x
Türkiye

Vize İşlemleri

Türkiye

Türkiye Öğrenci İkamet İzni

J. Zant 11/02/21, 11:18
Merhabalar efendim; ben Jonathan. İstanbul’da yaşıyorum ve İrlanda uyrukluyum. Üniversite eğitimimi ülkemde filoloji üzerine yaptım. Uzmanlık olarak seçtiğim alan ise sondan eklemeli diller. Bu nedenle yaptığım araştırmalar sonucunda ülkemde iken burada Marmara üniversitesinde profesörüm ile yazışmaya başladım. Benim uzmanlık almaya çalıştığım alanda kendisinin çok da hatırı sayılır ve geçerli yayınları var. Bu nedenle ben de Türkiye’ye gelerek Türkiye öğrenci ikamet izni alarak kendisiyle yüz yüze görüşme sağlamak istedim. Yüksek lisans programları için araştırmalarımı da burada iken yapmaya karar verdim. Hem bire bir görüşmek daha verimli olduğu hem de süreçleri daha yakından takip edebilmek için Türkiye’ye geldim. Toplamda 60 gündür burada kalmaktayım. Okulla görüşmelerimi sonlandırmak üzereyim ve eğer yetişebilirsem gelecek Eylül’de yüksek lisans programına başlamayı düşünüyorum. Okulda hoca ile anlaşma sağlar isem üniversite kayıt sürecinde neler yapmam gerekecek? Eğer süreçler istediğim gibi ilerler ise sanırım bir de Yabancı Öğrenci Sınavına girmem gerekecek. Siz bu konularda da bize yol gösteriyor musunuz? İkinci bir takıldığım kısım ise benim 30 gün sonra burada kalış hakkım dolmuş olacak. Bu süreçte ben burada nasıl kalacağım? Türkiye öğrenci ikamet izni alabilmem için öncelikle okul kaydımın olması gerekiyormuş fakat okul kaydımı ancak eylülde yaptırabilirim. Bu süreçte ben nasıl ikamet izni başvurusu sahibi olabilirim? Sizler bu konuda bana yol gösterebilir misiniz? Bu başvuru adımlarında ücretleri ödeyerek bana eşlik etmeniz mümkün müdür? İlginiz için şimdiden teşekkürler.
EUROASIA Müşteri Temsilcisi

Merhabalar sayın Jonathan. Öncelikle ikamet izni olarak turistik ikamet izni başvurusu yapabiliriz. Bu süreçte olan vize muafiyet süreniz dolmadan önce başvuru yapıp ikamet izninizi almış olmamız büyük önem taşıyor. Vize muafiyet kapsamından çıkmadan burada kalışınızı yasallaştırmamız büyük önem taşımakta. Yasal olarak kalış hakkı için ilk etapta öğrenci ikamet izni almamız mümkün olmamakla birlikte bunun için geçerli öğrencilik kaydınızı belgeliyor olmanız gerekmektedir. O yüzden eylüle kadar olan sürede burada kalışınızın sıkıntıya düşmemesi için ilk etapta 1 yıllık turistik ikamet izni başvurusu yapmamız gerekmektedir. Bu ikamet izniniz devam ederken öğrencilik süreniz başladığında da Türkiye öğrenci ikamet izni için ikamet izni başvurusu yapabilmekteyiz.

Öğrencilik süreci için öncelikle sizin de bahsettiğiniz gibi okul için kayıt etabı bulunmaktadır. Bunun için Yabancı Öğrenci Sınavına girerek puanınızı almalı akabinde başvuruya hazır duruma gelmelisiniz. Başvuru için koşullardan ilki sınav olmakla birlikte bir de bu süreçte sizin önceki eğitimlerinizi belgeleyebiliyor olmanız gerekmektedir. Üniversite ve başvuru yapacağınız okulun isteğine bağlı olarak lise diplomanızı sunmanız gerekmekle birlikte bir de transcriptlerinizi başvuruya eklemeniz gerekmektedir. Yüksek lisans kayıt başvurusu için ülkenizden getirdiğiniz bu belgeleri Türkiye’de noter onaylı olarak çevirisinin yapılması gerekmektedir. Bu şekilde sınav puanınız ile birlikte başvuru yapabilecek duruma geliyor olabileceksiniz.

