Vize İşlemleri
TürkiyeMerhaba Maya hanım, Euroasia'ya hoş geldiniz. İkameti olmayan Türkmenistan vatandaşları konusu hakkında sormuş olduğunuz sorulara detaylı bir biçimde yanıt vermeye çalışacağız.
Türkiye’de vize ihlali durumunda yani kaçak olarak bulanan, bir Türk vatandaşıyla resmi nikahlı evli Türkmenistan vatandaşı kişilerin oturum izinlerini almaları (yasal hale gelmeleri) için birkaç farklı yöntem bulunmakta. Öncelikle oturum izni almak ve yasal bir şekilde oturmak, Türkiye’de hayatını sürdüren yabancı uyruklu kişilerin en çok önem vermesi gereken konulardan biridir. Genelde uzun yıllar boyunca ikamet iznini almadan ülkemizde yaşayan kişiler, kendileriyle ya da çocuklarıyla ilgili, ikamet izni gerektiren ve ani bir biçimde ortaya çıkan sorunlar karşısında çok zor durumda kalmaktadırlar. Bir Türk vatandaşıyla resmi nikahlı biçimde evli olmanız ve ayrıca Türk vatandaşı bir çocuğunuzun olması sizin için, yapacağınız işlemlerde kolaylık sağlayabiliyor olacak. Ancak Türkmenistan vatandaşı olmanız da ne yazık ki şu an içinde bulunduğunuz durumda ekstra bir zorluk getirecek size. Normal prosedüre göre, böyle bir durumda yabancı uyruklu kişi, Türkiye’nin sınır kapılarında veya hava alanında ihlal (kaçak kalış) cezalarını ödeyerek Türkiye'den çıkışını yapar, çıkarken pasaportuna belirli süreli giriş yasağı ve tahdit kodu işlenir. Bu giriş yasağı süresi, kişinin Türkiye’de ne kadarlık bir süre boyunca kaçak durumda kaldığıyla doğru orantılı bir şekilde verilir. Kanuna göre bu kapsamdaki yabancıı uyruklu kişiler için ihlal sürelerine karşılık gelen TC giriş yasağı süreleri aşağıdaki gibi:
Yabancı uyruklu kişi ülkemizden çıktıktan sonra, kendi ülkesindeki TC Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğu ya da büyükelçiliğine giderek ülkemiz için Aile Birleşimi Vizesi başvurusu talebinde bulunur. Türkiye’de yaşamakta olan bir resmi nikahlı eşi ve bir Türk vatandaşı çocuğu bulunduğundan ötürü bu başvurusu pek zorluk yaşanmadan kabul edilir. Tabi ki yabancı uyruklu kişi yalnızca kalış ihlali sebebiyle ülkeye giriş yasağı almış olmalıdır. Eğer farklı bir durumdan ötürü (örneğin farkında olmadığınız ağır bir suçtan tahdit kodu pasaportunuza işlenmiş olabilir) giriş yasağı aldıysa ve daha ağır bir suçla ilgili tahdit kodu işlendiyse, kişinin Türkiye’ye uzun yıllar ya da hiçbir zaman giremeyecek olması da mümkündür.
Türkmenistan vatandaşı kişiler ise süresi geçmiş eski pasaportlarını yenilemekte ve kendi ülkelerine giriş sağladıktan sonra tekrar çıkış yapmakta bazı zorluklar yaşadığı için durumları biraz daha karmaşıktır. Öncelikle Türkiye’de yapacağınız her türlü işlem için mutlaka geçerli bir pasaportunuzun olması gerekmekte. Bildiğimiz kadarıyla Türkiye’deki Türkmenistan temsilcilikleri (konsolosluk ya da büyükelçilik) pasaport yenileme işlemi yapmıyor, ancak pasaport uzatması verebiliyorlar. Pasaportunun süresi tamamen bitmiş kişiler için yine pasaportun yerine geçen geçici bir belge temin edebilmekteler. Bu şartlar altında sizin mutlaka, geçici de olsa bir pasaport edinmeniz ve ülkeden çıkmanız, sonrasında tekrar giriş yapmanız gerekli. Türkmenistan’a seyahat ettiğinizde tekrar çıkış yapmanız mümkün olamayacağı için, Türkmenistan pasaportuna sahip kişilere vize istemeyen ya da çok az prosedürle uğraştırarak vize veren bir ülkeye (örneğin Ukrayna) giderek orada bulunan Türkiye büyükelçiliği ya da konlosluğuna Aile Birleşimi Vizesi başvurusu yapmanız, içinde bulunduğunuz durumun çözülmesini sağlayabilir.
