Vize İşlemleri
TürkiyeMerhaba Hande hanım, Euroasia'ya hoş geldiniz. ABD Vatandaşı Türkiye Deport konusu hakkında sormuş olduğunuz sorulara detaylı bir şekilde cevap vermeye çalışacağız.
2020 yılının ikinci yarısı (Mayıs - Aralık dönemi) ve 2021 yılının ilk 3 ayında Göç İdaresi’nde, yabancı uyruklu kişilerin her türlü başvurusuyla ilgili ciddi sorunlar yaşandı. Evrakları ve dosyası kaybolan, başvurusu iptal edilen, başvuruları toplu bir şekilde reddedilen yabancılar ne yazık ki mağdur konumuna düştü. Sizin durumunuzda da, arkadaşınız 7 Ocak 2021 tarihinde Türkiye’ye giriş yapmış ve Amerika Birleşik Devletleri ülkesinin vatandaşlarına 90 gün kalış hakkı olan e-vize (elektronik vize) verildiği için 7 Nisan 2021 tarihine kadar kalış hakkı bulunmaktaydı. Başvurunuz sonrası Göç İdaresi ile başvuru sahibi kişi arasında yaşanan iletişim sorunlarından dolayı kişi başvurusuna katılamadığı için ne yazık ki başvurusu iptal edildi ve buna bağlı olarak 7 Nisan 2021 tarihinden bu yana Türkiye’de kaçak durumda (vize ihlali yapıyor) diyebiliriz.
Bu tür bir durumda yabancı uyruklu kişinin mutlaka Türkiye’den çıkış yapıp sonra ülkeye tekrar girmesi ve ikamet başvurusunu bu şekilde yapması gerekmekte. 3 aydan fazla bir süre ihlal yapmadığı için de kendisine Türkiye’ye giriş yasağı verilmeyecektir. Yalnızca ihlal halinde kaldığı gün sayısına bağlı bir şekilde para cezası oluşacak. Bu cezayı da ülkeden çıkmadan önce, havalimanındaki ya da sınır kapılarındaki vize ihlal bölümüne ödeyecek.
Eğer arkadaşınız ülkeden çıkışını ertelerse, ihlal hali 3 ayı geçmesinden itibaren para cezasının yanında giriş yasakları da başlayacak. Bu kapsamdaki yabancı uyruklu kişiler için ihlal sürelerine karşılık gelen giriş yasağı süreleri aşağıdaki listedeki gibidir:
3 ay – 6 ay arası ihlal : 1 ay süreli giriş yasağı
6 ay – 1 yıl arası ihlal : 3 ay süreli giriş yasağı
1 yıl – 2 yıl arası ihlal : 1 yıl süreli giriş yasağı
2 yıl – 3 yıl arası ihlal : 2 yıl süreli giriş yasağı
3 yıldan fazla ihlal : 5 yıl süreli giriş yasağı
Son sorunuza geldiğimizde ise, arkadaşınız örneğin 5 ay boyunca kaçak durumda kaldıktan sonra ülkeden çıksa, ve buna bağlı olarak 1 aylık giriş yasağı verilse, bu süre çıkışını yaptığı günden itibaren hesaplanmaktadır. Türkiye’ye tekrar girişinde ise daha farklı bir hesaplama yapılır. Buradaki hesap 180 günde 90 gün kuralıdır ve tıpkı Türk vatandaşlarının Avrupa ülkelerindeki kalma hakkı gibi işlemektedir. Arkadaşınız elektronik vizesi ile 180 günde 90 gün hakkının tamamını kullanmış durumda. Bu hesapta kişinin, geriye dönük olarak sayıldığında son 180 günün ne kadarını vize aldığı ülkede geçirmiş olduğu hesaplanır. Bu hesaba göre örneğin kişi 1 Temmuz tarihinde ülkeden çıktıysa bu tarihin üzerine 180 gün eklendikten sonra tekrar giriş hakkı oluşmaya başlayacaktır. Örnek olarak, ülkeden çıkmasından sonraki 181. gününde Türkiye’de 1 günlük kalış hakkı oluşacak, bu şekilde doğru orantılı olarak hesap yapılarak hakkı çoğalmaya başlayacak ve çıkışından 180 gün + 3 ay sonunda kişinin Türkiye’de tekrar 3 ay kalma hakkı olacaktır.
Tüm bu sebeplerden ötürü arkadaşınız eğer Türkiye'de uzun süreli olarak kalmak istiyorsa, hızlı bir şekilde ülkemizden çıkış yapmalı, çıkarken tüm para cezalarını ödemeli ve tekrar girdiğinde de ikamet başvurusu yapmalıdır.
Euroasia GVS olarak Türkiye’ye giriş yasağı, deport işlemleri, Türk vatandaşlığı başvurusu, Türkiye vizesi, Türkiye ikamet izni, çalışma izni, Yabancıların Türkiye’deki evlilik işlemleri, Türkiye’de vefat eden yabancıların cenaze nakil işlemleri, yabancı sağlık sigortası işlemleri, yabancı araç plaka işlemleri ve benzeri birçok konuda uzman danışmanlarımız ile hazırlık, dosya hazırlama ve başvuru süreci takibi hizmeti vermekteyiz. Daha detaylı bir şekilde, durumunuza uygun bilgi almak ve başvurunuzu başlatmak için bize iletişim bilgilerimizden veya 0212 706 36 96 no’lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.