Eğer yaptığınız bu okul kaydı kabul edilir ise o halde öğrenci belgeniz ile birlikte hali hazırda devam eden turistik ikamet izniniz varken öğrenci ikamet izni başvurusu yapmanız gerekmektedir. Öğrenci ikamet izni diğer ikamet türlerinden içerik ve yaptırım olarak bazı farklılıklar içermektedir. Öğrenci ikamet izni sahibi iken okulun size sunduğu devam zorunluluğu oranına uyuyor olmanız gerekmektedir. Bu zorunluluk kapsamında her okul kendi özelinde farklı zorunluluk oranları sunabiliyor olup eğer bu şartı sağlamaz iseniz okul Türkiye öğrenci ikamet izni iptali talebinde bulunabilir. Bu nedenle bu süreç çok da riske atılma lüksü olunmayan ayrıntılı takip edilmesi gereken bir içeriktir.

Başvuru işlemleri için öğrenci belgesinin de ibrazı zorunlu olup bunun yanı sıra başvuru yapılan ikamet izni süresinden en az 66 gün daha uzun süreli bir pasaporta sahip olmanız gerekmektedir. Başvuru için burada yaşayacağınız adresi beyan ederek varsa sizin adınıza noter onaylı kira kontratı ya da tapu sunmalısınız. Şayet birinin yanında ikamet edecekseniz o kişinin sizin onun yanında yaşayacağınızı taahhüt eden noter onaylı bir belge sunması gerekmektedir. Başvuru işlemleri online olarak Göç İdaresi sitesi üzerinden yapılmakta olup tüm bilgilerin en doğru ve eksiksiz şekilde doldurulması gerekmektedir.

Bunların akabinde de sistem üzerinden talep edilen süre seçilerek randevu ekranına geçilmelidir. Geçilen bu ekranda size en yakın İl Göç İdareleri sunulacak ve sizin bunların içerisinden en uygun olanı seçerek gün ve tarih belirleme etabına gelmeniz gerekmektedir. Bunların akabinde ise evraklarınız ile birlikte seçtiğiniz bu randevuda hazır bulunmanız gerekecektir. İkamet izni başvurusu sonrası randevu gününden önce Türkiye ikamet izni harç ve ücretleri de ödenmiş olması gerekmektedir. Bu ödeme için yabancılar için vergi kimlik numarasının sistem üzerinden alınması gerekmektedir. Online ortamda vergi dairesi üzerinden yabancının pasaport bilgileri giriş yaparak yabancı vergi kimlik numarası edinebilirsiniz.

Bu kimlik numarası ve başvuru formunun ilk sayfasının çıktısı ile birlikte vergi dairesine giderek harçları ödeyebilirsiniz. Ödenen bu harçların makbuzların asıllarının ibrazı zorunlu olup büyük önem arz etmektedir. Harçlar her uyruğa, başvuru kategorisine ve içeriğe bağlı olarak değişmekte olup ödeme esnasında size belirtilen meblağı yatırmanız gerekmektedir. Bütün bu evrakları hazırladıktan sonra da İl Göç İdaresi’ndeki randevunuza katılmanız gerekmektedir. Randevuda görevli memur sizden ek evrak isteme hakkına sahiptir. Şayet talep edilirse size bu evrağı temin etmeniz için belirli bir süre atanacak ve bu sürede emin etmeniz istenecektir.

Bunların akabinde de başvurunuz işleme alınmış olacak ve süreç bu şekilde başlamış duruma gelecektir. Yetkili memur dosyanızı inceleyip bir karara vardığında bu sizin sistemde paylaştığınız iletişim bilgileriniz üzerinden size bildirilecektir. Biz Eagvs olarak başvuru işlemleriniz için Türkiye öğrenci ikamet izni, kısa dönem turistik ikamet izni süreçlerini tamamında uzman danışmanlık vermekte olup dilerseniz sürecin tamamını sizinle birlikte yürütebilmekteyiz. Daha detaylı bilgi almak isterseniz Ankara’da 0312 963 10 49Bursa’da 0224 322 06 46İzmir’de 0232 335 15 78Antalya 0242 255 07 24İstanbul’da 0212 706 79 67 numaralarından bizlere ulaşabilirsiniz.

 

Cevap Ver
EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';