Vize İşlemleri
TürkiyeYabancı uyruklu bir kişinin Türkiye’de yasal olarak gelir elde ederek çalışabilmesi için çalışma izni alması gerekmektedir. Türkiye şirket çalışma izni süreli ya da süresiz olarak verilebilmektedir. Süreli çalışma izni kişi ile işveren arasındaki sözleşme süresine de bağlı olarak belirli bir dönem için verilmektedir. İlk çalışma izni başvuruları genellikle 1 yıl olarak belirlenmektedir. Sonraki yıllarda yapılan başvurularla bu süre uzatılmaktadır. Başvuru içeriği, iş durumu, ülkenin o dönemki istihdam politikası birçok değişken başvurunun sonucunu etkilemektedir.
Süresiz çalışma izninde ise kişi ya 6 yıl ara vermeksizin çalışma izni sahibi olmuş ya da 8 yıl aralıksız olarak Türkiye’de ikamet ederek Türkiye uzun dönem ikamet izni hakkı kazanmış olmalıdır. Yabancı uyruklu bir kişi anlaşma sağladığı şirket kapsamında çalışma izni başvurusunda bulunabilir. Şirket çalışma izni almak isteyen kişinin üniversite mezunu olması ve bunu diplomayla belgelemesi gerekmektedir. Aksi taktirde bu pozisyonlar üzerinden ilerlemesi mümkün olmamaktadır. Bir yabancı şirkette her pozisyonda çalışamamakta olup yasa içerisinde anlatılan kapsama göre bir Türk’ün yapamayacağı iş olması olarak beklenti tanımlanmaktadır. Çoğunlukla şirket içerisinde satış pazarlama departmanlarında çalışmakta olup diplomaları ile bu pozisyona yeterliliklerini sunmaları gerekmektedir.
Şirket çalışma izni başvuruları Çalışma Bakanlığı online sistemi üzerinden şirket kaydı oluşturduktan sonra yapılmaktadır. Şirketi bu sisteme kaydederek üzerinden başvuru yapılabilecek hale getirilmelidir. Sonrasında işe alım yapılmak istenen kişi için başvuru yapılır. Burada asıl ihtiyaç duyulan şey şirkete ait elektronik imzadır. Bu imza sayesinde bütün işlemler yürütülmektedir. Evraklar taratılarak başvuru sistemine yüklenmektedir. Elden fiili kağıt olarak herhangi bir işlem yapılmamaktadır. Sigorta girişi ise kişinin çalışma izni onayı geldikten sonra yapılmalıdır.
Şirket çalışma izni kişiye aynı süre zarfında bir de ikamet izni hakkı tanımaktadır. Kişi kendisine verilen çalışma izni süresince Türkiye’de ikamet edebilmektedir. Hatta bunun yandı sıra ailesi için de aile ikamet izni başvurusu yaparak yanında yaşaması için hak tanınmaktadır. Kişi yasal eşi ve 18 yaş altı çocukları için aile ikamet izni başvurusu yapma hakkına sahiptir.
Şirket çalışma izni başvuruları hem yurtiçi hem de yurtdışı olarak yapılabilmektedir. Yurtiçi başvurusu yapabilmesi için kişinin geçerli bir ikamet iznine sahip olması gerekmektedir. İkamet izninden kalan süre önemli olmamakta olup son gününde dahi başvuru yapılabilmektedir. Ardından çalışma izni başvurusu yapılarak onaylandığında ise sigorta girişi yapılacaktır. Bu şekilde kişi kendine tanınan izin süresince Türkiye’de çalışarak ikamet edebilmektedir. Başvurular yurtdışından yürütülecekse eğer bulunduğu ülkedeki büyükelçilik ya da konsolosluk üzerinden başvuru süreci yürütülecektir.
Konsolosluğa başvuru ile eş zamanlı olarak da buradaki başvuru işlemleri yürütülecek; konsolosluktan ilk onay geldiğinde de evraklar üzerinden başvuru incelenecek ama onun öncesinde elektronik imza üzerinden buradaki başvuru süreci yürütülecektir. Sonrasında kişinin pasaportuna çalışma vizesi basılacak ve bununla birlikte Türkiye’ye giriş yapabilecektir. Bu girişi takiben 30 gün içerisinde de kişi için sigorta girişi yaptırılması gerekmektedir. Bu giriş sonrası kişi yasal olarak çalışmaya başlamış olacaktır. Kişi için çalışma iznine bağlı çalışma izin kartı temin edilmelidir.
Biz Eagvs olarak yılların bize kazandırdığı bilgilerin ışığında Türkiye şirket çalışma izni işlemlerinizin tamamını yürütebilmekteyiz. Siz de aklınıza takılan konularda danışmanlarımızda profesyonel destek alarak başvuru sürecinde ilerlemek isterseniz İstanbul ofisimizi 02127069614 arayabilir ya da web sitemizde yer alan iletişim numaralarımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.
Uzman danışmanlarımız sizlere en iyi hizmeti ve cevabı verecektir.