x
Türkiye

Vize İşlemleri

Türkiye

Türkiye İkamet İzni Harç ve Ücretleri

Türkiye İkamet İzni Harç ve Ücretleri

Türkiye’ye gelerek belirli süre zarfında ülkemizde yaşamak isteyen yabancı uyruklu kişilerin ikamet izni başvurusu yapması ve Türkiye ikamet izni harç ve ücretler ödemeleri yapmaları gerekmektedir. İkamet izni yabancı uyruklu kişilerin ülkeye elektronik vize, basılı vize ya da vize muafiyeti ile girmiş olsalar da bu izinli sürelerden daha uzun bir zaman diliminde Türkiye’de kalmak isterlerse o halde başvuru yapmaları gereken izin türüdür. İkamet izni başvuruları online olarak Göç İdaresi sistemi üzerinden yapılmaktadır. Başvuru için öncelikle kişiye en uygun Türkiye kısa dönem ikamet izni kategorisi seçilecek akabinde de bu kategori üzerinden işlemler yapılmaktadır. Kısa dönem ikamet izni işlemleri;

1- Turistik İkamet İzni

Turistik ikamet izni başvurusu yapmak içi herhangi bir özel belge sunulması gerekmemekte olup turistik amaçlı olarak ülkemizde kalacaklarını beyan etmeleri yeterli olacaktır. Başvuru formları da bu kategori üzerinden Göç İdaresi sisteminden doldurulacak ve gerekli bilgiler en doğru şekilde beyan edilecektir. Burada en önemli bilgiler kişinin ülkeye giriş yaptığı pasaport ya da kimlik bilgilileri olmaktadır. Akabinde de formun kişinin kalacağı yer, burada kalacağı zaman diliminde geçimini nasıl sağlayacağı, finansal durumları gibi bilgiler sorgulanmaktadır. Bilgilerin en doğru e açıklayıcı şekilde girilmesi başvurunuzun sonucu için büyük önem arz etmektedir. Başvuru kategorinize uygun olarak Turistik ikamet izni evrakları istenen en doğru şekilde sunulmalıdır.

Başvuru formu doldurulmasının akabinde sistemde il göç idaresi üzerinde yer alan randevu bilgileri açılmakta ve sizden bu boş zaman dilimleri arasında en uygun olanını seçmeniz beklenmektedir. Seçilen bu randevuda da evraklarınız ile birlikte hazır olmanız gerekmektedir. Randevu öncesinde ise Türkiye ikamet izni harç ve ücretleri ödemelerini de yaparak makbuzların asıllarını dosyanızda sunmanız gerekmektedir.

2- Aile ikamet İzni

Aile ikamet izni başvuru yapabilmeye hak kazanan kişiler çalışma izni ile ülkemizde yaşayan yabancı uyruklu kişilerin ya da Türk vatandaşı olan kişilerin aileleri olmaktadır. Başvuru için bu bahsi geçen kişinin sponsor olarak gösterilmesi ve bu ikamet izni kapsamında bu kişinin başvuru yapılacak kişilere bakmakla yükümlü olduğu düşünülmektedir. Kişinin şirket çalışanı, şirket sahibi ya da yatırımcı olmasına bağlı olarak zorunlu evraklar değişiklik göstermektedir. Şirket çalışanları sicil gazetesi, faaliyet belgesi, imza sirküleri ve vergi levhası sunacaklardır. Eğer sponsor şirket çalışanı ise o halde son 3 aya ait güncel maaş bordroları ile gelirini beyan etmesi gerekmektedir. Başvur için işlem yapılırken sponsor kendi SGK’sı üzerinden başvuranı faydalandırabilmektedir.

Aile ikamet izni başvuru formunun çoğu kişinin bilgileri üzerinden ilerlemekte olup başvuru evraklarının büyük bir kısmı sponsorun gelir düzeyini ve durumunu anlatır nitelikte olmaktadır. Bu evraklar hazırlanır iken Türkiye ikamet izni harç ve ücretler de ödenerek buna dair alınan makbuzların asılları evrak dosyasına eklenmelidir. Bu evraklar ile başvuran ve sponsor birlikte randevuya katılarak evrakları teslim etmelidir. Bu bahsi geçen al ikamet izni onaylanır ve uzatma başvuruları ile 3 yıl aralıksız devam ettirilirse vatandaşlık başvurusu hakkı kazanılmaktadır.

3-  Öğrenci İkamet İzni

Öğrenci ikamet izni alarak yabancı uyruklu kişiler ülkemizde yasal olarak yaşama hakkı kazanabilmektedirler. Öğrenci ikamet izni hakkı elde edebilmek için öncelikle kişi Yüksek Öğrenim Kurumu’na bağlı bir kurumda eğitim kaydı yaptırmalı; akabinde ikamet izni için Türkiye ikamet izni başvuru formu doldurulmalıdır. İkamet izni başvuru formunun doldurulmasını takiben de öğrenci ikamet izni kategorisine uygun olarak evrakların hazırlanması gerekmektedir. Hazırlanan bu evraklar istenen formatta, düzende ve eğer gerekli ise tercümelerin noter onaylı olarak yaptırılmış olması gerekmektedir. Bahsi geçen tüm bu evraklar ile birlikte İl Göç İdaresi’ndeki randevuya katılmadan önce İkamet izni harç ve ücretleri ödenerek makbuzun asıllarının evrakların arasında ibraz edilmesi zorunlu olmaktadır.