Ancak bu noktada başka bir sorun daha ortaya çıkıyor: Bir ülkeden başka bir ülke vizesine başvuru yapabilmek için ya o ülkenin kendi vatandaşı olmanız ya da o ülkede oturum sahibi olmanız gerekiyor. Yani vizesiz veya vizeyle giriş yaptığınız bir ülkede önce oturum izni almanız ve sonrasında Türkiye konsolosluğu ya da Büyükelçiliğine vize başvurusu yapmanız gerekmekte. Bu noktada, sizin gibi zor durumda kalmış Türkmenistan vatandaşı kişiler için dış temsilciliklerimizin özellikle yardımcı olabildiği bir nokta da olabilir, bu konuyu kendileriyle görüşmeniz daha iyi olur.
Ek olarak, geçtiğimiz haftalarda yayınlanan ve Türkmenistan vatandaşlarını özel olarak ilgilendiren yeni bir genelgede de 2020 yılının Mart ayından itibaren Türkiye'de kaçak durumda kalmış Türkmenistan pasaportuna sahip kişiler, yalnızca ülkeden çıkış ve giriş yapmak suretiyle, herhangi bir ülkeye giriş yasağı almadan Türkiye'deki durumlarını legal hale getirebilmeye başladı. Bu genelge, yalnızca Türkmenistan pasaportu sahipleri için geçerli ve yalnızca 2020 - 2021 pandemi dönemini (Mart 2020'den bu yana) kapsamakta. Türkmenistan'a uçuşlar bir türlü açılamadığı için ve yakın bir zamanda da açılabileceği de öngörülmediği için Türkiye devleti, ülkedemizki mağdur Türkmenistan vatandaşlarına destek olabilmek amacı ile böyle bir karar almıştır. Sizin durumunuz ne yazık ki bu özel genelgeye de elverişli değil, çünkü çok uzun süredir Türkiye'de kaçak durumda yaşıyorsunuz.
Bunların dışında bir süreç de İnsani İkamet izni alma yöntemidir. Türkiye’den çıktığında hayatı tehlikeye girecek olan veya çocuklarından dolayı çıkış yapamayan kişiler Türkiye insani ikamet izni başvurusu yapabilmektedir. İnsani ikamet izinleri normal şartlarda 8 ayrı kategoride verilir ve bunlar kısaca; çocuğa yarar sağlamak, Türkiye’den çıkışın mümkün olmaması durumu, deport edilemeyecek yabancı şahıslar, iptal davası açılan deport kararları üzerine ve acil sebepler ile ilgilidir. Bu oldukça istisnai bir yöntemdir ve valilik makamınca onaylanır. Türkmenistan’a seyahat etmek ya da yurt dışında başka bir ülkeye çıkış yapmak eğer sizin durumunuz için uygun değilse insani oturma izni başvurusu yapabilirsiniz. Bu yukarıda saydıklarımızın dışında başka bir yöntem de mümkün görünmüyor sizin için..
Bu konularla birlikte bir de üç yıldan daha uzun süredir bir Türk vatandaşı ile evli kaldığınız için Türk vatandaşlığına başvurma hakkedişiniz de bulunuyor fakat bunun ön şartlarından biri geçerli bir ikamet iznine sahip olmak. Yasal hale gelip aile ikamet izninizi aldıktan sonra Türk vatandaşlığına başvuru yapabilmeniz da mümkün olacak.
Euroasia GVS olarak ikameti olmayan Türkmenistan vatandaşları, kaçak durumdaki Türkmenistan vatandaşları, Türkiye’ye giriş yasağı, deport işlemleri, Türk vatandaşlığı başvurusu, Türkiye vizesi, Türkiye ikamet izni, çalışma izni, Yabancıların Türkiye’deki evlilik işlemleri, Türkiye’de vefat eden yabancıların cenaze nakil işlemleri, yabancı sağlık sigortası işlemleri, yabancı araç plaka işlemleri ve benzeri birçok konuda uzman danışmanlarımız ile hazırlık, dosya hazırlama ve başvuru süreci takibi hizmeti vermekteyiz. Daha detaylı bir şekilde, durumunuza uygun bilgi almak ve başvurunuzu başlatmak için bize tüm mail iletişim bilgilerimizden veya telefon numaralarımızdan ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.