x
Türkiye

Vize İşlemleri

Türkiye

İkameti Olmayan Evli Yabancılar

Gülcan 23/06/21, 08:15
Merhaba benim adım Gülcan ben Türkmenistan vatandaşıyım ve 2011 senesinde Türkiye ye bir aylık vizem ile giriş yaptım. Vizemin süresi dolduktan sonra yeni bir vize için yani uzatma için tekrar başvuru yapmadım. 2015 senesinde de resmi nikahla bir Türk vatandaşı ile evlilik yaptım. Maddi durumumuz iyi olmadığından dolayı ikametgah için başvuru da bulunamadım şimdi 6 sene oldu ve hiç bir şey yapamadım. bir kız çocuğum da var bu evlilikten kızım Türk vatandaşı. Allah rızası için bana yol yordam gösterin. Ben nasıl bu durumumu düzeltebilirim yani Türkiye'de yasal hale gelebilirim, yakında daha birçok sorun çıkacak ben sonuç olarak gizli saklı yaşıyorum resmi hiçbir işim olamıyor yakalanırsam bana ülkeden çık derler. Bir de bizim memlekette yurt dışına çıkış pasaport degişti benim pasaportum eski ne yapabilirimtarihi geçeli çok oldu bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. Zaten biliyorsunuzdur Türkiye'de Türkmenistan pasaportu yenilemek de zor uzatmak da zor ülkeme gitsem oradan geri çıkmak da zor yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler.
EUROASIA Müşteri Temsilcisi

Merhaba Gulcan hanım, Euroasia'ya hoş geldiniz. Türkiye’de kaçak bir durumda bulanan, Türk vatandaşı ile resmi nikahla evli Türkmenistan vatandaşı kişilerin ülkemizde yasal hale gelmeleri için birkaç yöntem bulunmakta.

Öncelikle ikamet iznini almak ve yasal bir şekilde oturmak, Türkiye’de bulunan yabancı uyruklu bir kişinin en çok önem vermesi gereken konudur. Genelde uzun yıllar boyu oturum izni almadan ülkemizde yaşayan yabancı kişiler, kendileriyle ya da çocukları ile ilgili, ikamet izni gerektiren ve ani bir biçimde ortaya çıkan sorunlarda oldukça zor durumda kalmaktadırlar. Bir Türk vatandaşı ile resmi nikahlı şekilde evli olmanız ve Türk vatandaşı bir çocuğunuzun olması sizin için bazı konularda kolaylık sağlayacak. Ancak Türkmenistan ülkesinin vatandaşı olmanız da maalesef içinde bulunduğunuz duruma ekstra bir zorluk sağlamakta.

Normal şartlarda, bu tür bir durumda yabancı uyruklu kişi, Türkiye’deki hava alanında kalış ihlali cezalarını ödeyerek ülkemizden çıkış yapar, çıkarken pasaportuna tahdit kodu ve giriş yasağı işlenir. Bu giriş yasağının süresi, yabancı kişinin Türkiye’de ne kadarlık bir süre boyunca kaçak olarak kaldığıyla doğru orantılı olarak verilir. Yabancı kişi ülkemizden çıktıktan sonra, kendi ülkesindeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğu ya da büyükelçiliğine giderek Türkiye Aile Birleşimi Vizesi başvurusunda bulunur. Sizin durumunuzda, Türkiye’de yaşayan resmi nikahlı eşiniz ve Türk vatandaşı çocuğunuz bulunduğundan ötürü bu başvuru büyük bir zorluk yaşanmadan kabul edilir. Tabi ki bu senaryoda yabancı kişi yalnızca kalış ihlali sebebiyle giriş yasağı almış olmalıdır. Eğer herhangi farklı bir durumdan ötürü giriş yasağı alındıysa, işlenen koda bağlı olarak Türkiye’ye hiçbir zaman giremeyecek olabilmesi de mümkündür.

