Değerli Ziyaretçimiz, Hoş Geldiniz.
Ziyaret etmekte olduğunuz web sayfamız Romanya üzerinden yapılacak transit geçişlerde gerekli evraklar ve başvuru süreçleri konusunda faydalı bilgi sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.
Romanya Karayolu ve Havayolu Transit Vize Alacaklar Dikkat!
Belarus, Ukrayna, Bulgaristan, Moldova’ya Romanya üzerinden yapacağınız karayolu transit geçişlerde transit vizeye ihtiyacınız olacaktır.
Sayfamızda, Schengen vizesi varsa Romanya vizesi almaya gerek var mı? Romanya transit karayolu geçişlerinizde Romanya’ya kaç kez uğranacak? Gidiş ve dönüşte Romanya’dan geçilecek mi? Romanya üzeri transit geçişlerinizde ülkede konaklama yapacak mısınız? Transit vize ile Romanya’da konaklama yapılır mı? Transit vize ile ülkede konaklama yapacaksanız transit vize ne kadar süreli verilmektedir?
Havayolu ile yapacağınız transit geçişlerde Romanya transit vize gerekiyor mu? Havayolu ile yapılacak seyahatlerde kaç saate kadar vizesiz transit geçiş hakkı bulunmaktadır? sorularınız başta olmak üzere Romanya üzerinden yapacağınız havayolu ve karayolu transit geçişlerinizle ilgili sorularınızın cevaplarına sayfamızda yer vermeye çalıştık.
Romanya transit vize sahibine ülke topraklarını transit geçme hakkı tanır. B sembolü transit vize ile başvuru sahibinin ülkede en fazla 5 güne kadar konaklama hakkı bulunmaktadır. Romanya Transit Vizesi tek girişli, çift girişli veya çok girişli olabilir. Her geçiş için vize sahibine 5 güne kadar kalış hakkı tanınır. Balkanlar’a, Belarus’a, Moldova’ya Romanya üzerinden geçiş yapacaksanız vize almanız gerekecektir. Bu durumda 5 güne kadar geçerliliği olan transit vize başvurusunda bulunmanız gerekecektir.
Romanya transit vize işlemlerinizde Romanya Konsolosluğuna bağlı olarak randevu sorunu gibi faktörler göz önüne alınarak, seyahat tarihinizden en geç 15 gün önce başvuru işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz.
Geçerli ve çok girişli Schengen vizesine sahipseniz Romanya için transit vize almanıza gerek yoktur.
Romanya vize başvurularında başvuru sahibinin şahsen ilgili konsolosluk biriminde bulunması gerekmektedir.
Romanya Konsolosluk Ofislerinin bölge ayrımı bulunmaktadır.
İstanbul, Ankara ve İzmir'de bulunan
Romanya Konsolosluk Ofislerinin yetki alanlarına giren bölgeleri sayfamızın devamında bulabilirsiniz.
Euroasia GVS olarak Türkiye’nin her bölgesinden yapılan başvuruları kabul etmekte, işlem takibini yapmaktayız. Çağrı Merkezimize bağlanmanız halinde yetkilimiz ikamet ettiğiniz ilin bağlı olduğu başvuru ofisi bilgilerini size iletecek ve gerekli evraklar ile 2023 yılı Romanya vize ücretini içerir bilgilendirme e-mailini tarafınıza iletecektir.
Türkiye’nin farklı illerinde bulunan başvuru ofislerimiz iletişim bilgilerine ulaşmak için
tıklayın. Başvuru belgeleriniz hazırsa ve işlemlerinizi en hızlı şekilde başlatmak istiyorsanız yine üst menüde bulunan
"bizi arayın" menüsünü kullanabilirsiniz.
Romanya Transit Vize Çeşitleri
Ülke konsoloslukları tarafından tanzim edilen vize çeşitleri aşağıdaki gibidir:
- Havaalanı transit vizesi (A sembolü): havaalanların uluslararası alanına giriş ile esas gidilecek ülkenin uçağına bininceye kadarki kalışını sağlayan vizedir.
- Transit vizesi (B sembolü): 5 günü geçmeyecek kaydı ile transit geçmek amacıyla, Romanya’ya girişini sağlayan vize türüdür.
Romanya Transit Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Romanya transit vize başvuruları genelde randevu günü başvurunuzdan sonra 6-7 iş gününde sonuçlanmaktadır.
