Vize İşlemleri
TürkiyeTelefon/Faks
0212 706 73 75, 0212 706 91 48, 0212 706 36 96Çalışma Saatleri
Haftaiçi 08:30-18:00Eposta
ask@eagvs.comİstanbul göçmenlik ofisi, yıllara dayanan tecrübesi ile Türkiye’de yaşamak isteyen yabancı uyruklu kişilere profesyonel danışmanlık hizmeti sağlar.
Türkiye’de eğitim almak, çalışmak ve Türkiye’de yaşayan bir kişi ile aile birleşimi yapmak isteyen kişiler Türkiye oturum izni almalıdır. Türkiye’deki kalış süresi 90 günü geçecek olan kişiler de yine ne amaçla olursa olsun başvurularını oturum izni İstanbul merkezlerinden yapabilirler. İkamet amaçlı oturum izinleri kişi tarafından şahsen, avukatı aracılığı ile veya yasal temsilcisi aracılığı ile yapılabilir. Türkiye Cumhuriyeti resmi makamları tarafından onaylanan ikamet izinleri altı ay içinde kullanılmadığında geçerliliğini yitirmektedir. Dolayısı ile ikamet izni onaylanan kişiler 6 ay için Türkiye’de yaşamaya başlamalıdır.
İkamet izni başvuru işlemleri 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda belirtilen şekil ve esaslara bağlı olarak yürütülür. İkamet izni, oturum izni, ikamet tezkeresi gibi çeşitli isimlerle de adlandırılan işlemlerde profesyonel danışmanlık hizmeti alınması tavsiye edilir.
Türkiye’de ikamet izinleri altı gruba ayrılır;
E-vize işlemleri Türkiye’ye turistik, ticari, aile ziyareti vb. amaçlarla seyahat edecek kişilere vize başvurularında kolaylık sağlayan bir portaldır. Türkiye vizesi için Türkiye Cumhuriyeti’nin yönlendirdiği resmi portal üzerinden vize başvurusu yapılmalıdır. Ancak, dileyen kişiler vatandaşı olduğu ülkenin Türk dış temsilciliklerine de vize başvurusunda bulunabilirler. E-vizenin amacı daha hızlı, güvenilir ve kolay vize almaktır.
İstanbul Türkiye vizesi başvurusu ile kişiler Türkiye’de en fazla 90 gün kadar ikamet edebilir ve bu süre içinde çalışma hakkı bulunmamaktadır. Vize muafiyetine sahip ülkelerin vatandaşları da Türkiye’de en fazla 90 gün ikamet edebilir ve bu süre içinde herhangi bir yerde çalışamazlar. Çalışma ve oturum izni olmadan Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde çalıştığı tespit edilen yabancı uyruklu kişilere cezai işlem uygulanmaktadır. Vize muafiyetinden faydalanacak gruplar aşağıda belirtilmektedir;
İstanbul göçmenlik ofisi, e-vize ve Türkiye oturum izni işlemlerinizde sizlere profesyonel danışmanlık desteği sağlar. Ayrıntılı bilgi ve vize talebi için 02127069614
Vize muafiyetine sahip kişiler ülkeye girişlerde her durumda mutlaka bir pasaport ibrazında bulunmalıdır. Vize muafiyeti pasaportsuz Türkiye Cumhuriyeti’ne giriş yapma imkanı değildir. Ayrıca vize sahibi olmak Türkiye Cumhuriyeti’ne koşulsuz şartsız giriş imkanı sağlamaz. Gümrük memurları ülkeye girişinde sakınca gördüğü kişileri ülkeye almama hakkına sahiptir.
Türkiye Cumhuriyeti’ne çalışmak, aile birleşimi yapmak, eğitim almak vb. amaçlarla gelen 90 günden fazla Türkiye’de kalacak kişiler İstanbul’dan oturma izni başvurusu yapmalıdır. Başvurular kişinin İstanbul veya çevre illerinde yaşayacak olması halinde İstanbul merkezinde, farklı bir ilde yaşayacak ise de o ile bağlı resmi makamlardan yapılmalıdır.
