Vize İşlemleri
TürkiyeTelefon/Faks
0312 963 16 35, 0312 963 19 16, 0312 963 09 31Çalışma Saatleri
Haftaiçi 08:30-18:00Eposta
ask@eagvs.comAnkara Göçmenlik Ofisi Türkiye’de yaşayan veya yaşamak isteyen kişilerin, oturum işlemleri, ikamet izinlerinin yenilenmesi gibi işlemlerinde profesyonel hizmet vermektedir.
İkamet izni, Türkiye’de üniversite öğrenimi, çalışma, ailevi durumlar gibi nedenlerle bulunan ve 90 günden uzun sürede Türkiye’de kalacak kişilere verilmektedir. İkamet izni, oturum tezkeresi veya oturum izni olarak da adlandırılan bu işlem, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununa dayanmaktadır. İkamet izinleri, kanunun belirlediği prosedürde yapılmalıdır.
İkamet izni Ankara, İstanbul veya Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan Türkiye Cumhuriyeti resmi makamları tarafından verilebilmektedir. Bu izinler resmi makamlarca incelenir ve başvuran kişinin Türkiye’de bulunma amacı ve taleplerine göre onaylanır. İkamet izni başvuruları şahsen, kişinin avukatı aracılığı ile veya yasal temsilcisi aracılığı ile yapılabilir. Ancak yerel makam gerekli görürse başvuran kişiyi görüşmeye çağırabilir. İkamet izinleri 6 ay içinde kullanılmadığında geçerliliğini yitirir.
Temelde Türkiye’de ikamet izinleri 6 kategoriye ayrılabilir. Bunlar;
Türkiye’ye ticari veya turistik amaçlı olarak gelmek isteyen yabancı uyruklu kişiler Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından hizmete sunulan ve 7/24 kullanım imkanı sağlayan e-vize portalından vize alabilirler. Ankara Türkiye vizesi başvurularının amacı, ülkeye ticari ve turistik amaçlarla gelecek yabancıların hızlı ve güvenli şekilde vize başvurusunu tamamlamasıdır. Ancak dileyen kişiler ülkelerindeki Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerinden de vize talebinde bulunabilirler. Vizenin, ülkeye koşulsuz şartsız giriş imkanı vermeyeceğini ve ülkeye girişte sınır güvenlik memurlarının gerekli görmesi halinde girişin engellenebileceği bilinmelidir. Nitekim vize, nihai bir hak değildir.
Ankara e-vize başvurusu Türkiye’ye seyahat etmek isteyen yabancılara kolaylık sağladığı gibi, vize muafiyeti kapsamında bulunan kişilerin vize başvurusu yapmasına gerek yoktur. Vize muafiyetinden faydalanacak gruplar aşağıdaki gibidir;
Ankara Türkiye vizesi kapsamında bir de ülkeye giriş yapması veya vize başvurusu yapması yasak olan gruplar bulunmaktadır. Bu gruplar;
Ankara’dan oturma izni Türkiye’ye ticari, turistik, aile akraba ziyareti gibi amaçlar dışında gelmek isteyen ve 180 günlük sürede 90 günden fazla Türkiye’de kalmak isteyen kişilerin başvurması gereken bir işlemdir. İkamet izni, 6 ay içinde kullanılmadığında iptal edilir. Yani, kişi altı aydan fazla Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında yaşamış ise oturum hakkı iptal edilir. Yeniden başvuru yapma hakkı vardır. Oturum izni başvuruları kişinin vatandaşı olduğu veya yasal olarak ikamet ettiği ülkedeki Türk dış temsilciliklerine yapılır. Başvuru yapan kişinin, talep ettiği ikamet izninden en az altmış gün daha fazla geçerli bir pasaportu olması şarttır. Oturum izni Ankara başvurusu sırasında gerekli belgelerde eksiklik olması durumunda işlemler, evraklar tamamlanana kadar ertelenebilir. Tüm evrakların eksiksiz olarak başvuruda sunulması halinde ikamet izni başvurusu en geç 90 gün içinde sonuçlanır.