Bu vizeye ihtiyacı olan ve vize prosedürleri hakkında pek bilgisi olmayan kişiler son anda transit vizeye ihtiyacı duyduklarını anlayıp acele etmeye kalkıyorlar. Böyle bir durumda kaldığınızda konsolosluktan işlemlerinizin hızlandırılması için rica etmeniz gerekir.
Evraklarınızı hazırlama, toparlama, online başvurunuzu yapma, randevu bekleme ve randevu günü belirlenip başvuru yapıldıktan sonraki dönem olarak ortalama 30 güne ihtiyacımız vardır.
Romanya Transit Vize Ücreti Ne Kadar?
Romanya transit vize harcı 80€’dur. Seyahat sağlık sigortası, Euroasia Gvs danışmanlık ücreti, banka harç ödemesi komisyonu ücretleri bu tutardan ayrıdır.
Romanya Transit Vize Harcı Nereye Yatırılır?
Online başvurunuz tamamlanarak randevuya geldiyseniz eğer aynı günde herhangi bir eksik veya yanlış evrak bildirimi yapılmadıysa ve konsolosluktaki işlemleriniz tamamlandıktan sonra görevli tarafından size verilen ödeme talimatı ile üzerinde bilgileri yazan bankaya gidilerek harç ücreti yatırılmaktadır. Yatırılan harç ücreti dekontunu ise tekrar konsolosluğa bırakmanız istenmektedir.
Romanya Transit Vize Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Romanya transit vizesi için 3 bir ülkeye seyahat edeceğinize dair kanıtlayıcı evraklar ve şahsi evraklarınız ile planlama yapılarak başvuru dosyanız hazırlanır.
Bu evraklardan bazıları online başvuruda tümü ise konsolosluk başvurusunda istenmektedir. Konsolosluk görevlileri sizlerden ek evrak isteme hakkına sahiptir.
Romanya Transit Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Romanya Transit Vize başvuruları için aşağıdaki evrakları tarafıma ulaştırabilirsiniz:
- Pasaport (Seyahat sonrası en az 3 ay daha geçerli olmalı) ve varsa eski pasaportlar
- Kimlik fotokopisi v
- 2 adet Biyometrik Fotoğraf (Güncel, 35x45 boyutlarında ve başka bir vize veya pasaportta kullanılmamış olmalıdır.)
- Nüfus Kayıt Örneği (e-Devlet üzerinden alınabilir. "Nüfus Aile" seçip, "Eski Eş" ve "Vukuatlı" seçeneklerine evet diyerek oluşturunuz ve indirerek yazdırınız.)
- Adli Sicil Kaydı (E-Devlet üzerinden alınabilir. )
- Ön Yazı (Seyahat amacına ilişkin detaylı bir dilekçe)
- Seyahat edilecek aracın yeşil sigortası, araç sahibinin yeni tip çipli ehliyetinin fotokopisi ve aracın ruhsat fotokopisi, Araç şoföre ait değilse Noter onaylı vekaletname gerekecektir.
- Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası ( Seyahatinizin gidiş gününden bir önce başlayıp dönüşünüzden bir gün sonra bitecek şekilde olmalıdır. Covid - 19 kapsamlı 30000 € teminatlı olmalıdır. )
Çalışanlar için;
- Çalışma ve İzin Yazısı (İngilizce, detaylı, kaşe ve ıslak imzalı olmalıdır)
- Şirket Evrakları (Son 1 ay içerisinde alınmış orijinal veya e-imzalı Faaliyet Belgesi ile Vergi Levhası, Ticaret Sicil Gazetesi ve İmza Sirküleri'nin fotokopileri)
- Barkodlu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınabilir)
- Maaş Bordroları (Son 3 aylık, kaşe ve imzalı) ve SGK İşe giriş bildirgesi (Kare Barkodlu)
- Şahsi Banka Hesap Dökümü (Yeterli bakiyesi bulunan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
İşverenler için;
- Çalışma ve İzin Yazısı (İngilizce, kaşe ve ıslak imzalı)
- Şirket Evrakları (Son 1 ay içerisinde alınmış orijinal Faaliyet Belgesi ile Vergi Levhası, Ticaret Sicil Gazetesi ve İmza Sirküleri'nin fotokopileri)
- Barkodlu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-Devlet hizmetine gitmek için tıklayınız.)
