x
Türkiye

Vize İşlemleri

Türkiye

Türkiye’de Şirket Çalışma İzni

H. Gerindo 01/02/21, 08:57
Merhabalar, Türkiye’de şirket çalışma izni için sorum olacaktı. Ben Özbekistan uyruklu bir İnşaat Mühendisiyim. Ülkemde çalışma koşulları ve eğitim düzeyi yeterli gelmediği için farklı bir arayış içerisine girdim. Bu noktada Türkiye hem köken olarak yakın hissettiğim hem de İnşaat alanında başarılı gördüğüm bir ülke olduğu için rotamı bu yöne çevirdim. Türkiye’de çalışma izni sürecine başlamadan önce kendimi anlatmak isterim. Üniversiteden mezun olduktan sonra staj ve devamında 3 yıl kadar buradaki ünlü bir inşaat firmasında çalışma fırsatım oldu. Bu noktada kendimi geliştirmek adına yeterli bulmadığım ve farklı alanlarda uzmanlaşmak istediğim için artık Türkiye’de iş aramaya başladım. Bu iş arayışlarımın neticesinde de ülkenizde hatrı sayılır bir firma ile görüşme sağlayarak anlaşmaya vardım. Şu anda bana iş teklifi yaptılar ve sözleşmemi tarafıma yolladılar. Ama takdir edersiniz ki başka ülkede yaşamak, çalışmak ve bütün gelirinizi buna bağlamak oldukça ciddi bir konu. İnternette yaptığım derin araştırmalar neticesinde ciddi anlamda kaliteli bilgi paylaşılmış olan web sitenize rastladım. Bu noktada imza sürecine geçip işi ciddiye bindirmeden önce sizin gibi profesyonel bir firmadan gerekirse ücretli danışmanlık alarak sorularımı cevaplamanızı istiyorum. İlk olarak bu imzayı attıktan sonraki Türkiye’de şirket çalışma izni süreçleri nasıl ilerliyor? Benim ve eğer anlaşma sağlar isem çalışacağım şirketin bu başvuruda rolü nedir? Başvuru güvenliği ve beni koruyan yasal süreçler hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum. Şu anda çalıştığım şirketten henüz istifamı vermedim. Sizden alacağım yanıtlar doğrultusunda istifa edip yeni şirket ile anlaşma sağlayacağım. Başvurumu yaparken neler sunmam gerekecek ve şirket ya da ben süreci nasıl yürüteceğiz? Aklıma takılan bir diğer soru ise nişanlım şu anda benimle birlikte Özbekistan’da yaşıyor. Türkiye’ye onu da partner vizesi ile getirebilir miyim? Bir de vatandaşlık süreçleri hakkında benim ve nişanlım hakkında bilgilendirme yaparsanız çok sevinirim. İlginiz için şimdiden saygılarımı ve teşekkürlerimi sunarım.
EUROASIA Müşteri Temsilcisi

Merhabalar, öncelikle sitemiz için verdiğiniz geri bildirimler çok teşekkür ederiz. Uzman editörlerimiz her konuda siz değerli okurlarımızı aydınlatmak için özel olarak içerik üretmekteler. Türkiye’de şirket çalışma izni konusu özel olarak başvuru kategorileri arasında farklı bir yerde yer almaktadır. Bu kategoride yapılan başvurular için süreçler iki farklı yönde ilerleyebilmektedir. Öncelikle anlaşma sağladığınız şirket ile bu konularda bir netliğe varmanız gerekmektedir. Çalışma izni başvurusu için sizin Özbekistan’da olduğunuzda yapılan başvuru ve Türkiye’de olduğunuzda yapılan başvuru içerikleri farklılık göstermektedir. Şayet ülkenizde olduğunuz esnada bu başvuru işlemleri yürütülecek ise o halde yurtdışı başvurusu adımları üzerinden ilerlenecektir.

