x
Türkiye

Vize İşlemleri

Türkiye

Türk Vatandaşlığı Başvuru Süreci

Ahmed 21/06/21, 12:57
Merhabalar benim ismim Ahmed. Türk Vatandaşlığı Başvuru Süreci konusu hakkında sormak istediğim sorular var. Ben Erzurum da ikamet ederken Türk vatandaşlığı için başvuru yaptım ve coronavirus pandemisi sebebiyle süreç uzamasına rağmen mülakat da dahil tüm ilgili aşamalarını geçtim ve evraklarım değerlendirilme yapılması üzere Ankara ‘ya gönderildi. Ankara da aşamalar belli süreler içerisinde güzel şekilde ilerledi ta ki arşiv soruşturması kısmına gelene kadar. Aylar geçti ve bu başvuru sürecini başvuru numaramla sorgulama yaptığımda arşiv araştırması yapılmak üzere kurumlara gönderilmiştir şeklinde bir ibare ile karşılaşmaya devam ediyorum.. En son çare Erzurum da işlemlerimi yapmış olan nüfus memuru ile iletişime geçmek oldu. Sağolsun o da uzun uğraşlar sonucunda Ankara da ki evraklarımla ilgilenen memura ulaşmayı başardı ve evraklarımın henüz hiç bir şekilde kurumlara gönderilmek bir yana dursun dosyayı bile açmamış olduğunu anladık... biz kendisini aradıktan sonra faaliyete geçen Ankara nüfus memuru şu an ikamet etmediğim şehrin ilçe emniyet müdürlüğüne göndermiş evrakları bu kez de.. ilçe emniyet te Erzurum iline il emniyete göndermiş onlar da şu an ikamet adresim olan Kastamonu yerine tahkikat dosyasını tekrar Ankara ya göndermişler ve hala Ankara soruşturma için e maili Kastamonu ya göndermiyor. Bu sürecin bu kadar uzaması benim avukatlık stajımın önünde engel de oluşturabilir. bu konuda size danışmak ve fikirlerinizi almak istiyorum. yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim..
EUROASIA Müşteri Temsilcisi

Merhaba Ahmed bey, Euroasia'ya hoş geldiniz. Türk vatandaşlığı başvuru süreci konusu hakkında sormuş olduğunuz sorulara ayrıntılı bir şekilde yanıt vermeye çalışacağız.

İlk olarak genel yöntemle yapılan Türk vatandaşlığı başvuruları 3 aydan başlayarak 1 yıla kadar sürebilmektedir. Tabi ki bunun üzerinde bir sürede sonuçlanan vatandaşlık başvuruları da nadiren görülmekte. Sizin durumunuzda ilgili kurumlar arasında yaşanan iletişim sorunları sebebiyle başvuru sürecinin yanlış bir şekilde ilerlediği görülüyor.

Türk Vatandaşlığı Arşiv Araştırması

Böyle bir durumda acil bir şekilde gerekli kurumlara dilekçe yazmanız ve göndermeniz gereklidir. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi CİMER üzerinden yine ilgili kurumlara ulaşarak sürecin daha fazla uzamasının avukatlık stajınızda problemlere yol açacağını ve buna bağlı olarak hayatınızı doğrudan doğruya kötü etkileyeceğini belirtmeniz gerekiyor. Bu iletişim merkezi (Cimer) üzerinden yapacağınız başvurularda normal şartlarda bir hafta içerisinde geri dönüş yapılır ve burada bahsetmiş olduğunuz sorun da çözülür. Dilekçeleriniz içinde normal şartlarda 30 gün içerisinde geri dönüş yapılması gerekiyor. Pandemi döneminde maaleef bu süreler 60 güne kadar çıkabilmiştir fakat şu anda bürokratik işlemlerde neredeyse eski hızlar yakalanmış durumda ve bu yüzden 30 gün içerisinde başvurunuza dönüş yapılması gerekiyor.

Bu noktada ek olarak vatandaşlık başvuru usulünü de iletmek isteriz:

Vatandaşlık Başvuru Usulü

• Türk vatandaşlığı başvurusu, Türkiye içinde ikamet edilen yerin valiliği, yurt dışında ise Türkiye Cumhuriyeti'nin büyükelçiliği, başkonsolosluğu ya da konsolosluklarına yapılır.

• Türk vatandaşlığı başvurusu, vatandaşlığımızı kazanmak isteyen yabancı kişi tarafından bizzat yapabileceği gibi resmi bir vekâlet verilen vekil tarafından da yapılabilmekte. Posta ile yapılan başvurular kabul edilmemekte.

• Müracaat makamlarının, yabancı kişinin vatandaşlığa alınmasına yönelik taleplerin esasına ilişkin herhangi bir karar verme yetkisi yoktur.

• Müracaat makamları, Türk vatandaşlığı başvurusunun usulüne ilişkin şartların yerine getirilip getirilmediğinin tespitini yapabilir.

• Vatandaşlık kazanımı kararında karar mercii kural olarak İçişleri Bakanlığıdır. Fakat, istisnai yollarla Türk vatandaşlığı kazanılmasında vatandaşlığa karar verme yetkisi ise Bakanlar Kurulu’na aittir. Aynı şekilde vatandaşlık kaybettirme kararı ile Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerin tekrar Türk vatandaşlığına alınmalarında da yetkili kurum Bakanlar Kuruludur.

• Başvurularda, başvuru makamı dosyayı vatandaşlık başvurusu inceleme komisyonuna havale eder. İnceleme Komisyon yurt içinde, ilin valisi veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında, ilin müdürlüğü, ilin emniyet müdürlüğü, ilin jandarma komutanlığı, ilin millî eğitim müdürlüğü ve sosyal hizmetler il müdürlüğünden en az şube müdürü düzeyinde temsilcilerden oluşur. Komisyon kendisine vatandaşlık başvuru makamınca gönderilen dosyalar hakkında inceleme yaparak vatandaşlık başvuru şartları yerine gelip gelmediğini tespit eder. Kanunda aranan tüm şartların yerine getirildiğini tespit eden komisyon rapor hazırlamakta ve İçişleri Bakanlığına gönderilmek üzere müracaat makamına göndermekte. Müracaat makamı, hazırlanan vatandaşlık başvurusu dosyasını kendi görüşü ile birlikte talebin esasına dair karar alınması için, İçişleri Bakanlığına göndermektedir. İçişleri Bakanlığı da, esasa ilişkin incelemeyi yaparak, ilgilinin Türk vatandaşlığını kazanma talebi hakkında son kararını verir.

Euroasia GVS olarak Türkiye’ye giriş yasağı, deport işlemleri, Türk vatandaşlığı başvurusu, Türkiye vizesi, Türkiye ikamet izni, çalışma izni, Yabancıların Türkiye’deki evlilik işlemleri, Türkiye’de vefat eden yabancıların cenaze nakil işlemleri, yabancı sağlık sigortası işlemleri, yabancı araç plaka işlemleri ve benzeri birçok konuda uzman danışmanlarımız ile hazırlık, dosya hazırlama ve başvuru süreci takibi hizmeti vermekteyiz. Daha detaylı bir şekilde, durumunuza uygun bilgi almak ve başvurunuzu başlatmak için bize tüm mail iletişim bilgilerimizden veya telefon numaralarımızdan ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.

Türk Vatandaşlığı Başvuru Süreci

Cevap Ver
EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';