x

Schengen Vizesi Kabul ve Ret Oranları

Vize başvurusu yapanların en çok yaşadığı sıkıntı başvurunun olumsuz sonuçlanma ihtimalidir. İflah olmaz bir gezginseniz veya yakın zaman içinde Avrupaya seyahat etme düşüncesi aklınıza düştüyse yazımız tam size göre! Schengen ülkeleri vize ret ve kabul oranlarını gösteren listeler de bir hayli işinize yarayacak.

Kimi temsilcilikler kılı kırk yararken kimi yabancı ziyaretçilere karşı güvenlik tedbirlerini elden bırakmadan ancak oldukça misafirperver bir yaklaşım sergiliyor. Kimi diplomatik otoriteler, tüm evraklarınızı eksiksiz ve yönergelere uygun hazırlamış olsanız da, yeterli finansal kaynağa sahip olsanız da başvuruları reddedebiliyor.  Schengen vize başvurunuzun reddedilmesi halinde ülke konsolosluğuna itirazda bulunabileceğinizi veya başvurunun reddedilmesine neden olan durumu iyileştirerek tekrar başvuru yapabileceğinizi, böylece vize sicilinizi temize çıkarabileceğinizi hatırlatırız. :)

İşin ehli gezginler Schengen vize başvurularını kolaylaştırmayı tercih ediyor ve seyahat planlamasını ona göre yapıyor. Ancak biz yine de “misafirperver” temsilciliklere de temkinli yaklaşmanızı tavsiye ediyoruz. Bu anlamda yapacağınız tüm Schengen vize başvurularında seyahat amacınızın net ve beyan ettiğiniz evraklardaki bilgilerle tutarlı olması; evraklarınızı eksiksiz ve belirtilen yönergelere uygun olarak hazırlanması ve banka hesabınızda yeterli bakiye bulunması gerektiğini hatırlatarak yazımıza devam ediyoruz.

2017 yılı Schengen vizesi istatistikleri henüz yayınlanmamış olsa da 2015 ve 2016 yıllar vize istatistiklerinin seyahatinize ışık tutacağını umuyoruz. Dilerseniz tabloları incelemeye başlayalım.

Schengen vize başvurusu

2015 yılı verilerine göre Türkiye, 9000.000 başvuru ile 4. Sırada yer almaktadır. 2015 yılındaki seyahat trafiğimizin 2018’de de aynı yoğunlukta devam ettiğini düşünüyoruz. :)

1 milyar üstündeki nüfusuna rağmen Çin 2. sıradayken; Rusya 3,5 milyonluk başvuru sayısıyla başı çekmektedir.

Peki yukarıdaki rakamlar Türkiye açısından ne ifade ediyor? 2015 yılında Türkiye’den yapılan başvuraların 862,184’ü yani %96.1‘i olumlu sonuçlanmış. Vize ret yüzdesi yalnızca %3.9 olarak kalmıştır. Onaylanan vizelerin %59‘u ‘multi‘ yani çok girişli olarak düzenlenmiştir. 2015 yılı listesi Schengen’e giriş için karanlık bir tablo olarak görünmüyor, keza 2016 da öyle.

Schengen vizesi kabul ve ret oranları

2016’da vize başvurularının %95.9‘u olumlu sonuçlanırken, %4.1‘i oranında Schengen vize başvurusu reddedilmiştir. Ancak 2016 yılında multi olarak onaylanan vize sayısı artmış, 2016 yılında onaylanan 4 vizeden 3’ü çok  girişli (multiple) olarak düzenlemiştir. 2016 yılı vize başvurularında Belarus, %99.74 ile en başarılı ülke; %55 ret oranı ile Nijerya en başarısız ülke olmuştur. Rusya, Çin, Ukrayna, Belarus, Suudi Arabistan ve Tayland bizden daha başarılı bir grafik çizerken, Fas, Cezayir ve Hindistan bizim altımızda kalmıştır. 

Geçtiğimiz Yıllara Ait Schengen Vize İstatistikleri

Aşağıdaki veriler tüm dünya ülkeleri genel istatistikleridir. Ancak Türkiye de pastadan payını doğru orantılı olarak almaktadır.

En Çok Schengen Vize Başvurusu Yapılan Ülkeler

2016 yılında en çok başvuru yapılan ülkeler sırasıyla Fransa, Almanya ve İtalya oldu. Yaklaşık 15,000,000 başvurunun %93.1’i onaylanmış, %6.9’u reddedilmiştir.

En Çok Ret Veren Ülkeler

Malta yapılan başvuruların %21’ini reddederken, onu %15 ile Belçika izlemiştir. Fransa ve Portekiz oldukça yüksek olan %10’un üzerinde ret oranına sahiptir.

En Çok Vize Veren Ülkeler

%99.79 kabul oranı ile İzlanda :) açık ara başı çekerken onu %1 oranlarla Baltık ülkeleri izlemiştir. %2’nin altında ret oranı diğer ülkeler ise Finlandiya, Litvanya, Letonya ve Estonya olmuştur. Ancak Finlandiya bizi yanıltmamalıdır. Veriler iştah açıcı görünse de başvuruların çoğu Rusya’dan geldiği için yanıltıcı olmaktadır.

En Çok “Multi” Vize Veren Ülkeler

%80’nin üzerinde çok girişli vize veren ülkeler Almanya, Hollanda, Finlandiya, Estonya ve Lüksemburg olmuştur.

En Az “Multi” Vize Veren Ülkeler

Bu başlıkta da İzlanda %12 ile başı çekmektedir.  Bu orandan da anlaşılacağı üzere İzlanda vize başvuruları olumlu olarak değerlendirilse de ülke uzak, yalnız ve cool olmayı sürdürerek “tek girişli” vize veriyor.  İzlanda’yı İsveç, Norveç, Fransa ve İspanya izliyor.

Sonuç olarak hangi ülke Schengen vizesine başvurmak şansımızı arttırır?

Son yıllara ait vize istatistiklerinden ve deneyimlerimizden yola çıkarak İtalya, Polonya, Hollanda ve Yunanistan yönünde şansınızı denemenizi tavsiye ederiz. Eğer daha önce alınmış  ve  vize kullanım kuralları ihlal edilmemiş Schengen vizeleriniz var ise görece daha uzun süreli vizeler için Almanya ve Hollanda yönünde şansınızı denemenizi öneriyoruz. Ret oranları, multi vize ve görece uzun kalışlı vizelerle Türkiye’deki en mantıklı tercihler olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu ülke konsolosluklarına yaptığınız başvuruların 100% olumlu sonuçlanacağının garantisini vermiyoruz. :) İlk başta kişisel nedenler (eksiksik evrak, yetersiz bakiye) ve ardından diplomatik nedenler hayal kırıklıklarına nadiren de olsa neden olabilmektedir.

Sonuç yerine, Schengen bölgesine, vize başvurusunu yaptığınız ülke sınırından giriş yapmanız ve bölgede en uzun kalış süresini vizesine sahip olduğunuz ülkeye ayırmanız gerektiğini, aksi takdirde pasaport kontrol noktalarında ve/veya bir sonraki Schengen vize başvurunuzda sıkıntı yaşayabileceğinizi hatırlatırıyoruz.

Euroasia GVS olarak iyi yolculuklar dileriz. :)

 

 

 

 

 

 

 

EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';