Vize İşlemleri
TürkiyeÖncelikle başınız sağ olsun. Libya cenaze nakil işlemleri hakkında sizlere yardımcı olmaya çalışacağız. Yapılması gereken ilk işlem vefat eden Libya vatandaşına ait ölüm belgesinin alınmasıdır. Ölüm belgesi, ölümün gerçekleştiği yer ve sebebine göre değişik kurumlar tarafından tanzim edilmektedir. Ölümün evde doğal nedenler ile gerçekleşmesi halinde bağlı bulunan belediye sağlık işleri aranarak tabip talebinde bulunmak gerekir. Belediye sağlık işleri tarafından görevlendirilen tabip tarafından Libya vatandaşının ölümü teyit edilerek hakkında ölüm belgesi düzenlenir. Vefat, hastanede doğal nedenler ile gerçekleşti ise hastanede bulunan yetkili doktor tarafından ölüm belgesi düzenlenir. Eğer ölüm adli olay sonucu vuku buldu ise ölüm belgesi Adli Tıp Kurumu tarafından tanzim edilir. Kişinin bulaşıcı hastalık sonucu vefat etmesi halinde ölüm belgesi içerisinde bu durumun ayrıca belirtilmesi gereklidir. Bu durum cenaze gönderme işlemi yapacak hava yolu şirketi tarafından kontrol edilmektedir.
Ölüm belgesinin alınmasına müteakip ilgili sağlık kuruluşu tarafından nüfus müdürlüğüne ölüm bildirimi yapılmaktadır. Bahse konu bildirim en fazla 10 gün içerisinde yapılır. Ölüm olayı nüfus müdürlüğüne bildirilirken kişinin ikamet izni kartı da gönderilir. Ölüm bildirimi ile beraber ilgili nüfus müdürlüğünden formül C belgesi (çok dilli ölüm belgesi) temin edilir. Formül C, ölüm belgesinin birden çok farklı dile tercüme edilmiş halidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus yurt dışı cenaze nakli yapılacak ülkenin resmi diline tercüme yapılmasıdır. Yurt dışı cenaze nakil işlemleri için yol izin belgesinin de alınması gerekmektedir. Yol izin belgesi, bağlı bulunan belediyeye ölüm belgesi ile müracaat edilerek temin edilebilir. Yol izin belgesi gümrük müdürlüğüne ibraz edilen belgeler arasında yer almaktadır.
Vefat eden Libya vatandaşının yurt dışı cenaze nakli için tahnit işlemlerinin de yapılması gereklidir. Tahnit, vefat eden kişinin cenaze nakli gerçekleştirilirken bedeninde bozulma olmaması için yapılan temizleme, yıkama ve ilaçlama işlemine verilen isimdir. Yapılan bu işlem için belge alınmalıdır. Alınacak tahnit raporunun gümrük müdürlüğüne sunulması gerekmektedir.
Yurt dışı cenaze nakil işlemleri kapsamında Libya konsolosluğundan cenaze nakil onayının da alınması zorunludur. Vefat eden Libya vatandaşının ölümü konsolosluk yetkilisi tarafından teyit edilerek nakil işlemi için onay verilmektedir. Bahse konu onay için konsolosluğa ölüm belgesi ve vefat eden kişiye ait pasaport bilgilerinin sunulması gerekmektedir.
Vefat eden kişiye ait cenazenin Libya’ya gönderilebilmesi için gümrük işlemlerinin de icra edilmesi gereklidir. Gümrük müdürlüğüne sözlü beyanda bulunularak temin edilen belgeler ibraz edilmelidir. İbraz edilecek belgeler aşağıda belirtilmiştir.
Gümrük işlemlerinden sonra Libya vatandaşına ait cenaze, gönderim yapılacak hava yolu şirketine belgeler ile birlikte teslim edilmelidir. Hava yolu şirketine sunulacak belge listesi aşağıda sunulmuştur.
Yukarıda belirtilen belgeler ile cenaze teslimi yapılmalıdır. Teslim edilen cenazeye ait tabut hava yolu şirketleri tarafından kontrol edilmektedir. Tabut; sağlam ahşap, metal çinko ya da kurşun gibi dayanaklı malzemeden imal edilmelidir. Aynı zamanda kötü koku ve sızıntı yapmayacak şekilde kapatılmalıdır. İçerisinin görünmeyecek biçimde çuval ya da kanvas örtü ile örtülmesi de istenmektedir. Cenaze ile birlikte refakatçi bulunacak ise refakatçi bilgilerinin hava yolu şirketine verilmesi, bulunmayacak ise Libya’da cenazeyi teslim alacak kişi bilgilerinin yine hava yolu şirketine bildirilmesi zorunludur.
Libya cenaze nakil işlemleri hakkında sizlere yardımcı olmaya çalıştık. Tarafımızca yurt dış cenaze hizmetleri yürütülmekte olup yardım için bizlere +90 212 970 02 88 ve +90 212 706 84 17 numaralı hatlardan ulaşabilirsiniz.