x
Türkiye

Vize İşlemleri

Türkiye

Türkiye’de çalışma izni başvuru formu

Z. Yarina 29/01/21, 17:17
Merhabalar efendim, ben kendim Türkmenistan’da bir üniversitede akademisyen olarak çalışmaktayım. Yaklaşık 1 aydır Türkiye’de bir özel üniversite ile görüşmelerim sürüyor. Şu anda doktora tez aşamamdayım ve bitirdiğimde çalışmak için Türkiye’yi tercih etmek istiyorum. Ülkenizde yer alan üniversiteler eğitim alanında oldukça başarılı olduğundan bu süreçte artık kendimi geliştirmek için yeni projelere katılmam gerektiğini düşündüm. Bu anlamda okulla da görüşmelerim olumlu ilerlediği için artık Türkiye’de çalışmak ve çalışma izni konularını araştırmaya başladım. Takdir edersiniz ki buradaki işimi bırakıp başka bir ülkeye taşınmam gerekeceği için süreci ayrıntılı olarak takip etmek ve araştırmak istiyorum. Mesleğim gereği makale okumak ve incelemekten hoşlandığım için bu süreçte internette yaptığım araştırmalarda sizin sitenize rastladım. Ciddi anlamda çok aydınlatıcı ve bilgilendirici içerikler hazırlamışsınız. Bu nedenle bu süreçte sizlerle çalışarak ayrıntılı bilgilendirme yapmanızı istemekteyim. Eğer bu bahsi geçen üniversite ile aramızda iş sözleşmesi imzalar isek başvuru için süreçler nasıl ilerleyecek ve bu süreçte Türkiye’de çalışma izni başvuru formu sizin tarafınızdan doldurulursa da onaylanmama ihtimali var mı? Başvuru için işlemleri kendim birebir yürütmek istersem eğer siz bana nasıl yardımcı olabilirsiniz? Bu içerikler ve fiyatlar hakkında beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. Bu bilgiler ışığında kendime daha doğru bir planlama yapacağımı düşünüyorum. İlginiz için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
EUROASIA Müşteri Temsilcisi

Merhabalar, öncelikle sitemiz hakkındaki bu güzel geri bildirimleriniz çok teşekkür ederiz. İçerik editörlerimiz her konuda ayrıntılı olarak siz değerli okurlarımızı bilgilendirmek için özenle ve titizlikle çalışmaktalar. İlk olarak karar vermemiz gereken çalışma izni başvuruları yapılırken yurt içi ve yurt dışı olarak iki farklı şekilde içerikler ilerlemektedir.

Yurt İçi Çalışma İzni Başvurusu

İlk olarak yurt içi çalışma izni başvurusu; bu başvuruda kişi Türkiye’de iken onun adına çalışma izni başvurusu yapılacaktır. Bu başvurunun yapılabilmesinin ilk koşulu başvuru yapılacak şahsın Türkiye’de çalışma izni başvuru formu doldurulurken geçerli bir ikamet izninin olmasıdır. Hatta bahsi geçen bu ikamet izninin de başvurusu ilk yapıldığında yabancı uyruklu kişi için inceleyen memur tarafından en az 6 aylık onay verilmiş olmasıdır.

Bu Türkiye kısa dönem ikamet izni hala geçerliliğini korurken yabancı uyruklu kişi için çalışma izni başvurusu yapılabilmektedir. Başvuru işlemleri online olarak yapılmakta olup başvuru sistemi üzerinden sizin için bahsi geçen işveren işlemleri yürütebilmektedir. Başvuru yapılırken kişiden aralarındaki iş sözleşmesini, eğitim bilgilerini ve pasaportunu ibraz etmesi istenmektedir. Siz eğitim alanında çalışacağınız için bütün diplomalarınızı, transcriptlerinizl birlikte Türkiye’ye getirmeniz ve burada denklik işlemi için Yüksek Öğrenim Kurumu’na başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu başvuruda denktir onayı gelmedikçe işlemler ilerleyememekte ve siz bir eğitmen olarak ülkemizde faaliyet verememekte olursunuz. Bu denklik işlemi eğitimlerin eşdeğer olduğunu belirtmek amacı ile olmakta olup başvurunuzda büyük önem arz etmektedir.

Başvuru işlemleri yapılırken sistemde işveren eğer daha öncesinde kaydı yok ise kendi adına kayıt oluşturacak ve şirketteki imza yetkilisi kim ise elektronik imzası ile başvuru işlemleri tamamlanacaktır. E-imza işlemi eğer yok ise PTT üzerinden ya da bu konuda çalışan özel firmalardan temin edilebilmektedir. İşveren başvuru adımları birebir takip ettikten sonra da kategori bazında istenen tüm evrakları taratıp dijital hali ile sisteme yüklenmesini sağlayacaktır. İncelemeyi gerçekleştiren memur herhangi bir mülakat ya da görüşme yapmayacak olup formunuzu ve taratıp yüklenilen bu başvuru evraklarını inceleyecektir.

