Vize İşlemleri
TürkiyeTelefon/Faks
0232 335 15 58, 0232 335 14 78, 0232 335 14 08Çalışma Saatleri
Haftaiçi 08:30-18:00Eposta
ask@eagvs.comİzmir göçmenlik ofisi, uzun yıllara dayanan deneyimi sayesinde Türkiye’de oturum izni almak isteyen yabancılara hizmet sağlamaktadır.
Türkiye’de ikamet izni şartları 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu tarafından belirlenmiştir. Buna göre Türkiye’de çalışmak, eğitim almak, Türkiye’de yaşayan biriyle aile birleşimi yapmak isteyen yabancı uyruklu kişiler oturum izni almalıdır.
İkamet izni İzmir, İstanbul, Ankara veya Türkiye’nin çeşitli illerinde Türkiye Cumhuriyeti resmi makamlarına başvuru yapılarak alınabilir. Bir başka yöntem ise kişinin vatandaşı olduğu ülkede bulunan Türk dış temsilciliklerine başvuru yaparak oturum izni İzmir talep etmesidir. Tüm bu süreçler belirli şartlara tabidir.
Türkiye’de ikamet izni çeşitleri altı ayrı kategoride değerlendirilir. Bunlar;
İkamet izni İzmir, yabancının Türkiye’de 90 günden fazla süreli kalacak olması halinde başvuru yapması gereken bir işlemdir. Ancak bir yabancı Türkiye’yi turistik, aile ziyareti, ticari vb. amaçlarla 90 günden az olmak şartıyla ziyaret edecek ise Türkiye e-vizesi almalıdır. Her iki durumda da İzmir göçmenlik ofisi sizlere hizmet sağlar.
Türkiye’deki bir yakınını ziyaret etmek, turistik gezi yapmak veya ticari bir iş için Türkiye’ye gelmek isteyen kişiler İzmir Türkiye vizesi başvurusu yaparak kolayca vize alabilirler. E-vize portalı Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından hizmete sunulan bir portaldır. Türkiye’ye gelmek isteyen yabancı vatandaşı olduğu ülkede bulunan Türk dış temsilciliğinden de vize alabilirler. Ancak e-vize portalı 7/24 hızlı ve güvenli vize başvurusu için kullanılmaktadır. Ülkeye girişlerde her iki türde vize alınmış olması ülkeye koşulsuz giriş izni vermez. Gümrük memurları gerekli görmesi halinde yabancının ülkeye girişine izin vermeyebilir.
İzmir e-vize başvurusu, vize muafiyeti olmayan ülkelerin vatandaşları için hizmet sunmaktadır. Türkiye’ye gelirken vize muafiyetinden faydalanabilecek kişiler ise aşağıdaki gibidir;
İkamet izni İzmir başvuruları, Türkiye’ye çalışma, eğitim, yatırım, ailevi nedenlerden ötürü gelen ve 90 günden fazla Türkiye’de yaşamak isteyen kişilerin başvurması gereken bir prosedürdür. Türkiye’de ikamet izni ile yaşayan kişiler 6 aydan fazla Türkiye dışında kalmaları halinde ikamet izinleri iptal edilir. Bu durumda kişinin yeniden ikamet izni talebinde bulunma hakkı bulunur. İkamet izni talebi kişinin vatandaşı olduğu veya oturum hakkıyla yaşadığı ülkedeki Türk dış temsilciliklerine yapılır. Dış temsilcilik evraklarda eksiklik olması durumunda işlemi erteleyebilir. Tam evrakla yapılan başvurularda ise 90 gün içinde başvuru sonuçlandırılır.
Oturum izni İzmir başvuruları Türk dış temsilcilikleri tarafından Türkiye’de bulunan yerel makamlara iletilir. Konsolosluklar yerel makamlara görüş belirtebilir. Türk dış temsilciliklerine yapılacak ikamet taleplerinin yanı sıra Türkiye’den yapılabilecek ikamet türleri de bulunur. Bunlar;
Mevcut oturum izninin yenilenmesi için yapılan başvurularda, yeni ikamet izninin başlangıç tarihi eski ikamet izninin bitiminden itibaren başlatılır.
İkamet izninin uzatılması, iptali, yenilenmesi veya reddi işlemleri Türkiye Cumhuriyeti valilikleri tarafından yapılmaktadır. İzmir göçmenlik ofisi yenileme veya uzatma taleplerinde kişinin Türkiye ile olan bağlarını, kalış amacını araştırarak sonuca karar verir.
Zorunlu kamu hizmeti, sağlık ve eğitim nedenleri haricinde bir sebepten 1 yıl içinde 6 aydan fazla, son 5 yıl içinde ise 1 yıldan fazla süre Türkiye dışında geçirilen zamanlar ikamette kesinti olarak hesaplanır. Bu hesaplama kişinin İzmir’den uzun dönem ikamet izni talebinde bulunması halinde yapılır. İkamet süreleri hesaplanırken, öğrenci ikamet izni süresinin yarısı, diğer ikamet izinlerinin ise tamamı hesaplamaya dahil edilir.
