Vize İşlemleri
TürkiyeTürkiye ticari vizesi sayfasına hoş geldiniz. Türkiye Cumhuriyeti, vize politikası gereği geliş amacına göre vize başvuru türlerini sınıflandırmıştır. Turistik, öğrenci, çalışma, aile birleşimi, montaj, tedavi gibi amaçlarına göre sınıflandırılmış birçok vize çeşidi bulunmaktadır. Ticari vize de bu vize türleri içerisinde yer almaktadır. Ticari vize alınabilmesi için başvuruda bulunabileceğiniz iki yol bulunmaktadır. Bunlar, Türk dış temsilciliklerine bizzat yapılacak başvurular ve internet üzerinden online olarak yapılacak e-Vize başvurularıdır. Ticari vize ile çalışma vizesi karıştırılmamalıdır. Çalışma vizesindeki amaç Türkiye’ye çalışma amacıyla yapılacak giriş için ön onay alınmasıdır. Çalışma vizesi ile gelen kişi Türkiye’de çalışma izni başvurusu yaparak uzun süreli kalış sağlayabilir. Ancak Ticari vize ile ülkeye giriş yapan yabancı ülke vatandaşı vize süresi kadar Türkiye’de bulunabilir ve amacı kısa süreli olarak iş görüşmeleri, toplantıları ya da ziyaretleri olabilir. Sizlere sırası ile Türk dış temsilciliklerine yapılacak başvuru ve internet üzerinden elektronik vize başvurularını anlatacağız.
Dünya üzerinde teknolojinin gelişmesi ile birlikte birçok iş sektörü kendi ülkelerin dışına çıkarak yayılmaya başlamıştır. İthalat ve ihracat alanlarında büyük gelişmeler, artan insan ihtiyaçları ülkeler arasındaki ticari ilişkilerin artmasına neden olmuştur. Bu kapsamda birçok ülke kendi ülkesine yatırım yapacak ya da ülkesinde bulunan firmalar ile ticari ilişkiler kuracak birçok yabancı ülke vatandaşına bu alanda vize kolaylığı sağlamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti tarafından dünya ülkeleri için vize politikası oluşturulmuştur. Oluşturulan vize politikası içerisinde Türkiye ticari vizesi için bazı yabancı ülke vatandaşlarına internet üzerinden ve Türk dış temsilciliklerinden vize başvurusu imkanı sunulmaktadır. Bazı yabancı ülke vatandaşları için ise sadece Türk dış temsilciliklerinden vize başvurusu imkanı sağlanmıştır. Her iki durumda da yabancı ülke vatandaşının ticari amaçlı seyahat etmesi gerekmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti’ne ticari amaçlı seyahat planlayan yabancı ülke vatandaşları Türk dış temsilciliklerinden vize başvurusu yapabilmektedir. Yapılacak vize başvuruları bizzat ve basılı evraklar sunularak gerçekleştirilir. Türk dış temsilcilikleri, Türkiye ticari vizesi başvurusu için yabancı ülke vatandaşlarından bazı evraklar talep edilmektedir. Dış temsilcilik tarafından genel olarak talep edilen belgeler aşağıda belirtilmiştir.
Yukarıda sunulan evrak listesi genel olarak Türk dış temsilciliklerinden talep edilmektedir. Vize başvurusunda bulunacak yabancı ülke vatandaşının uyruğuna ya da başvuruda bulunduğu dış temsilciliklere göre evrak listesi değişiklik göstermektedir. İstenen belgeleri öğrenebilmek adına yurt dışında ikamet ettiğiniz ülkenin görev bölgesi içerisinde yer alan Türk dış temsilcilik ile iletişime geçmeniz yararınıza olacaktır. Dış temsilcilik tarafından talep edilen tüm belgelerin doğru ve eksiksiz olarak hazırlanması zorunlu bir husustur. Hazırlanan evraklarda yanlışlık ya da eksiklik olması durumunda vize başvurunuz olumsuz sonuçlanabilir veya geçersiz sayılabilir. Talep edilen belgelerin hazırlanmasından sonra almış olduğunuz Türkiye ticari vizesi başvuru randevunuza katılmalısınız. Randevu tarihinde temsilciliğe geç gitmeniz ya da hiçbir şekilde gitmemeniz durumunda başvurunuz geçersiz sayılabilir. Randevu tarihinde temsilcilikte bulunmaya önem gösteriniz. Tüm işlemleri tamamlamanız halinde Türk dış temsilciliği tarafından değerlendirme yapılacaktır. Değerlendirmenin olumlu sonuçlanması halinde Türkiye’ye giriş sağlayabilirsiniz.
