x
Türkiye

Vize İşlemleri

Türkiye

Yurt Dışında Yaşayan Yabancıların İkamet İşlemi

Yiğit 24/06/21, 08:41
Sayin yetkili, merhabalar benim adim Yigit. internette web sitenizle karsilastim ve sizden bazı konularda cevaplar ve buna bagli olarak da hizmet almak istiyorum. Durumumu kisaca ozetlemek gerekirse: Ben Turkiye Cumhuriyeti vatandasiyim, esim ise Rus Vatandasi. ayni zamanda bir de bebeğimiz var. Bebegimizin de Turk nufus cüzdani henüz yok. Yurt disinda calisiyorum, yani birlikte yaşıyoruz yalnız ikemetgahim hala Turkiye’de bulunuyor. Biz ilk olarak 27 Ekim 2020 tarihinde Turkiye’ye geldik, bir sure kaldıktan sonra 21 Aralık 2020 tarihinde ise Rusya’ya geri donduk. Rusya vatandaslarinin vizesiz şekilde ülkemizde kesintisiz olarak 60 gun kalma hakları varmış; dolayisi ile herhangi bir suc işlememiş olduk (toplamda 55 gun kalis suresi ile cikmis olduk) 24 Nisan 2021 tarihinde ise tekrardan gelip, 15 Haziran 2021 tarihine kadar kalmak istiyoruz. Bu durumda da hesapladigim kadariyla herhangi bir suc işlenmemiş oluyor yani anladigim kadarıyla 52 gun kalıs suresi kullanmis oluyoruz ve yine 60 gunu gecmiyoruz. Ancak bundan bir sonraki gelişimizde 1 Ekim 2021 tarihinde Türkiye'ye geldigimiz zaman sadece 8 gun kalma hakkimiz olacak diye hesapliyorum. fakat biz 2022 yili Ocak ayına kadar kalmak istiyoruz. Bu durumda bizim turistik ikamet (Kısa Donem Ikamet Izni) yapmamiz mi daha doğru yoksa Aile Ikameti izni almamız mi gerekiyor? Bu izinlerin prosedürleri nedir ve cikis suresi yaklaşık olarak kaç gündür? ne kadar süre başvuruda ne geçer ne kadar süre sonra kart gelir? Firmaniz bizim yerimize başvurumuzu ve başvuru takibimizi yapabilir mi? Ayrıca Ucretler hakkında bilgi alabilir miyim? Cevaplarınız ve yardımızın için şimdiden Tesekkurler
EUROASIA Müşteri Temsilcisi

Merhaba Yigit bey, Euroasia'ya hoş geldiniz. Yurt dışında yaşayan yabancıların ikamet işlemi konusu hakkında sormuş olduğunuz sorulara ayrıntılı bir biçimde yanıt vermeye çalışacağız.

İlk olarak yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de vize muafiyetiyle kalışlarının hesaplamasındaki kuraldan bahsedelim. Bu kural her 180 gün içinde 90 gün olarak hesaplanmaktadır ve muafiyet süresi uyruktan uyruğa değişmekte. Rusya vatandaşları için ilgili kurala baktığımızda da “Aralıksız en fazla 60 gün, toplamda ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydı ile” kalış yapılabileceğini görüyoruz.

Bu süreler kontrol edildiğinde geriye dönük bir şekilde son 180 günlük dönem baz alınır ve bu son 180 günün ne kadarının Türkiye'de geçtiği toplanır. Çoğu kişinin yanlış bildiği şey ise bu sürelerin her 6 ayda bir ya da her yıl başında sıfırlandığıdır. Ancak hesaplama bu şekilde yapılmamakta, yıl içerisinde dönemlerde herhangi bir sıfırlama çizgisi bulunmamakta ve yalnızca işlem yapılan günden (ülkeye giriş gününden) geriye doğru 180 gün sayılmaktadır.

Sizin hesaplamanıza gelecek olursak, 27 Ekim 2020 ile 21 Aralık 2020 tarihleri arasında 55 gün boyunca Türkiye'de kaldığınızı belirtmişsiniz, bu noktada herhangi bir ihlaliniz bulunmuyor. Rusya vatandaşlarına verilen 90 günlük toplam muafiyet hakkının, 60 günlük aralıksız kalma kısmının 55 gününü harcamış oluyorsunuz. Ertesi yıl, yani 2021'de 24 Nisan tarihinde Türkiye'ye geldiğinizde ise, bu tarihten geriye doğru 180 günlük dönem incelendiği zaman süreç önceki yılın Aralık ayına kadar geliyor ve bir önceki kalışınız (27 Ekim 2020 ile 21 Aralık 2020), sonraki kalışınızı etkilemiş oluyor. Tam olarak hesaplama yapacak olursak, süreç olarak bir önceki yılın 24 Ekim tarihine kadar olan dönem ele alınmakta ve 90 gün toplam kalış hakkınızdan buradaki 55 gün düşüldükten sonra 35 günlük kalış hakkınız kalıyor. Nisan 2021'de tekrar Türkiye'ye geldiğinizde ve 35 gününüzü de doldurduğunuzda artık herhangi bir vize muafiyeti hakkınız olmayacak.