Türkiye’ye eğitim, çalışma, ailevi nedenler gibi amaçlarla gelmek ve 90 günden fazla süreyle burada yaşamak isteyen kişiler ülkelerindeki Türk dış temsilciliklerine başvuru yaparak ikamet izin talebinde bulunmalıdır. Kısa dönem ikamet izini İzmir başvurularında istisnalar hariç olmak üzere her seferinden en fazla 2 yıllığına verilmektedir. Kişinin Türkiye’de kalış amacını ispatlayan belgeleri sunması gerekir. Örneğin eğitim amaçlı ikamet isteyen kişi eğitim kurumuna kabulünü gösteren belgeyi başvuru sırasında Konsolosluğa ibraz etmelidir. Başvuru esnasında barınma kanıtı ve genel sağlık sigortası kanıtı da ikamet izin talebi değerlendirmesinde göz önünde bulundurulur. Kısa dönem ikamet iznine aşağıdaki şartlara sahip kişiler başvurabilir;
Kesintisiz olarak 8 yıl boyunca Türkiye’de ikamet etmiş olan yabancılar başvurmaları halinde İçişleri Bakanlığı onayı ile valilikler tarafından İzmir’den uzun dönem ikamet izni verilmektedir. Uzun süreli ikamet iznine sahip kişiler seçme seçilme, zorunlu askerlik ve kamu görevine girmek dışında tüm haklardan yararlanabilirler. Bu ikamete sahip olan kişiler, Türkiye Cumhuriyeti kamu güvenliği ve sağlığı açısından risk oluşturmaları veya zorunlu haller dışında 1 yıldan fazla süreli Türkiye dışında kalırsa ikametleri iptal edilir.
Uzun dönem ikamet şartları;
Türkiye’de yaşayan kişinin eşi, 18 yaş altı çocukları veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler Türkiye’ye taşınmak ve burada yaşamak için İzmir’den aile ikamet izni başvurusu yapmalıdır. Başvuru yapan kişinin önceki evliliklerinden olan 18 yaş altı çocukları da başvuru yapabilir. Ebeveynlerinden biri yurtdışında kalacak çocuklar için başvuru sırasında yurtdışında kalacak ebeveynden muvafakatname istenir.
18 yaşından küçük çocuklar Türkiye’de aile ikamet izni ile kalacakları süre boyunca ilk ve orta öğrenimlerini Türkiye’de okuyabilir ve öğrenci ikamet izni almalarına gerek olmaz. En az 3 yıl aile ikamet izniyle Türkiye’de yaşamış ve 18 yaşını doldurmuş kişiler İzmir’den kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunabilirler. Şartları;
Türkiye’ye eğitim almak amacıyla gelen kişiler, vatandaşı olduğu ülkede bulunan Türk dış temsilciliklerinden ikamet izin başvurusunda bulunmalıdır. Eğitimin amacı lisans, ön lisans, yüksek lisans veya doktora olabilir. Oturum izni İzmir başvurusu sırasında kişinin bakım ve masraflarının gerçek veya tüzel kişiler tarafından karşılanacağı ispat edilmelidir. Öğrencinin eğitim alacağını iddia ettiği eğitim kurumundan kabul yazısı da izin başvurusunda sunulur. Bu durumda öğrenciye 1 yıllık ikamet izni verilebilir. Eğitim süresi 1 yıldan az olan öğrenciye ise eğitim süresi kadar oturum izni verilir. Öğrenci ikamet izni ile Türkiye’de bulunan kişinin aile üyeleri aile birleşimi talebinden bulunamazlar. Başvuru sırasında öğrencinin Türkiye’de kalacağı adresi de beyan etmesi gerekir.
İkamet iznini amacı dışında kullandığı tespit edilen öğrencinin ikamet izni iptal edilir. Öğrenciliği sırasında çalışmak isteyen yüksek lisans ve doktora öğrencileri İzmir’den çalışma izni başvurusunda bulunabilir. Ön lisans ve lisans öğrencileri ise 1 yıldan sonra çalışma iznine başvuru yapabilirler.
Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’nın kararı ile olağanüstü şartlar, mücbir sebepler gibi hallerde Türkiye’de bulunan kişilere geçici olarak ikamet izni verilebilir. Bakanlık tarafından zorunlu hallerin ortadan kalktığı tespit edilirse geçici ikamet izni iptal edilebilir.
İnsan ticareti mağduru olmuş veya olmak üzere olan kişilere valilikler tarafından 30 gün süreli geçici ikamet izni verilir. Bu ikamet izni için başvuru veya şart aranmaz, valilik resen işlem yapar. İzmir göçmenlik ofisi mağdurun ikamet süresini her seferinde en fazla 6 aylığına uzatabilir ve bu süre toplam 3 yılı geçemez.
Türkiye’de belirli süreli veya süresiz çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişiler İzmir’den çalışma izni başvurusunda bulunmalıdır. Çalışma izni alabilmek için öncelikle kişinin, Türkiye merkezli bir şirketten iş teklifi almalıdır. Çalışma izni, ikamet izni yerine geçer ancak sadece herhangi bir sebepten alınan ikamet iznine doğrudan çalışma izni vermez. Türkiye’de çalışmak isteyen kişi yurtdışındaki Türk dış temsilciliklerine başvuru yapabilir. Ya da Türkiye’de mevcut ikamet iznini çalışma iznine çevirmek için de yine başvuru yapılabilir. Yurtdışındaki Türk elçiliklerine yapılan çalışma izni başvuruları değerlendirilmek üzere İçişleri Bakanlığına iletilir.
Türk vatandaşlığı doğumla veya sonradan edinilebilmektedir. Sonradan edinilebilen vatandaşlık talepleri incelemeye tabidir. Doğumla elde edilen vatandaşlıkta ise doğum anındaki ana baba ile soy bağının ispatı ile elde edilir. Çocuk yurtdışında ise ana babanın bildirimi ile elde edilir.
Sonradan edinilen vatandaşlık şartları;
İzmir göçmenlik ofisi başvurularda gerekliliklerin yeterliliğini inceler. Ayrıntılı bilgi için 02323351278 numaralı telefon ile irtibata geçebilirsiniz.
Uzman danışmanlarımız sizlere en iyi hizmeti ve cevabı verecektir.