Türkiye’de Şirket Çalışma İzni Yurt Dışı Başvurusu

Eğer başvuru yapacak kişi kendi ülkesinde iken bu başvuru süreçleri yürütülecek ise o halde bu çalışma izni yurt dışı başvurusu olacaktır. Bu başvuru için işveren ile aranızda çalışma şartlarınızın, sürenizi yer aldığı bir sözleşme imzalamış olmanız gerekmektedir. Aynı zamanda en az 1 yıl süre ile geçerli bir pasaport ibraz etmeniz gerekecektir. Bunlarla birlikle sizin adınıza Özbekistan’da yer alan Türk dış temsilciliği üzerinden başvuru işlemleri başlatılarak randevu alınması gerekmektedir. Bu randevuya bahsi geçen iş sözleşmesi ve pasaportunuz ile birlikte şahsen katılımınız zorunludur. Randevuyu takip eden süreçte görüşme sağlayan memurun kararına bağlı olarak ön onay ile birlikte başvurunuza bir referans numarası atanmaktadır.

Atanan bu referans numarasını şirketiniz ile paylaştığınızda Türkiye üzerinden Uluslar arası iş gücü kapsamında online olarak Türkiye’de şirket çalışma izni başvuru süreçleriniz devam edecektir. Bu süreç dahilinde şirketiniz elektronik imza sahibi olmalı ve başvuru işlemleri için online sistemde şirket kaydı oluşturarak gerek şirket gerekse sizin bilgilerinizi sisteme tanımlaması gerekmektedir. Bu tanımlama işlemlerinin akabinde de girilen bilgileri teyit eder nitelikteki belgeleri sisteme dijital olarak taratarak yüklemesi gerekmektedir.

Başvurunun buradan sonraki adımlarının tamamı online olmakta olup evraklar dijital ortamda incelenecek gerekli görülürse ek evrak talep edilebilecektir. Başvuruyu inceleyen yetkili memur yeni bir evrak talep etme, güncel halini isteme hakkına sahip olup bu talebini sistemde kayıtlı iletişim bilgileri üzerinden size bildirecektir.

Bu bildirim belirli bir tarih aralığı içermekte olup bu süre zarfında sizden istenen yeni evrakları yine dijital olarak sisteme yüklemeniz gerekmektedir. Tüm bu inceleme süreçleri sonlandığında başvurunuz için olumlu karar alındı ise Türkiye’de şirket çalışma izni yurt dışı başvurusu yapılan dış temsilcilik tarafından pasaportunuza çalışma vizesi yapıştırılacaktır. Bu vize ile Türkiye topraklarına giriş yapabilecek ve girdiğiniz günü takip eden 30 gün içerisinde de SGK girişiniz yapılarak sözleşmenizde bahsi geçen pozisyon için işe başlıyor olabileceksiniz.

Türkiye’de Şirket Çalışma İzni Yurt İçi Başvurusu

Bu kategori üzerinden başvuru yapılacak ise o halde Özbekistan ile aramızda olan anlaşma kapsamında vize muafiyeti ile 90 gün süre için ülkemize giriş yapabilirsiniz. Bahsi geçen bu 90 gün içerisinde ülkeye girişinizi takiben Türkiye kısa dönem ikamet izni başvurusu yapmamız gerekmektedir. Bu ikamet izninin onaylanmasını takiben ancak ve ancak çalışma izni başvurusu yapabilmekteyiz. Türkiye’de şirket çalışma izni başvurusu yapabilmenin ilk şartı adayın geçerli bir ikamet izni sahibi olması ve bu izin için ilk başvuru yapıldığı esnada en az 6 ay için onay verilmiş olmasıdır. Eğer bu şartlar sağlandı ise ikamet izninin geçerliğinin bitmesine 1 gün dahi kalmış olsa çalışma izni başvurusu yapılabilmektedir.

Başvuru işlemleri aynı yurt dışı başvurusunun ikinci etabında olduğu gibi online olarak yürütülmektedir. Burada dış temsilcilik randevusu gibi bir işlem de olmamakla birlikte sürecinin tamamı dijital ortamda dijital elektronik imza ile yapılmaktadır. Başvuru kategorisine uygun olarak formlar dikkatli şekilde adım adım doldurulacak ve uluslararası iş günü çalışma izni kurallarına uygun olduğundan emin olunacaktır. Burada dikkat edilemsi gereken kurallardan biri de her iş kolu için belirli maaş baremleri konulmuş olup bir kişi için çalışma izni başvurusu yaparken bunlara uyulduğundan emin olunması gerekmektedir. Olumsuz bir sonuç ile karşılaşmamak için çalışma izni başvurusunun özenle yapılması gerekmektedir.