Türk dış temsilciliklerinden yapılacak ticari vize başvurularında Türkiye’de bulunan firma tarafından yabancı ülke vatandaşı için vize davet mektubu talep edilmektedir. Hazırlanacak vize davet mektubunun bazı önemli hususları içermesi ve bu hususların belgeler ile kanıtlanması gereklidir. Vize davet mektupları yabancı ülke vatandaşlarının vize alabilmeleri için destekleyici belge niteliğindedir. Davetiye hazırlanırken öncelikle yapılması gereken tarih bilgisine davet mektubu içerisinde yer vermektir. Genel olarak tarih bilgisi hazırlanan davetiyenin sağ üst köşesinde bulunmaktadır. Davet mektubu hazırlama tarihinin vize başvurusunda bulunacak yabancı ülke vatandaşının başvuru tarihi ile arasında en fazla 1 aylık süre olmasına dikkat ediniz. Yapılacak başvurularda Türk dış temsilcilikleri tarafından bu durum değerlendirmeye alınmaktadır. Davet mektubu hazırlanış tarihi ile vize başvuru tarihi arasında uzun süre bulunması başvurunun değerlendirmesinde olumsuz kanaate neden olabilir.
Tarih bilgisine yer verildikten sonra davetiye içerisinde bulunması gereken husus davet eden kişi ya da kurumu ait bilgilerin mektup içerisinde bulunmasıdır. Türkiye ticari vizesi kapsamında hazırlanacak davet mektubu içerisinde davet eden şirketin vergi sicil numarası yer almalıdır. Aynı zamanda vize başvurusunda bulunacak kişinin Türkiye’yi ziyareti boyunca yapacağı tüm konaklama ve diğer elzem ihtiyaçların şirket tarafından karşılanacağının taahhüt edilmesi gereklidir.
Taahhüdün ise gerekli belgeler ile desteklenmesi gereklidir. Şirkete ait ad, adres, iletişim ve yetkili bilgileri de davet mektubu içerisinde yer almalıdır. Davetiyede bulunması gereken diğer bir husus ise vize başvurusunda bulunan yabancı ülke vatandaşına ait kişisel bilgilerdir. Yabancı ülke vatandaşının bilgileri davetiyede belirtilirken pasaport üzerinde bulunan bilgiler baz alınmalıdır. Bu bilgiler adı soyadı, doğum yeri ve tarihi, pasaport numarası ikamet ettiği adres gibi verileri içermelidir. Ayrıca Türkiye ziyaret süresinin ne kadar olduğu ve ziyareti süresince nerede konaklayacağına dair bilgiler de davet mektubu içerisinde bulunmalıdır. Vize başvurusunda bulunacak yabancı ülke vatandaşının yeterli ve düzenli aldığı ücreti bu davetiyede belirtmelidir.
Hazırlanan davet mektubunun nereye ve nasıl göndereceği başvuruda bulunulacak Türk dış temsilciliğine göre değişiklik göstermektedir. Bazı temsilcilikler tarafından e-posta ve faks kabul edilirken bazı temsilcilikler tarafından noter üzerinden ya da vize başvurusunda bulunacak kişi aracılıyla kabul edilmektedir. Konu hakkında herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına öncesinde başvuruda bulunacağınız Türk dış temsilcilikleri ile iletişime geçmenizde fayda vardır.
Günümüzde teknoloji ile birlikte ülkeler arası yapılacak seyahatler için devletlerden alınan vizeler de kolaylaşmıştır. Türkiye Cumhuriyeti, vize politikası gereği belirlediği ülke vatandaşlarına e-Vize imkanı sunmaktadır. Elektronik vize, Türk temsilciliğine başvuru yapmaya gerek kalmadan internet üzerinden yapılmaktadır. Online vize başvurusunun avantajları temsilciliğe gitmeden daha az harç bedeli ödeyerek işlem yapmanızdır. Bu sayede hem para hem de zaman tasarrufunda bulunmuş olursunuz. Türkiye ticaret vizesi için elektronik vize başvurusu yaparken ilk iş sistem üzerinden uyruk ve pasaport türünü girmektir.
