x
Türkiye

Vize İşlemleri

Türkiye

Çalışma İzni ve Aile İkameti ile Vatandaşlık

Vakıf 25/06/21, 10:41
merhaba benim ismim vakıf ben çalışma izni ve aile ikameti ile vatandaşlık konusu hakkında bazı sorular sormak istiyorum. 2016 yılında türkiyeye geldim. ilk 2 sene boyunca turistik ikamet izni ile ikamet ettim. 2018 de şirketimi açtım ve ardından çalışma iznimi aldım ve 2022 ye kadar uzattım geçen hafta bu izni. bu arada 2020 de bir türk vatandaşı ile evlendim resmi olarak nikah ile. şimdi size sorum: türk vatandaşlığına geçmem için çalışma iznim ile devam mı etmeliyim yoksa bunun yanında aile ikameti izni de mi alayım? hızlı bir sonuca varmak için aile ikametine ihtiyacım var mıdır acaba? yoksa çalışma izni tek başına yeterli mi? cevaplarınız için şimdiden teşekkür eder ve saygılarımı sunarım
EUROASIA Müşteri Temsilcisi

Merhaba Vakıf bey, Euroasia'ya hoş geldiniz. Çalışma izni ve aile ikameti ile vatandaşlık konuları hakkında sormuş olduğunuz sorulara ayrıntılı bir şekilde cevap vermeye çalışacağız.

Öncelikle çalışma izninizin aile ikametine dönüşmesi şeklinde bir durum mümkün değil. Türkiye'de yasal olarak çalıştığınız sürece, yani sizin durumunuzu ele alırsak; şirketiniz aktif olarak faaliyetlerine devam ettiği ve sizin de burada çalışmaya devam ettiğiniz sürece çalışma izninizin olması gerekmektedir. Çalışma izni kişiye zaten oturma izni de verdiği için bu izinle devam etmeniz yeterli. Bunun da ötesinde, eğer bir kişinin aile ikameti varsa ve çalışmak istiyorsa çalışma izni çıkarması mümkün, sonrasında aile ikametini tekrar yenilemeden çalışma ile ilerleyebilir fakat çalışma izni olan birinin aile ikameti izin kartı çıkarması mümkün olmamaktadır.

Toparladığımızda şirket sahibi ve Türkiye'de yasal olarak çalışan bir yabancı olarak hayatınıza çalışma izninizle devam etmeniz gereklidir. Her halükarda aynı zaman dilimi içerisinde vatandaşlık başvurusu yapabileceksiniz. 2018 yılında başlattığınız çalışma izniniz 2023 yılına geldiğimizde 5 yılını doldurmuş olacak. 2023 yılında yine aynı zamanda bir Türk vatandaşıyla yaptığınız evliliğinizin de üç yılı dolmuş olacak. Bu koşullar altında hem genel olarak hem de evlilik yoluyla Türk vatandaşlığı başvurusu yapabilmeniz mümkündür. Çalışma izniniz devam ettiği için aile ikameti izni şartı aranmaz, yalnızca 3 senedir evli olup olmadığınıza bakılır. Genel anlamda da siz Türkiye’ye yerleşip şirket kurmuş, aktif bir şekilde çalışan, bir Türk vatandaşı ile evlilik yapmış, Türkiye’de yaşama niyetini açık ve net olarak ortaya koymuş bir yabancı kişi olarak başvuru hakkına sahipsiniz.

Uzun Süre İkamet ile Vatandaşlık

Türk vatandaşlığı için gerekli şartlar konusuna geldiğimizde ise, bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yabancı uyruğa sahip bir kişi, kendi devletinin hukukunca reşit olmalıdır. Kişi eğer vatansız durumda iseyse Türkiye Cumhuriyeti medeni kanunları gereğine göre, reşit olmalıdır. Ayrıca ayırt etme gücüne de sahip olmalıdır.
  • Türk vatandaşlığı başvurusunun yapılışının tarihi itibarıyla başvuru sahibi yabancı kişi, geriye yönelik olarak en az beş sene boyunca Türkiye’de kesintisiz biçimde ikamet etmiş olmalı.
  • Yabancı uyruğa sahip bir kişinin, Türkiye’ye yerleşme isteğini net şekilde göstermesi gerekmekte. Örnek vermek gerekirse, Türkiye’de bir gayrimenkul edinmek. Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile resmi evlilik yapmak, Türkiye'de bir iş yeri açmak ya da bir şirkete yatırım yapmak. Çalışma izni alarak ülkemizde çalışıyor olmak, eğitim hayatını ülkemizde tamamlamış olmak. Bunların dışında, daha önceden Türkiye Vatandaşlığı kazanmış bir baba, anne ya da çocuk sahibi olmak gibi bir durum da bu tür bir başvuruyu yapabilmek için geçerli sayılır.
  • Kişi, kamu sağlığı açısından tehdit oluşturabilecek bir rahatsızlığa sahip olmamalıdır.

Diğer Şartlar...

  • Kişi, kamu ahlakına uygun davranışlar sergilemeli. Toplum yaşamı kişiye orumluluklar getirir ve Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen biri bu sorumluluk duygusu ile davranmalı. Kişi, toplumumuza güven vermeli, düzenimize aykırı davranışlarda bulunmamalı.
  • Başvuru sahibi Türkiye toplumu içinde yer alabilecek bir seviyede Türkçe dilini konuşabilmeli ve bu dilde anlaşabilmeli.
  • Başvuru sahibi, Türkiye’de kendi ila eğer mevcutsa ailesinin (bakmaya yükümlü olduğu kişilerin) geçimini sağlayabilmeli. Yani kişinin bir mesleğe veyahut düzenli gelire sahip olması beklenmekte.
  • Kişinin, Türkiye'nin güvenliği ile düzenine tehdit oluşturacak bir durumu olmamalı.
  • Türk vatandaşlığı kazanmak amacıyla başvuracak yabancı uyruğa sahip kişilerden, yukarıda sayılan koşullarla birlikte, hali hazırda taşıyor oldukları devletin vatandaşlığından veya eğer birden fazla devletin vatandaşlığı mevcutsa tüm vatandaşlıklarından çıkma şartı da aranabilmekte. Bu tür bir takdirin kullanılmasına dair esaslar tespiti Bakanlar Kurulu yetkisi altındadır.

