Vize İşlemleri
BulgaristanAvrupa ülkelerinin birkaç yıl önce krizden kurtulmak için başlattığı parayla vatandaşlık uygulaması son günlerde yine oldukça popüler bir hale gelmeye başladı. Özellikle Türkiye’den paralı vatandaşlığa başvuranların oranında yüzde 400 bir artış var. Türklerin vatandaşlık veya oturum izni başvurusu yaptığı ülkeler arasında Yunanistan ve Bulgaristan da var. İki ülkenin Türkiye’nin sınır komşusu olması, ilişkilerin çok eskiye dayanması bunda oldukça etkili. 2007 yılında Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne üye olmasıyla birlikte Türkler arasında Bulgaristan vatandaşlığına geçme veya oturum izni başvuruları da yaygınlaştı. Bizde sizler için Bulgaristan'da oturum izni alma ve vatandaşlık yollarını araştırdık.
Eğitim Amaçlı Oturum İzni: Üniversite veya dengi okulda eğitim almak amacıyla Bulgaristan’a giden öğrencilerin bu ülkede 90 günden uzun süre kalmaları gerekeceğinden D vize başvurusu yapmaları gerekir. Türkiye’deki Bulgaristan Büyükelçiliği ve Bulgaristan Konsolosluklarına başvurarak D Vize alan kişi, Bulgaristan’a gittiği zaman Oturum İzni için başvuru yapabilir. Bunun için okulunun bulunduğu şehrin Polis Merkezi’ndeki Yabancılar Şubesi’ne gider ve sürekli oturum izni başvurusu yapar. Yaklaşık 2 hafta sonra kartı gelmiş olur.
Erasmuslular İçin Oturum İzni: Avrupa Birliği üyesi ülkeler dâhil 30 ülke vatandaşları Erasmus Öğrenci Değişim programı kapsamında değişik ülkelerdeki üniversitelerde eğitim alabiliyorlar. Türk öğrenciler Erasmus çerçevesinde Bulgaristan’daki bir üniversiteden kabul alırsa D Vize başvurusu yapması gerekmektedir. Bu vize ile Bulgaristan’a giden Erasmus öğrencisi Oturum İzni alabilmektedir.
Emekliler İçin Oturum İzni: Türkiye’de çalıştıkları bir işyerinden emeklilik hakkı elde eden Türk vatandaşları, Bulgaristan’da Oturum İzni için başvuru yapabilmektedirler. Bunun iki önemli şartı var. Birincisi kişinin emekli olduğunu kanıtlaması, ikincisi de Bulgaristan’da geçimini sağlayacak gelirinin olmasıdır. Emekliler Oturum İzni için öncelikle D Vize başvurusu yapmalıdır. D vizesini alan emekliler, Bulgaristan’a giderek ikamet ettikleri şehrin Yabancılar Şubesi’ne giderek Oturum İzni başvurusu yapabilirler. Eğer başvuru yapmadan ülkeden çıkarlarda bu haklarını kaybetmiş olurlar.
Ticari Kurum Temsilcilerine Oturum İzni: Bulgaristan’dan ticari kurum temsilciliği açan ya da bu temsilciliklerde yönetici olan kişilerde Oturum İzni başvurusunda bulunabiliyor. Bu kişilerin öncelikle Bulgaristan Büyükelçiliği veya Konsolosluklarına başvurarak D Vize alması gerekiyor. Bu vize ile Bulgaristan’a giden temsilciler, yaşadıkları bölgenin Yabancılar Şubesi’ne giderek Oturum İzni başvurusunda bulunurlar. Oturum Kartı gelen şirket temsilcileri belli komşu ülkelere vizesiz seyahat etme hakkına sahip olurlar.
Şirket Sahiplerine Oturum İzni: Bulgaristan’da yüzde 100 yabancı sermayeli şirket kuran ve bu iş yerinde en az 10 kişiyi çalıştıran iş adamları D Vize ( Oturum İzni) başvurusu yapabiliyor. D Vize ile Bulgaristan’a giden iş adamı önce ikamet ettiği şehirdeki Yabancılar Şubesi’ne giderek Oturum İzni başvurusu yapıyor. Başvuru sahibi iş adamlarına 3- 6 veya 12 aylık Oturum İzni veriliyor. Bu kişiler isterlerse Aile Birleşimi Vizesi ile eş ve çocuklarını da Bulgaristan’a getirip onlar içinde Oturum İzni alabiliyorlar.
Bulgaristan Vatandaşı Çocukların Anne Babasına Oturum İzni: Çocukları Bulgaristan vatandaşı olan anne veya babalar, Bulgaristan’da Oturum İzni başvurusu yapabiliyorlar. Bunun için en önemli şart vardır. Birincisi Bulgaristan vatandaşı olan çocuğun 2 yaşından gün almış olması gerekir. İkincisi de ebeveyn çocuklarının Bulgaristan vatandaşı olduğunu bu ülkeden alacakları ‘Doğum Belgesi’ ile kanıtlamalıdır. Anne veya baba önce Türkiye’deki Bulgaristan Büyükelçiliği ve Konsolosluğu’na başvurarak D Vize alır. Ardından bu vize ile Bulgaristan’a giderek Oturum İzni başvurusunda bulunur. Eğer oturum izni başvurusu yapmadan ülkeden ayrılırsa bu hakkını kaybetmiş olur. Oturum İznini alan anne veya baba Bulgaristan vatandaşı olan çocuklarının yanlarında bulunması şartıyla AB ülkelerinde serbestçe dolaşım hakkı elde etmiş olurlar.
