doğruluğunun sorumluluğu tamamen yabancıdadır. Yabancı başvuru formunu imzalamak kaydıyla Göç İdaresi’ne ikamet izni almak için gerekli diğer belgelerle birlikte teslim etmek zorundadır.
Türkiye Aile İkamet İzni almak için yabancının Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ödediği harçlar yabancının uyruğuna göre ve başvuru yapılan tarihteki dolar kuruna göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin Bulgaristan vatandaşı bir yabancı 80 dolar ikamet harcı ödemekte iken, Tunus uyruklu bir yabancı 10,5 dolar ikamet harcı ödemektedir.
Bunlara ek olarak vize muafiyetiyle gelen bazı ülke vatandaşları için uyruğuna bağlı olarak tek giriş vize harcı da ödenmektedir.
Diğer bir örnek de kısa dönem ikamet izni alırken 80 dolar ikamet harcı ödeyen Alman vatandaşları, Türk vatandaşı ile evlilik üzerinden Aile İkameti almak isterse harçtan muaftır.
Devlet harçları masraflarına ek olarak yabancının yaşına göre özel sağlık sigorta poliçesi gideri, adresiyle alakalı kanıtlayıcı belgeler için noter giderleri ve danışmanlık firması ile çalışması halinde danışmanlık ve başvuru hizmet gideri masrafları olacaktır.
Çok fazla değişkenlik gösteren bu hesaplamalar için deneyimli ve uzman hizmetlerimizden yararlanarak tüm işlemlerinizi ve ödemelerinizi eksiksiz ve doğru şekilde yaptırabilirsiniz.
Aile Oturum İzni Kaç Günde Çıkar?
Aile ikamet izni İstanbul ilinde normalde 3 ay içerisinde sonuçlanmasına rağmen pandemi sebebiyle süreç daha da uzayabilmektedir. Diğer illerde ise sonuçlanma süreci yabancı nüfusu daha az olduğundan daha kısa sürmektedir.
Aile İkamet İzni ne kadar sürelik alınabilir?
Aile İkamet İzni, yabancının pasaport süresi, sponsor olan eşin sigorta ve iş durumuna bağlı olarak 1, 2 veya 3 yıllık olarak alınabilmektedir. Durumunuzun detaylı değerlendirilmesi ve en doğru başvurunun yapılması için uzman danışmanlarımıza sitemizin iletişim sayfasında yer alan iletişim kanallarından ulaşabilirsiniz.
Aile Oturum İzni Nasıl Yenilenir?
Aile oturum izni yenilemek için yabancının mevcut ikamet izni süresi bitmesine 2 ay kaldığı günden itibaren ikamet izninin son gününe kadar uzatma başvurusu yapılması gerekir. Yapılan başvurularda yabancının pasaport süresinin yenileme talep edilen süreden en az 2 ay fazla olmasına dikkat edilmesi gerekir. Yabancının geçmiş durumu, sponsor olan eşin iş ve sigorta durumu da başvurunun değerlendirilmesi ve olumlu sonuçlanması konusunda önem arz etmektedir.
Aile İkamet izni olan Yabancı Kısa Dönem İkamet İznine geçiş yapabilir mi?
Aile ikamet izni olan Türk vatandaşı ile 3 sene evli kalan yabancı uyruklu boşandıktan sonra Kısa Dönem İkamet İznine geçiş yapabilir. Ya da boşanma davası sürerken bunu kanıtlaması halinde de kısa dönem ikamet izni alma şansı vardır. Kocasından şiddet gören ve aile birliği içinde yaşamayan ve aile oturum izni alma şansı olmayan yabancı uyruklu da mahkeme kararı ile şiddet gördüğünü kanıtlayabilirse aile oturum izni sonrasında kısa dönem ikamet iznine geçiş yapabilir.
Aile İkamet İzni Kartı acil olarak nasıl alınabilir?
Aile ikamet izni İstanbul harici yabancıların az olduğu illerde daha hızlı şekilde alınabilir. Antalya Göç İdaresi, İzmir Göç İdaresi, Bursa Göç idaresi, Ankara Göç İdaresi’nden daha hızlı şekilde alınabilmektedir. Başvuru yapmak için 0212 706 96 14 danışmanlarımızı arayabilirsiniz.
Uzman danışmanlarımız sizlere en iyi hizmeti ve cevabı verecektir.