Rus Vatandaşları için Türkiye İkameti

Kalışınızı uzatma yöntemlerine geldiğimizde, ikamet işlemleri yaklaşık olarak 1 ay ila maksimum 3 ay arasında sürmektedir. Bu 3 aylık süre tabi ki ekstrem durumlarda oluşmakta, normal şartlarda, dijital başvurunun yapıldığı günden itibaren 1 ila 1,5 ay arasında kesin sonuç alınmakta. Dijital başvurunun yapıldığı günden sonra, -İstanbul üzerinden konuşursak- yaklaşık 5 ile 6 iş günü sonrasında randevu tarihi veriliyor. Bu randevu tarihi de yaklaşık olarka 6 ile 7 iş günü sonraya veriliyor. Randevu gününde başvuru sahipleri, kurumumuzun hazırladığı dosyalarıyla kendilerine iletilen Göç İdaresi merkezine giderek dosyalarını teslim ediyor ve imza atıyor. Bunun sonrasında ise her şey olumlu bir şekilde gittiğinde 5 ile 10 iş günü arasında başvuruları olumlu olarak sonuçlanıyor. Bundan sonra da 2 ila 3 iş günü içerisinde ikamet izni kartları, başvuruda vermiş oldukları adrese teslim ediliyor. Toparladığımızda bunun 18 ile 25 iş günü arasında sürebildiğini görüyoruz. Bu da aşağı yukarı 1 ila 1,5 ay ediyor. Buradaki önemli nokta, başvuru sahiplerinin başvuru süresince, yani dijital başvurularının yapıldığı tarihten kartları eline geçene kadar ülkemizden çıkmamaları gerektiğidir. Acil durumlar dışında bu sürenin mutlaka Türkiye'de geçmesi gerekir, acil bir durumda da Göç İdaresi müdürlüğünden 15 günlük izin belgesi alınır ve bu şekilde, ikamet izni başvurusu iptal olmadan Türkiye'den çıkılabilir.

Bu girişiniz (35 gün hakkınız kalan giriş) ikamet başvurusu yapmak için yeterli olmayacağından ötürü, ayrıca zaten ülkemizden en azından 4 ya da 5 aylığına çıkacağınızı da söylediğiniz için şimdiki girişinizde bu 35 günü tam olarak doldurmamanızı öneriyoruz. Eğer bir 5 günlük süre bırakırsanız, Ekim ayında tekrar Türkiye’ye girdiğinizde bu kalan 5 gün içerisinde ikamet izni başvurunuzu yapabilir ve kalışınızı yasal olarak uzatabilirsiniz. Aksi takdirde eşiniz ve çocuğunuzun havaalanında kontrol noktasında Türkiye'ye alınmaması gibi bir durum oluşacaktır. Eğer ülkemizde geçici olarak bulunuyorsanız kısa dönem turistik ikamet izni sizin için yeterli olacaktır. Fakat eğer tamamen yerleşme niyetiniz varsa, aile ikameti izni başvurusu yapmanız sizin için daha uygun olur.

Euroasia GVS olarak Yurt Dışında Yaşayan Yabancıların İkamet İşlemi, Rus vatandaşları için Türkiye ikameti Türkiye’ye giriş yasağı, deport işlemleri, Türk vatandaşlığı başvurusu, Türkiye vizesi, Türkiye ikamet izni, çalışma izni, Yabancıların Türkiye’deki evlilik işlemleri, Türkiye’de vefat eden yabancıların cenaze nakil işlemleri, yabancı sağlık sigortası işlemleri, yabancı araç plaka işlemleri ve benzeri birçok konuda uzman danışmanlarımız ile hazırlık, dosya hazırlama ve başvuru süreci takibi hizmeti vermekteyiz. Daha detaylı bir şekilde, durumunuza uygun bilgi almak ve başvurunuzu başlatmak için bize tüm mail iletişim bilgilerimizden veya telefon numaralarımızdan ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.

Yurt Dışında Yaşayan Yabancıların İkamet İşlemi

Cevap Ver
EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';