Vize İşlemleri
TürkiyeSırbistan’a cenaze nakledebilmek için yapılması gereken birtakım hazırlıklar ve alınması gereken bazı belgeler bulunur. Bu belgeler resmi kurumlar aracılığıyla doğru sıra ile alınmış olmalıdırlar. Belgelerden herhangi birinin eksik ya da hatalı olması halinde cenazenin nakli mümkün olmayacaktır. Yazımızın devamlı bu belgelerin neler olduklarını ve nasıl alınabileceklerini anlatıyor olacağız.
Sırbistan’a cenazeyi götürebilmek için öncelikle alınması gereken Ölüm belgesidir. Ölüm belgesi, kişinin vefat gerekçesi, ölüm yeri ve zamanı gibi pek çok bilginin bulunduğu kapsamlı bir belgedir. Ölüm belgesinin alınma yolları ölümün koşullarına göre farklılaşır.
Vefat eğer olağan gerekçelerle herhangi bir evde gerçekleştiyse, bağlı bulunulan belediyenin aranarak tabip talep edilmesi gerekir. Gelen belediye tabibi görevi gereğince bazı kontrollerde bulunur. Şüpheye yer olmaması halinde ölüm belgesini düzenleyerek hızlıca ilgililere teslim eder. Şüpheli bir durum gözlemlemesi halinde devletin diğer kurumları ile iletişim kurmak da belediye tabibinin görevleri arasındadır.
Ölümün hastane sınırları arasında gerçekleşmesi halinde ise detaylıca hazırlanmış ölüm raporunu düzenlemek sorumlu doktorların görevidir. Bu doktorlar vefat eden kişiye yapılan müdahale ve işlemleri eksiksizce belirtmek durumundadır. Bulaşıcı bir hastalık nedeniyle ölüm gerçekleşmiş ise ölüm belgesinde bu detaya mutlaka yer verilmelidir. Ölümün şekli, zamanı ve ana gerekçesi netleştikten sonra düzenlenen ölüm belgesi, kurumun onaylanmasının ardından vasilere verilir.
Kişinin ölümü eğer adli bir olayın parçası olmuş ise hastaneden ölüm belgesini almak mümkün değildir. Bu durumlarda bu belgeyi düzenleme yetkisi Cumhuriyet Savcılıklarındadır. Savcılıklar gerekli gördükleri incelemeleri tamamladıktan sonra uygun görmeleri halinde ölüm belgesini düzenleyip bedeni teslim ettirebilir ya da inceleme için adli tıp kurumuna göndermeyi tercih edebilirler.
Bedenin böyle bir incelemeye tabi tutulması halinde ise ölüm belgesi incelemeyi yapan adli tıp kurumu tarafından verilir. Adli Tıp uzmanları otopside karşılaştıkları bulguları, kesin ölüm nedenini, ölüm zamanı gibi bilgilerle, Arnavutluk’a nakledilmek istenen kişiye ait ölüm belgesini oluştururlar.
Ölüm belgesi alındıktan sonra alınması zorunlu olan ikinci belge Formül C belgesidir. Formül C, nüfus müdürlüklerinde düzenlenir. Belgenin düzenlenebilmesi için önceden aldığımız ölüm belgesi ile başvurulması gerekir. Formül C üzerinde doldurulması gereken çok sayıda alan vardır. Bu alanların doldurulması daha öncesinden almış olduğumuz ölüm belgesinde bulunan bilgiler eşliğinde yapılır. Nüfus müdürlükleri gerekli kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra çok dilli ölüm belgesi de denen Formül C Belgesini teslim ederler.
Ölüm tasdik işlemleri bu şekilde tamamlandıktan sonra nakil için gerekli olan yol izin belgesinin alınması gerekir. Bu belge olmadan cenazeyi bir yere göndermek mümkün değildir. Edindiğimiz ölüm belgesi ve Formül C ile belediyeye başvurulması halinde belediye görevlileri cenazenin nakli için gereken yol izin belgesini hazırlarlar. Yol izin belgesi belediyeden alındıktan sonra zorunlu olan son belge olan tahnit belgesi alınabilir.
Tahnit raporu cenazenin nakil için gerekli işlemler tamamlandıktan sonra alınabilir. Bu raporun alınabilmesi için öncelikle cenazenin yıkanıp temizlenmesi, akabinde düzgünde bez örtülere sarılmış olması gerekir. Bu işlemler yapılırken hassas davranmak gerekir. Aksi durumda nakil aşamasında koku ya da sıvı sızması oluşabilir. Temizleme işlemi bittikten sonra nakle uygun bir tabuta beden yerleştirilir. Tabut ahşap ya da metal olabilir. Beden konulduktan sonra tabutun kapağının sabitlenmesi gerekir. Eğer cenazede bulaşıcı bir hastalık söz konusu ise ek lehimleme işlemi yapılmalıdır. Tüm bu uygulamalar düzgünce yapıldıktan ve kontrol edildikten sonra tahnit raporu, işlemleri yapan kurumdan alınır.
Sırbistan’a cenaze kara ya da havayolu ile gönderilebilir. İzlenecek işlemler de bu tercihe göre farklılık gösteri. Cenazeyi Sırbistan’a havayolu ile götürmek istediğinizde havalimanındaki gümrük üzerinden öncelikle kayıt yapılmalıdır. Yukarıda edindiğimiz belgelerle beraber gümrük görevlilerine başvuru yaptığımızda cenazenin nakli için gerekli kayıt işlemleri yapılacaktır. Sırbistan’a yapılacak uçuş sırasında cenazeye eşlik edecek birileri olacaksa gümrük memurlarına ilgili kişilerin de bilgisi iletilmelidir. Tabur tek olarak eşlikçisi olmadan gönderilecek ise de Sırbistan’da karşılamayı yapacak olan kişi ya da kişilerin bilgileri iletilmelidir ki ülkeye varış söz konusu olduğunda gerekli bilgilendirmeler yapılabilsin.
Cenazenin Sırbistan’a gönderilme işlemi karayolu vasıtasıyla yapılacak ise, yola çıkmadan önce elimizdeki belgelerin tercüme edilmesi ve çoğaltılması gerekir. Güzergah üzerinde bulunan ülkelerin dillerine uygun şekilde belgeler tercüme edilmelidir. Bu şekilde giriş çıkış esnasında yapılan kontrollerde gümrük sorunlarının önüne geçilmiş olur. Türkiye’ye çıkmadan önce yapılması gerek gümrük işlemi ise Türk sınır kapılarında sağlanmalıdır. Bu çıkış aşamasında izlenecek yol ve kullanılacak araç dair bilgiler gümrük memurlarına sunulur. Gerekli kayıt işlemlerinin ardından cenaze Sırbistan’a ulaştırmak adına Türkiye’yi terk edebilir.