Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport) Pasaportlar Kanunu 15. maddesi gereğince; T.C. İçişleri Bakanlığı, Türk konsoloslukları ve yetkilendirilmiş valilikler tarafınca belirlenen şartlara uygun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen bir pasaport türüdür. Bordo Pasaportlar 6 aydan kısa süreli olmamak üzere, reşit olmayan kişiler için en fazla 5, reşit olan kişiler en fazla 10 yıl geçerliliği olacak şekilde tahsis edilmektedir. Bordo Pasaport sahiplerinin muaf tutulduğu ülkelere bu vizesiz şekilde seyahat edilebilmektedir. Vize talep edilen ülkelerde onaylanan vizeler 38 sayfadan oluşan pasaportun üzerine işlenmektedir.
Bordo Pasaport Kimlere Verilir sorusuna yanıt için Umuma Mahsus herkes açık ve herkes için anlamını gelmektedir. Herhangi bir kanun şartına tabii olmayan, standart vatandaş kategorisinde yer alan herkes Bordo Pasaporta başvuru yapabilmektedir. Gri (Hizmet/Göre) Pasaport, Yeşil (Hususi) Pasaport ve Siyah (Diplomatik) Pasaport sahibi olma şartlarını karşılamayan kişilere Umuma Mahsus tahsis edilmektedir. Pasaport talebinde bulunan herkesin yaş farkı gözetilmeden ayrı ayrı başvuruda bulunması gerekmektedir. Her başvuru için ayrı pasaport defteri düzenlenmektedir.
Umuma Mahsus Pasaport talep edilen evraklarla birlikte yapılan başvurularda İlçe Nüfus Müdürlüklerince verilmektedir. Yabancı ülke sınırları içerisinde başvurular kayıtlı oldukları konsolosluklara yapılmaktadır. Başvuru sahibinin tüm işlemleri şahsen yapması zorunluluğu bulunmaktadır. Umumi Pasaport İçin Gerekli Evraklar bir araya getirilerek ilk olarak T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden pasaport randevu alınabilmektedir. Pasaport harcı, defter bedeli ve gerekli evraklar ile randevu gün ve saatinde ilgili İlçe Nüfus Müdürlüğüne gidilmesi gerekmektedir.
Reşit olmayan kişiler ve mahcurlar için pasaport başvurularında mümessilleri olan kişiler tarafınca muvafakatlarının ilgili resmi makam tarafından tasdikli vesikalarını ibraz etmeleri şartı aranmaktadır. Reşit olmayanlar için muvafakatnameleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü başvuru merkezlerinde alınabilmektedir. Başvuruda bulunmayan ebeveynler muvafakatname belgesini noter aracılığıyla hazırlayabilmektedir. Her iki ebeveynin de başvuruda bulunmaması durumunda reşit olmayan kişiye refakat edecek kişi için vekaletname ibraz etmeleri gerekmektedir. Ebeveynlerden birinin yabancı ülke vatandaşı olması halinde muvafakatnamenin noter tarafından düzenlenmiş olması gerekmektedir.
Öğrenim görmekte olan kişiler harçsız Umuma Mahsus Bordo Pasaport başvurusunda bulunabilmektedir. Bunun için öğrenim görülmekte olan kurumdan alınan ıslak imza, e-imza veya e-devlet kapısı üzerinden alınmış olan öğrenci belgelerini ibraz etmeleri gerekmektedir. Söz konusu belgenin son 60 gün içerisinde alınmış olması zorunluluğu bulunmaktadır. Yurtdışında öğrenim gören kişilerin ilgili kurumdan alınan belgelerini yeminli tercüman tarafından yapılan noter onaylı tercümelerini apostil mührüne sahip olacak şekilde ibraz etmeleri gerekmektedir.
Bordo Pasaport İçin Gerekli Evraklar T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne teslim edilmektedir. Talep edilen belgelerin eksiksiz ve tutarlılık gösteren şekilde ibraz edilmesi oldukça önem arz etmektedir.
Başvuru sahiplerinin;
belgelerini ibraz etmesi gerekmektedir.
Pasaport bedelinin randevu öncesinde belirlenen bankalara yatırılması ve banka makbuzunun diğer gerekli evraklar ile birlikte İlçe Nüfus Müdürlüğüne ibraz edilmesi gerekmektedir. Başvuru sahipleri Akbank, Aktifbank, Albaraka, Türk Katılım Bankası, Alternatif Bank, Anadolubank, Arap Türk Bankası, Citibank, Denizbank, BurganBank, FibaBanka, Finansbank, Garanti Bankası, HSBC Bank, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Odeabank, Şekerbank, T.C. Ziraat Bankası, ICBC Turkey Bank A.Ş., TurkishBank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası aracılığıyla ödeme işlemlerini tamamlayabilmektedir.
Pasaport ücretleri pasaportun geçerlilik süresine göre farklılık göstermektedir. 6 ay, 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl ve 4-10 geçerlilik süresine sahip olacak şekilde başvuruda bulunabilmektedir. Ücretlerin dönemsel olarak güncellenmesi nedeniyle başvuru öncesinde son belirlenmiş olan tutarın teyit edilmesi önem arz etmektedir.
2022 yılı pasaport defter bedeli ise 245 TL olması bekleniyor.
Vize başvurusunda bulunmadan Bordo Pasaport ile Gidilen Ülkeler bulunmaktadır. Geçerli süreye sahip pasaport ile vize başvurusunda bulunmadan ilgili ülkelere seyahat edilebilmektedir. Bordo Pasaport Vizesiz Ülkeler için seyahat süreleri ilgili ülke tarafından belirlenmiştir. Söz konusu süre göz önünde bulundurularak seyahatin gerçekleştirilmesi şartı aranmaktadır.
Bordo Pasaport sahiplerinden vize istemeyen ülkeler; Andorra, Arjantin, Arnavutluk, Bahama, Barbados, Belarus, Belize, Bolivya, Bosna Hersek, Brezilya, Dominika, Ekvador, El Salvador, Endonezya, Fas, Fiji, Filipinler, Guatemala, Gürcistan, Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Katar, Kazakistan, Kolombiya, Güney Kore, Kosta Rika, Libya, Lübnan, Makau, Makedonya, Mauritius, Moğolistan, Moldova, Palau Cumhuriyeti, Panama, Paraguay, Peru, St.Christopher Nevis, Saint Lucia, Seyşeller, Singapur, Swaziland, Şili, Tayland, Tunus, Tuvalu, Ukrayna, Uruguay, Ürdün, Vanuatu, Venezuella.