Bu inceleme işlemlerinde eğer aklına takılan ya da netliği şaibeli bir durum ile karşılaşır ise yeni belgeler talep etme hakkına sahiptir. İstenen yeni evraklar size belirli bir zaman tanınarak bu süre içerisinde temin etmeniz istenmektedir. Bu evrakları hazırladığınızda da yine aynı şekilde taratarak yüklemeniz gerekecektir. Değerlendirme sonlandığında olumlu olur ise işvereniniz tarafından sigorta girişiniz yapılacak ve fiilen işe başlıyor olabileceksiniz. Sigortanız işveren tarafından her an düzenli olarak yatırılacak ve sigorta çıkışınız yapıldığı takdirde çalışma izniniz otomatik olarak sonlanacaktır. Var olan çalışma izniniz size belirli bir süre için onaylanmış olup bu sürenin bitimine takvim günü ile 60 gün kala uzatma başvurusu yapmanız gerekmektedir. Bu sürenin takip edilmesi çok büyük önem arz etmekte olup bu tarih kaçırıldığı takdirde tekrar uzatma ya da yenileme yapılamamakta olup başvuru süreçleri en baştan başlanması gerekmektedir.

Yurt Dışı Çalışma İzni Başvurusu

Yurt dışı Türkiye’de çalışma izni başvuru formu için ise yabancı uyruklu kişinin burada bulunması gerekmemekte olup vatandaşlık olarak yaşadığı ya da daimi oturum sahipliği ile bulunduğu ülkede yer alan Türk dış temsilciliği üzerinden başvuru adımları ilerletilecektir. Burada fiilen yaşaması henüz söz konusu olmadığı için ikamet şartı da bu başvuru kategorisinde aranmayacaktır. Kişi için dış temsilcilik üzerinden çalışma izni başvurusu yapılacak bunu takiben de randevu alınacaktır. Çalışan adayı randevuya şahsen katılacak pasaportunu ve işverenle kendi aralarında imzalamış olduğu iş sözleşmesini randevuda inceleyen görevli memura sunacaktır. Yapılan incelemelerin akabinde başvuru işlemlerinin devam etmesine onay verilir ise yetkili dış temsilcilik üzerinden bir referans kodu paylaşılacaktır.

Bu kod ile birlikte buradan yine yurt içi başvurularında bahsi geçen şekilde sistem üzerinden online olarak başvuru yapılacak; evraklar elektronik imza ile birlikte yüklenecektir. Yüklenen bu evraklarda görülen eksiklik, aksilik ya da şaibeli olan kısımlar için ek evrak talep edilebilir, belirtilen zaman dilimine kadar yüklemeniz istenebilir. Bu nedenle başvuru için paylaşılan iletişim bilgileri dikkatle takip edilmeli; istenen bilgiler ya da evraklar kaçırılmamalıdır. Aksi takdirde bu durumlar başvurunuzu olumsuz sonuca kadar sürükleyebilmektedir. Bu nedenle başvuru işlemlerinde doğru takip çok hassas bir konu olmaktadır. Başvuru olumlu sonuçlandığı taktirde çalışan adayı için pasaportuna çalışma izni vizesi basılacak ve kişi bu vizesi ile birlikte 30 gün içerisinde ülkeye giriş yapabilecektir.

Çalışma Vizesi Alındıktan Sonraki İşlemler Nelerdir?

Türkiye’ye geldikten sonra ise sigorta için çalışan girişi yapılarak yasal mevzuat kapsamında artık çalışabiliyor olmaktadır. Her ay işvereniniz tarafından düzenli sigorta ödemeleriniz yapılacak ve eğer sigorta çıkışınız yapılır ise ülkeden 10 gün içerisinde çıkış yapmanız gerekecektir. Eğer anlaşma sağlayarak çalışma izni aldığınız şirket ile çalışmaya devam edecekseniz o halde var olan izninizin bitimine 60 gün kala başlamak koşulu ile Türkiye çalışma izni uzatma başvurusu yapabilirsiniz. Bu uzatma başvuruları ile de eğer 5 yılı tamamlar iseniz de Türk vatandaşlığı için başvuru hakkı kazanmış olursunuz. Bunun yanı sıra eğer ülkenizde yaşan eşiniz ve çocuğunuz var ise onları da aile ikamet izni alarak Türkiye’de ikamet izni sahibi yapabilirsiniz. Onlar için vatandaşlık başvurusu hakkı ise aile ikameti ile toplamda 3 yıl doldurulduğunda olmaktadır.

Biz ikamet izni, Türkiye’de çalışma izni başvuru formu doldurulması, yurt içi çalışma izni, yurt dışı çalışma izni başvuruları için tüm süreçlerde profesyonel destek vermekte olup bütün bu başvurular için sizin adınıza başvuru işlemlerinizi yürütebilmekteyiz. Eğer siz de bu süreçte bizimle ilerlemek isterseniz Antalya 0242 255 07 24, İzmir’de 0232 335 15 78, Ankara’da 0312 963 10 49, İstanbul’da 0212 706 79 67, Bursa’da 0224 322 06 46 numaralarımızdan ya da web sitemizde bulabileceğiniz mail adreslerimizden danışmanlarımızla görüşme sağlayabilirsiniz.

Cevap Ver
EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';