Covid-19 salgını nedeniyle birçok ülke seyahat kısıtlamaları uyguladı ve diğer adıyla koronavirüsün yayılmasını önlemek için sosyal hayatın dengesini değiştiren radikal değişiklikler yapıldı.
Çin'in Vuhan kentinde 2019 Aralık ayında ortaya çıkan ve tıp alanında Covid-19 adı verilen hastalığa yol açan korona virüs, Antarktika hariç tüm kıtalara ve Türkiye dahil 150'den fazla ülkeye yayıldı. 11 Mart'ta BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü söz konusu virüsü "pandemi" (salgın) olarak sınıflandırdı. 13 Mart Cuma günü itibarıyla dünya çapında koronavirüs görülenlerin sayısı 134.000’ni aşarken virüsün yol açtığı Covid-19 hastalığı yüzünden ölenlerin sayısı 5.000’i zorluyor. (Worldometers)
Virüsten en fazla etkilenen ve ölüm sayılarıyla dünyanın pek çok ülkesinde ciddi panik yaşatan salgını en yoğun yaşayan ülkelerin aldığı önlemler; hem vize işlemlerini hali hazırda bekleyenler hem vize sonucu yakın tarihte belli olanlar ve seyahatlerini zorunluluklarından dolayı yapmak isteyenler hem de süreç içinde yurt dışına çıkan ve dönüşünde vize süresi problemi yaşayanlar için önem arz ediyor.
Türkiye salgın ile mücadele kapsamında virüsün yaygın görüldüğü bazı ülkelere yönelik olarak uçuşların durdurulması yönünde yeni tedbirler alıyor. Güncel uçuşa kapalı ülkeler; Danimarka, İtalya, Belçika, İsveç, Çin, İran, Avusturya, Güney Kore, Irak, Almanya, İspanya, Fransa, Hollanda ve Norveç. Şimdilik yasağın bittiği tarih 17 Nisan olarak belirlenmiş durumda. Salgının her geçen gün etki alanını genişletmesi sebebiyle değişiklikler olabileceği de belirtiliyor.
Dışişleri Bakanlığı, yurt dışında hali hazırda bulunan Türkiye vatandaşlarına koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlere ilişkin duyuruda bulunurken aynı zamanda 7/24 çalışan kriz masası da hizmet vermeye başladığını duyurdu. Ayrıca mevcut durumun ani karar alımlarından doğan vize süresi aşımları için gerekli düzenlemeler adına ülkeler nezdinde girişimlerin yapıldığı da yapılan açıklamalar arasında. Peki, korona virüsün aktif olarak ciddi kitlesel yayılıma ve ölümlere sebep olduğu ülkelerde durum nedir?
Çin
Ocak ayından itibaren önlemler almaya başlayan Çin, Şubat ortalarından itibaren yaptığı çalışmalarla virüsün yayılma hızını azaltmayı başardı. Virüsün ilk ortaya çıktığı eyalette (Hubei) 60 milyon kişi karantinaya alındı. Çok sayıda kurum kapatıldı ve etkinlikler iptal edildi. Çok sayıda hastane inşa edilen Çin’de karantina ihlallerinde 3 ila 7 yıl arasında hapis cezası verileceğini duyurdu. Son olarak en çok hastanın bulunduğu bir diğer ülke olan İtalya için bir sağlık ekibini ülkeye yönlendiren Çin, Türkiye’den Salı ve Perşembe günleri 08:00 – 12:00 arasında vize başvurusu kabul ediyor; lakin bu durumun ne kadar süreceği henüz bilinmiyor.
İtalya
İtalya, kademeli bir şekilde koronavirüse karşı aldığı önlemleri önce 11 kasabaya ziyareti ve çıkışı yasaklayarak adım adım genişletti. Ülkenin kuzey bölgeleri karantinaya alındı. Etkinlikler, kitlesel etkileşimi en aza indirgemek amacıyla iptal edildi veya ertelendi. Seyahatlere kısıtlamalar getirilerek, temel ihtiyaç sayılmayan sebeplerle dışarıda bulunan kişilere cezalar kesilmeye başlandı. İtalya, Türkiye’de bulunan İtalya Büyükelçiliği’ne bağlı vize ofislerinden işlem almaya, başvuru kabul etmeye devam ediyor.
İran
İran, virüsün hızla yayıldığı üçüncü ülke, lakin önlem almada İtalya gibi geç kalındığı yönünde eleştiride odak ülke oldu. Türkiye, İran'dan virüsün yayıldığı bölgenin karantina almasını talep etmiş, bu gerçekleşmeyince de sınırlarını kapatma kararı almıştı. Gürcistan, Irak, Bahreyn, Afganistan, Kuveyt, Lübnan ve Umman ilk vakaların İran'dan gelen kişilerden kaynaklandığını açıkladılar. İran’da Meclis, okullar çalışmalarına ara verirken bazı seyahat kısıtlamaları da getirildi.
Güney Kore
Güney Kore, parlamentosunu ve mahkemelerini kapattı. Güney Kore yüz civarında laboratuvar kullanıyor. Ülkede arabalarından inmeden ve kimseye temas etmeden virüs testi yapmalarına olanak sağlayan merkezler de var. Daha önce Sars Virüsü nedeniyle salgın hastalıkla mücadele etmiş olması sosyal karar alma açısından daha etkin olarak değerlendiriliyor. Güney Kore aynı zamanda hastalara takılan bir çip sayesinde insanların temkinli hareket etmesini sağlayan bir sistemle vatandaşını korumaya çalışıyor.
