Vize İşlemleri
Türkiyeİkamet izni başvuruları yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de kendilerine tanınmış yasal süreçten daha uzun süreli olarak kalmak istediklerinde başvurulması gereken izin kategorisidir. Ülkede kalış sürelerine bağlı olarak da Türkiye ikamet izni uzatma başvurusu yaparak devamlılığını sağlayabilmektedirler. Burada kişinin uyruğuna bağlı olarak birçok değişken söz konusu olmaktadır. Öncelikle kişilerin ülkeye giriş statülerini anlayıp sonrasında başvuru içeriklerini incelemek gerekmektedir.
Vize muafiyeti ile giriş: Ülkemize giriş yaparken herhangi bir vize kapsamına dahil olmayan ülkelere uygulanan yaptırım şeklidir. Kişiler herhangi bir özel izin almak ya da başvuru yapmaksızın sınır kapılarından ülkemize giriş yapmaktadırlar. Bu kapsamda olan ülkeler için seyahat amacı büyük önem arz etmektedir. Vize muafiyeti genel olarak turistik seyahatleri kapsamakta olup bunun dışında yapılacak seyahatler için ülkelerindeki yetkili Türk dış temsilciliklerine seyahat amaçlarına bağlı olarak başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu muafiyet süreleri her ülke için aynı olmamakla birlikte ülkelerin dış politikaları kapsamında kendi aralarında yaptıkları anlaşmalar ile ne kadar süre zarfında ülkemizde kalabilecekleri belirlenmektedir. Kendilerine tanınan bu muafiyet kapsamından daha uzun süreli olarak kalan kişiler hukuki anlamda kaçak sayılacak ve yakalandıklarında ya da ülkeden çıkış yaparken haklarında cezai işlem uygulanacaktır. Bahsi geçen bu cezai işlem para cezası il başlamakta olup ödenmemesi halinde kişinin belirlenen süre zarfında Türkiye topraklarına girişli yasaklı olmaktadır. Bu nedenle ülkemizde size tanınan muafiyet süresinden daha uzun süreli olarak kalmak istediğinizde öncelikle muafiyet süreniz dolmadan Türkiye kısa dönem ikamet izni başvurusu yapmanız gerekmektedir. Kalış sürenizin tanınan bu haktan daha uzun olmasını isterseniz de o halde Türkiye ikamet izni uzatma işlemleri ile bu süreleri uzatmanız mümkün olmaktadır.
Elektronik vize ile giriş: Bu kategoride ise ülkeye giriş için belirli bir izin başvurusu yapılması şart koşulmuş olup yine de diğer vize kategorilerine nazaran daha kolay bir içerikte olmuştur. Bu başvuru eline ortamda sizin gerekli pasaport, seyahat gibi bilgileri girerek başvuru yaptığınız vize türüdür. Burada Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi adına yetkilendirdiği online ortam üzerinden yaptığınız vize başvurusudur. Burada yine ülke bazında şartlar değişkenlik göstermekte olup bazı ülkeler için destekleyici geçerli bir vize istenmektedir. Bu şartlar sağlanmadığı taktirde de Türkiye elektronik vize almanız mümkün olmamaktadır. Başvurular için online ortam kullanıldığından ötürü pasaport görseli ya da geçerli vizeler sisteme taranarak yüklenmekte olup bunlara bağlı olarak vize sonucunuz belirlenmektedir. Vize sonucunuz olumlu olduğunda size elektronik ortamda bir vize verilecek ve bununla ülkeye giriş yapmanız mümkün olacaktır. Bu bahsi geçen vizeyi kayıt olarak çıktı alıp seyahat süresince yanınızda taşımanız en doğrusudur. Bu vize için pasaportunuza herhangi ek bir vize baskısı uygulanmayarak ülkeye giriş çıkışlarda yine kaşe uygulaması yapılacaktır. Elektronik vize başvurunuzun olumsuz sonuçlanması durumunda ise ülkenizdeki Türk dış temsilcilikleri üzerinden basılı vize başvurusu yapmanız gerekmektedir.
