Vize İşlemleri
İtalyaEuroasia GVS olarak yalnızca İtalya Schengen vizeleri (turistik, ticari, aile birleşimi, staj...) için hizmet vermekteyiz. İtalya oturum izni, çalışma izni, aile birleşimi, eğitim amaçlı oturum izni gibi 90 günden uzun süreli ikamet izniniz için lütfen İtalya Büyükelçiliği veya İtalya Konsolosluğu ile iletişime geçiniz.
Bu sayfada oturma izni almak için en hızlı ve kolay şekilde yapacağınız prosedürleri bulabilirsiniz. Aklınıza takılan tüm sorular için uzman kadromuz ile iletişime geçiniz.
İtalya oturma izni alabilmek için öncelikli olarak ülkeye gidiş amacınızı belirlemelisiniz. İtalya’da schengen vizesi ile seyahat edebileceğiniz en uzun süre olan 90 günden fazla ikamet etmek istediğiniz durumlar için oturum vizesi/ ulusal vize/ d tipi vizesi edinmeniz gerekmektedir. Bu vize tipleri birbirlerinden bağımsız değildir, oturma izni bu isimlerle karşınıza çıkabilmektedir.
İtalya oturma izni aile birleşimi, çalışma ve eğitim gibi sebepler dolayısı ile verilmektedir. Bu amaçlardan herhangi biri doğrultusunda aldığınız uzun süreli vize ile İtalya sınırlarına girebilmektesiniz. İtalya’ya gittiğiniz ilk bir haftalık süre zarfında oturma izni için ikamet edeceğiniz bölgedeki postaneye giderek İtalya oturma izni başvurunuzu gerçekleştirmelisiniz. Postane yetkililerince verilecek olan randevu kağıdınızı aldıktan sonra bu kağıt ile beraber ikamet bölgenizdeki Emniyet müdürlüğüne giderek başvuru işlemlerinizi daha da ileriye götüreceksiniz. İşleminiz sonlandıktan ve oturma izni sahibi olduktan sonra bir yıla yakın bir süre zarfında sorunsuz olarak İtalya’da konaklayabilirsiniz.
Uzun süreli vizenizi ve oturma iznini aldıktan sonra belirli süreler zarfında İtalya oturma izni başvurunuzu yenilemeniz gerektiğini hatırlatmakta fayda olacaktır. Oturum izni süreniz bitmeden yenilediğiniz oturma izni ile sorunsuz şekilde ikametinizi devam ettirebilirsiniz.
İtalya oturma izni için alınabilecek vize türlerinden biri de çalışma vizesidir. Çalışma izni alabilmeniz için Türkiye’de hali hazırda bir işiniz olması önemlidir. İtalya oturma izni için başvuru esnasında yalnızca sizin değil, işvereninizin de uygulaması gereken prosedürler olacaktır. İtalya’daki işvereninizin bulunduğu bölgedeki valilik vasıtasıyla Göçmenlik İçin Tek Gişe Ofisine başvuruda bulunması gerekmektedir. Bu başvuru sonrasında gerekecek diğer evraklarınız ile beraber online olarak (İtalya İçişleri Bakanlığı resmi internet sitesinden) başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
İşvereniniz ile imzaladığınız iş sözleşmeniz de başvurunuzda önem arz edecek belgeler arasındadır. Bu belgeyi Göçmenlik İçin Tek Gişe Ofisi’ne işvereniniz bizzat göndermek ile yükümlüdür.
Başvuru işlemleri sürecinde Göçmenlik İçin Tek Gişe Ofisi’nin sizlere vereceği bir izin belgesi olacak ve diğer başvuru işlemlerinizi bu belge ile devam ettireceksiniz. Orijinal olarak “Nulla Osta” olarak adlandırılan bu izin belgesi İtalyan konsolosluğuna giderek başvurunuzun uyumu değerlendirilecektir.
İtalya oturum izni alırken önemli olacak bir diğer faktörde mesleğiniz olacaktır. Mesleğinizin ne olduğu, İtalya şartlarında ne kadar ihtiyaç duyulduğu ve ülkenizdeki şirketinizin büyük önemi olacaktır. İtalya’ya girişinizi yaptıktan sonra 30 gün içerisinde ülkenin iç işleri bakanlığının ilgili departmanına oturum izni talebinde bulunmanız gerekmektedir.
Kendi işini kurmak isteyen şirketler ise gerekli vize dokümanları ve şirketin kuruluşuna ait belgeler ile en yakın İtalyan temsilciliğine başvuru yapmalıdır.
Aile birleşimi dolayısı ile oturum izni alabilmek için Avrupa Birliği vatandaşı olunmadığı takdirde oturum için izin alınarak ülkede ikamet etmeniz söz konusudur. Bir İtalyan vatandaşı ile evlilik dolayısı ile aile birleşimi izni alınabileceği gibi, İtalya’da ikamet etmekte olan aile üyelerinden birinin yanına giderek ya da uzun zamandır İtalya sınırları içerisinde ikamet ediyorsanız, ailenizi yanınıza alarak aile birleşiminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Aile birleşimi için İtalya oturma izni alma prosedürlerinde de yine başvurunuzu Göçmenlik İçin Tek Gişe Ofisi’ne yapmanız gerekmektedir. Bu ofisten alınan izin belgesi ile (Nulla Osta) Türkiye’deki ilgili konsolosluğa başvuruda bulunulması gerekmektedir. Başvurunuz neticelendiği takdirde aile fertlerinin İtalya’ya giriş yaptığı sekiz gün içerisinde İtalya’da oturma izni başvurusu gerçekleştirilmelidir.
Eğitiminiz için alacağınız oturum izinlerinde hangi amaçla eğitim alacağınız başvurunuz esnasında önem arz etmektedir. Yükseköğrenim, dil eğitimi, üniversiteler arası değişim programları (exchange, erasmus) gibi eğitim türlerinin evrakları küçük farklılık göstermektedir ancak ortak olarak İtalyanca dil bilginiz, ülkeye kültürel, politik, ekonomik adapte durumunuz konsolosluk tarafından değerlendirmeye alınacaklar arasındadır.
Eğitim vizenizi alabilmeniz için ilk olarak Türkiye’deki konsolosluklara başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Türkiye’de işlemlerinizi sonlandırdıktan sonra İtalya’ya gittiğiniz sekiz gün içerisinde “ Sportello Amico” hizmeti verecek olan yetkili kurumlardan izin belgenizi alarak başvuru formunuzu ve evraklarınızı postaneye teslim etmeniz gerekmektedir.
Uzman danışmanlarımız sizlere en iyi hizmeti ve cevabı verecektir.