x
Türkiye

Vize İşlemleri

Türkiye

Arnavutluk Cenaze Nakil İşlemleri İçin Yapılması Gerekenler

M. Seçmen 25/01/21, 00:29
Eşimin ailesi Arnavut göçmeni. Kayınpederim de ağır hasta şu dönemde. Eşim yapabilirsek Arnavutluk’a gömmemizi istiyor babasını. Bu konuda yardım istiyorum sizden. Arnavutluk’a cenaze defin işlemleri nasıl yapılıyor? Çok koşturmamız gerekir mi bizim, yoksa sizin tarafınızdan işlemler yapılabiliyor mu?
EUROASIA Müşteri Temsilcisi

Arnavutluk ülkesine cenaze nakil işlemi yapabilmek için, cenaze yakınlarının ya da işlemleri yürütecek kişilerin izlemesi gereken bazı prosedürler vardır. Bu prosedürler belirli bir sıra ile ilerlemeli ve hassasiyetle yürütülmelidir. Hazırlanacak belgeler doğru şekilde edinilmeli ve sunulmalıdır. Sayfamızın ilerleyen kısımlarına bu belgelerin nerelerden ve nasıl alınabileceğine dair bilgileri bulabilirsiniz.

Arnavutluk’a Cenaze Nakletmek İçin Neler Gerekir?

Arnavutluk ülkesine cenaze ulaştırabilmek için alınması gereken ilk belge ölüm belgesidir. Ölüm belgesi vefat eden kişiye dair pek çok bilgiyi barındırır. Bu bilgiler arasında kişinin kimlik ve pasaport bilgileri, ölümün gerçekleşme şekli ve yeri, ölümün zamanı gibi detaylar vardır. Bu belgenin alınması da bu detaylara göre farklılık gösterir.

Ölüm bir evde gerçekleşmiş ise zaman kaybetmeden belediyeye haber verilmesi gerekir. Belediye bu bilgiye istinaden bir tabip gönderir. Ölüm eğer doğan nedenlerden ötürü gerçekleşmiş ise gelen belediye doktoru ölüm belgesi ilgili evde düzenler. Yapılan incelemelerde herhangi şüpheye sebep veren bir koşul olması halinde farklı kurumlarda bilgi iletebilir.

Ölüm hastanede gerçekleşmiş ise, hastane doktorları bu belgeyi hazırlarlar. Hastanın tıbbi geçmişi, aldığı tedavi ya da müdahaleler, ölüme sebep olan semptomlar bu raporda detaylıca bulunur. Benzer şekilde kimlik bilgilerinin de bu belgeye doktorlar tarafından yazılması ardından resmi olarak onaylanması gerekir.

Ölüm bir koşuldan ötürü adli bir vakaya dönüşmüş ise durum cumhuriyet savcılıklarının görev alanına girer. Savcılık görevlileri uygun görmesi halinde ölüm belgesini düzenlerler. Eğer beden üzerinde bir inceleme ya da otopsi yapılmış ise ölüm belgesinin adli tıp kurumundan alınması gerekir. Adli tıp kurumundan alınacak belgede, beden üzerindeki incelemeler, bulaşıcı hastalık bulunup bulunmadığı gibi detaylar bulunur. Ölüm belgesinin alınması ile gereken ilk belge tamamlanmış olur.

Ölüm belgesi alındıktan sonra, edinilmesi gereken ikinci belge Formül C belgesidir. Formül C, uluslararası geçerliliği bulunan bir belge konumundadır. Formül C’nin alınması için önceden alınmış olan ölüm belgesi ile en yakındaki nüfus müdürlüğüne müracaat edilmelidir. Nüfus müdürlüğüne yapılan başvurunun ardından yetkililer Formül C belgesini hazırlayarak ilgililere teslim ederler.

Yol izin belgesi Arnavutluk’a cenaze gönderebilmek için zorunlu olarak alınması gereken bir diğer belgedir. Bu belge olmadan cenazenin başka bir yere götürülmesi mümkün olmaz. Yol izin belgesi alabilmek için elimizdeki ölüm belgesi ve Formül C dokümanı ile birlikte belediyeye başvurulmalıdır. Belediye görevlileri nakil süreçlerine dair bilgileri aldıktan sonra yol izin belgesini talep edenlere iletirler.

Bedenin Arnavutluk ülkesine gönderilmeden önce hazırlanması gerekir. Bu hazırlık işlemine ise tahnit işlemi denir. Beden iyice yıkanıp temizlenmeli, sıkıca kanvas bir örtü ile sarılmalıdır. Temizlik işleminden sonra metal ya da ahşap bir tabuta konulan cenazenin sıvı ya da koku salmaması için tabut kapakları sağlamca kapatılmalıdır. Bedende bulaşıcı bir hastalık bulunduğu belirlenmiş işe tabuta ek olarak lehimleme işlemi yapılması gerekir. Bu şekilde izolasyon süreci tamamlanmış olur. Tüm bu uygulamaların ardından verilen Tahnit raporu ise gerekli belgeler listesindeki son dokümandır.

Tüm bu belgelerin tamamlanmasının ardından Arnavutluk’a cenaze gönderme için nakil başlayabilir.

Belgeler Alındıktan Sonra Yapılacaklar

Cenaze eğer Arnavutluk’a kara yolu ile gönderilecekse yola çıkmadan önce güzergâh üzerinde bulunan ülkelerin dillerine uygun şekilde onaylı tercüme gerekir. Bu tercüme tüm belgeler için yapılmalı ve fotokopi ile çoğaltılmalıdır.  Türkiye’den çıkış yapılırken sınırda bulunan gümrük görevlilerine elimizdeki belgeler teslim ediliri kayıtlama işlemleri yapılır. Cenazenin taşınacağı araca dair bilgiler de bu süreçte beyan edilmelidir. Gümrük kaydı yapıldıktan sonra cenazeyi Türkiye sınırından dışarı çıkartabilirsiniz. Güzergâh üzerindeki diğer ülkelerde de benzer işlemler yapılır. Elimizdeki belgelerin tercüme kopyaları da buralarda kullanılır. Tercümesi olmayan belgelerle yola çıkılması halinde sorun yaşama ihtimali oldukça yüksek olacaktır.

Arnavutluk’a cenazeyi havayolu ile göndermek istemeniz halinde gümrük kayıtları havalimanındaki gümrük görevlileri tarafından yapılır. Bu aşamada eğer cenazeye eşlik eden birisi olacaklar, kişiye ait kimlik ve pasaport bilgileri de iletilmelidir. Eğer tabut yanında eşlik eden biri olmadan gönderilecek ise de Arnavutluk havalimanında cenazeyi karşılayacak olan kişinin bilgileri sunulmalıdır. Bu şekilde cenaze Arnavutluk’a indiğinde ilgili kişi ile irtibata geçilerek cenazenin teslimi yapılabilir.

Arnavutluk’a cenaze nakil işlemleri temel hatları ile bu şekilde ilerlemektedir. Belgeler titizlikle hazırlanmalı ve tüm süreç hassasiyetle yürütülmelidir. Arnavutluk’a cenaze nakil işlemleri için hizmet almak istemeniz halinde bize 0212 706 84 17 numaralı telefondan ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
Cevap Ver
EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';