Türkiye basılı vizesi: Türkiye’ye gelmek isteyen yabancıların uyruklarına bağlı olarak basılı vize başvurusu yapmalarının gerekli olduğu durumlarda kullanılan vize türüdür. Bu vize için kişi vatandaşı ya da daimi oturum sahibi olduğu ülkedeki Türk dış temsilciliği üzerinden seyahat amacını belirterek vize başvurusunda bulunmalıdır. Başvuracağı vize kategorisine bağlı olarak gerekli olan tüm evrakları hazırlayacak konsolosluktan aldığı randevuya şahsen katılması gerekmektedir. Bu randevu ve evrak teslim süreçlerinden sonra kişinin seyahat amacı ve durumu uygun görülür ise pasaportuna Türkiye vizesi basılacaktır. Bu basılan vize kapsamında da kişi kendine tanınan zaman süresince Türkiye’ye giriş yaparak kalabilmektedir. Vizeler kişilere belirli süreler kapsamında verilmekte olup bu zaman dilimin ülkede yasal olarak kalabilir sonrasında ise çıkış yapıyor olmanız gerekmektedir.
Bu kapsamlar üzerinden giriş yaptıktan sonra sizin için tanınan yasal kalış süresi dolduğunda ülkeden çıkış yapmanız gerekmektedir. Eğer çıkış yapmaz ve kalır iseniz kaçak durumuna düşecek ve bu yasal olmayan kalışınız sebebi ile Türkiye’ye girişinize men cezası bile alabilir olmaktasınız. Bu nedenle bahsi geçen bu giriş koşullarında kalış sürelerinizi doğru takip etmeli süreniz dolduğunda da çıkış yapıyor olmanız gerekmektedir. Bunun dışında eğer bu sürelerden daha uzun bir zaman diliminde Türkiye’de kalmak istiyorsanız o halde Türkiye kısa dönem ikamet izni başvurusu yapmanız gerekmektedir. Hatta yapılan başvurunuz onay alıp burada kaldıktan sonra bu süreyi uzatmak için Türkiye ikamet izi uzatma yaparak burada daha uzun soluklu olarak da kalabilirsiniz. Burada başvuru yapmadan önce kalış amacınıza en uygun olacak şekilde ikamet izni kategorinizi seçerek ilerlemelisiniz.
Turistik ikamet izni: Yabancı uyruklu kişilerin herhangi bir amaca ya da şarta bağlı olmaksızın ülkemizde daha uzun soluklu olarak kalmak istediklerinde başvuru yapılması gereken ikamet izni kategorisidir. Bu kategoride başvuru yapmak için en az 1 yıl geçerli pasaport, noter onaylı ikamet adresi belgesi, simetrik fotoğraf, ikamet süresini kapsayan yabancılar için sağlık sigortası sahibi olmaları yeterli olacaktır. Başvurular online yapılmakta olup randevu sonrası eğer onay alınır ise izin tanımlanan süre boyunca kişiler Türkiye’de yasal olarak ikamet edebiliyor olacaklardır.
Aile ikamet izni: Aile ikamet izni başvuru yapabilme hakkına sahip olan kişiler; Türk vatandaşı aileleri ya da Türkiye’de çalışma izni sahibi olan yabancı uyruklu kişilerin aileleridir. Bu ikamet kategorisi üzerinden başvuru yaparken bu bahsi geçen kişiler sponsor olarak sayılacak ve başvuru işlemleri bu kişiler üzerinden ilerleyecektir. Sponsor olan addedilen kişiler yasal olarak ülkeye getirdiği ailelerinin maddi olarak geçimini sağlamakla yükümlü olarak gözükmektedirler. Başvuru süreci yine online olarak ilerlemekte olup randevuya sponsor da başvuran ile birlikte katılmaktadır. Bu kategori üzerinden 3 yıl Türkiye ikamet izni uzatma başvurusu yapılırsa kişi vatandaşlık başvurusu yapma hakkı elde etmiş olacaktır.
