x
Türkiye

Vize İşlemleri

Türkiye

Türkiye Çalışma İzni Reddi

Türkiye Çalışma izni reddi

Türkiye Çalışma izni reddi konusunu irdelemek için öncelikle Türkiye’de çalışarak gelir elde etmek bir kişi kendi durumuna bağlı olarak en uygun çalışma izni kategorisine başvuru yapmalıdır. Bu başvuru neticesinde de kişiye farklı içerik ve sürelerde çalışma izni hakkı tanınmaktadır. Çalışmak isteyen yabancılar için genel olarak en çok tercih edilen kategori Türkiye süreli çalışma izni kategorisidir. Bu kategori özelinde çalışma izni almak isteyen kişi Türkiye’de faal olarak çalışan bir şirket üzerinden başvuru yapması gerekmektedir. Burada süreli olarak kast edilen işveren ile çalışan adayı arasında imzalanmış sözleşmenin süresidir. Başvurular Çalışma Bakanlığı online sistemi üzerinden yapılmakta olup tüm süreç dijital ortamda gerçekleşmektedir. Başvurunun online olarak yapılmasının akabinde başvuru kategoriniz için sunmanız gereken evraklar taratarak başvuru sistemine yüklenmektedir.

Bu başvurunun akabinde eğer içerik olarak evraklarda bir eksik görülür ise size bildirilecek ve size tanımlanmış süre içinde bu evrakları sisteme yüklemeniz beklenecektir. Bu nedenle başvuru süreçleri adım adım takip edilmesi ve başvuru sonrasında sistem sürekli güncellenerek aktif kalınmalıdır. Aksi taktirde sizden istenen evraklar fark edilmez ya da istenen süre içerisinde temin edilmez ise o halde başvurunuz otomatik olarak ret cevabı ile sonuçlanacaktır.

Çalışma izni başvuruları Türkiye çalışma izni reddi konusundan önce başvurduğunuz kategori özelinde işverenden ve çalışan adayından istenen yeterlilikler en doğru şekilde irdelenmeli; başvuru o şekilde yapılmalıdır. Öncelikle işveren için genel olarak istenenler bir yabancı çalışanı bünyesine eklemek istiyor ise o halde 100.000TL ödenmiş sermaye ve en az 5 Türk çalışan istihdam etmiş olma şartı aranmaktadır. Bu şartlar sağlanmadan yapılan başvurular otomatik olarak çalışma izni reddi ile sonuçlanır. Burada gözetilen Türk vatandaşlarının istihdam önceliğidir. Bir yabancı Türkiye’de çalışacak ise öncelikle bu 5 Türk için istihdam sağlanacak akabinde de bir yabancı çalıştırabilmek için hak kazanılacaktır. Bunlar en genel anlamda işverenin sağlaması beklenen şartlardır.

Çalışan adayı söz konusu olduğunda ise her kategori kendi özelinde farklı beklentiler içinde olsa da genel anlamda açıklamak gerekirse başvuran kişi eğer bir şirkette çalışacak ise buna uygun diploma ve yeterlilikler sunması gerekmektedir. Burada ilk gözetilen şart eğer bir Türk’ün yapabileceği bir iş ise neden bir yabancının istihdam edildiğidir. Çünkü ülke çıkarları gereği yasalar öncelikle kendi vatandaşını korumakta olup sonrasında yabancı uyruklu kişilerin istihdamı için imkan tanımaktadır. Mühendisler, doktorlar, öğretmenler gibi özel statü kapsamında çalışan kişilerde ise başvuru evrak ve içerikleri çok daha ayrıntılı olup denklik durumları da söz konusu olmaktadır. 

Ev hizmetlerinde çalışan kişilerde durum biraz daha kolay olup bu kategori kapsamında yapılan işe alımlarda özel teşvik payı da sunulmakta olup yabancı uyruklu kişilerin bu kategorilerde istihdam edilmeleri desteklenmektedir. Eğer işverenin ilk başvurusu; çalışan adayının da bu alandaki ilk çalışma izni ise sigorta primi ödemelerinde devlet belirli oranda destek sağlamaktadır.

