Vize İşlemleri
Türkiyeİyi günler, Serdar bey. İlk önce içeriklerimiz ve sitemiz hakkındaki yorumlarınız için sizlere çok teşekkürlerimi sunuyorum. Çünkü bu konuda özel bir hassasiyet gösteren editörlerimiz var. Başvuru prosedürleri hakkında ilk adayımızdan başlayarak sizleri prosedürler konusunda bilgilendirmek isterim. Türkiye’de bakıcı ve hizmetli çalışma izni sahibi bir kişi SGK’sı devam ederken başka bir şirkette çalışmak isterse bakıcı izni geçiş başvurusu yapılabilmektedir. Burada geçiş başvurusu olarak anlatılan kişinin sigorta çıkışı yapılmadan kişi için bakıcı izni başvurusu yapılmasıdır. Başvuru için dikkat edilmesi gereken konu bakıcı izni başvurusu yapılırken devam etmekte olan sigortasının sahibi olan işvereninden olurunun olduğuna dair ıslak imzalı izin belgesinin alınmasıdır. Bu belgede bakıcının kendisi için çalıştığını ve aralarındaki sözleşme ile artık farklı bir işverenle çalışmasını ve yeni bakıcı izni başvurusu yapılarak geçiş işlemini onayladığını belirten ıslak imzalı bir dilekçe sunması gerekmektedir. Başvurunun tamamı dijital ortamda yürütülmektedir yeni işveren olarak sizin bir elektronik imzaya sahip olması gerekmektedir.
Başvuru için online form doldurulmasının akabinde başvuru kategorinize uygun olarak size belirtilen evraklar da taratılarak sisteme yüklenecektir. Daha önce konusu geçen izin dilekçesinin de ıslak imzalı halinin bu etapta evraklar arasında yüklenmesi önem arz etmektedir. Sonrasında başvuruyu inceleyen yetkili belirtilen evraklarda bir eksik görürse bunları bu iletişim bilgilerinden size bildirerek istenerek. Bu talep için size deklare edilmesinin ardından teslim son günü verilerek o güne kadar yine aynı şekilde dijital ortamda sisteme yüklemeniz gerekecektir. Bunların doğrultusunda başvuru değerlendirme prosedürleri sonlandığında başvurunuz olumlu sonuçlanırsa çalışan sizin yanınızda işe başlayabilecektir. Bu aşamadan sonra sizin kişiyi SGK başvurusu yapmanız gerekmektedir. Siz bakıcının sigorta çıkış başvurusunu yapana kadar sizinle birlikte çalışabilecektir. İş anlaşmanız ile birlikte yapılan başvuruda her yıl bu sözleşme yenilerek bakıcı çalışma izni uzatma başvurusu yapılması gerekmektedir.
İkinci aday için süreç biraz daha karışık olmaktadır. Başvuru yapılmak istenen aday eğer Türkiye’ye geldikten sonra Türkiye’de bakıcı ve hizmetli çalışma izni başvurusu yapılacaksa. İlk başvuru yapıldığı zamanda en az 6 ay zaman ile onay alınmış bir ikamet izni sahibi olması gerekmektedir. Bu nedenle eğer geldikten sonra başvuru yapmak isterseniz ilk önce Türkiye kısa dönem ikamet izni başvurusu yapıp ardından da bunun onayını takiben çalışma izni başvurusu yapılabilir. Bu başvurunun sonuçlanma süresi ortalama 90 gün dür sonuçlanmasını takiben de çalışma izni başvurusu yapabilmekteyiz. Bakıcı izni başvurusu sonuçlanma süresi ise ortalama olarak 45 ile 75 gün arasında değişmektedir. Bu süreç içinde kişi için sigorta yapılarak sizin yanınızda çalışamıyor olsa da en azından alışma dönemi olarak sizin yanınızda olması sağlanabilir. Bu kısa dönem ikamet izni başvurusu için kişinin sizin yanınızda yaşayacağını beyan eden noterden taahhüt yazısı almanız gerekmektedir. Başvuruda bu adresi ikamet edilecek adresi olarak gözükecektir. İkamet izni başvurusu sonuçlanıp onay alındıktan sonra Türkiye’de bakıcı ve hizmetli çalışma izni başvurusu yapılabilecektir. Bu başvuru içi süreç aynı diğer adayda olduğu gibi dijital ortamda ilerleyecek ve aynı adımlar izlenerek takip edilecektir.
Diğer seçenek ise bakıcı adayı ülkesindeyken yurt dışı çalışma izni başvurusu yapmaktır. Kişi aranızda olan iş sözleşmesi ve de pasaportuyla beraber ülkesindeki Türk dış temsilciliğinden aldığımız bakıcı izni randevusuna katılacak ve yurt dışı bakıcı çalışma izni başvurusunu başlatacaktır. Başvuru işlemlerinde bu dış temsilcilik uygun bulur ve ilerlemeyi onaylarsa kişiye bir referans kodu verilecektir Bu referans kodu ile başvuru işlemlerine buradan yine aynı dijital platform üzerinden devam edilecek ve eğer başvuru onaylanırsa o halde kişinin pasaportuna Türkiye’de bakıcı ve ev hizmetleri çalışma vizesi basılacaktır. Bu zaman zarfı içerisinde bakıcınız ülkeye giriş yapacak sonrasında da kişinin sigorta girişini takiben bu bakıcı çalışma vizesi çalışma izin kartına çevrilecektir. Bu şekilde kişi bakıcı izni ile Türkiye’de hem çalışarak ikamet edebilecektir. Türkiye çalışma izni bitiş tarihine 60 gün kala itibari ile Türkiye çalışma izni uzatma başvurusu yapılarak yenilenmesi gerekmektedir.
Türkiye’de bakıcı ve hizmetli çalışma izni sahibi yabancı uyruklu kişi eğer dilerse kendi ailesini de Türkiye kısa dönem aile ikamet izni ile ülkemize getirebilmektedir. Burada asıl önemli olan kişinin aile ikamet izniyle geçindirmekle yükümlü olarak gözüktüğü kişi başına Türkiye 2021 asgari ücretinin en az üçte biri oranında geliri olduğunu gösterebiliyor olmasıdır. Türkiye aile ikamet izni ile beraber 3 yıl süresince ülkemizde ara vermeden ikamet eden yabancı uyruklular Türk vatandaşlığı için başvuru hakkı kazanmaktadır. Bunun yanında çalışma izni alarak uzatma başvurusu işlemleri ile ara vermeden ülkemizde çalışan kişiler ise 5 yılı tamamladıklarında ise vatandaşlık başvurusuna hak kazanmaktadır.
Türkiye’de bakıcı ve hizmetli çalışma izni, Türkiye’de aile ikamet izni başvurularının tamamında uzmanlarımız ile sizlere danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Bu önemli bakıcı izni süreçlerinde sizlere özel en doğru şekilde ilerlemek için görüşme sağlayabilirsiniz. Daha detaylı bilgi edinmek ve işlemlerde birlikte ilerlemek isterseniz İstanbul’da 0212 706 79 67, Ankara’da 0312 963 10 49, Antalya 0242 255 07 24, Bursa’da 0224 322 06 46, İzmir’de 0232 335 15 78 üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.