Bilgilerin girişinden sonra karşınıza vize geçerlilik süresi, harç bedeli ve Türkiye’de kalış süresi bilgileri çıkacaktır. Gerekli bilgilendirmeden sonra Kişisel bilgilerin yer aldığı alana geçmelisiniz. Kişisel bilgilerinizi eksiksiz ve doğru olarak belirtmeli herhangi bir hata yapmamalısınız. Vereceğiniz bilgiler eksik ve yanlış ise vizeniz geçersiz sayılmaktadır. Kişisel bilgiler alanının da doldurulmasından sonra vatandaşı olunan ülkeye göre değişiklik gösteren belge yüklemesi yapılmaktadır. Yapılan işlemin ardından Türkiye Cumhuriyeti tarafından ülke bazlı belirlenmiş harç bedellerinin ödemesinin yapılması gereklidir. Ödeme yapılmayan Türkiye ticari vizesi kapsamında elektronik vize başvuruları onaylanmamaktadır. Ödeme işlemini kredi kartı ya da bankamatik kartı ile yapabilirsiniz. Ödeme yapılacak kartın vize başvurusunda bulunan yabancı ülke vatandaşına ait olması gerekmemektedir. Başka kişiye ait kart ile de ödeme yapılmaktadır.
Elektronik vize başvurularında önemli olan hususlardan bir tanesi de ön koşullardır. Türkiye Cumhuriyeti tarafından belirli ülke vatandaşlarından ülkeye giriş için ön koşul talep edilmektedir. Bu ön koşulların sağlanması aynı zamanda bunların kanıtlanabilir olması gereklidir. Ön koşullar sağlanmadığı halde bu yönde beyan verilmesi halinde Türkiye’ye girişte yapılacak kontrollerde bu husus belirlenirse vize geçersiz kabul edilerek ülkeye girişe izin verilmemektedir. Genel olarak Türkiye Cumhuriyeti tarafından talep edilen ön koşullar aşağıda belirtilmiştir.
Yukarıda belirtilen ön şartların sağlanması ve kabul edilmesi zorunludur. Bu şartlar vatandaşı olunan ülkelere göre değişiklik göstermektedir. Ön koşulların sağlandığı durumda vize başvurusu yapma imkanınız vardır. Tüm bilgilerin eksiksiz olarak girilmesi halinde ödeme işlemi de tamamlandıktan sonra elektronik vize alabilirsiniz. Online vizenizi sistem üzerinden yaptığınız başvurudan sonra ya da belirttiğiniz e-posta adresinize gelen link üzerinden indirebilirsiniz. Unutmayın vize başvurunuzun onaylanması kesin suretle Türkiye’ye giriş yapabileceğiniz anlamını taşımamaktadır. Türkiye’ye sınır memurlarının herhangi bir sebep göstermeye gerek kalmaksızın ülkeye giriş için izin vermeme yetkisine sahiptir.
Türkiye Cumhuriyeti vize politikası gereği almış olduğunuz tüm vizeler için Türkiye’de kalış süreniz en fazla son 180 gün içerisinde 90 gün olarak belirlenmektedir. Bu sürenin azaltılması Türk dış temsilciliklerin yetkisindedir. İnternet üzerinden yapılan elektronik vize başvurularında ise resmi makamlar tarafından her ülke için değişiklik göstererek süreler belirlenmiştir. Elektronik vize başvurularında Türkiye kalış süresini önceden görebilme imkanınız bulunmaktadır. Ancak Türk dış temsilciliklere yapılacak bizzat başvurularda vize kalış süreniz başvurunuzun sonunda sizlere bildirilmektedir.
Türkiye ticari vizesi hakkında daha detaylı bilgi ya da farklı konularda danışmanlık hizmeti almak isterseniz iletişim alanında içerisinde yer alan bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.
Uzman danışmanlarımız sizlere en iyi hizmeti ve cevabı verecektir.