x
Türkiye

Vize İşlemleri

Türkiye

Karabağ'a Cenaze Nakil İşlemleri Nasıl Yapılır?

H. Zekir 22/01/21, 12:38
Merhaba, hastanede ağır bir durumda yatan bir Karabağ vatandaşı bir yakınımız var. Vefatından sonra kendisinin Karabağ’a defnedilmesini istedi. Bu işler nasıl olur nasıl ilerlememiz gerekir bilemiyoruz. Buradan Karadağ’a cenaze nakletmek için neler yapmamız gerekir?
EUROASIA Müşteri Temsilcisi

Karabağ cenaze nakil işlemleri yapabilmek için Türkiye resmi makamlarından alınması gereken bazı evraklar bulunur. Bu evraklarsın eksiksiz ve hatasız olması oldukça önemlidir. Aksi durumda nakil işlemlerinde zaman kaybı yaşanabilir ya da sınır kontrollerinde sorunlar yaşanabilir. Karabağ’a vatandaşların cenaze naklinin yapılabilmesi için gerekli olan evrakları temin edilme şeklini aşağıda sizler için aktardık.

Karabağ Cenaze Nakli İçin Belgeler

Karabağ ülkesine cenazenin naklinin yapılabilmesi için ilk alınması gereken belge ölüm belgesidir. Bu belgenin edinme yolları ölümün yerine ve gerekçesine göre değişir. Kişi eğer evde ve doğal sebepler nedeniyle hayatını kaybettiyse, belediyenin aranarak tabip talep edilmesi gerekir. Gelen tabip gerekli gördüğü incelemeleri yaparak ihtiyaç duyulan ölüm belgesini doldurur.

Kişi hastanede hayatını kaybettiyse, ölüm belgesinin hastanede görev yapan doktorlar tarafından oluşturulması gerekir. Hastane doktorları Karabağ vatandaşının ölümüne ilişkin detaylarında bulunduğu ölüm belgesini cenaze sahiplerine teslim ederler.

Ölüm herhangi bir gerekçe ile adli bir konunun parçası olmuş ise, ölüm belgesi Cumhuriyet Savcılıklarınca düzenlenir. Cenaze sahibi en yakınındaki Cumhuriyet savcılığına giderek ölüm belgesini talep etmeli, ardından düzenlenen ölüm belgesini almalıdır.

Beden bir incelemeye tabii tutulmuş ise ölüm belgesi adli tıp kurumu uzmanları tarafından hazırlanır. Düzenlenen ölüm belgesinde Karabağ vatandaşının kimlik bilgileri ve ölümüne ilişkin tüm bilgiler detaylıca yazılır.

Ölüm belgesi alındıktan sonra gerekli olan ikinci belge, Çok dilli ölüm belgesi de denen Formül C belgesidir. Bu belge üzerinde Karabağ'a nakledilecek olan cenazenin pasaport ve kimlik bilgileri, ölüm nedeni, ölümün gerçekleştiği yer, otopsi yapılıp yapılmadığı, daimî ikamet adresi gibi pek çok bilgi bulunur. Formül C belgesini almak için ölüm belgesi ile birlikte en yakındaki Nüfus müdürlüğüne gidilerek talepte bulunulur. İlçe Nüfus müdürlüklerince yapılan başvurunun ardından alınan Formül C belgesi ile ikinci gerekli evrakımız da tamamlanmış olur.

Ölüm belgesi ve Formül C alındıktan sonra, bu belgelerle birlikte belediyeye gidilmesi ve yolculuk için gerekli olan bir diğer belge olan yol izin belgesinin alınması gerekir. Yol izin belgesi üzerinde Karabağ'a gidecek olacak cenazenin kimlik bilgileri ile birlikte, nakil aracına ilişkin bilgiler, izlenecek güzergâh ve varış noktasına ilişkin bilgiler bulunur. Belediyeden alınan yol izin belgesinden sonra alınması gereken son belge tahnit belgesidir.

Tahnit işlemi, cenazenin nakle uygun şekilde hazırlanması demektir. Beden yıkandıktan ve temizlendikten sonra kanvas bez ya da çuvala sarıldıktan sonra sevk şekline göre ahşap, metal çinko ya da kurşun bir tabuta yerleştirilmelidir. Herhangi bir şekilde koku ya da sıvı sızıntısı olmayacak şekilde uygulama yapılmalıdır. Bedende bulaşıcı bir hastalık olmaması halinde ise tabutun kapakları mutlaka lehimlenmek zorundadır.

Yukarıda saydığımız bu dört belgenin hazırlanmasının ardından cenazenin nakil işlemlerine başlanabilir.

Karabağ’a Cenaze Nakli Nasıl Yapılır

Karabağ’a cenaze nakledilmek için gereken belgelerin edinilmesinin ardından nakil aracına göre hareket edilmesi gerekir.

Transfer için havayolu kullanılması halinde belgeler havalimanındaki gümrük görevlilerine teslim edilerek uygunluğun alınması gerekir. Bu aşamada cenazeye refakat edecek kişi ya da kişilerin bilgileri de sunulmalıdır. Refakatçi olmadan ceza nakledilecek ise de, varış noktasında karşılayacak kişinin bilgileri iletilmelidir. Gümrük işlemleri tamamlandıktan sonra bedenin uçağa yüklenmesi sağlanabilir.

Karabağ’a karayolu üzerinden cenaze nakli istenmesi durumunda ise, gümrük işlemleri kara sınırlarındaki gümrük görevlileri tarafından yapılmalıdır. Buradaki kayıt işlemlerinin ardından cenaze Türkiye dışına çıkarılabilir. Transit geçiş yapılacak olan ülkelerin dillerinde tercüme yapılması gerekir. Tüm belgelerin bu şekilde tercüme edilmesi ve fotokopi ile çoğaltılması önemlidir. Bu fotokopiler geçişteki sınır görevlilerine teslim edilerek seyahat sürdürülebilir.

Karabağ’a cenaze nakli için gerekli belgeleri ve işlem aşamalarını sizlere aktarmaya çalıştık. Bu süreçte destek almak istemeniz halinde bizimle iletişime geçebilir,  0 212 706 84 17 numaralı telefondan uzmanlarımızla görüşebilirsiniz.

Cevap Ver
EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';