Vize İşlemleri
TürkiyeMerhaba Melih bey, Euroasia'ya hoş geldiniz. Türkiye ticari vize ikamet izni konusu hakkında sormuş olduğunuz tüm sorulara yanıt vermeye çalışacağız.
Öncelikle Türkiye’ye vize ile gelmiş olan kişiler, Türkiye’de yapılacak olan oturma izni başvurularını ülkeye giriş için aldıkları vizeleriyle uyumlu olarak yapmalıdırlar. Örneğin ticari bir vize ile Türkiye’ye giriş yapmış bir yabancı uyruklu kişinin vize süresi bitmeden turistik ikamete başvurması uygun değil. Böyle bir durum, yetkililerde kişinin ilk giriş amacının gerçek olmadığı yönünde bir kuşku uyandırır, buna bağlı olarak kanuna da uygun değildir ve başvuru reddedilir.
Eğer kişiye verilen ticari vize, sizin durumunuzda olduğu gibi Türkiye’deki ticari görüşmeler ve planlar için yeterli gelmedi ise, ticari amaçlı bir ikamet iznine başvuru yapılmalıdır. Bu başvuruda şirketinizin yabancı kişi adına sunması gerekecek birkaç evrak bulunmaktadır. Bunları kısaca açıklamak gerekirse;
-Kişinin kalış amacını ve şirketle olan alakasını belirten kaşeli imzalı şirket yazısı. Örneğin, "Şu pasaport numaralı şu kişi şu tarihler arasında toplantılar ve görüşmeler amacıyla Türkiye ticari vizesi larak ülkemize seyahat etmiş, ancak verilen vize süresi planların gerçekeşmesine yetmemiştir. Bu sebeple kendisi için ticari amaçlı ve kısa süreli bir ikamet izni başvurusu yapılması gerekmektedir. Kişinin Türkiye'de bulunduğu süre içerisinde karşılaşabileceği tüm masraflar şirketimiz garantisi altında olup, ikamet süresi bitmeden ülkemizi terkedeceğini belirtir, gerekli ikamet izni için kendisine yardımcı olunmasını rica ederiz."
-Şirket evrakları (Son 6 ay içinde alınmış Faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri ve güncel tarihli, son vergi yılını da kapsayan vergi levhası)
Kişinin ikamet edeceği yer konusuna geldiğimizde ise, şirket bu konuda direkt olarak taahhüt veremez fakat dolaylı yoldan yardımcı olabilir. Örneğin yabancı uyruklu kişinin Türkiye’de kaldığı otelin ücretleri şirketiniz tarafından ödenmiş ise, kişi otelden alacağı yazıyla adresini belgelemiş olur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken noktalar ise, birincisi otelin verecğei yazıda kişinin otelde konaklama tarihleri belirtilmeli ve tüm kalış ücretlerinin ödenmiş olduğu iletilmelidir. Ayrıca yapılacak olan ticari amaçlı ikamet izni başvurusu, bu otel yazısındaki tarihlere göre yapılacaktır. Eğer otelden 2 aylık yazı alıp ikamet izni başvurunuzu 3 aylık ya da 6 aylık yaparsanız, geri kalan zamanda kişinin nerede kalacağı da ayrıca belgelenmelidir. Uzmanlarımız bu konuda size en iyi şekilde destek verecek ve evraklarınızın doğru ve eksiksiz hazırlanmasını sağlayacaktır. Otel belgesi sunmak dışındaki adres belgesi seçenekleri ise şunlardır:
-Kira kontratı sunmak. Bu kontrat yabancı uyruklu kişinin adına yapılmalı, kiracı olarak kendisi geçmeli ve hazırlanmış kontrat noterde onaylatılmalıdır.
-Taahhüt belgesi sunmak. Yabancı kişi eğer bir Türk vatandaşının yanında kalıyorsa, o kişinin yabancı kişiye noterde taahhüt vermesi gerekir. Ticari bir ikamet başvurusu için bu çok fazla önerebileceğimiz bir yöntem değildir. Kişinin eğer özellikle Türkiye'de hali hazırda tanıyor olduğu bir yakını mevcutsa tabi ki onun yanında kalabilmesi mümkün, ancak öteki türlü, örneğin şirketten tanışık olduğu birinin yanında kalması biraz garip karşılanabilir. Ayrıca bu taahhüt verme yöntemi seçildiğinde bazı ek evraklar oluşacaktır. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse; taahhüt veren kişinin arkalı önlü kimlik fotokopisi, e-devlet sisteminden barkodlu olarak çıkaracağı nüfus aile kaydı, ikametgah belgesi ve adli sicil kayıt belgesidir. Göç İdaresi'nin talep etmesi durumunda gelir kanıtlayan ek evraklar da sunulması gerekebilir. Örneğin son 3 aya ait maaş bordroları ya da son 3 aylık, yeterli bakiyesi olan banka hesap dökümü vb. gibi.. İşleminizi başlatmak istediğiniz anda durumunuza uygun olarak adres belgenizi ve olası ek evraklarınızı nasıl hazırlamanız gerektiğini uzmanlarımız size detaylı bir şekilde aktaracaktır.
Euroasia GVS olarak Türkiye’ye giriş yasağı, deport işlemleri, Türk vatandaşlığı başvurusu, Türkiye vizesi, Türkiye ikamet izni, çalışma izni, Yabancıların Türkiye’deki evlilik işlemleri, Türkiye’de vefat eden yabancıların cenaze nakil işlemleri, yabancı sağlık sigortası işlemleri, yabancı araç plaka işlemleri ve benzeri birçok konuda uzman danışmanlarımız ile hazırlık, dosya hazırlama ve başvuru süreci takibi hizmeti vermekteyiz. Daha detaylı bir şekilde, durumunuza uygun bilgi almak ve başvurunuzu başlatmak için bize tüm mail iletişim bilgilerimizden veya telefon numaralarımızdan ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.