1951 Göçmenlerine Oturum İzni ve Vatandaşlık: 1951 yılında Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan kişiler, eskiden vatandaş olduklarını ispat ettikleri takdirde yeniden Bulgaristan vatandaşı olabiliyorlar. Bu kişilerin öncelikle ‘İsim Denklik Belgesi’, ‘Doğum Belgesi’ ‘Tabiiyet Belgesi’ ve ‘Muhacir Belgesi’ni hazırlayıp Adalet Bakanlığı’na başvurarak vatandaşlık sorgulamasını yaptırmaları gerekiyor. Eğer Adalet Bakanlığı ‘Bulgaristan Vatandaşıdır’ cevabı verirse kişi hemen vatandaşlık başvurusu yapabilir. Eğer Adalet Bakanlığı ‘Bulgaristan vatandaşı değildir’ cevabı verirse vatandaşlık başvurusunda uzun prosedür uygulanır. Kişi öncelikle D Vize alarak Bulgaristan’a gider ve burada Oturum İzni başvurusu yapar. Bulgaristan’da 5 yıl sürekli oturum izni alan kişi 3 yılın sonunda vatandaşlık başvurusu yapar. 2 yıl daha bekledikten sonra vatandaşlık hakkı elde etmiş olur.
1978 Göçmenlerine Oturum İzni ve Vatandaşlık: Bulgaristan’dan 1978 yılında Türkiye’ye gelenler iki kategoride değerlendiriliyor. Birinci kategori ‘zorla göç ettirilenler’, ikincisi ‘gönüllü olarak gelenler’. Eğer kişi zorla göç ettirilenler arasında yer alıyorsa vatandaşlıklarını geri almaları daha kısa sürüyor. Ama gönüllü olarak gelenler arasında yer alıyorsa bu kişilerin vatandaşlıkları iptal edildiğinden uzun süreli prosedüre göre vatandaşlık başvurusu yapabiliyorlar. Bu kişilerin öncelikle D Vize başvurusu yapmaları gerekmektedir. Ardından bu vize ile Bulgaristan’a gelerek Oturum İzni başvurusu yapmalılar. 5 yıllık sürekli oturum izni alan kişi 3 yılın sonunda vatandaşlık başvurusunu yapar. 2 yıllık değerlendirme sürecinin sonunda ise vatandaşlığına kavuşmuş olur.
Evlilik Yoluyla Oturum İzni Ve Vatandaşlık: Bulgaristan vatandaşı olan biriyle evlilik yapan Türk vatandaşları, Bulgaristan vatandaşlığına başvuru yapabiliyor. Bunun şartı, çiftlerin evliliklerinin gerçek olduğunu ispatlamasıdır. İlk önce D Vize başvurusu yapan çiftler, vizeleri çıktıktan sonra Bulgaristan’a gitmelidir. Gitmeden önce ise Türkiye’deki Nüfus Müdürlüğü’ne başvuru yaparak ‘Evlilik Kayıt Örneği’ ve ‘Nüfus Kayıt Örneği’ almaları gerekir. Bu belgelerle Bulgaristan’a giden çift, önce Nikâh Dairesi’nden randevu alarak evliliklerini tescil ettirirler. Bulgaristan Evlilik Cüzdanları çıkınca da Bulgaristan vatandaşı eşin b ağlı olduğu adresteki Yabancılar Şubesi’ne giderek Oturum İzni başvurusunda bulunur. 5 yıllık sürekli oturum izni alan kişi 3 yılın sonunda vatandaşlık başvurusu yapar. 2 yıl daha bekledikten sonra vatandaşlık hakkını elde eder. Oturum Kartı alan kişi Bulgaristan vatandaşı olan eşinin yanında olması şartıyla Avrupa Birliği üyesi ülkelerde serbest dolaşım hakkına sahip olur.
Bulgaristan Vatandaşı Ebeveynin Çocuğuna Vatandaşlık: Bulgaristan vatandaşı olan anne veya baba çocuğunu Bulgaristan’a götürmek isterse mutlaka pasavan (tek sayfalık pasaport) ya da kırmızı pasaport çıkartması gerekiyor. Bu kişiler çocuklarına vize alarak Bulgaristan’a götüremiyor. Anne veya baba çocuğuna Kırmızı Pasaport çıkartmak isterse öncelikle evliliklerini Bulgaristan resmi makamlarınca onaylatmaları gerekiyor. Ardından çocuklarının doğumunu Bulgaristan’da tanıtmalılar. Bu iki işlemi tamamlayan aileler isterlerse Türkiye’deki Bulgaristan Büyükelçiliği ya da Bulgaristan Konsolosluklarına başvuru yaparak Kırmızı Pasaport çıkartabilirler. Anne veya baba başvuru öncesi Zavaylenie Formunu doldurmalıdır. Ardından Bulgaristan temsilciliğinden telefonla ya da e-mail yoluyla randevu alınır. Evraklar tamamlandıktan sonra temsilciliğin verdiği gün ve saatte konsolosluğa gelinerek evraklar teslim edilir. 3 aylık bir beklemenin ardından çocuğa Kırmızı Pasaport alınmış olur.
Yatırımcılar İçin Vatandaşlık : Bulgaristan’da 512 bin Euro’luk yatırım yapan Türk vatandaşları Bulgaristan vatandaşlığına başvuru yapma hakkı elde edebiliyor. Bu kişilerin öncelikle Bulgaristan’da yatırımcı statüsü kazanması gerekiyor. Finans Bakanlığı’ndan ‘Yatırımcı Belgesi’ alan kişi D vize alarak Bulgaristan’a gitmelidir. Burada ikamet ettiği şehirdeki Yabancılar Şubesi’ne giden yatırımcı Oturum İzni başvurusu yapar. 5 yıllık sürekli oturum izni alan kişi 3 yılın sonunda vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyor. 2 yıllık değerlendirme süreci geçtikten sonra vatandaşlık hakkı elde etmiş olurlar.