Başvurular, Türk konsoloslukları aracılığı ile ilgili göçmenlik makamlarına iletilir. Burada Konsolosluklar görüş belirtebilir ve göçmenlik makamı bu görüşleri değerlendirmede göz önünde bulundurabilir. Ayrıca Türkiye’den yapılabilecek ikamet izni başvuruları da bulunmaktadır. Bunlar;
İkamet izinleri pasaport veya geçerli seyahat belgesinden en fazla 60 gün daha kısa süreli, kalış amacına uygun ve her yabancı için ayrı düzenlenir. İkamet izinleri valilikler tarafından uzatılır. Ankara’dan oturma izni uzatma başvuruları, oturum izninin bitmesine 60 gün kala yapılabilir. Uzatılan oturum izinleri, başvuru tarihinden itibaren değil, önceki oturum izninin bitiş tarihinden itibaren başlar.
Türkiye içinden yapılacak olan ikamet izni başvurularının reddi, iptali veya ikamet uzatmanın kabul edilmemesi işlemlerinin tebliği valilikler tarafından yapılır. Bu taleplerin Ankara göçmenlik ofisi tarafından incelenmesinde kişinin Türkiye ile olan aile bağları, ikamet süresi, menşe ülkedeki durumu gibi hususlar göz önünde bulundurulur.
Zorunlu kamu hizmeti, sağlık ve eğitim nedenleri hariç bir yılda toplam 6 ayı geçen veya son beş yılda toplam bir yılı aşan Türkiye dışında geçirilen zamanlar ikamette kesinti sayılmaktadır. Ankara göçmenlik ofisi kesintisiz ikamet sürelerinin hesaplanmasında öğrenci ikamet sürelerinin yarısını, diğer türdeki ikamet sürelerinin ise tamamını hesaplar.
Oturma izni başvuruları, Türkiye’de 90 günden uzun sürede kalacak yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de kalışları için yapılması şart işlemdir. Oturum izinleri, yabancıların Türkiye’deki kalış amaçlarına göre düzenlenir ve belirli süreli olarak verilir. Süresiz oturum izni için belirli şartlar bulunmaktadır. Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişiler, ikamete esas olan kalış amaçlarının değişmesi halinde ikamet izin türlerini değiştirebilirler. İkamet izin türleri temel olarak altı kategoriye ayrılır. İkamet izinlerine ilişkin değişiklik talepleri de yine kanunla belirlenir. İkamet türleri, Ankara’dan kısa dönem ikamet izni, uzun dönem, aile ikameti, öğrenci ikameti, insani ikamet veya insan ticareti mağdurları için ikamet türlerine başvuru yapılabilir.
Kısa dönem ikametler aşağıdaki şartları sağlayan kişilere verilmektedir;
Ankara’dan kısa dönem ikamet izni başvurularında istisnalar hariç olmak üzere her defasında en fazla iki yıllığına verilmektedir. Kısa dönem ikamet için başvuruda, kişinin esas kalış amacına dair belgeleri sunması gerekir. Ayrıca genel sağlık ve güvenlik şartlarına uygun bir barınma kanıtı, menşe ülkesinden adli sicil kaydı ve Türkiye’de yaşayacağı adresin beyanı da başvuruda yerel makamlara sunulmalıdır.
Türkiye’de kesintisiz olarak sekiz yıl boyunca ikamet etmiş kişilere İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla valilikler tarafından süresiz ikamet izni verilir. Süresiz ikamet izni alabilmek için;
Uzun dönem ikamet izni sahibi kişiler, askerlik, seçme ve seçilme, kamu görevlerine girme, muaf olarak araç ithal hakları hariç Türk vatandaşlarının sahip olduğu haklardan yararlanabilirler.
Uzun süreli ikamet hakkına sahip kişiler, Türkiye cumhuriyeti kamu düzeni ve güvenliği açısından risk oluşturduklarında veya sağlık, zorunlu kamu görevlendirmesi hariç bir nedenden kesintisiz 1 yıl boyunca Türkiye dışında kalınırsa ikamet hakkı iptal edilir. Ankara’dan uzun dönem ikamet izni için yeniden başvuru yapılabilir ancak kesintiler ve önceki ikamet izninin kullanımı değerlendirilir.
