Vize İşlemleri
TürkiyeMerhabalar; yabancı uyruklu kişilerin kendilerine izin verilen yasal süreden sonra Türkiye’de kalabilmeleri için kısa dönem ikamet izni başvurusu yapmaları gerekmektedir. Kısa dönem ikamet izni kişinin ülkede ne amaçla kaldığına bağlı olarak başvuru yapılan bir izin türüdür. Türkiye’de iken var olan vizenin uzatılması söz konusu olmamakta olup bunun için anca ülke giriş çıkışı sonrası vizesi ile mümkün olmaktadır. Kişi burada iken uzun vadeli kalışlarda ancak ikamet izni başvurusu ile mümkün olmaktadır. İkamet izni başvurusu İl Göç İdaresi üzerinden yapıldıktan sonra onaylanacak süreye bağlı olarak kişi ülkemizde kalış sağlayabilmektedir.
Bahsi geçen bu ikamet izni kişiye çalışma hakkı tanımamakta olup yalnız ve yalnız ülkemizde yasal kalış süresi hakkı tanımaktadır. Bu süre zarfında ülkeye rahatça giriş çıkış yapabilmekte olup bununla beraber süresinin bitimine yakın da çalışma izni başvuru formu doldurularak başvurusu yapabilmektedirler. Uzatma başvuruları ile süreç devam ettirilebilmekte olup eğer kalış süresi uzayacak ise bu sürenin doğru takip edilmesi ve bitmesinden önce uzatma başvurusunun yapılıyor olması gerekmektedir. Kişi ülkede ikamet izni sayesinde muafiyet izni bitmeden yapılan başvurusu ile kalabiliyor olsa da söz konusu çalışmak olduğunda durum daha ayrıntılı bir içeriğe sahip olmaktadır.
Çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişinin burada Türkiye çalışma izni başvuru formu işlemi yaparak onay sürecini takiben yasal olarak gelir elde etmeye başlayabilmektedir. Kişinin çalışma izni alabilmesi için ilk şart Türkiye’de hala devam etmekte olan bir ikamet izninin olması ve bu izin kapsamında ilk başvurusunda en az 6 ay geçeri bir onay almış olması gerekmektedir. Kişinin Türkiye çalışma izni sahibi olabilmesi için ikamet izninin dilerse son gününde de olsa başvuru işlemi yapılabilmektedir. Evinizde yabancı uyruklu bir kişiyi çalıştırabilmeniz için yasal mevzuat kapsamında kişinin çalışma izninin olması ve kişinin sigortasının da düzenli olarak ödeniyor olması gerekmektedir.
Kişinin kendine ait vergi numarasının olması, düzenli olarak devlet vergilerinin ödeniyor olması ve yasal olarak sizin yanınızda çalıştığının gözüküyor olması gerekmektedir. Aksi taktirde herhangi bir denetleme kapsamında bu usulsüzlük fark edilir ise hakkınızda cezai işlem uygulanacak ve bunun yanı sıra çalışan için de deport yani ülkeden zorunlu ayrılarak giriş yasağı konacaktır. Bu nedenle eğer bakıcı yanınızda çalışacak ise en doğrusu ikamet izni başvurusu onaylandıktan sonra çalışma izni başvurusu yapmak olacaktır. Çalışma izni başvurusu süreci ikamet izninden farklı olup bu başvuruda işlemler online olarak yapılmaktadır. En önemlisi ise işverenin elektronik imzası olup işlemler bunun üzerinden yürümektedir.
İşlemler için online sistem üzerinden işveren kaydı oluşturulup çalışma izni başvuru formu adımları ilerlenmelidir. Hazırlanması gereken evraklar başvuruda herhangi bir mülakat ya da randevu işlemi olmadığından dolayı taratılarak yüklenmektedir. Evraklar başvurunuzu inceleyen memur tarafından kontrol edilecek herhangi bir ek belge ya da eksik evrak talebinde size bildirilecektir. Bu bildirim geldiğinde temin etmeniz için süre tanınacak ve bu süre zarfında da evraklarınızın yenilerini yüklüyor olmanız gerekecektir. Bunu takiben de yine bir bildirimle birlikte sizden başvuru için harçları ödemeniz istenecektir. Bu bildirim geldiğinde de başvuru harçlarını size söylenen süre içinde yatırmanız gerekmektedir.
Başvuru harçları Çalışma Bakanlığı’nın belirttiği bankalar üzerinden belirlenen hesaplara yatırılmakta olup sistem üzerinden ödendi bilgisi başvurunuzu inceleyen memura düşmektedir. Yine de her ihtimali göz önünde bulundurarak makbuzlarınızı saklamanız daha doğru olacaktır. Bu süreçler de tamamlanıp çalışma izni onaylandıktan sonra siz işveren olarak bakıcı için SGK üzerinden sigorta girişi yaptıracak ve sürece başlıyor olabileceksiniz. Bu adımdan sonra bakıcınız artık sigortalı olarak sizin yanınıza çalışabilecek olup çalışma izni bitiş tarihini takip ederek bitmeden önce uzatma başvurusu yapmanız gerekecektir.
Bütün bu süreçlerde kişinin ülkeye girişini takiben kısa dönem ikame izni, Türkiye çalışma izni başvuru formu ve çalışma izni uzatma başvurusu işlemlerinin tamamında uzman kadromuz ile sizlere profesyonel hizmet sunmaktayız. Dilerseniz web sayfamızdaki iletişim bölümünde yer alan mail adreslerimizden ya da Antalya 0242 255 07 24, İzmir’de 0232 335 15 78, Ankara’da 0312 963 10 49, İstanbul’da 0212 706 79 67, Bursa’da 0224 322 06 46 numaralı telefonlarımızdan görüşme sağlayabilirsiniz.