x

Gri Pasaport (Görev Pasaportu/Hizmet Pasaportu)

Gri Pasaport Nedir ? (Görev/Hizmet Pasaportu Nedir?)

Gri Pasaport (Görev Pasaportu/Hizmet Pasaportu) devlet memurlarına tahsis edilen Yeşil Hususi Pasaport gibi devlet adına yurtdışında görev yapacak kişilere verilen bir pasaport türüdür. Söz konusu pasaport 5682 Sayılı Pasaport Kanunu uyarınca yalnız tahsis edilen kişinin görev süresi kadar geçerli olmaktadır. 5 yıl geçerlilik süresi tanıyan pasaport türü ile birçok ülkeye vizesiz giriş imkanı tanımaktadır. Görev süresi devam ettiği müddetçe pasaport yenilenebilmektedir. 

Gri Pasaport Kimlere Verilir?

Devlet adına yurtdışında görev yapacak olan kişilere Hizmet / Görev Pasaportu tahsis edilmektedir. Aşağıda yer alan koşulları yerine getiren kişiler söz konusu pasaport türüne sahip olabilmektedir.

  • Hükümet, belediyeler veya hususi idareler tarafından resmi görev nedeniyle yurtdışına gönderilen kişiler, 
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin üyesi olduğu milletlerarası kuruluşlarda memur olarak görev alan kişiler, 
  • Türkiye Kızılay Cemiyeti ve Türk Hava Kurumu tarafından görevlendirilen kişiler,
  • Hizmet Damgalı Pasaport sahibi olma hakkı bulunan kişilerin yanında; eş, reşit olmayan ve öğrenimi devam eden 25 yaşından küçük çocuklar bu pasaport türüne sahip olabilmektedir. 

Gri Pasaport Nasıl Alınır?

Hizmet / Görev Pasaportu başvurusunda bulunmak için talep edilen evrakların bir araya getirilmesi şartı aranmaktadır. İlk olarak T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden pasaport randevu alınması gerekmektedir. Randevunun bulunduğu gün ve saatte gerekli belgeler ve defter bedeli ödemesini gösteren banka dekontunun ibraz edilmesi gerekmektedir. Pasaport yenileme işlemleri için de İlçe Nüfus Müdürlükleri yetkili kurumlardır. 

Gri Pasaport İçin Gerekli Evraklar Hangileridir?

Hizmet / Görev Pasaportu hamili olmak isteyen ve gerekli şartları sağlayan kişilerin aşağıda yer alan evrakları bir araya getirmesi gerekmektedir. 

  • Hizmet / Görev Pasaportu Talep Formu,
  • Nüfus Cüzdanı Aslı,
  • Varsa Eski Pasaportlar,
  • 2 Adet Biyometrik Fotoğraf,
  • Defter Bedeli Ödemesini İbraz Eden Banka Dekontu,
  • Reşit olmayan ve mahcur durumda olan kişiler için Muvafakatname,
  • Öğrenimi devam eden kişiler için Öğrenci Belgesi,
  • Sağlık Kurulu Raporu

Gri Pasaport Ücreti Ne Kadardır? 

Söz konusu pasaport türüne yapılacak olan başvurularda pasaport harcı talep edilmemektedir. Yalnızca defter bedeli ödenmesi ile başvuru yapılabilmektedir. Defter bedeli güncel harcamalara göre yıllık olarak yeniden belirlenmektedir.

Pasaport Bedeli Hangi Bankaya Yatırılabilir?

Başvurular sırasında defter bedeli PTT ya da anlaşmalı banka şubelerine yapılabilmektedir. T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden online olarak ödeme yapılması da mümkündür. T.C. Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Bankası, Vakıf Katılım Bankası ve Halk Bankası aracılığıyla ödemesi işlemi gerçekleştirilebilmektedir. 

Hizmet Pasaportu ile Hangi Ülkeler Ziyaret Edilebilir?

Görev Pasaportu sahibi olarak vize başvurusunda bulunmadan aşağıda yer alan ülkeleri ziyaret edebilirsiniz. İlgili ülkeler; Almanya, Japonya, Bahreyn, Lüksemburg, Bosna Hersek, Maldivler, Cezayir, Moğolistan, Danimarka, Filipinler, Polonya, Guatemala, Slovakya, Hırvatistan, Tunus, İspanya, Venezuella, İsviçre, İzlanda, Azerbaycan, Litvanya, Beyaz Rusya, Makedonya, Bulgaristan, Mısır, Çin Halk Cumhuriyeti, Norveç, Peru, Fransa, Singapur, Gürcistan, Tayland, Honduras, Ukrayna, İsveç, Yunanistan, Avusturya, Küba, Bangladeş, Macaristan, Brezilya, Malezya, Çek Cumhuriyeti, Nikaragua, Fas, Finlandiya, Romanya, Güney Kore, Sri Lanka, Hollanda, Türkmenistan, İsrail, Yemen, İtalya.

EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';