İkamet izni onaylanan kişiler 6 ay içinde Türkiye’de yaşamaya başlamalıdır. Mevcut durumda zaten Türkiye ikamet izni bulunan kişiler 6 aydan fazla Türkiye dışında zaman geçirdiyse bu durumda da ikamet izinleri iptal edilir. İptal edilen ikamet izinleri yeniden başvuru yapmaya engel değildir. İkamet izni başvuruları kişinin vatandaşlığına sahip olduğu ülkede bulunan Türk dış temsilciliklerine yapılır. İkamet izni İstanbul başvurusu sırasında talep edilen ikamet izni süresinden en az 60 gün daha fazla geçerliliği olan bir pasaport ile başvuru yapılmalıdır. Başvuru esnasında eksik belgeler var ise evraklar tamamlanana kadar işlemler ertelenebilir. Tüm evrakların eksiksiz olması durumunda ise en geç 90 güne kadar ikamet izni talebi Türkiye Cumhuriyeti resmi makamları tarafından cevaplandırılır. Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerinden yapılan ikamet izni başvuruları, Konsolosluklar tarafından Türkiye’deki yerel makamlara iletilir. Konsolosluklar yerel makamlara görüş belirtebilir.
Ayrıca Türkiye sınırları içinden de yapılabilecek ikamet izni çeşitleri de bulunmaktadır;
İstanbul’dan kısa dönem ikamet izni, uzun dönem oturum izni, aile ikamet izinleri ve insani nedenlerle yapılan ikamet izni başvurularında kişinin kendi ülkesindeki Türk dış temsilciliklerine başvurması gerekmez. İkamet izinleri her yabancı için başvuru esas alınarak verilebilir. İkamet izinleri valilikler tarafından uzatılabilir. İstanbul göçmenlik ofisi uzatma işlemi mevcut ikamet izninin bitmesine en fazla 60 gün kala yapılabilir. Yeniden onaylanacak ikamet izni başvuru tarihinden değil eski ikametin bitim tarihinden itibaren başlatılır.
İkamet izni talebi valilikler tarafından kişinin Türkiye’deki aile bağları, kalış amacı, yasa dışı herhangi bir durumunun olup olmaması göz önünde tutularak kararlaştırılır. Bu durumlardan herhangi birinin varlığı halinde ikamet izni talebi valilikler tarafından reddedilebilir. İstanbul’dan uzun dönem ikamet izni ile Türkiye’de yaşayan kişilerin eğitim, zorunlu kamu hizmeti ve sağlık gibi nedenler dışında Türkiye dışında 6 aydan fazla kalması kesintiye yol açar. Ayrıca son 5 yıl içinde toplam 1 yıl boyunca Türkiye dışında kalan kişilerin bu süreleri de ikamette kesinti sayılmaktadır. İkamet sürelerinin hesaplanmasında öğrenci ikamet izinlerinin yarısı, diğer türdeki ikamet izinlerinin ise tamamı hesaplamaya dahil edilmektedir.
