İhracat firmalarının yetkililerine ve meslekte 15 yılını doldurmuş avukatlara tanınan ayrıcalıkla birlikte yeşil pasaport alma hakkına sahip kişi sayısı yaklaşık 2 milyona ulaştı. Artan rakamlar, yeşil pasaporta vizesiz giriş hakkı tanıyan Avrupa ülkelerinde tedirginliğe neden oldu. Yeşil pasaport alma hakkında yaşanan gelişmelerle “yeşil pasaporta vize gelir mi” sorusu gündemde yerini aldı.
ihracat firma sahipleri için yeşil pasaporta yönelik limit 1 milyon dolardan 500 bin dolarak düşürüldü. TİM Başkanı İsmail Gülle , "Yeşil pasaporttan faydalanan 11 bin 952 kişiydi, yeni karardan sonra 22 binin üzerine çıkacak." dedi.
İhracat yapan firmaların yetkililerine yeşil pasaport verilmesi için belirlenen 1 milyon dolarlık ihracat limiti, 500 bin dolara düşürüldü. Böylece yeşil pasaport alma hakkına sahip kişi sayısı 2 milyona ulaştı. İhracatçılardan önce meslekte 15 yılını dolduran avukatlara da yeşil pasaport verilmesine yeşil ışık yakılmıştu. İhracatçılar ve avukatlara tanınan imtiyazla doktorlar, muhtarlar, mali müşavirler, turist rehberleri, eczacılar, noterler ve bekçiler de yeşil pasaport almak haklarını gündeme getirmeye başladı.
Türkiye’de her yıl ortalama 400 bin kişi yeşil pasaport ile yurt dışına çıkıyor. Yeşil pasaport hamili bazı kişilerin iltica talebinde bulunması ve suça karışması, bazı Avrupa ülkelerinin yeşil pasaporta sahip T.C. vatandaşlarına yönelik vize uygulanması taleplerine neden oldu. 160 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahip yeşil pasaport sahiplerinin sayısı hızla artınca yeşil pasaporta da vize uygulanabileceği söylentileri yaygınlık kazandı. Son 5 yıl içerisinde 1 milyon 970 bin kişi yeşil pasaportla yurt dışına seyahat etti. Bordo pasaport sahiplerinden de son 5 yılda yaklaşık 13 milyon kişi yurt dışına seyahat etti.
Yeşil pasaport belli statüdeki devlet çalışanlarına verilen bir pasaport türüdür. Yeşil pasaportun iki avantajı bulunur:
1) Yeşil (Hususi) pasaporta sahip T.C. vatandaşları Bordo (Umumi) pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
2) Yeşil pasaport sahipleri pasaport harcından muaftır. Bordo pasaportlular, pasaport çıkartmak için defter bedeli ve pasaport harcı olmak üzere 2 ödeme yapmak zorundadır. Pasaport harcı, pasaportun geçerlilik süresine göre farklılık gösteren miktarlarda tahsil edilmektedir. Yeşil pasaport sahipleri sadece defter bedelini öderler.
Bilinenin aksine yeşil pasaport almak için devlet memuru olmak yeterli değildir. Kamu kurumu çalışanlarının yalnızca bir kısmı bu hakka erişebilmektedir. 2019-2020 yılında yeşil pasaport alma hakkına sahip kişiler: