x

Sık Sorulan Sorular

 


Biyometrik pasaport nedir?
Çipli pasaport”, “e-pasaport” ya da ”elektronik pasaport” olarak anılan biyometrik pasaportlar, eski tip pasaportların kimlik bilgileri sayfasında bulunan bilgilerin yanında içinde imza, parmak izi, fotoğraf gibi verilerin de saklanabildiği çipli pasaportlardır. Makinede okunabilen pasaport türlerinden biri olan biyometrik pasaportlar ileri düzeyde güvenlikli özelliktedir. 

Pasaportlar tüm ülkelerde aynı mı?
Bütün biyometrik pasaport çeşitleri Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından belirlenen standartlara uygun olarak basılmaktadır. Ancak ülkeler ICAO tarafından uygun görülen pasaport çeşitleri arasından kendi ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte olanları tercih etmektedir. Dolayısıyla e-pasaportlar ülkeler bazında farklı olabilmektedir.

Pasaport türü vizeyi nasıl etkiler?
Ülkelerin vize rejimleri sahip olduğunuz pasaport türüne göre farklılık gösterebilmektedir. Birçok ülke,  seyahatlerinizde vize başvurusu yapma zorunluluğunuzu hamili olduğunuz pasaport türüne bağlı tutmaktadır.

Örneğin: Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport hamili olmanız durumunda Schengen ülkelerine yapacağınız seyahatlerde vize başvurusu yapmanız zorunludur. Ancak, Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu veya Diplomatik (Siyah) Pasaport hamili olmanız durumunda, Schengen Bölgesi’ne yapacağınız 180 günde 90 gün ile sınırlı olan seyahatleriniz için vize başvurusu zorunluluğunuz yoktur.

Vize başvurusu nasıl yapılır?
Vize başvurusu ile ilgili prosedür ülkeye, seyahat amacına ve gidilecek ülkede konaklama süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.  Diğer taraftan bazı ülkeler vize başvurusunun şahsen yapılmasını isterken, bazı ülkeler yalnızca aracı kurumlar vasıtası ile yapılan başvuruları kabul etmektedir. 

Seyahat etmeyi planladığınız ülkenin vize başvurusu ile ilgili ayrıntılı bilgi için lütfen vize başvuru merkezi ile iletişime geçiniz. 

Vize için hangi belgeler istenir?
Vize başvurularında ibraz edilmesi gereken belgeler, seyahat edilecek ülkeye ve talep edilen vize türüne göre değişmektedir. Ancak, genel olarak seyahat belgesi, vize başvuru formu, fotoğraf ve mali durumu gösterir belgeler talep edilmektedir. 

Vize başvurusunda bulunacağınız ülke ve seyahat amacınıza uygun ayrıntılı ve güncel belge listesine sitemizin ilgili sayfalarını ziyaret ederek ulaşabilir ya da belge listesini size ulaştırmamız için bizi arayabilirsiniz.

Benim adıma başkası vize başvurusunda bulunabilir mi?
Birçok ülke kısa süreli vizeler için başvurunun aracı kurumlar vasıtası ile yapılmasını tercih ederken, uzun süreli (oturum, çalışma vizesi gibi) vizeler için konsolosluklara şahsen başvuru yapmanızı istemektedir.

Dolayısıyla, kısa süreli (ticari vize, turistik vize, aile ziyareti vizesi ve transit vize gibi) vize başvurularınız, üçüncü kişiler tarafından yapılabilmektedir.

Vize başvurum hangi durumlarda reddedilir?
Devletlerin ülkelerine kimin girip kimin girmeyeceğine karar verme hakkı uluslararası hukuk çerçevesinde saklı tutulmaktadır. Bu çerçevede;

  • Gidilecek ülke için güvenlik tehdidi oluşturma şüphesi,
  • Seyahat bitiminde Türkiye’ye geri döneceğini gösterir belgeler ibraz edilmemesi,
  • Seyahat ile ilgili yeterli mali kaynağın gösterilmemesi gibi durumlar vize başvurunuzun reddedilmesine neden olabilmektedir.

Vize süremi aşarsam ne olur?
Seyahat ettiğiniz ülkede size tanınan süreden daha uzun süre kalmanız durumu söz konusu ülkeden sınır dışı edilmenize yol açarken, hakkınızda geçici ya da süresiz olarak bu ülkeye giriş yasağı uygulanabilir. Bazı ülkelerde vize süresinin aşılması durumunda para cezası uygulaması da söz konusu olmaktadır. Böyle bir ihlal seyahat edilen ülkeler açısından olumsuz bir intiba yaratacağından, diğer ülkelere yapacağınız vize başvurularınızın reddedilmesine neden olabilir. 

 

EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';