x
Bulgaristan

Vize İşlemleri

Bulgaristan

1951 Yılı Bulgaristan Göçmenleri Vatandaşlık İşlemleri

Bulgaristan’dan 1951 yılında 37 bin aile ve onların fertlerinin oluşturduğu toplam 154 bin kişinin Türkiye’ye göç ettiği tahmin ediliyor. Bulgaristan vatandaşlığı hakkını kaybeden bu kişiler, eskiden vatandaş olduklarını ispat ettiklerinde tekrar Bulgaristan vatandaşlığına geçebiliyorlar. Yazımızın devamında 1951 Göçmenlerinin Bulgaristan Vatandaşlık prosedürü ve hazırlaması gereken evrak listesini okuyacaksınız.

Ancak vatandaşlık prosedürü oldukça uzun ve karmaşık olduğundan başvuru öncesi danışmanlık almanızı tavsiye ediyoruz. Euroasia GVS yetkililerine vekâlet verdiğinizde evraklarınızı hazırlayıp, başvuru işlemlerinizi takip ediyoruz. Kişisel durumunuza ve göç ettiğiniz yıla göre hazırlamanız gereken güncel evrak listesi ve vatandaşlık başvuru prosedürü ile ilgili detaylı bilgi için yetkililerimizi arayabilirsiniz. 

Online Bulgaristan Vatandaşlık Sorgulama Formu İçin Tıklayınız!

gocemenlere bulgar vatandasligi

1951 Göçmenleri Vatandaşlık Başvuru Prosedürü

1.Adım: Evraklarınızı Hazırlayın

1951 göçmenlerinin vatandaşlık başvurusu öncesi önemli evraklarını hazırlaması gerekmektedir. İsim Denklik Belgesi ve Doğum Belgesi onlardan ikisi. Kişinin Bulgaristan’daki ismi ile Türkiye’deki isimleri farklı olabiliyor. Başvuru sahibi Nüfus Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurarak aynı kişi olduğunu ispat etmelidir.

2.Adım: Doğum Tarihlerinin Düzeltilmesi

Aynı şekilde başvuru sahibinin Bulgaristan’daki doğum tarihi ile Türkiye’deki belgelerdeki doğum tarihi farklı yazılmış olabiliyor. Bu durumda kişi Bulgaristan’da doğduğu bölgenin muhtarından Doğum Belgesi almalı, bu belgeyle Türkiye’de Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açarak doğum tarihini düzelttirmelidir. 

3.Adım: Bulgaristan Vatandaşlığınızı Sorgulatın

1951 göçmenlerinin vatandaşlık başvuru işlemleri ‘kısa süreli prosedür’ veya ‘uzun süreli prosedüre’ göre yapılıyor. Ancak kişinin hangi prosedüre göre vatandaşlık başvurusu yapacağını bilmesi için öncelikle Bulgaristan Adalet Bakanlığı’ndan vatandaşlık sorgulaması yaptırması gerekiyor.

‘İsim Denklik Belgesi' ‘Doğum Belgesi’ ‘Tabiiyet Belgesi’ ve ‘Muhacir Belgesi’ni hazırlayan kişi Adalet Bakanlığı’na başvurarak vatandaşlık sorgulamasını yaptırabilir. Bu işlem için Bulgaristan’a gitmeye vaktiniz yoksa ofisimize uğrayıp yetkililerimize vekâlet vermeniz yeterli olacaktır. Sizin Bulgaristan’a gitmenize gerek kalmadan vatandaşlık sorgulamanızı yapabiliyoruz.  

4. Adım: Sorgulama Sonucu

Bulgaristan vatandaşlık sorgulatmanız sonucunda Adalet Bakanlığı ‘ Bulgaristan Vatandaşıdır’ cevabı verirse başvuru işlemleri ‘kısa süreli prosedüre’ göre yapılacaktır. Buna göre başvuru sahibi evraklarını hazırlayıp Bulgaristan’dan göç ettiği ilden başvurusunu gerçekleştirmelidir. 

Bulgaristan Vatandaşıdır Cevabını Alan Kişilerin Hazırlaması Gereken Evraklar

  1. Göç Eden Kişiye Ait Nüfus Kayıt Örneği (Düşünceler kısmı, kişinin hangi tarihte Türkiye'ye geldiği ve Türk vatandaşlığı kazandığı görülmeli)
  2. Doğum Belgesi: Noter onaylı ve apostilli. 
  3. İsim Denklik Belgesi
  4. Özgeçmiş: Kişinin hayatını anlattığı Bulgarca yazılmış özgeçmiş. 
  5. Adli Sicil Kaydı
  6. Sağlık raporları
  7. Fotoğraf
  8. Evlatlık olanlar için ebeveynlerinin Bulgar vatandaşı olduğunu gösterir belge
  9. Banka Hesap Dökümü

Ek Hizmetlerimiz

Bulgaristan Vatandaşlık başvurusunda bulunacak 1951 göçmenlerinin Bulgaristan'a yapacakları seyahatleri süresince Seyahat Sağlık Sigortası yaptırması zorunludur. Bu belge talebiniz halinde ofisimiz tarafından yapılmaktadır.

Ayrıca vatandaşlık başvurularız sırasında ihtiyaç duyacağınız noter tasdiki, çeviri, tercüme işlemleri için de ofisimizi arayarak yetkililerimizden destek alabilirsiniz.

Adalet Bakanlığı ‘ Bulgaristan Vatandaşı Değildir’ cevabı verirse:

Başvuru sahibi Adalet Bakanlığı’ndan yaptırdığı vatandaşlık sorgulatmasında ‘Bulgaristan Vatandaşı Değildir’ şeklinde cevap alırsa yine vatandaşlık başvurusu yapma hakkı var. Ancak kişinin uzun süreli prosedürü takip etmesi gerekiyor.