Öğrenci ikamet izni: Bu kapsamda yabancı uyruklu bir öğrenci ülkemize gelerek eğitim almak isterse o halde kısa dönem ikamet izni başvurusu yaparak burada öğrenim görebilmektedir. Başvuru yaptığı bu kategorisi kapsamında genel olarak ikamet izinleri 1 yıl süresince verilmekte olup daha uzun süreli eğitimler için her sene Türkiye ikamet izni uzatma başvurusu yapması gerekmektedir. Bu uzatmalar dahilinde okul hayatı süresince burada kalıp ikamet edebilecektir. Burada önemli olan nokta kişinin bu şarta bağlı olarak ikamet izni sahibi olduğu için okulunun belirlediği devam zorunluluğu şartlarına uyması; aksi taktirde ikamet izninin iptaline kadar durumun ilerleyebileceğini bilmesi gerektiğidir.
Yukarıda bahsi geçen tüm kategoriler üzerinden alınan izinlerin belirli bir süresi olmakta olup size uygun görülen bu sürenin bitiminde kaçak duruma düşmemek adına ülkeden çıkış yapmanız gerekmektedir. Eğer ülkeden çıkmak istemez ve kalış amacınız üzerinden yeni bir başvuru yapmak isterseniz o halde geçerli ikamet izninizin süresi dolmadan Türkiye ikamet izni uzatma başvurusu yaparak yeni bir kalış süresini tanımlanmasını isteyebilirsiniz. Bu uzatma başvuruları aynı kategori üzerinden yapılmakta olup eğer kalış amacınız değişti ise o halde uzatma değil yeni başvuru olarak tanımlanacaktır. Uzatma başvuruları da aynı ilk başvurular gibi online olarak yapılacak ve sonrasında hazırlanması gereken evraklar ile birlikte randevuya katılınarak onay süreci beklenecektir. Eğer uzun vadede Türk vatandaşlığı ya da Türkiye uzun dönem ikamet izni başvurusu yapmak gibi bir düşünceniz var ise o halde bu uzatma başvurularının büyük önemi bulunmaktadır.
İkamet izninizin bitişine son bir gün kalmış olsa dahi Türkiye ikamet izni uzatma başvurusu yapabiliyor olsanız da eğer bu süre doldu ise uzatma başvurusu hakkınız bulunmamakla birlikte en baştan yeni bir başvuru yapılması gerekmektedir. Uzatma başvurularında ilk başvurudan farklı olarak harçlar değişmekte olup yeni bir başvuruya nazaran daha az ödemek yapılmaktadır. Uzatma başvuruları için Türkiye ikamet izni harç ve ücretleri değişkenlik göstermekte olup uyruk bazında belirlenmektedir. Uzatma başvurularında artık sizin için tanımlı bir Yabancı kimlik numarası olduğu için süreç ilk başvuruya oranla daha kolay ilerlemektedir.
Türkiye ikamet izni uzatma başvurularınız ya da diğer tüm kategoriler için sitemizden çalışmalarımızı okuyabilir ayrıntılı bilgiye erişebilirsiniz. Bunun sonrasında ise başvurularınızı riske atmadan profesyonel bir destek alarak ilerlemek isterseniz uzmanlarımızla görüşme sağlayabilirsiniz. Dilerseniz web sitemizdeki e-posta bilgilerimizden ya da Antalya 0242 255 07 24, Ankara’da 0312 963 10 49, İzmir’de 0232 335 15 78, İstanbul’da 0212 706 79 67, Bursa’da 0224 322 06 46 numaralarımızdan telefonla iletişime geçebilirsiniz.
Uzman danışmanlarımız sizlere en iyi hizmeti ve cevabı verecektir.