Çalışma izni başvuruları

Çalışma izni başvuruları yurtiçinden ve yurtdışından olmak üzere iki tarafta da yürütülebilmektedir. Yurtdışı başvuruları dış temsilcilikler üzerinden yurtiçi başvuruları ise direk Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı online sistemi üzerinden yapılmaktadır. Başvuruyu işveren yapmakta olup süreci de kendisi takip edecektir. Başvuru için herhangi bir randevu, mülakat ya da yüz yüze görüşme yapılmamaktadır. Yurtiçi başvurusu yapabilmek için ilk kural kişinin geçerli bir ikamet izni sahibi olmasıdır; aksi taktirde çalışma izni başvurusu yapılamamaktadır.

Çalışma izni başvurusu eğer yurtdışından yapılır ise o halde onaylandığında kişinin pasaportuna çalışma vizesi basılacak ve 30 gün içinde bu vize ile Türkiye’ye giriş yapacaktır. Girişinin devamındaki 30 gün içerisinde ise sigorta girişi yapılarak yabancı uyruklu kişi yasal olarak çalışmaya başlamaktadır. Yurtiçi başvurularında ise onay gelmesini takiben 30 gün içerisinde aynı prosedürsel süreçler yerine getirilerek çalışma süreci başlatılır. Çalışma izni kişiye verildiği süreler dahilinde oturma izni hakkı tanımaktadır. Hatta bu süre zarfında eşini ve 18 yaş altı çocuklarına da aile ikamet izni alarak yanında yaşamak için başvuru yapabilmektedir.

Çalışma izni kişiye belirli süre ile verildi ise o halde süreç doğru takip edilmeli ve bitişine 60 gün kalmasından itibaren çalışma izni uzatma başvurusu yapılmalıdır. Yurtiçi çalışma izni, yurtdışı çalışma izni, çalışma izni uzatma başvurularının tamamında kişi başvuruda özgür olup değerlendiren devlet makamlarınca çalışma izni reddi ile sonuçlanabilmektedir. Türkiye çalışma izni reddi alma sebepleri kişiye başvuru yaptığı sistem üzerinden deklare edilerek hangi kod üzerinden bu olumsuz yanıtı aldığı belirtilmektedir. Ama burada bilinmesi gereken şey bahsi geçen çalışma izni ret maddelerinin genel içeriği sahip olduğu ve özünde ayrıntılı olarak ret sebebinin ne olduğunun sadece sizin tarafınızdan bulunması mümkündür.

Çalışma İzni Reddi

Çalışma izni reddi ile karşılaşmamak için öncelikle yukarıda açıkladığım başvuru şartları ve içeriklerine ayrıntılı olarak hakim olmanız; başvuruyu bunun akabinde yapıyor olmanız başvuru sonucunuzun akıbeti için oldukça büyük önem arz etmektedir. Baştan olumsuz sonucu önlemek adına içeriklere hakim olmak ve doğabilecek olumsuzlukları önceden öngörerek başvuru sonucunuzun olumlu olmasını sağlayabilirsiniz. Çalışma izni reddi ile karşılaşan kişiler ise öncelikle neden ret olduklarını doğru irdelemeli ve yanlış bir karar olduğun düşünülüyor ise çalışma izni redde itiraz etmelidir. Çalışma izni başvurusu reddi ile karşılaşan yabancılara bu ret kararının tebliğ edilmesini takiben 30 gün içerisinde itiraz başvurusu yapılabilmektedir.

Türkiye Çalışma izni reddi ve redde itiraz işlemlerine başlamadan önce önemli olan ret sebebinin doğru şekilde anlaşılabilmiş olmasıdır. Doğru anlaşılan ret kararının eğer çözümü mevcutsa ya da yanlış değerlendirme yapıldığına inanılıyorsa o halde redde itiraz dilekçesi ile itiraz işlemi yapılmalıdır. Redde itiraz dilekçesi içerisinde itiraz edilen sebepler açıkça ortaya konulmalı ve bunlar ilgili evraklar ile belgelenmelidir. Bu işlemler de yine başvuru yapılan sistemdeki online ortamda yapılarak yeni bir değerlendirme sürecine alınmaktadır. Online ortamda itiraz dilekçesi ve belgeler sisteme taratarak yüklenmelidir.