- Şahsi Banka Hesap Dökümü (Yeterli bakiyesi bulunan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
Öğrenci için;
- Öğrenci Belgesi (e-Devlet üzerinden alabilirsiniz)
- Kişi 18 yaşından küçük ise: Muvafakatname (Hem anne hem de babadan, çocuklarının yurt dışına çıkabileceğine dair, noter onaylı, orijinal belge)
Romanya Konsoloslukları Görev Bölgesi
Romanya Ankara Büyükelçiliği’nin Konsolosluk Bölümü, İstanbul Romanya Başkonsolosluğu ve İzmir Romanya Başkonsolosluğu görev alanları birbirlerinden farklıdır.
Vize başvurusunda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ikamet adresine göre ilgili diplomatik misyonun görev alanını baz alarak veya konsolosluk birimine gelerek vize başvurularınızı tamamlayabilir veya e-visa portalı üzerinden online başvuru yapabilirsiniz.
Konsoloslukların yetki alanlarına göre hazırlanacak evraklarda farklılıklar olabilir. Ankara Büyükelçiliği ve İzmir Başkonsolosluğu yetki alanından yapılacak başvurularda, randevudan önceki son 2 gün içerisinde temin edilmiş yeni banka hesap dökümlerinin talep edildiğini hatırlatırız.
Romanya İstanbul Başkonsolosluğu’nun Yetki Alanı
İstanbul, Kırklarelli, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bilecik, Kütahya, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük
Ankara Romanya Büyükelçiliği Yetki Alanı
Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Güney Doğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi(Adana, Bayburt, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Şırnak, Adıyaman, Bingöl, Eskişehir, Kilis, Niğde, Tokat, Ağri, Bitlis, Gaziantep, Kırıkkale, Ordu, Trabzon, Aksaray, Bursa, Giresum, Kırşehir, Osmaniye, Tunceli, Amasya, Çankırı, Gümüşhane, Konya, Rize, Van, Ankara, Çorum, Iğdır, Malatya, Samsun, Yozgat, Antalya, Diyarbakır, Hakkari, Karaman, Siirt, Ardahan, Edirne, Hatay, K. Maraş, Sinop, Artvin, Elazığ, Kars, Mardin, Sivas, Batman, Erzincan, Kastamonu, Muş, Şanlıurfa.)
İzmir Romanya Başkonsolosluğu Yetki Alanı
Ege Bölgesi (Afyon, Balıkesir, Çanakkale, Isparta, İzmir, Muğla, Aydın, Burdur, Denizli, İçel, Manisa, Uşak.)
Romanya Vize Muafiyeti
Umuma Mahsus (Bordo) pasaport hamilleri kısa süreli turistik ziyaret veya ticari ziyaret amaçlı seyahatleri için C tipi Romanya vizesi, üçüncü bir ülkeye yapacakları seyahatlerde Romanya topraklarından transit geçiş gerektiren durumlarda transit vize alması gerekmektedir. Diplomatik, Hizmet veya Özel pasaport hamili olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Romanya transit veya kısa süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Bu kişiler 6 aylık süre içerisinde ülkeye ilk giriş tarihinden itibaren 90 gün konaklama hakkına sahiptirler. Romanya üzerinden yapacağınız transit geçişleri, vize başvurunuzda gerekli evrakları ve başvuruyu destekleyici ek evrakları Çağrı Merkezimize bağlanarak bilgilendirme e-maili olarak isteyebilirsiniz.
Romanya C vize ile Transit Seyahat Gerçekleştirilebilir Mi?
Kısa süreli oturum vizesi olan C tipi vize ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına veya Türkiye’den başvuru yapan üçüncü ülke vatandaşlarına 6 aylık bir süre içerisinde kesintisiz olarak veya çok girişli olarak toplamda 90 günü aşmayacak şekilde oturum izni veren vizedir. Transit seyahatlerinizi C tipi vize ile de gerçekleştirebilirsiniz. A tipi ve C tipi vize ücretleri arasında kalış süresine bağlı olarak farklılıklar olabilmektedir.
Romanya Kısa Süreli (C sembolü ) ve Transit Vizeleri Hakkında Genel Bilgi
- Romanya vizeleri pasaporta tanzim edilmektedir.
- Romanya vizesinin Schengen bölgesinde geçerliliği yoktur.
- Kısa süreli oturum vizesi aracılığı ile yabancının Romanya topraklarında oturum hakkı uzatılamaz.
- Kısa süreli oturum vizesini esas alarak Romanya’ya giren yabancı kişinin seyahat amacı, Romanya’daki kendi kalış süresince değiştirilemez.
