Hususi Pasaport Nedir sorusuna yanıt olarak; devlet adına çalışmakta olan memurlara ve belirlenen şartları sağlama koşulu ile memurların aile bireylerine tahsis edilen pasaport türüdür. Hususi Pasaportun Süresi 5 yıl geçerliliği sahip olacak şekilde verilmektedir. Birçok ülkeye vizesiz giriş imkanı sunması nedeniyle Yeşil Pasaport Avantajları bakımından ayrıcalıklara sahiptir.
Yeşil Pasaport Alma Şartları devlet kuruluşunda memur statüsünde bulunma ve Emekli Sandığı kaydı sahibi olmaktır. Memur Yeşil Pasaport olarak bilinen bu pasaport türüne aşağıda belirtilen koşulları sağlayan kişilere tahsis edilmektedir.
Yukarıda yer alan Yeşil Pasaport Kimler Alabilir sorusunda yer alan yanıtları karşılayan kişiler bu pasaport türüne başvuruda bulunabilmektedir. Hususi Pasaport Başvuru işlemleri için gereken evrakların bir araya getirilmesi gerekmektedir. T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapılarak Pasaport Randevu alma adımı tamamlanmaktadır. Randevu gün ve saatinde gereken evraklar ve defter bedeli ibraz ile başvuru işlemi gerçekleştirilmektedir. Yeşil Pasaport Yenileme ve Yeşil Hususi Pasaport Süre Uzatma işlemleri de İlçe Nüfus Müdürlükleri aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
Hususi Pasaport için Gerekli Belgeler T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü randevu gün ve saatinde ibraz edilmektedir. Aşağıda yer alan belgeler ile başvuru yapılabilmektedir.
Hususi Pasaport Harcı bulunmamaktadır. Hususi pasaport başvuru yapacak ya da sahip oldukları pasaportları yenileyecek kişilerin defter bedeli ödemeleri gerekmektedir. Yeşil Pasaport Yenileme Ücreti olarak başvuru sahiplerinin yine yalnızca defter bedelini tutarını ödemeleri gerekmektedir.
Pasaport Bedeli Hangi Bankaya Yatırılabilir?
Hususi Pasaport başvurularında defter bedeli PTT ve anlaşmalı banka şubeleri aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden online olarak ödeme yapabilme seçeneği de yer almaktadır. T.C. Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Bankası, Vakıf Katılım Bankası ve Halk Bankası aracılığıyla defter bedeli ödemesi yapılabilmektedir.
Yeşil Pasaport ile Gidilebilecek Ülkeler sayısı oldukça fazladır. Hususi Pasaport Ne İşe Yarar sorusu için en sık verilen cevap vize başvurusunda bulunmadan birçok ülkeye ziyaret edebilme ayrıcalığıdır. YeşilHususi Pasaport Vizesiz Ülkeler için belirlenen seyahat gün sayısının dışına çıkılmaması oldukça önem arz etmektedir. Okyanus Kıtası sınırları içerisinde Cook Adaları, Fili, Niue, Palau, Samoa, Tonga, Vanuatu, Yeni Kaledonya vizesiz seyahat edilebilmektedir. Kuzey Amerika Kıtası sınırları içerisinde Antigua ve Barbuda, Arubain, Bahamalar, Barbados, Belize, Britanya Virjin Adaları, Curaçao, Dominika, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Grenada, Guatemala, Guyana, Haiti, Hollanda Antilleri, Honduras, Jamaika, Kosta Rika, Küba, Meksika, Nikaragua, Panama, Saint Kitts ve Nevis Adaları, Saint Vincent ve Grenadinler Adaları, Saint Lucia, Sint Maarten, Trinidad ve Tobago, Turks ve Caicos Adaları ziyaret edilebilmektedir.
Güney Amerika Kıtası içerisinde Arjantin, Bolivya, Brezilya, Ekvador, Kolombiya, Paraguay, Peru, Şili, Uruguay, Venezuela vizesiz ziyaret edilebilecek ülkeler arasında yer almaktadır. Afrika Kıtası sınırları içerisinde Botsvana, Cibuti, Cezayir, Fas, Fildişi Sahili, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kamerun, Kenya, Komor Federe İslam Cumhuriyeti, Libya, Madagaskar, Mauritius, Moritanya, Mozambik, Mısır, Ruanda, Senegal, Seyşeller, Sudan, Svaziland, Tanzanya, Togo, Tunus, Yeşil Burun Adaları, Zambiya, Zimbabve ziyaret edilebilmektedir.
Asya Kıtası dahilinde Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Bangladeş, Çin, Doğu Timor, Endonezya, Filistin, Filipinler, Hong Kong, İran, Irak, İsrail, Japonya, Katar, Kırgızistan, Kuveyt, Kazakistan, Güney Kore, Lübnan, Maldivler, Malezya, Makau, Moğolistan, Myanmar, Nepal, Rusya, Pakistan, Sri Lanka, Singapur, Suriye, Tayland, Tayvan, Türkmenistan, Ürdün, Umman, Vietnam, Yemen Hususi Pasaport ile Gidilen Ülkeler arasında yer almaktadır. Avrupa Kıtasında ise Belçika, Avusturya, Azerbaycan, Andorra, Arnavutluk, Bulgaristan, Beyaz Rusya (Belarus), Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fransa, Gürcistan, Finlandiya, Hollanda, İspanya, Hırvatistan, İsviçre, İsveç, İtalya, İzlanda, KKTC, Kosova, Karadağ, Letonya, Litvanya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Makedonya, Macaristan, Malta, Moldova, Monako, Norveç, Portekiz, Polonya, Romanya, Sırbistan, San Marino, Slovenya, Vatikan, Ukrayna, Yunanistan ve Almanya Yeşil Pasaport ile vizesiz olarak ziyaret edilebilmektedir.