x
Türkiye

Vize İşlemleri

Türkiye

Almanya'dan Türkiye'ye Yerleşmek

Kerim 11/06/21, 10:40
Merhaba, ben Kerim Almanya'dan Turkiye'ye yerlesmek ile ilgili sorularım var. Ben Turk vatandasiyim esim ve iki cocugum var kendileri Alman vatandasi ve biz bu sene sonunda Türkiye de yasama karari aldik. Biz Turkiye'ye geldigimizde en gec ne zaman Aile ikameti izni icin basvurmamiz gerekli? Yoksa Almanyadan Turkiyeye gelmeden önce mi bu islemleri yapmamiz gerekiyor? Yani oturma iznimizi alıp mi gelmemiz gerekli bilgi verirseniz seviniriz. Ayrica cocuklarim 15 ve 19 yaslarindalar kendileri icin nasıl bir islem yapilmasi gerekecek ekstra evraklar var mı. Bir de genel olarak bizim Almanya'dan gelirken ozellikle almamiz gereken evraklar var mi. Tekrar geri donmemek icin her seyi hazirlayip gelmemiz gerekli bu konuda da detayli bilgi verirseniz sevinirim. Bir de benim Türkiyede ilk etapta isim olmayacak ama banka hesabimda param var bunun bir aventaji varmi ikamet icin? ya da ikamet icin illa calismam mi gerekiyor bu konuda da yardiminizi bekliyorum. Simdiden vereceginiz cevabiniz icin Tesekkür ederim. saygilarimla.
EUROASIA Müşteri Temsilcisi

Merhaba Kerim bey, Euroasia'ya hoş geldiniz. Almanya vatandaşı Türkiye aile ikameti konusu hakkında sormuş olduğunuz sorulara yanıt vermeye çalışacağız.

Öncelikle tüm yapılacak işlemler siz Türkiye’ye kesin dönüşünüzü yaptıktan sonra yapılacak. Yurt dışından herhangi bir oturma izni başvurusu başlatmanıza gerek bulunmamaktadır, zaten bu şekilde bir işlem de başlatamazsınız. Almanya pasaportu sahibi eşiniz ile çocuklarınız Türkiye’ye giriş yapmalarından itibaren 90 gün boyunca vizeden muaf olacaklardır. Bu 90 gün içerisinde kendileri için mutlaka bir ikamet izni başvurusu yapılmalı. Bu başvuru aile ikameti izni olarak yapılabileceği gibi turistik amaçlı olarak verilen kısa dönem ikamet izni olarak da yapılabilir. Bu ikamet izninin ismi turistik olarak geçiyor fakat aile birliği içinde yaşayan yabancılara sürekli olarak (her sene yenilenerek) verilebiliyor. Bu noktada önemli olan bir durumu da belirtelim, Almanya’dan Türkiye’ye dönmeden önce 18 yaşından küçük çocuğunuz için mutlaka 2’şer adet apostil yapılmış doğum belgesi çıkarınız ve yanınızda getiriniz. Yapılacak olan ikamet izni başvurusunda ve nüfusla ilgili olası işlemlerde bu belge gerekli olacaktır. Eğer belge uluslararası olarak geçerli ve çok dilli (multilanguage) olarak verilmez ise Türkiye’de yeminli tercüme + noter onayı yaptırılması gerekmektedir. Ek olarak Türkiye'deki Almanya Konsolosluğu ya da Büyükelçiliğinden bu belgelere onay verilmesi de istenebilir.

Alman Vatandaşı Türkiye Aile İkameti

Diğer sorularınıza geldiğimizde ise, aile ikameti izinlerinde devlet, Türk vatandaşı eşin yabancı eşi ile çocuklarına maddi anlamda destekleyici olmasını beklemektedir. Türk vatandaşı olan kişinin şahsi durumuna bağlı olarak aile ikameti başvurusunda farklı evraklar sunulmaktadır. Eğer kişi Türkiye’de sigortalı bir işte çalışıyor ise son 3 aylık kaşeli imzalı maaş bordrolarını, eğer şirket sahibiyse şirket evraklarını ve gelir belgesini (ya da banka hesap dökümlerini) sunar. Bununla birlikte çalışmayan bir kişinin de bankada yeterli miktarda para göstermesi başvuru için yeterli olabilmektedir. Bu yeterli para miktarına dair kanunda belirlenmiş tutarlar ise şu şekilde:
“Aile ikamet izni başvurularında, destekleyici kişinin ailedeki fert başına asgari ücretin üçte birinden az olmayan aylık geliri olmakla birlikte toplam geliri asgari ücretten az olmamalıdır. (Asgari ücret 2700 TL olarak kabul edilirse; destekleyici, eş ve bir çocuktan oluşan üç kişilik bir aile için destekleyicinin, 900 + 900 + 900 = 2700 TL gelire, destekleyici ve eşten oluşan iki kişilik aile için 900 + 900 = 1800 TL tutarı güncel asgari ücretten az olacağı için destekleyicinin yine en az 2700 TL gelire sahip olduğunu belgeleyebilmesi gerekmektedir.) Destekleyicinin sürekli haldeki gelirinin ikamet izni başvurusu için yeterli olmadığı hallerde ise, diğer gelirleriyle gelir beyanı tamamlanabilir.”

Bu durumda 2021 yılı için asgari ücreti 2700 Türk Lirası olarak kabul ettiğimizde 4 kişilik aileniz için minimum 3600 TL aylık gelir göstermeniz gerekmektedir. Eğer 2 yıllık bir başvuru yapacaksanız 3600 x 24 = 86.400 Türk Lirası ya da bu tutarın döviz karşılığını (minimum olarak) hesabınızda göstermeniz gerekmektedir. Eğer kira geliriniz var ise, adınıza ait tapunun fotokopisi ile birlikte kiracınız ile yaptığınız kira sözleşmenizin noter onaylı örneğini başvurunuzda kullanabilirsiniz. Kiranın aylık olarak, sözleşmede belirtilen tutarlarda bankanıza yattığını gösteren banka hesap dökümlerinizi de sunduğunuzda kira geliri sahibi olduğunuzu kanıtlamış olursunuz. Bu da aile ikameti iznine başvuru yapabilmek için farklı yöntemlerden biridir.

Euroasia GVS olarak Türkiye’ye giriş yasağı, deport işlemleri, Türk vatandaşlığı başvurusu, Türkiye vizesi, Türkiye ikamet izni, çalışma izni, Yabancıların Türkiye’deki evlilik işlemleri, Türkiye’de vefat eden yabancıların cenaze nakil işlemleri, yabancı sağlık sigortası işlemleri, yabancı araç plaka işlemleri ve benzeri birçok konuda uzman danışmanlarımız ile hazırlık, dosya hazırlama ve başvuru süreci takibi hizmeti vermekteyiz. Daha detaylı bir şekilde, durumunuza uygun bilgi almak ve başvurunuzu başlatmak için bize iletişim bilgilerimizden veya 0212 706 36 96 no’lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Almanya'dan Türkiye'ye Yerleşmek

Cevap Ver
EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';