Hele de mühendisler için çalışma izni kategorisi daha ayrıntılı içerik süreçlerine ve istenen belgelere sahip olup eksiksiz sunulması gerekmektedir.

Önceki eğitimlerin belgelenmesi, transcriptler de dahil tamamının sunulması, bunların noter onaylı yeminli tercümeli şekilde sisteme yüklenmesi büyük önem arz etmektedir. Başvuru için evraklar aynı şekilde dijital ortamda elden teslim süreci olmadan tamamen online olarak yapılmaktadır. Yurt dışı başvurularında olduğu gibi ek evrak talep edilmesi ihtimaline karşın formda belirtilen iletişim kanalları sürekli olarak takip edilmeli ve eğer evrak istenirse belirtilen sürede sisteme yüklenmelidir. Onay alınmasını takiben yine 30 gün zarfında çalışanın sigorta işlemleri yapılmalı ve işe başlangıcı için hazır hale getirilmelidir.

Çalışma İzni İçeriği

Türkiye’de şirket çalışma izni başvurusu onaylanan kişiler onay aldıkları süre zarfında ülkemizde ikamet hakkı kazanmış da olurlar. Bu ikamet izni süresince yasal yerleşim hakları olmakla birlikte eğer işveren sigortadan çıkışını yapar ise o halde çalışanın 10 iş günü içerisinde ülkeyi terkediyor olması gerekmektedir. Dilerse bu sürede ikamet izni başvurusu yapabilir ya da ülkeden çıkışını sağlayabilir. Burada işveren ile aranızdaki sözleşmeye bağlı olarak yaptırımlar söz konusu olmaktadır. Çalışma izni başvurusu onaylanan kişi eş ve çocuklarını aile ikamet izni alarak Türkiye’ye yanına getirme hakkına sahiptir. Türkiye’de bu içerik partner vizesi ile olmamakta olup sadece resmi nikah sahibi kişiler için geçerli olmaktadır. Eğer aranızdaki resmi nikah olur ise o halde eşiniz için de sizi sponsor göstererek aile ikamet izni alma hakkına sahipsiniz. Aksi taktirde aile ikamet izni alamamakta olup ikamet izinleri arasından başka bir seçenek ile ilerlemeleri gerekmektedir.

Türkiye’de şirket çalışma izni sahibi kişiler 5 yıl ara vermeksizin bu izni almaya devam ederlerse bu yılların sonunda Türk vatandaşlığı başvurusu hakkı kazanırlar. Burada çalışma izni için süreçler büyük önem taşımakta olup izniniz bitmeden uzatma başvurusu ile yeni izninizin tanınması büyük önem taşımaktadır. Aksi taktirde yeniden ikamet izni süreçlerine başlanıp olan çalışma izniniz iptal olacaktır. Eğer partneriniz için de aile ikamet izni alır iseniz o halde 3 yılın sonunda onun için de vatandaşlık başvurusu hakkı kazanmış olursunuz.

Tüm bu kısa dönem ikamet izinleri, Türkiye’de şirket çalışma izni başvuruları ve vatandaşlık başvurusu süreçleri için alanında uzman her kategori alanında farklı uzmanlar ile bu süreçlerin tamamında sizlere profesyonel destek sağlamaktayız. Siz de bu süreçlerde bizimle ilerlemek, profesyonel destek alarak süreci en rahat biçimde geçirmek isterseniz bize ulaşın. Görüşme için Antalya 0242 255 07 24, İzmirde 0232 335 15 78, Ankarada 0312 963 10 49, İstanbulda 0212 706 79 67, Bursada 0224 322 06 46 bizlere ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de Şirket Çalışma İzni Yurt İçi Başvurusu

Cevap Ver
EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';