Yurt dışında yaşamak, ev sahibi olmak ve ardından vatandaşlık almak için neler yapmalısınız? Ev alana oturum izni veren ülkeler ve şartları nedir? 2017’nin en popüler oturum programları kapsamında ev alana oturum izni veren ülkeler rehberimizi sizler için hazırladık. Aşağıda 2017 yılında yabancı yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen ev satın alma yoluyla oturum izni veren ülkeleri ve sermaye miktarlarını bulabilirsiniz.
İşte yurt dışında ev alana oturum izni veren 10 ülke;
Yunanistan’da 250 bin Euro ve üstü değerde bir ev satın aldığınızda 5 yıllık oturum izni alınabiliyor. Yunanistan’da gayrimenkul satın alarak 5 yıllık oturum izni elde edilen programa “Altın Vize” (Goldan Visa) adı veriliyor. 2014 yılından beri uygulanan programa Türkiye’den katılım sayısı her geçen yıl artıyor. Yunanistan “Altın Vize” programı kapsamında oturum izni alanlar listesinde Türkiye üçüncü sırada. Yunanistan oturum iznine sahip olan;
• Aileler Yunanistan oturum izni başvurusuna anne-babalarını da dâhil edebiliyor.
• Çocuklar ise oturum haklarını 21 yaşına kadar kullanabiliyor.
• Yunanistan’da oturum izni alanlar AB ülkelerinde vizesiz dolaşım hakkına sahip olabiliyor.
Malta Avrupa Birliği üye ülkesi. Malta oturum izni birçok Avrupa Birliği üyesi ülkede ve İsviçre’de yaşama, çalışma, eğitim gibi fırsatları yatırımcının önüne seriyor. Ayrıca Malta yatırımcı programından faydalanarak Malta oturum iznine sahip olan kişi Schengen ülkeleri ve Amerika dâhil 167 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor. Malta oturum izni başvurusu için 4 ayrı yatırım programı şartı bulunuyor. Yatırımcı kendisine en uygun olanı seçerek oturum iznine sahip oluyor. Aşağıdaki programlardan birini tercih ederek Malta oturum iznine sahip olabilirsiniz.
Malta hükümetine en az 650 bin Euro değerinde hibe yapmak
Malta’da en az 350 bin Euro değerinde ev satın almak.
5 yıl taahhütlü konut kiralamak. Kiralanacak konutun ise yıllık tutarının en az 16 bin Euro dolması.
150 bin Euro değerinde 5 yıl vadeli Malta devlet tahvili yatırımı yapmak.
Portekiz yabancı yatırımcılar için iki farklı seçenek sunuyor. İlki en az 500 bin Euro değerinde ev satın alan yabancılar Schengen sahasında vizesiz dolaşım hakkına sahip oluyor. Portekiz’de en az 10 Portekiz vatandaşına istihdam sağlayan bir iş kuran yabancı yatırımcılara da oturum izni veriliyor. Daimi oturum izni için ülkede 5 yıl ikamet etmiş olmak gerekiyor.
İspanya’da gayrimenkul satın alan yabancı yatırımcıya oturum izni veren kanuna göre şartlar şu şekilde;
İspanya’da 160 bin Euro değerinde gayrimenkul satın alan yabancılar oturum izni ve vizesiz seyahat hakkı sahibi oluyor. İspanya'dan en az 160 bin Euro değerinde ev alacaklar hem yatırım yapıyor hem de Avrupa’da vizesiz seyahat hakkına sahip oluyor. İspanya’da 10 yıl ikametin ardından vatandaşlık başvurusu yapılabiliyor.
İspanya'da süresiz oturum iznine sahip olanlar İspanya'da yaşamak zorunda değiller. Senede bir kez İspanya'ya giriş yapmaları yeterli oluyor. İspanya’da ev alanlara verilen geçici ve kalıcı oturum izinleriyle tüm Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkı sahibi olunabiliyor.
5. Dominik Cumhuriyeti Oturum İzni
Amerika kıtası, Karayipler’deki Hispanyola Adası’nda bulunan Dominik Cumhuriyeti’nin resmi dili İspanyolca. Dominik Cumhuriyeti de ülke sınırları içerisinde gayrimenkul satın alanlara oturum izni ve ardından vatandaşlık hakkı tanıyor. Dominik, oturma izni başvuru sahibine ve başvuru sahibinin eş ve çocuklarına 2 ayrı başvuru şartı bulunduruyor:
Yatırımcının yapacağı başvurunun sadece yatırımcıyı kapsadığı, tek bir kişiye verilen 100 bin Dolar değerinde yatırım şartı veya eş ve çocuklarıyla birlikte Dominik Cumhuriyeti oturum izni elde etmek isteyenler için 200 bin Dolar değerinde yatırım şartını sağlayanlar Dominik Cumhuriyeti oturum izninin sahibi oluyor.
Kanada’nın oturum izni için minimum yatırım tutarı 400 bin Dolar. Ancak başvuru sahibinin bunun yanında bankada da 800 bin Dolarlık bir teminat bulundurulması şartı bulunuyor. Kanada’da da ABD'ye benzer şekilde ülke içinde belirli bir süre yaşayanlara vatandaşlığa geçme hakkı tanıyor.
Macaristan oturum izni 1 yıllık olarak alınabiliyor. 1 yıllık oturum izni için 40 bin Euro değerinde gayrimenkul satın alma şartı bulunuyor. 400 bin Euro yatırımla doğrudan Macaristan daimi oturum izni başvuru hakkı bulunuyor ve ardında Avrupa Birliği vatandaşı olunabiliyor.
Kuzey Avrupa’da bulunan ve Avrupa Birliği üyesi olan Letonya oturum izni şartları açısından en avantajlı ülkelerden biri. Letonya oturum izninizle Schengen ülkelerinde serbest dolaşım hakkına sahip oluyorsunuz. Letonya yatırım yoluyla oturum izninin temel koşulu büyük şehirlerden alınacaksa 143 bin Euro, kırsal kesimden alınacaksa en az 71 bin Euro değerinde gayrimenkul satın almak. Resmi dili Letonca olan ülkede Rus nüfusun fazlalığı sebebiyle Rusça da yaygın olarak konuşuluyor.
40 bin Euro’luk gayrimenkul satın alan yabancılar bir yıllık oturma iznine sahip oluyor. Makedonya Devleti, yabancı yatırımcıyı teşvik amaçlı 40 bin Euro değerinde ev alanlara 1 yıllık oturum izni hakkı tanıyor. 3 yıl süresince kesintisiz olarak Makedonya’da yaşamış olan yabancılar, Makedonya daimi oturma iznini alabilmektedirler.
Kuzeybatı Avrupa’da konumlu olan ülke yaşadığı ekonomik sıkıntıyı hafifletmek için yabancı yatırımcılara gayrimenkul alımıyla oturum izni vererek kapısını açma kararı verenler arasında. İrlanda Hükümeti oturum izni vermek için yabancı yatırımcılara 400 bin Euro değerinde bir gayrimenkul satın alma şartı koşuyor.