Çalışma izni redde itiraz dilekçesi ayrıca bir önem arz etmekte olup neden bu yabancıyı çalıştırmak istediğiniz ayrıntılarıyla ve açık bir dille ifade edilmeli ve bu bahsi geçen evraklarla belgelenerek sunulmalıdır. Redde itiraz yapıldıktan sonra yine aynı şekilde bu itiraz başvurusu da olumsuz olarak sonuçlanırsa o halde idari yargı yoluna başvurarak hak aranabilir. Bu konuda kişinin dava açarak hakkını arama özgürlüğü bulunmaktadır. Bu süreçlerden ziyade kişi redde itiraz yapmasına rağmen başvuru olumsuz sonuçlandı ise o halde olumsuzluğu doğuran şartlar göz önünde bulundurularak bunlar giderildikten ya da iyileştirildikten sonra yeni bir başvuru yapılabilmektedir.

Biz Euroasia danışmanlık ofisleri olarak gerek çalışma izni başvurunuzun yapılıp sürecinizin yürütülmesi gerekse ret olan başvurunuz için redde itiraz dilekçenizin hazırlanarak yeniden inceleme talep edilmesi süreçlerinden çalışma izni uzmanlarımız ile sizlere hizmet vermekteyiz. Türkiye Çalışma izni reddi yaşamamak için kolay gibi gözüken bu süreçlerde siz de olumsuz cevap almamak adına İstanbulda 0212 706 79 67, Ankarada 0312 963 10 49, Antalya 0242 255 07 24, Bursada 0224 322 06 46, İzmirde 0232 335 15 78 numaralarımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

Çalışma izni reddi

Türkiye ile ilgili merak ettiklerinizi sorun , yardımcı olalım.

Uzman danışmanlarımız sizlere en iyi hizmeti ve cevabı verecektir.

Hepsini Görüntüle Soru Sor

Türkiye Çalışma İzin Reddi
S. Zohre 23/03/21, 10:50 Cevabı Görüntüle
Merhabalar ismim Seavda ve aslen İran kökenliyim. Totalde 5 yıllık süredir çalışma izni alarak Türkiye’de yaşamaktayım. Dünya üzerinden her yeri kasıp kavuran bu pandemi sürecinde geçerli şirket çalışma iznim son bulacağından ötürü uzatma başvurusunda bulunduk. Daha doğrusu şirketim benim adıma başvuruda bulundu. Fakat ne yazık ki bu süreçte başvurum olumsuz olarak değerlendirilerek Türkiye çalışma izin reddi ile sonuçlandı. Bu süreçte takdir edersiniz ki kapılar da kapalı olduğundan dolayı ülkeme de dönemeyeceğim için kısa dönem ikamet izni başvurusu yaparak sonucu beklemeye başladım. Ancak başvurum için maalesef olumlu ne de olumsuz olarak net bir cevap alamadım. Bu süre zarfında pandemi devam ettiği ve ayrılma olanağım olmadığından Türkiye de kalmaya devam ettim. Başvurumun da sonucunu hakkında da bilgi alamadığım ve henüz tam olarak durumumu netleştiremediğim için bu bekleme süresi de benim için oldukça uzamış oldu.

