Vize İşlemleri
TürkiyeMerhabalar, öncelikle sitemizin içeriği ile sizleri bilgilendirebildiysek ne mutlu bizlere. Bu konuya ayrı bir ehemmiyet göstermekte olup uzman editörlerimiz her konuda derin araştırmaları sonucu bu içeriklere ulaşabilmekteler. Şimdi konu hakkında daha ayrıntılı içerikle sizin durumunuzu yanıtlamak isterim. İlk olarak söylemem gereken sürecin çok az kaldığı ve eğer çalışma izni süresi dolar ise o halde çalışma izni uzatma başvurusu yapılamayacağıdır. Bununla beraber kişi artık burada kalamayacak olup yeniden ikamet izni başvurusu yapılacak ve süreç en başa dönecektir. Bu ikamet izni süreçlerinin sonlanması beklenecek; bunu takiben de yeniden çalışma izni başvurusu yapılacak ve Türkiye şirket çalışma izni harç ve ücretleri ödenecektir.
Tüm bu süreçlerde kişi yasal olarak çalışamayacak ve yeniden çalışma izni başvurusunun onaylanıp sigorta girişi yapılana kadar ülkede bekleyecek fakat gelir elde edemeyecektir. Bu da hem şirket olarak size hem de çalışana çok büyük bir zaman ve maddi kayba sebep olacaktır. Bu nedenle başvuru süreçlerinin, iznin tarihinin ve geçerliliğinin takip edilmesi büyük önem taşımaktadır. Çalışma izni sahibi olan kişilerin ayrı bir ikamet izinleri olmamakta olup bu çalışma izni süresi dolduğunda otomatik olarak ikamet izni süreleri de dolmaktadır. Çalışanların hem iş gücünden hem de konforundan ödün vermemek adına yabancı personel çalıştırırken bu ayrıntılara dikkat edilmelidir.
Çalışma izni sahibi yabancı uyruklu kişi için uzatma başvurusu yaparken aynı ilk başvuruda olduğu gibi yeniden sistem üzerinden giriş yapılacaktır. Bu giriş ikinci kez olacağından ötürü ilk başvuruda var olan kaydın üzerinden işlem yapılacaktır. Zaten sistemde hali hazırda şirket adına oluşturulmuş bir kayıt yer almakta olduğu için bu kayıt üzerinden devam edilecektir. Bu kayıt üzerinden yabancı personel adına bu kez de çalışma izni uzatma formu doldurulacaktır. Başvuru yapılabilmesi için çalışanın izin süresinin 60 günden daha az kalmış olması gerekmektedir. Tabi ki 60 gün kala başvurusu yapılması zorunlu olmasa da gün kala dan itibaren başvuru için süreç başlamaktadır. Önceki başvuruda var olan elektronik imza kullanılabiliyor olsa da eğer şirket yetkililerinde ya da yetkilerinde değişiklik var ise o halde yeniden elektronik imza alınması gerekmektedir. Bu imza ve yine dijital ortamda yürütülen başvuru süreçleri ile işlemler yürütülmektedir.
Türkiye şirket çalışma izni uzatma başvuru formu doldurulacak, istenen evraklar yine dijital olarak taratılıp yüklenecek ve elektronik imza ile işlemler tamamlanacaktır. Başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra ise gelen mesaj ile Türkiye şirket çalışma izni başvuru harç ve ücretleri ödemelerinizi yapmanız gerekmektedir. Ödemeler bu mesajı takiben yapılmakta olup öncesinde ödeme işlemi yapılmamalıdır. Çalışma izni başvurusu için ödemeler yapılırken sadece belirlenen bankalar üzerinden işlem yapılabilmektedir. Bunlar Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank’tır. Bu bankalarda sadece belirlenen hesaplar üzerinden ödeme yapılabilmektedirler. Mesajı takiben bu bankalardan sizin için uygun olana giderek Türkiye çalışma izni harç ve ücretleri ödemesi yapmanız gerekmektedir.
2021 çalışma izni harcı yurt içi başvuruları için 932,90 TL ve bunun yanı sıra bir de 110,00 TL ikamet kartı ücreti çıkmaktadır. Bahsi geçen bu harç bedelleri sadece Ziraat Bankası, Vakıfbank ve bir de İş Bankası’na ödenmektedir. Başka bankalardan ödeme yapılması mümkün değildir.
Yurtdışı başvurularında ise Türkiye şirkete çalışma izni harç ve ücretler ülkelerin arasında yaptığı karşılıklılık ilkesine göre değişmektedir. Bu bahsi geçen başvurularda çalışma izni harçları ve değerli kağıt bedeli çalışma vizesi başvurusu esnasında başvuran aday tarafından başvuru yapılan dış temsilciliğe ödenmektedir. Ayrıca bu ödemeler başvuruda bulunulan ülkenin para birimine göre ödenmektedir.
Süreli Çalışma İzin belgesi (1 yıla kadar- 1 yıl dahil) -1017,80 TL
Süresiz Çalışma İzin Belgesi – 9331,60
Bağımsız Çalışma İzin Belgesi Harcı –9331,60
Değerli Kağıt Bedeli-125,00 TL olarak ücretlendirilmektedir.
Başvuru yaptığınız kategori özelinde bahsi geçen bu harçları bahsi geçen bankalar üzerinden ödeyerek işlemi devam ettirmeniz gerekmektedir. Başvuru yaparken de bu Türkiye şirket çalışma izni harç ve ödemeler işlemlerinin yapıldığı sistem üzerinden gözüküyor olsa da yine de sizin makbuzlarınızı saklamanız doğru olacaktır.
Çalışma izni uzatma başvurusunun sonucuna bağlı olarak kişinin geçerli ikamet izni devam edecek ülkede yasal kalış ve gelir elde ediş süresi devam edecektir. Çalışma izni ile 5 yıl ara vermeksizin ikamet sahibi olan yabancı uyruklu kişiler vatandaşlık için başvuru hakkına sahip olurlar. Bu hak kapsamında devam edebilmesi için uzatma başvurularının doğru sürelerde yapılması büyük önem arz etmektedir. Çalışma izni başvurunuzun olumsuz sonuçlanması halinde bahsi geçen bu Türkiye çalışma izni harç ve ücretleri geri ödenmemektedir. Çalışma izni uzatma başvuruları önceki başvuru yurt içi de olsa yurt dışı da olsa aynı şekilde yapılacak olup buradan sonra hepsi yurt içi başvurusu olarak ilerlemektedir.
Çalışma izni başvuruları, çalışma izni uzatma başvuruları ve Türkiye'de şirket çalışma izni harç ve ücretleri ödemelerinin tamamında uzman kadromuz ile sizlere profesyonel destek vermekteyiz. Siz de bu süreçleri daha güvenli olarak ilerletmek isterseniz alanında uzman danışmanlarımız ile görüşme sağlayabilirsiniz. Görüşmek sağlamak için İstanbul’da 0212 706 79 67, Ankara’da 0312 963 10 49, Antalya 0242 255 07 24, Bursa’da 0224 322 06 46, İzmir’de 0232 335 15 78 dan ulaşım sağlayabilirsiniz.