İlk defa Türkiye’ye gelecek ve 90 günden fazla süreyle Türkiye’de kalmayı planlayan kişiler Türkiye’ye geliş amaçlarını ispatlayan belgelerle ikamet izni başvurusu yapmalıdır. Başvuru sırasında kişinin genel sağlık şartlarına uygun bir barınma kanıtı ve geçerli bir sağlık sigortası göstermesi gerekir. Kişinin Türkiye’de yaşayacağı adresin beyanı da başvuru aşamasında yapılmalıdır. İstanbul’dan kısa dönem ikamet izni başvurusunu aşağıdaki kişiler yapabilmektedir;
Türkiye’de kesintisiz 8 yıl süreyle yaşamış olan kişiler başvuru yapmaları halinde İç İşleri Bakanlığı’nın onayı ile uzun dönem süresiz ikamet izni alabilirler. İstanbul’dan uzun dönem ikamet izni başvurularında kişi, kesintiye uğramadan ve 8 yıl boyunca Türkiye’de kaldığını ispatlayabilmelidir. Uzun dönemli ikamet sahibi kişiler kamu görevi yapma hakkı, seçme ve seçilme hakkı, askerlik yapma zorunluluğundan muaftır. Zorunlu kamu görevi veya sağlık nedenleri hariç olmak üzere 1 yıldan fazla süre Türkiye dışında kalan kişilerin uzun dönem ikamet izinleri iptal edilir. Bu durumda yabancı kişi yeniden uzun dönem ikamet izni başvurusunda bulunabilir ancak önceki ikamet izninin kullanımı ve kesintiler İstanbul göçmenlik ofisi tarafından dikkate alınır. Aşağıdaki kişiler uzun dönem ikamet talebinde bulunabilirler;
Aile ikamet izni, Türkiye’de herhangi bir kategoriden oturum izni hakkı olan yabancının aile üyelerinin başvurduğu bir ikamet türüdür. Başvuran kişinin eşi, 18 yaşından küçük çocukları, eşin önceki evliliğinden olma 18 yaş altı çocukları bu kategoriye başvuru yapabilirler.
Şartları ise;
Türkiye’ye önlisans, lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimi amacıyla gelen yabancı uyruklu öğrenciler İstanbul’dan öğrenci ikamet izni başvurusu yapmalıdır. Başvuruları Türkiye’nin herhangi bir bölgesindeki yerel makamlar da karşılayabilmektedir. Kişinin öğrenci ikamet iznini amacı dışında kullanırsa ve bu durum yetkililerce tespit edilirse ikamet izni iptal edilir.
İnsani nedenlerden ötürü ülkesine dönemeyecek olan yabancıya verilen ikamet türüdür. İçişleri Bakanlığı’nın izni ile belirlenen süre boyunca yabancı kişi Türkiye’de kalabilir. Şartları ise;
İnsan ticareti, insan kaçakçılığı nedeniyle Türkiye’de bulunan kişilere, yaşadıkları olayın etkisinden kurtulmaları için 30 gün süreli ikamet izni verilir. İkamet izni valilikler tarafından verilir ve şart ve başvuru esası aranmaksızın verilmektedir. İstanbul göçmenlik ofisi mağdur kişinin ikametini her seferinde en fazla 6 aylığına uzatabilir ve bu süre toplamda 3 yılı geçemez.
Türkiye merkezli bir firmanın Türkiye’de bulunan ofisleri, şantiyeleri, atölye, fabrika vb. iş yerlerinde çalışmak isteyen kişiler İçişleri Bakanlığı’ndan çalışma izni almalıdır. İkamet izni çalışma izni yerine geçmez. İstanbul’dan çalışma izni sahibi kişiler, işvereni ile iş ilişkisinin sona ermesi halinde ikamet izin türünü değiştirmek için başvuruda bulunabilirler.
Türkiye’de çalışmak isteyen kişiler ülkelerindeki Türk dış temsilciliklerine vize başvurusunda bulunabilir veya İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulunabilirler.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı doğumla birlikte veya sonradan başvuruya dayalı elde edilebilmektedir. Başvuru esaslı vatandaşlık talebi incelemeye tabidir.
İnceleme aşamasında öncelikle kişinin geriye dönük 5 yıllık kesintisiz Türkiye ikamet sahibi olması gerekir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin yüksek çıkarları da değerlendirmede göz önünde tutulur. Kişinin Türkiye’den gayrimenkul satın alması, yatırım yapması, anne babasından kaynaklı vatandaşlık talebi olabilir. Ayrıca evlilik yolu ile Türk vatandaşlığı talebi de mümkündür. İstanbul göçmenlik ofisi Türkiye ikamet izinleri ve vatandaşlık işlemlerinde profesyonel hizmet sunmaktadır. Ayrıntılı bilgi almak için 02127069614 numaralı telefondan uzman ve deneyimli ekibimizden destek talebinde bulunabilirsiniz.
Uzman danışmanlarımız sizlere en iyi hizmeti ve cevabı verecektir.