4- Uzun Dönem İkamet İzni

Uzun dönem ikamet izni ülkemizde yasal kalış süresi 8 yılı aşmış ve bu süre zarfında ara vermeksizin ikamet izni uzatma işlemleriyle ilerleyen kişilerin başvurabildiği ikamet kategorisidir. Bu kategoride başvuru yaparak onay alındığında tekrar yenileme yapmaksızın kişi ülkemizde ikamet edebilmektedir. İkamet izni süresince ülkede kalış günleri sayılması için gün sayımı yapılmakta olup yeterli günü sağlıyor olması beklenmektedir. Kişi için uzun dönem ikamet izni başvuru formu doldurulacak ve İl Göç İdaresi’ndeki randevuda tüm evraklar ile birlikte hazır bulunması gerekmektedir. Başvuru işlemlerini takiben de randevudan önce Türkiye ikamet izni harç ve ücretleri ödemesi yapılmaktadır.

İkamet izni harçları kişinin bağlı bulunduğu, vatandaşı olduğu uyruğa, kaçıncı başvurusu olduğuna bağlı olarak değişmektedir. Değişkenlik göstermesi sebebi ile de çoğu zaman başvuru formunda gözüken meblağdan farklı olarak tek giriş harcı ödemeleri de çıkabilmektedir. Eğer meblağ eksik ödendi ise o halde randevuda ödenmesi talep edilebilir ya da randevusuz işlem ise de eksik evrak işlemine düşerek size deklare edilen zaman içerisinde ödemeniz istenmektedir. Başvurunuz olumsuz sonuçlansa dahi ödenen bu Türkiye ikamet izni harç ücretleri geri verilmemektedir. Başvuru işlemi içerisinde bu harçların ödenmiş olması gerekmektedir.

İkamet izni harçları kişi bazında değişkenlik gösteren bu tutarlardan dolayı online olarak değil Vergi Dairesi üzerinden ödenmektedir. Bu harç tutarını ödeyebilmek için kişiye yabancılara özel vergi numarası tahsis edilmesi gerekmektedir. Bu vergi numarası ile de vergi dairesinde ödeme yapılmaktadır. Vergi numaraları vergi dairelerinde oluşan yoğun kalabalıkları önlemek adına online olarak alınabilmektedir. İnteraktif vergi dairesi üzerinden yabancılara özel vergi numarası işlemi seçilip zorunlu bilgiler girilerek istenen vergi numarası alınabilmektedir. Bahsi geçen bu ikamet izni harç tutarları uzatma başvurusu olmasına ya da başvurulan sürenin uzunluğuna göre de değişiklik göstermektedir.

Türkiye ikamet izni başvuruları yukarıda bahsi geçen kategoriler üzerinde işlem almakta olup izin için durumunuza en uygun olan kategori seçilerek başvuru işlemlerine başlanması gerekmektedir. Bu bağlamda evraklarınızın sizi bildirilmesi, evrakların nasıl ve hangi formatta hazırlanacağının da yönlendirilmesi gerekmektedir. Biz Eagvs olarak başvuru işlemleriniz için sizin durumunuzu dinlemekte sonrasında ise başvurunuza en uygun yol haritasını sizinle birlikte çıkarabilmekteyiz. Süreç içerisinde tüm aşamaların takibinde sizinle birlikte ilerlemekte olup aklınıza takılan tüm konular için alanında uzman danışmanlarımız ile görüşme sağlayabilirsiniz.

Türkiye ikamet izni harç ve ücretler için bizlerle iletişime geçmek için sitemizde yer alan iletişim adreslerimizden ya da Antalya 0242 255 07 24, Ankara’da 0312 963 10 49, İzmir’de 0232 335 15 78, İstanbul’da 0212 706 79 67, Bursa’da 0224 322 06 46 numaralarından bizlere ulaşabilirsiniz.

Türkiye İkamet İzni Harç ve Ücretleri için arayınız

Türkiye ile ilgili merak ettiklerinizi sorun , yardımcı olalım.

Uzman danışmanlarımız sizlere en iyi hizmeti ve cevabı verecektir.

Hepsini Görüntüle Soru Sor

Avrupa Vatandaşları için Türkiye İkamet Ücretleri
Mert 21/06/21, 13:17 Cevabı Görüntüle
Merhabalar Kız arkadaşım Hırvatistan’dan gelecek ve o da benim gibi daha önce hiç yurt dışına hiç çıkmamış. Hırvatistan’dan Türkiye’ye gelip kalabilmesi için neler gerekli? Ne kadar kalabilir? Uzun süre kalmak isterse ne yapılması gerekli? Bu işlemler için Hırvatistan’dan getirmesi gereken özel bir evrak var mıdır? Teşekkürler. Şimdi kendisi pasaportunu çıkaracak ve bunun dışında ne yapması gerekiyor bilmek istiyoruz. Hava alanına giderken yanında olması gereken bir şey var mı acaba mesela para ya da dönüş bileti ya da sigorta gibi. Burada uzun kalmak isterse yapılacak ikamet işlemleri olacak mesela o işlem için Hırvatistan'dan gelirken getirmesi gereken evraklar var mıdır? Eğer öyle bir evrak varsa baştan gelirken getirsin ki burada hazır olsun tekrar gitmesine gerek kalmasın. Bu işlemlerle ilgili ücretleri de bana iletmenizi rica ediyorum. Cevaplarınız için teşekkürler.
Yazıdırılabilir Versiyonu
Cenaze İşlemleri
Sigorta İşlemleri
Göç İdareleri
EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';