Türk Vatandaşlığı Gerekli Belgeler 2021

  • Türk Vatandaşlığı Başvurusu Formu; (VAT-3 Genel olarak kazanma ya da VAT-6 Evlilik ile kazanma)
  • Kişinin vatandaşlık başvurusunda bulunma talebini ve ayrıca konuyla ilgili belirtilmek istenen ek ayrıntıları açıklayan bir dilekçe.
  • 2 adet, 50 x 60 mm boyutlarındada, beyaz fona sahip, ICAO fotoğraf standartlarına uyumlu, biometrik fotoğraf. Güncel olarak çekilmelidir.
  • Pasaport ya da onun yerine geçen bir belge. Eğer kişi bir devletin vatandaşlığına sahip değilse, buna dair bir evrak da sunulmalı.
  • Yabancı uyruğa sahip kişinin kimliğinin bilgilerinin yer aldığı bir doğum evrağı ya da nüfus kaydı şeklinde gerekli bilgilerin yer aldığı benzeri evrak. Eğer başvuru sahibi evli ise, ailesiyle (eşi ila çocuklarıyla) aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği ya da benzeri bir evrak sunulmalı.
  • Başvuru sahibi kişinin medeni halinin yer aldığı medeni durum evrağı. Ek olarak, kişinin o andaki şahsi durumuna bağlı şekilde (mesela bir evlilik belgesi, boşanmaya dair karar, vefat varsa ölüm belgesi vb.) evraklar da sunulmalı.
  • Kişinin kamu sağlığı açısından tehlike oluşturabilecek ya da bulaşıcı bir hastalığa sahip olmadığına dair, Sağlık Bakanlığı T.C. tarafınca belirlenen nitelikleri taşıyan sağlık raporu da sunulmalı.

Çalışma İzniyle Vatandaşlık...

  • Kişi, Türkiye’de kendinin ve mevcut ise bakmakla yükümlü olduğu kişilerin (eşi ya da çocukları vb.) geçimini sağlayabilecek bir mesleğe sahip olmalı ve düzenli geliri olmalıdır. Buna sahip olduğunu gösterir belgeler (mesela çalışma izni, son 3 aya ait maaş bordroları, vergi levhası vb. gibi)
  • Kişi Türkiye'de uzun bir süredir ikamet ediyor olmalı. Kişinin, vatandaşlık başvurusu yaptığı tarihten itibaren geriye dönük sayıldığında en az beş yıl ülkemizde ikamet etmiş olduğuna dair Türkiye giriş ve çıkış tarihlerini gösteren evrağı başvuru dosyasına eklenir. Bu evrak ilin Emniyet Müdürlüğü’nden alınmakta.
  • Yabancı uyruğa sahip bir kişinin yapmış olduğu vatandaşlık başvurusu sonuçlanana dek, ileriye dönük olarak yetecek sürede geçerli bir oturma izni belgesi sunulmalıdır. Önemli not: Vatandaşlık başvurusu sonuçlanma süresi belirsiz olduğundan ötürü, tabi ki yıllarca geçerli bir ikamet sunulması beklenmemekte. Geçerli ikamet kartınızın, Türk vatandaşlığı başvurusu sırasında en az altı aylık süresinin olması yeterli. Söz konusu vatandaşlık başvurusu sürmekte iken, oturumun de yenilenmeye devam etmesi gerekli.
  • Başvuru sahibi kişinin hakkında her hangi bir suç sebebi ile oluşmış ve kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunuyor ise bu mahkeme kararının onaylı nüshası da dosyaya ekleniyor.
  • Maliye veznesine, ilgili vatandaşlık başvurusu hizmeti bedelinin yatırıldığına dair dekont da dosyaya ekleniyor.
  • Ek olarak: Başvuru sahibi yabancı kişinin doğum tarihinde ay & gün bulunmuyorsa, bu doğum tarihinin tamamlanması ile ilgili olarak kendi ülkesinin yetkili makamlarından alınacak olan evrak sunulmalı. Bu evraın temin edilememesi halinde ise başvuru sahibinin, Nüfus Hizmetler Kanunu (5490 sayılı) 39 nr. maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair beyan ve imza gerekiyor.

Euroasia GVS olarak çalışma izni ve aile ikameti ile vatandaşlık, uzun süre ikamet ile vatandaşlık, Türkiye’ye giriş yasağı, deport işlemleri, Türk vatandaşlığı başvurusu, Türkiye vizesi, Türkiye ikamet izni, çalışma izni, Yabancıların Türkiye’deki evlilik işlemleri, Türkiye’de vefat eden yabancıların cenaze nakil işlemleri, yabancı sağlık sigortası işlemleri, yabancı araç plaka işlemleri ve benzeri birçok konuda uzman danışmanlarımız ile hazırlık, dosya hazırlama ve başvuru süreci takibi hizmeti vermekteyiz. Daha detaylı bir şekilde, durumunuza uygun bilgi almak ve başvurunuzu başlatmak için bize tüm mail iletişim bilgilerimizden veya telefon numaralarımızdan ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.

çalışma izni ve aile ikameti ile vatandaşlık

Cevap Ver
EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';