Aile ikameti, Türkiye’de ikamet izni türlerinden herhangi biriyle yaşayan yabancının eşine, 18 yaşından küçük çocuklarına veya eşin çocuklarına, kendinin veya eşinin yabancı uyruklu ve bağımlı çocuklarına verilir. Kişinin vatandaşı olduğu ülkenin hukukuna göre birden fazla evlilik hakkı yapması halinde yalnızca eşlerden birine aile ikamet izni verilmektedir. Ancak Ankara’dan aile ikamet izni başvurularında kişinin diğer eşlerinden olan 18 yaş altı çocukları da vize başvurusunda bulunabilirler. Çocukların Türkiye ikamet başvurularında, ebeveynlerden biri yurtdışında kalacaksa yurtdışındaki eşten muvafakat istenir.
18 yaşından küçük ve Türkiye’de aile ikamet izni ile yaşayan çocuklar ilk ve orta öğrenimleri için öğrenci ikamet izni almalarına gerek kalmadan sürdürebilirler. En az 3 yıl aile ikamet izni ile Türkiye’de yaşamış ve 18 yaşını dolduran kişiler isterlerse ikamet izinlerini kısa süreli ikamet iznine çevirebilirler.
Türkiye’de yaşayan eşleri ile aile ikamet izni alarak burada yaşamaya başlayan kişiler, evliliklerinin 3. yılından sonra evlilikten bağımsız ikamet talebinde bulunabilirler. Ancak evliliğin aile şiddet nedeni ile sonlandığı mahkeme kararıyla kesinleşmiş ise süre şartı aranmaksızın aile ikamet izni Ankara’dan kısa dönem ikamet izni olarak değiştirilebilir. Ayrıca ilk olarak ülkede yaşayan eşin ölmesi halinde, sonradan ülkeye gelen ve aileye katılan eşin ve çocukların ikameti dilerse kısa süreli ikamet iznine çevrilebilir.
Ankara’dan aile ikamet izni resmi makamlara bildirilen amaçlar dışında kullanıldığında, evliliğin sahte olduğu anlaşıldığında iptal edilir.
Türkiye’de bir üniversitede ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora yapmak üzere bulunan öğrencilerin başvuru yapması gereken ikamet türüdür. Bakım ve masrafları gerçek veya tüzel kişilerce karşılanacak ilk ve orta öğrenim öğrencilerine ise birer yıllık ikamet izni verilir. Ankara’dan öğrenci ikamet izni başvurusu sırasında sunulacak belgeler arasında öncelikle kişinin eğitim kurumundan eğitim alacağını ispatlaması gerekir. Öğrenim süresi bir yıldan az olan kişilere verilecek ikamet izni öğrenim süresi ile kısıtlıdır. Ayrıca izin başvurusunda bulunacak kişi, Türkiye’de kalacağı adresi de beyan etmelidir. Öğrenci ikamet izni ile Türkiye’de bulunan kişilerin anne, baba, eş veya çocukları aile ikamet iznine başvuru hakkı elde edemezler.
Öğrencilikten kaynaklı ikamet izninin amacı dışında kullanıldığı tespit edilen kişilerin ikamet izinleri iptal edilir. Yüksek öğrenim kurumlarındaki öğrenciler çalışma izni alarak öğrenimleri boyunca çalışabilirler. Ancak ön lisans ve lisans öğrencilerinin çalışma iznine başvuru hakkı ilk yıldan sonra elde edilir.
Ankara’dan öğrenci ikamet izni ile Türkiye’de öğrenim gören kişilerin, eğitim kurumuyla bir bağının kalmadığı, eğitimin sürdürülemeyeceğinin anlaşılması halinde de geçerli oturumu iptal edilir.
İnsani nedenlerden ötürü Türkiye’de bulunan kişilere Bakanlık tarafından verilen ikamet iznidir. Aşağıdaki hallerde kişiye Bakanlığın onayladığı süre boyunca geçici ikamet izni verilir;
Kişinin insani nedenlerden ötürü aldığı ikamet izni Ankara Bakanlık tarafından zorunlu şartların ortadan kalktığı tetkik edilirse mevcut izin iptal edilir.
