Vize İşlemleri
TürkiyeMerhabalar sayın Seavda. İlk önce Türkiye çalışma izni başvurularında Türkiye çalışma izin reddi alma ile sonuçlanmaması için özen gösterilmesi gereken birden fazla konu bulunmaktadır. Siz yapmakta olduğunuz iş, şirketinizin içeriği ve çalışma izni kategorisi konusunda bir bilgi paylaşımında bulunmamışsınız. Bu durumda ben de genel hatlar üzerinden ilerleyerek sizin ve şirketiniz için yerine getirilmesi gereken zorunluluklardan bahsedeceğim. Öncelikle bir şirket yabancı kökenli bir kişiyi bünyesinde çalıştırmak isterse bu durumda bir yabancı çalışan kişi için 5 Türk çalışan şartını sağlamak zorundadır. Buna ilaveten ise en az 100.000TL ödenmiş bir sermayeye sahip olması gerekmektedir. Bu koşullar en belirgin yaptırımlardır. Çalışacak kişi için önemli belirgin değişkenler bulunmaktadır.
Uyruğa bağlı olarak ya da kategori içeriğindeki bazı iyileştirmeleri yapılabilmekteyiz ve detaylı açıklamaları başvurunuzda size özel olarak sunmaktayız. . Sizden talep edilen şartlar ise tamamen öğrenim durumunuzu kapsamaktadır ve başvuru yapacağınız iş kolu kapsamında değişiklik göstermektedir genel olarak şöyle size ifade edebiliriz. Türkiye çalışma izni başvurusu yaparken çalışacak adayın şayet bir şirkette çalışma izni alacaksa en az üniversite mezunu olmalıdır veya özel bir uzmanlığı varsa bunu ibraz edebilecek belgelere sahip olması gerekmektedir. Bu özel uzmanlık alanı genel olarak bir zanaat sahibi olmak ve bunu konuma ait çalışma yapıyor olmanız gerekmektedir. Burada ilk şartlar sağlandıktan sonra sizin başvurunuza özel olarak alt başlıklar yer alacaktır.
Mesela başvuracak kişi bir mühendis, doktor ya da öğretmense bu konusu geçen çalışma izni başvurusu yapılacak olan kişi için istenen belgeler ve uzmanlıklar çok daha özel olacaktır. İlk atılması gereken adım denklik için başvurusu yapılmasıdır. Bu denklik sağlanıp belgelenmeden süreçlere devam edilememektedir. Denklik ise sizin kendi ülkenizde aldığınız eğitimin Türkiye’de yapmak istediğiniz iş için yeterliliğinin örtüştüğünü gösteren belgedir. Yüksek Öğrenim Kurumu kanalıyla başvuru yapılarak işlemler ilerlemektedir. Bu belgeler de başvuru yaparken size sunulacaktır. Türkiye çalışma izin reddi konusunda önce çalışma izninin başvuru adımlarının nasıl ilerlememiz gerektiğini incelememiz gerekmektedir. Çalışma izni başvuruları bakanlığın kendi sitesi kanalıyla dijital ortamda yapılmaktadır. Burada dijitalde bahsi geçen bütün sürecin online ortamda ilerlediği ve randevu işlemi gibi şahsen katılım gerektiren bir durumun olmadığıdır. Başvuru işlemleri sadece işveren tarafından yürütülmektedir.
Online sistem üzerinden işveren adına kayıt açılması gerekmektedir. Bu kayıt üzerinden şirket bilgileri sisteme girilerek ilerlenmekte olup daha sonrasında ise bu işlemler bu şirkete ait elektronik imza ile devam etmektedir. Elektronik imza şirketin imza yetkilisi adına onaylanmış ve yetki kullanım izni olup dijital platformda yapılan başvurularda bu şekilde ilerlenmektedir. Aynı şekilde Türkiye çalışma izin reddi alınırsa da itiraz buradan yapılabilecektir. Başvuru formu titizlik ile doldurulduktan sonra başvuru yaptığınız çalışma izni kategorisi özelinde de farklı sorular içermektedir. Bunun sonrasında ise bu içeriğe bağlı olarak talep edilen evrak listesinin tamının uygun bir şekilde yine online ortamda sisteme taratılması gerekmektedir. Bu sunum işlemi evrakların taranmış hallerinin sistemde belirtilen kısımlara yüklenmesiyle olmaktadır. Çalışma izni başvurusu kategorisi için özel olarak yüklenmiş bu evrakların değerlendirme sırasında yenilenmesi, yeni belge talep edilmesi ya da en güncel halinin sunulması istenebilir.