Yapmanız Gereken İşlem, D Vize Başvurusu Yapmaktır.

Uzun süreli prosedürün ilk aşaması D Vize başvurusu yapmaktır. Kişi evraklarını hazırlayarak Türkiye’deki Bulgaristan Büyükelçiliği ve konsolosluklarına D Vize başvurusu yapmalıdır.

D vize yaklaşık 45-60 gün sonra çıktıktan sonra Bulgaristan’a gidilerek oturum izni başvurusunda bulunulmalıdır. Bulgaristan’da 5 yıl sürekli oturum izni alan kişi 3 yılın sonunda Bulgaristan Vatandaşlık başvurusunda bulunmaya hak kazanır. Bulgaristan Adalet Bakanlığı Vatandaşlık Bölümü’ne yapılan başvurudan sonra 2 yıl daha bekler ve 5 yılın sonuna vatandaşlığını kazanır.

Vatandaşı Değildir Cevabı Alan Kişilerin Hazırlaması Gereken Evrak Listesi

  1. 2 Adet Fotoğraf
  2. Bulgaristan vatandaşı olmadığına dair belge: Adalet Bakanlığı’ndan alınmalıdır.
  3. Pasaport: En az 5 yıl geçerliliği olmalı.
  4. Özgeçmiş:Başvuru sahibinin hayatını anlatan Bulgarca yazılmış ayrıntılı özgeçmiş.
  5. Doğum Belgesi:Noter onaylı olmalı. (Akta za Rajdane)
  6. Göç Belgesi:Göç etmeden önce yaşadığınız ilin belediyesi tarafından hangi antlaşmaya göre göç ettiğinizi açıklayan yazı.
  7. İsim Denklik Belgesi:(Apostilli olacak)
  8. Adli Sicil Kaydı:(Apostilli ve Bulgarcaya tercüme edilmiş)
  9. Tasdik Belgesi: Bulgar Savcılık makamından aleyhinde ceza davası açılmadığını gösterir belge.
  10. Sağlık Raporu: Bulgar Heyet Sağlık Kurumu tarafından verilmeli.
  11. Banka Hesap Dökümü:Bulgaristan’da adınıza açılan hesaba ait olmalı.
  12. Taahhütname: Bulgaristan’da oturacağınıza dair Bulgar noterinden onaylı yazı.
  13. Kira Kontratı:Bulgaristan’da yaşayacağınız eve ait, kira kontratını yapan ev sahibinden noter onaylı taahhütname (başvuru sahibinin kendi evinde kalacağını beyan eden)
  14. Seyahat Sağlık Sigortası

UYARILAR

  • Vatandaşlık başvurusu yapılmadan önce “süreli” oturma izninin kesintiye uğramamış olması gerekir.
  • Oturum İzni ve Vatandaşlık başvurusu için hazırlanması gereken evrakların çoğu Bulgarcaya tercüme edilmeli, apostilli ve noter onaylı olmalıdır.
  • 1949- 1951 tarihleri arasında göç edenlerin ebeveynleri vefat etmiş olsa bile Adalet Bakanlığı’ndan yapılan sorgulamada “Bulgaristan vatandaşıdır” cevabı alınırsa gerekli evrakları hazırlaması durumunda anne ve babası üzerinden vatandaşlık hakkı alabilirler.

daha fazla göster

Bulgaristan ile ilgili merak ettiklerinizi sorun , yardımcı olalım.

Uzman danışmanlarımız sizlere en iyi hizmeti ve cevabı verecektir.

Hepsini Görüntüle Soru Sor

1951 Yılı Göçmenleri İçin Vatandaşlık
Z. SELÇUK 25/03/19, 23:36 Cevabı Görüntüle
Merhaba!
Babam, 1951 yılında sekiz yaşında iken ailesiyle birlikte bulgaristan'dan türkiye'ye göç etmiş. Vatandaşlık almak istiyoruz. Isim denklik belgesi için çözüm arıyorum. Sorum, babam bana vekalet verse ben bulgaristanda gidip bu işleri halledebilir miyim? Sizler bu iş için ne kadar ücret talep ediyorsunuz? Saygılar.
1950 Yılı Bulgaristan Göçmenleri için Vatandaşlık
O. ARABACI 06/03/19, 08:44 Cevabı Görüntüle
Merhaba,
Büyükbabam 1924 Dobriç doğumlu.(Soyağacında da DOBRİÇ gözüküyor) Annemlerin hatırladığı kadarıyla 26-27 yaşlarında (1950-1951) Türkiye'ye göç etmiş. Bulgaristanda eğitimini tamamlamış terzilik mesleğini icra etmiş. 2008 yılında vefat etti. Annem üzerinden vatandaşlık başvurusunda bulunma hakkımız var mıdır? Var ise izlememiz gereken yol hakkında bilgilendirir misiniz?
Teşekkürler,
(TC kimlik fotokopisi, pasaport fotokopisi, TC Kimlik numarası bilgileri elimizde mevcut)
Bulgaristan Doğum Belgesi Çıkarma
S. tunalı 07/12/18, 22:09 Cevabı Görüntüle
Meraba annem 1951 de 18 yaşında Türkiyeye göc etmis dogum kagıdı bulunamadi.ancak nufus kayıt kütüğünde görülüyor.bu durumda doğum kağıdını çikartabilirmiyiz.tesekkur ederim
Yazıdırılabilir Versiyonu
Transit Vize İşlemleri
Çalışma İzni
Vize İçin Gerekli Evraklar
Vize Dilekçesi
Vize Başvuru Formu
EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';