İnsan ticareti mağduru veya mağdur olabileceklerine dair kuvvetli şüphe bulunan yabancıların yaşadıklarının etkisinden kurtulması amacıyla valilikler tarafından 30 gün süre ile ikamet izni verilir. Bu ikamet izni başvuru üzerine verilmez ve şart aranmaz. Ankara göçmenlik ofisi insan ticareti mağduru kişilerin ikamet izinlerini her seferinde en fazla altı aylığına uzatabilir ve bu uzatma hiçbir şekilde toplam 3 yılı geçemez.
Mağdur kişinin, insan kaçakçıları ile yeniden irtibata geçtiğinin anlaşılması halinde ikamet izinleri iptal edilir.
İkamet izni ücretleri 2023 yılı itibariyle güncellenmiştir. İkamet izni belge bedeli 110 Türk Lirası olurken, izin harçları ise başvuruyu yapan kişinin vatandaşlığına göre değişiklik göstermektedir. Bilgi için 02129631298 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
Türkiye’de çalışmak isteyen, bir iş teklifi veya iş sözleşmesi kapsamında Bakanlıktan çalışma izni almalıdır. Kural olarak çalışma izni ikamet izni yerine geçer. Çalışma izninin geçerlilik süresi boyunca Türkiye’de ikamet hakkı elde edilir. Ancak işverenle iş ilişkisinin sonlandırılması halinde çalışma izni yenilenemiyorsa kişi, ikamet izni değişikliği için başvuru yapabilir.
Türkiye çalışma iznine iki şekilde başvuru yapılabilir. Bunlardan birincisi kişinin vatandaşı olduğu ülkede bulunan Türk dış temsilcilikleri aracılığı ile yapacağı başvurudur. Diğeri ise Ankara’dan çalışma izni başvurusudur ki bu başvuru Bakanlığa yapılmaktadır. yurtdışındaki Türk Konsolosluklarına yapılan çalışma izni başvuruları, Konsolosluklar tarafından Bakanlığa iletilir.
Süreli Çalışma İzni: İzin başvurusunun olumlu değerlendirilmesi halinde başvuru sahibine ilk başvuruda en çok bir yıllığına çalışma izni verilir. Aynı işverene bağlı olmak koşuluyla ilk yıldan sonra yapılacak uzatma başvurusunda 2 yıllık bir çalışma izni, sonraki uzatma başvurusunda ise 3 yıllığına çalışma izni verilir. İşveren değişikliği olması durumunda ise ilk başvuru gibi değerlendirme yapılır ve bir yıllık çalışma izni verilir.
Süresiz Çalışma İzni: Türkiye’de uzun dönem ikamet izni sahibi olan veya 8 yıl yasal çalışma izniyle ülkede çalışmış kişiler süresiz olarak Ankara’dan çalışma izni başvurusunda bulunabilirler.
Bağımsız Çalışma İzni: Profesyonel meslek mensubu yabancılara bağımsız çalışma izni verilebilir.
Türkiye Cumhuriyet vatandaşlığı doğumla birlikte kazanıldığı gibi sonradan da edinilebilir. Sonradan edinilen vatandaşlıklar başvuru ve incelemeye tabidir. Doğumla elde edilen vatandaşlık kişinin doğduğu andaki ana babasının soy bağı ile veya yurtdışında doğduysa bildirim yoluyla elde edilir.
Sonradan vatandaşlığın kazanılması ise Türkiye Cumhuriyeti yüksek çıkarları göz önünde bulundurularak karar verilen bir süreçtir. Bunun için yabanının, kanunla belirlenen şartları yerine getirmesi gerekir. Öncelikle kişinin başvuru tarihinden geriye doğru kesintisiz 5 yıl boyunca Türkiye’de ikamet etmiş olması, kamu sağlığı ve güvenliğini tehdit etmiyor olması, Türkiye’den taşınmaz mal edinmesi, yatırım yapması, daha önce anne-babasının veya çocuğunun vatandaşlık elde etmesi hallerinde verilebilir. Ayrıca evlilik yoluyla Türk vatandaşlığı kazanılması da mümkündür. Ankara göçmenlik ofisi Türk vatandaşlığı başvurularında gerekliliklerin yerine getirilip getirilmediği değerlendirilir.
Uzman danışmanlarımız sizlere en iyi hizmeti ve cevabı verecektir.