x

Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)

Siyah Pasaport (Diplomatik) Pasaport Nedir?

Diplomatik Pasaport; diplomatların statüsünü tanımlayarak belirli ayrıcalıklar sağlayan bir pasaport türü olmakla birlikte Dışişleri Bakanlığı tarafından 28 sayfaya sahip olarak tahsis edilmektedir. Yurtdışına kongre ve konferanslara katılma amacıyla gönderilen devlet görevlileri ve aileleri bu pasaport türüne sahip olabilmektedir. 

Siyah Pasaport Kimlere Verilir?

Diplomatik Pasaport türü devletin belirli kademelerinde görev alan kişilere ve talep edilen şartları karşılaması durumunda ailelerine verilmektedir. Söz konusu pasaport türüne;

  • TBMM üyeleri,
  • TBMM üyesi olmayan bakanlar,
  • Anayasa Mahkemesi başkanı ve üyeleri,
  • Yargıtay, Askeri Yargıtay, Danıştay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genelkurmay birinci ve ikinci başkanları,
  • Cumhuriyet Başsavcısı, 
  • Eski Cumhurbaşkanları,
  • Orgeneraller,
  • Oramiraller,
  • Eski Başbakan ve Dışişleri Bakanları,
  • Yasama Meclisleri Eski Başkanları,
  • Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri,
  • TBMM Başkanlığı Genel Sekreteri,
  • Bakanlık müsteşarları,
  • Valiler,
  • Diyanet İşleri Başkanı,
  • Büyükşehir Belediye Başkanları,
  • Hükümet adına milletarası resmi müzakereler, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılarla kongre ve konferanslara katılmak amacıyla görevlendirilenler,
  • Yabancı devletler ya da uluslararası teşekküller nezdinde daimi veya geçici süreli görev yapmak üzere görevlendirilenler,
  • Siyasi kuryeler vb. görevleri üstlenen devlet görevlileri ve aileleri bu pasaport türüne sahip olabilmektedir. 

Siyah Pasaport Nasıl Alınır?

Pasaport türleri içerisinde sahip olmak için en çok koşul gerektiren tür olması nedeniyle ilk olarak ön başvuru yapılması gerekmektedir. Gerekli şartların sağlanması ile birlikte talep edilen evraklarla başvuru yapılmaktadır. Diplomatik pasaport Dışişleri Bakanlığı tarafından, yabancı ülkelerde ise T.C. Büyük Elçilikleri tarafından verilmektedir.

Siyah Pasaport İçin Gerekli Evraklar Hangileridir?

Siyah Pasaport için başvurularda başvuru formu Dışişleri Bakanlığı e-pasaport bölümü üzerinden doldurulmaktadır. Söz konusu belgenin bir çıktısı gerekmektedir. Başvuru sahibinin diplomatik pasaport hakkını aile üyelerinden biri aracılığıyla kazanmış ise, asıl hak sahibinin bilgilerini ibraz etmesi şartı aranmaktadır. Formda bulunan imza kutusuna ıslak imza atılmalıdır. Başvuru sahibinin 12 yaşından küçük olması durumunda imza kısmının boş bırakılması gerekmektedir. Başvuru belgesinde yer alan barkodun alanının değiştirilmemesi, karalanmaması ve zarar görmemesi gerekmektedir. Görev atama belgelerinin de forma eklenmesi zorunluluğu bulunmaktadır. 

Başvuru sırasında üzerinden T.C. Kimlik Numarası bulunan Nüfus Cüzdanı bulunması gerekmektedir. Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğrafın da ibraz edilmesi şartı aranmaktadır. Defter bedelinin Türkiye İş Bankası Dışişleri Bakanlığı hesabına yatırıldığını gösteren (PDGY / e-PASAPORT HESABI: 4368 20318) dekont başvuru evrakları arasına eklenmelidir. Ön başvurunun tamamlanması ile birlikte başvuru sahibinin Dışişleri Bakanlığı’nı ziyaret ederek birebir müracaat yapmaları koşulu aranmaktadır. 

Pasaport Bedeli Hangi Bankaya Yatırılabilir?

Siyah Pasaport için defter bedelinin Türkiye İş Bankası Dışişleri Bakanlığı hesabına (PDGY / e-PASAPORT HESABI: 4368 20318) yatırılması gerekmektedir. Söz konusu pasaport türünün pasaport harcına tabi tutulmaması nedeniyle yalnızca defter bedeli ödenmektedir.

Diplomatik Pasaport ile Hangi Ülkelere Seyahat Edilebilir? 

Siyah pasaport ile dünyanın neredeyse tüm ülkelerine vizesiz giriş yapılabilmektedir. Avrupa sınırları içerisinde Almanya, Avusturya, Arnavutluk, Belçika, Bosna Hersek, Belarus, Bulgaristan, Estonya, Fransa, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Hollanda, İspanya, İtalya, İsveç, İsviçre, Hırvatistan, Kosova, İzlanda, Karadağ, Litvanya, Letonya, KKTC, Moldova, Malta, Makedonya, Monaco, Macaristan, Norveç, Slovenya, Romanya, Polonya, Portekiz, Slovakya, Rusya, Sırbistan, İngiltere, Yunanistan, Ukrayna ve Lüksemburg ile 42 ülkeye vizesiz giriş yapılabilmektedir. Asya sınırları içerisinde Azerbaycan, Flipinler, Hong Kong, Irak, Kazakistan, Japonya, İran, Kamboçya, Katar, Kırgızistan, Lübnan, Malezya, Güney Kore, Moğolistan, Singapur, Makau Özel İdare Bölgesi, Suriye, Sri Lanka, Tayland, Ürdün, Umman, Özbekistan, Brunei, Endonezya, Fiji, Çin Halk Cumhuriyeti, Gürcistan, İsrail, Kuveyt, Libya, Tacikistan, Hindistan, Türkmenistan, Yemen, Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Pakistan ile birlikte 40’tan fazla ülkeye ziyaret edilebilmektedir. 

Afrika sınırları içerisinde Fas, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kenya, Mauritius, Botsvana, Seyşeller, Tunus, Burundi, Cibuti, Burkina, Benin, Gambiya, Fil Dişi Sahilleri, Gabon, Çad, Etiyopya, Cezayir, Gana, Gine, Kongo, Kamerun, Mali, Liberya, Mısır, Nijerya, Moritanya, Nijer, Mozambik, Namibya, Ruanda, Saotome, Senegal, Sudan, Tanzanya, Uganda, Zambiya ve Zimbabve vizesiz seyahat edilebilecek ülkeler arasında yer almaktadır. 

Amerika sınırları içerisinde Bahamalar, Arjantin, Antigua ve Barbuda, Barbados, Belize, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, El Salvador, Brezilya, Bolivya, Guatemala, Honduras, Jamaika, Kosta Rika, Kolombiya, Meksika, Nikaragua, Panama, Peru, St. Lucia, St. Vincent Grenadines, St. Cristopher ve Nevis, Grenada, Küba, Guyana, Şili, Paraguay ve Dominika Siyah Pasaport sahipleri için vizesiz şekilde ziyaret edilebilmektedir. 

Vize İşlemleri için tüm ülkeler sayfamızı ziyaret edebilir ya da bizleri arayabilirsiniz. 0212 963 30 04

EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';