Fransa
Fransa’da da diğer ülkeler gibi sosyal yasaklamalar getirildi. Okullar tatil edilirken, etkinlikler ya askıya alındı ya da iptal edildi. Louvre Müzesi kapandı; kısa sürede yeniden açılan müze sadece internetten bilet alan kişilere açık olarak faaliyetine devam ederken Eiffel Kulesi ise nakit para alımına yasak getirildi. Fransa’nın Türkiye vize işlem ofisi devlet önlemleri gerekçesiyle belirsiz süre kapalı.
İspanya
İspanya, İtalya'ya uçuşları sonlandırdı ve kitlesel toplanmaları yasakladı. Madrid virüsün en fazla yayıldığı şehir oldu. Türkiye’den yapılan vize başvuruları için şu anda işlem alan İspanya’nın gündeme göre karar alabileceğini belirtelim.
Almanya
Almanya, Güney Kore'dekine benzer kişilerin arabadan inmeden test yaptırabilecekleri laboratuvarlar kuruldu. Doktorların kullandığı maskeler de dahil bazı sağlık ekipmanların satışı izne bağlandı. Seyahat halinde olanlar için bir dizi önlem alan Almanya, şüpheli durumlarda sağlık kontrolleri yapılabileceği için kişileri uzun vadeli beklemeye alabiliyor. Özellikle Heinsberg (Kuzey Rhina-Westfalia) risk alanı olarak kabul edilen tek alan olarak belirtiliyor. Sosyal yasakların yanında, okulların kapatılması, etkinlik iptallerini de uygulayan Almanya, Türkiye’de vize işlemi almaya devam ediyor.
Japonya
24 Temmuz’da Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapacak Japonya, uygulamaya henüz geçirmediği bir plan hazırladı. Hemen hemen aynı önlemlerin belirtildiği ve uygulamaya alınacağı plan için belirlenen bir tarih henüz yok. Vize birimi işlemleri Türkiye’de sürüyor. Japonya Hükümeti, Koronavirüs hastası sayılan yabancı uyruklu kişilerin, ülkeye girişine izin vermeyeceklerini ve şüphe duyulduğunda geçerli vize sahipleri için karantina altına alınması emredilecektir uyarısında bulunuyor.
ABD
ABD'de koronavirüs salgını giderek büyüyor. Günlük ölüm sayılarındaki artış olduğu için şirketler evden çalışılmaya yönlendirilirken sosyal yasaklar ABD için de geçerli önlemlerden sayılıyor. Donald Trump'ın katılması planlanan küresel sağlık konferansı iptal edilirken Türkiye’deki ABD Büyükelçiliği ve Konsolosluğu vize işlemlerini almaya devam ediyor. Lakin verilen randevuların bazılarını iptal ediyor ve erteliyor.
İngiltere
İngiltere, diğer dünya ülkelerinin aksine bir tutumla virüsün bulaşmasını engelleme sisteminden vaz geçerek, virüsün yayılmasını geciktirme odaklı çalışacaklarını ifade etti. İngiltere’de hastaların 7 gün boyunca evlerinden çıkmamalarını istedi.
Yetkililer, hastalığın zamana yayılımını sağlayarak sağlık sistemi üzerindeki baskıyı azaltmak ve yoğun olan hastaneleri rahatlatmak olduğunu belirtiyor. Ziyaretçiler için ise virüsten etkilenmiş bir ülkeden geldiyseniz karantinaya alınabileceğiniz ve yakın zamanda virüsten etkilenen bir ülkede üçüncü bir ülkeye girmenize izin verilmeyebilir kuralı uygulanıyor. İngiltere, vize işlemlerine Türkiye nezdinde devam ediyor.
Belçika
Belçika sosyal temas için aldığı tedbirlerin yanında üniversitelerin bir kısmını kapatarak uzaktan eğitime geçti. Soğuk algınlığı belirtilerini dile getiren herkes, seyahat geçmişine bakılmaksızın doğrudan 7 günlük izine ayrılıyor. 7 gün boyunca evden çıkmaması istenen hastada bu süre sonunda belirtilerin devam etmesi durumunda hastaneye sevk ediliyor. Belçika vize işlemlerinde halen Türkiye’de bulunan konsolosluklar aracılığıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Rusya, 1 Mayıs 2020 tarihine kadar kapalı. İşlem yaptığı konular; diplomatik pasaportlar, gemi adamı, tren yollarında çalışanlar, Birleşmiş Milletlere ve Dünya Merkez Bankası dair işlemler, transit vize işlemleri, Rusya’da cenazesi olan resmi evraklı olarak işlemleri ve uçak ekibinden olan kişilerin başvuruları alınıyor.
Kanada, Türkiye’de bulunan temsilciliklerinden vize işlemlerini yürütmeye devam ediyor.
İsviçre, vize işlemlerini süresiz olarak kapatarak, önceki başvuruları sahiplerine iade yapıyor.
Hollanda, Mısır, İsveç, Danimarka, Yunanistan ve İrlanda halen işlem yapıyor. Başvuru taleplerini karşılıyor.
Dubai, kısmi süreli işlem yapıyor. Saatleri Büyükelçilik tarafından belirleniyor.
Bulgaristan sadece 10:00 -12:00 saatleri arasında sadece akredite acenteler aracılığıyla işlem yapıyor.
Covid-19 Seyahat Kısıtlamaları ve Diğer Gelişmeler kapsamında; Macaristan, Norveç, Slovenya, Avusturya, Litvanya, Letonya, Polonya, Bangladeş, Gana, Cezayir ve İsrail süresiz olarak kapalı, vize işlemi almıyor.