- Romanya için transit veya kısa süreli vize talebinde bulunan başvuru sahipleri, online vize başvuru formuna ek olarak, geçerli pasaport ve pasaport fotokopilerini, kalış süresini, kalış süresince masraflarını karşılamaya yetecek maddi yeterliliğe sahip olduğunu kanıtlayan belgeleri, transit veya kısa süreli seyahati sonrasında seyahat amacını oluşturan ülkeye seyahatini kanıtlayıcı ve Romanya Konsolosluğunun talep edebileceği ek belgeleri de sunması gerekmektedir.
- Romanya vize başvurularında ilgili konsolosluk başvuru sahibinin şahsen vize işlem merkezinde hazır bulunması gerekmektedir. Başvuru sahibi konsolosluk görevlilerince mülakata tabi tutulmaktaıdr.
- Transit ve C tipi vize başvurularında ibraz edilecek seyahat sağlık sigortasında “Romanya” ibaresi bulunmalıdır. Schengen bölgesinde geçerliliği olan sigortaların Romanya’da geçerliliği bulunmamaktadır. Transit seyahatlerinizde Romanya'da geçerliliği bulunan seyahat sağlık sigortanızı sizin adınıza yapmaktayız.
- Romanya transit veya C tipi vize başvurusunda bulunanların ülkeye girişini engelleyecek herhangi bir güvenlik uyarısı bulunmaması şartı esastır. Vize başvurusunda bulunan kişinin milli müdafaa ve güvenliği, kamu sağlığını, kamu düzenini veya kamu ahlakı için tehlike unsuru teşkil etmemesi şartı aranmaktadır.
- Romanya vize randevuları yalnızca Romanya e-visa sistemi aracılığıyla alınmaktadır.
- Vize başvurularını değerlendirme ve sonuçlandırma yetkisi Türkiye’de bulunan Romanya diplomatik temsilciliklerine aittir.
Transit Vize Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Hangi araç ile seyahat edecekseniz, o araca ait belgeleri mutlaka dosyanıza eklemelisiniz.
- Transit seyahatler için geçeceğiniz ülkeleri ve nerelerde kaç gün kalacağınıza dair tüm seyahat planı öz bir şekilde dilekçenizde yazmanız gerekir. Konsolosluk vizenizi verirken dilekçenizi inceleyecektir.
- Vize onay, ret veya süresine yalnızca konsolosluk karar verecektir.
- Hem başvuruya hem de vize sonucu çıkan pasaport teslimine kişi şahsen gelmesi gerekmektedir.
- Covid ile alakalı olarak geçeceğiniz ülkelerin sağlık bakanlıkları veya konsolosluk sayfalarından bilgi almayı unutmayınız
Romanya Transit Vizeden Muaf Olanlar
AB ülkelerinden bir tanesi veya Schengen ülkesi tarafından tanzim edilen ikamet izni, veya İsviçre ile Lihtenştayn tarafından tanzim edilen ikamet iznine sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, vizesiz olarak 5 (beş) günü geçmemek kaydıyla ve ilgili oturum izninin geçerlilik süresini aşmamak şartı ile, Romanya transit vizesinden muaftırlar.
Schengen oturum izni sahipleri, ibraz ettikleri evrakların geçerliliğinin bulunması ve onaylanan konaklama süresi geçerli ve vizedeki giriş sayıları kullanılmamış ise ülkeye 180 gün içinde 90 güne kadar olan seyahatleri için vizesiz giriş yapabilirler.
UYARILAR
- Romanya vizesi başvuru sahibi doldurulmuş ve uygunca imzalanan vize başvuru formuna ek olarak, Romanya devleti tarafından kabul edilen ve üstüne vize işlenebilir durumda olan geçerli pasaportu beyan etmek zorunda, ayrıca bunların dışında, seyahat amacını, kalış süresini, kalış süresince geçinme araçlarının, Romanya seyahati bitiminden sonraki kendi ülkesine dönüş veya başka ülkeye seyahatin devamının kanıtlayacak şekilde yasaların öngördüğü belgeleri de sunması gerekiyor.
- Romanya transit vize sahiplerinin vize süresi uzatılamamaktadır. Kısa süreli transit vizesini esas alarak Romanya’ya giren yabancı kişinin seyahat amacı, Romanya’daki kendi kalış süresince değiştirilememektedir.