Türkmenistan vatandaşı yabancı kişiler ise pasaportlarını yenileme konusunda ve kendi ülkelerine giriş yaptıktan sonra tekrar çıkış yapmak konusunda zorluklar yaşadığı için durumları biraz daha karışıktır. Öncelikle her türden işlem için mutlaka geçerli bir pasaport olması gerekmektedir. Bildiğimiz kadarıyla (Bu yazının yazıldığı dönemde) Türkiye’deki Türkmenistan konsolosluğu pasaportları yenileme işlemi yapmıyor, ancak uzatma verebiliyor. Pasaport süresi tamamen dolmuş şahıslar için ise pasaport yerine geçen geçici bir evrak temin edebiliyorlar. Bu koşullar altında sizin geçici de olsa pasaport yerine geçen bir belge edinerek ülkemizden çıkmanız ve tekrar giriş yapmanız gerekli. Türkmenistan’a gittiğinizde bir süre boyunca tekrar çıkış yapmanız da mümkün olmayacağı için, Türkmenistan pasaportuna vize istemeyen ya da kolay şekilde vize veren bir ülkeye giderek oradaki Türkiye Cumhuriyeti konolosluğu ya da büyükelçiliğine Aile Birleşimi Vizesi için başvuru yapmanız gerekmektedir.

Resmi Nikahlı Yabancıların İkamet İşlemleri

Bu noktada farklı bir sorun daha ortaya çıkıyor: Bir ülkeden başka bir ülkenin vizesine başvuru yapabilmek için ya o ülkenin vatandaşı olmak ya da o ülkede oturum sahibi olmak gerekiyor. Yani vizesiz giriş yaptığınız bir ülkede önce oturum izni almanız ve sonrasında Türkiye konsolosluğu ya da Büyükelçiliğine vize başvurusu yapmanız gerekmekte.

Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan, Türkmenistan vatandaşlarını özel olarak ilgilendiren bir genelgede de 2020 Mart ayından itibaren Türkiye'de kaçak durumda kalmış Türkmenistan vatandaşı kişiler yalnızca ülkeden çıkış ve giriş yaparak, herhangi bir giriş yasağı almadan Türkiye'deki durumlarını yasal hale getirebilmeye başladılar. Bu genelge, yalnızca Türkmenistan vatandaşları için geçerli ve yalnızca pandemi dönemini (Mart 2020'den bu yana) kapsamaktadır. Türkmenistan'a uçuşlar bir türlü açılmadığı için ve yakın bir zamanda da açılacağı öngörülmediği için Türkiye devleti, ülkedeki mağdur Türkmenistan vatandaşlarına destek olabilmek amacıyla böyle bir karar almıştır. Sizin durumunuz ne yazık ki bu özel genelgeye de uygun değil, çünkü çok uzun süredir kaçak durumda yaşıyorsunuz.

Bunların dışında kalan bir yöntem ise İnsani İkamet izni yöntemidir. Türkiye’den çıktığında hayatı tehlikeye girecek olan ya da çocuklarından dolayı çıkış yapamayan yabancı kişiler insani ikamet izni alınabilmektedir. Bu oldukça istisnai bir yöntem ve valilik makamları tarafınca onaylanır. Türkmenistan’a gitmek ya da yurt dışında başka bir ülkeye çıkış yapmak sizin için uygun değil ise insani ikamet izni başvurusu yapabilirsiniz. Bu başvurunun kabul edilip edilmeyeceği net bir şekilde söylenemez, şansınızı arttırmak adına mutlaka yabancılar konusunda uzman avukatlarla çalışmanızı öneririz. Bunların dışında başka da bir yöntem görünmüyor sizin için..

Bu konularla birlikte bir de 3 yıldan daha uzun süredir bir Türk vatandaşıyla evli kaldığınız için Türk vatandaşlığına başvuru hakkedişiniz de bulunuyor ancak bunun ön şartlarından biri geçerli ikamete sahip olmak. Yasal hale gelip aile ikametinizi aldıktan sonra Türk vatandaşlığına başvuru yapmanız da mümkün olacak.

Euroasia GVS olarak Türkiye’ye giriş yasağı, deport işlemleri, Türk vatandaşlığı başvurusu, Türkiye vizesi, Türkiye ikamet izni, çalışma izni, Yabancıların Türkiye’deki evlilik işlemleri, Türkiye’de vefat eden yabancıların cenaze nakil işlemleri, yabancı sağlık sigortası işlemleri, yabancı araç plaka işlemleri ve benzeri birçok konuda uzman danışmanlarımız ile hazırlık, dosya hazırlama ve başvuru süreci takibi hizmeti vermekteyiz. Daha detaylı bir şekilde, durumunuza uygun bilgi almak ve başvurunuzu başlatmak için bize tüm mail iletişim bilgilerimizden veya telefon numaralarımızdan ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.

ikameti olmayan evli yabancılar

Cevap Ver
EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';