Bu gibi durumlarda size başvurunun en başında kayıt sırasında bildirilen irtibat adresinin üzerinden bilgilendirileceksiniz Sizden talep edilen evrakları belirlenen süre zarfında tamamlayarak yine aynı yolla yani dijital ortamda sunulması istenecektir. Size tanınan zaman içerisinde talep edilen yeni belgeleri temin edemeyip, sisteme yükleyemezseniz bu durumda eksik evrak sebebi ile Türkiye çalışma izin reddi alabilirsiniz. Bunlar çok hassas dengeler olup e başvurunun yapılmasının yanı sıra sıkı bir takip sürecini de gerektirir İlk önce konusu geçen koşulların yansıra bir de en çok red sebebi olarak sunulan durum yabancılar için belirlenen maaş baremine uygun olmayan başvurulardır.
Burada bahsi geçen durum her meslek biriminde farklı bir belirlenmiş maaş skalası bulunmaktadır, bu tutarın altında bir başvuru yapılırsa Türkiye çalışma izin reddi ile neticelenecektir. Bu tutarlar çalışma izni kategorisi özelinde farklılık göstermektedir. Yabancı çalışan adayı ile işveren arasında imzalanan akit içerisinde de bu aralık göz önüne bulundurularak uygun olarak yapılmış olması gerekmektedir. Daha sonrasında ise taratılıp sisteme yüklenecek formda belirlenen aynı tutar gözükmelidir. Bunlara dikkat edilip yine de başvuru Türkiye çalışma izin reddi ile sonuçlanırsa, size tanınacak 30 günlük süre içerisinde başvuruya itiraz hakkınız doğacak ve akabinde çalışma izni reddi itiraz dilekçesi hazırlanması gerekmektedir. Bu dilekçe de yine diğer yüklemeler de olduğu gibi sisteme dijital olarak eklenerek neticelenmesi beklenmelidir.
Şayet burada da olumsuz durumu olumluya çeviremezseniz, bu itirazın da olumsuz olduğunun kişiye beyan edilmesini takiben 10 gün zarfında yabancının burada Türkiye kısa dönem ikamet izni başvurusu yapması şarttır. Sizin durumunuzda ise buraya kadar doğru adımlarla ilerlemiş olup ilk başvurunuzun sonucunun netleşmemesi şansızlığınız olmuştur. Maalesef bu durumda ülkeden çıkış yapıp hatta ve hatta çıkış yaparken de ceza paranızı ödemeniz gerekmektedir. Ceza parası çalışma iznini bitişinden çıkış yaptığınız güne kadar olan zaman aralığını içermektedir. Cezayı ödemeden çıkış yapmanız halinde ise 5 yıl süre ile deport cezası konacaktır. Ödemenizi yaparak çıkmanızın halinde ise de burada kaldığınız ekstra süreye tekabül eden zaman zarfında kendi ülkenizde kalmanız gerekmektedir.
Bu belirlenen süre ülkeden çıkış yaparken vize ihlal ofisindeki memur tarafından belirlenecek olup ödemeniz gereken ceza da burada hesaplanıp size bildirilecektir. Bu etapları tamamlamadan yani giriş çıkış ve cezai işlem süreçlerini tamamlamadan burada yeniden bir işlem yapmanız mümkün değildir. Yaptığınız takdirde yeniden ret ile sonuçlanacaktır. Biz tüm bu etap sürelerinde Türkiye kısa dönem ikamet izni, Türkiye çalışma izin reddi ve redde itiraz adımlarında konusunda uzman kadromuzla danışmanlık hizmeti vermekte olup sizlere profesyonel bilgi aktarımları sunmaktayız. Ayrıntılı bilgi ve size özel çözümler için bizimle irtibata geçebilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için 0212 706 79 67, Ankara’da 0312 963 10 49, Antalya 0242 255 07 24, Bursa’da 0224 322 06 46, İzmir’de 0232 335 15 78 üzerinden bize ulaşabilirsiniz.