Daha sonrasında ise net bir sonuç alamamam dolayısıyla oldukça tedirgin oldum ve bu kez çalışma olarak değil de yeni bir kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunmak durumunda kaldım. Bu geçen süre zarfında başvurumun giriş çıkış yapmadan yapılmış olmasından ötürü endişe duymama rağmen o süreçte başka şansımda yoktu. Bu sebepten dolayı yaptığım yeni başvurumun neticelenmesini bekledim. Bu bekleyişin sonunda ise yaptığım Türkiye kısa dönem ikamet izni başvurusunun menfi olarak neticelendiğini öğrendim. Geldiğim bu etapta artık yeni bir başvuru talebi söz konusu değildi ve bununla birlikte bir de ülkeden çıkış yapmam gerektiğini öğrendim. Çalışmakta olduğum işim nedeni ile bunu gerçekleştirmem pek de olası görünmüyor. Sizin bu sürede bana ne gibi tavsiyeniz olur ve ilerleme adımları nasıl olmalıdır? Beni ayrıntılı olarak bilgilendire bilirseniz şirketim ile de görüşme yapıp doğru adımlarla ilerlemek istemekteyim. Sizin bu konuda beni doğru olarak yönlendirerek, sürenin en başından itibaren tavsiyeleriniz doğrultusunda ilerlemek istemekteyim Başvuru işlemleri için bana belli bir rota belirlerseniz bu süreçte sizlerle emin adımlarla doğru yolda ilerlemek istemekteyim. Alakanız için şimdiden çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.
Türkiye'de Çalışma İzni Reddi
M. A. 05/01/21, 10:27 Cevabı Görüntüle
Merhabalar; ben Afganistan vatandaşıyım. 2 yıldır turistik ikamet izni ile Türkiye’de yaşamaktayım. Şu anda bir şirket tarafından işe kabul edildim. Şirket benim adıma çalışma izni başvurusu yaptı fakat çalışma iznine ret sonuçlandı. Bu sürede benim geçerli ikamet iznim de dolmuş oldu. Şirketim verilen Türkiye'de çalışma izni reddi kararına itirazda bulunacak. Burada en büyük sorun gelen çalışma izni reddi kararında maddelerle açıklanmış durum. Bu nedenle internetten yaptığımız araştırmalar ile bir takım bilgiler edindik fakat ayrıntılı bilgiye nasıl ulaşabiliriz? İkamet izni sürem dolduğu için ülkeden çıkmam gerekir mi? Bu konular hakkında daha detaylı bilgi paylaşabilirseniz çok sevinirim. Eğer itiraz işlemi sürecinde destek veriyor iseniz de sizinle çalışmak isterim. Konu hakkında dönüşlerinizi bekliyorum.
Türkiye Çalışma İzni Reddi
Z. A. 02/01/21, 19:34 Cevabı Görüntüle
Merhabalar; ben Azerbaycan vatandaşıyım. Bir şirkette işe kabul edildim ve çalışma izni başvurum yapıldı. Fakat yapılan bu izin başvurusu olumsuz olarak sonuçlandı. İnternette yaptığım araştırmalarda sizi gördüm. Türkiye çalışma izni reddi konusunda uzman olarak gözüküyorsunuz. Başvurumun olumluya dönüp Türkiye’de kalabilmem için bana yol gösterebilir misiniz? Okuduğum kadarı ile itiraz etme hakkımız var. Şu anda ikamet izni sürem de bitti nasıl ilerleyebilirim? İlginiz için şimdiden teşekkürler.
Çalışma İzninden İkamet İznine Geçiş
Anara 18/06/21, 15:18 Cevabı Görüntüle
Merhabalar. Benim ismim Anara ben Kırgızistan vatandaşıyım Ankara’da çalışıyordum ve çalışma izinimin günü 22 mayıs 2021 tarihinde bitecekti ama ben o işten ayrılınca çalışma izinimi 8 aralık 2020 tarihinde iptal ettiler ve ben de 16 aralık 2020 tarihinde oturma izinine baş vurumu yaptım ve 14 ocak 2021 tarihine randevu aldım göç idaresine gittim ve evraklarımı verdim. bana pandemiden dolayı 30 iş gün içerisinde haber veririz dediler ama beni aramadan 22 şubat 2021 tarihinde red kararını PTT den göndermişler ben kararı biraz geç aldığım için 10 gün içinde ülkeden çıkamadım. Ben 03 mart 2021 tarıhınde Türkiye’den çıkış yaptım. Ek olarak çıkarken ceza paramı de ödedim ve bana 3 ay süreli giriş yasagı verdiler. giriş yasağım 03 haziran 2021 tarihinde bitti. şimdi ben Türkiye’ye yasal olarak girebilir miyim ve yasal olarka oturma izin alabilir miyim. Beni öyle mağdur duruma düşürdüler ki ben Ankara da göççü idaresine gittim evraklarımı verirken bana söyleyeceklerdei ki sen oturma iznine başvurma sen 10 gün içinde ülkeden çıkman gerekli diye. o zaman ben yasal olarak kalırdım. Bu konularda şimdi ne yapmam gerekir bana bir yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler...
Yazıdırılabilir Versiyonu
Cenaze İşlemleri
Sigorta İşlemleri
Göç İdareleri
EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';