Vize İşlemleri
AmerikaAmerika Birleşik Devletleri, ülke nüfusundaki kültür çeşitliliğini arttırmak amacıyla 1990 yılında Green Card çekilişini (Diversity Immigrant Visa Program- Çeşitlilik Göçmen Vizesi Programı) resmi olarak yürürlüğe koydu. Toplumda Green Card (Yeşil Kart) olarak bilinen ‘Permanent Resident Card’ (Daimi Oturum İzni Kartı), ABD hükümetinin her yıl tüm dünyadan yaklaşık 55 bin kişiye çekilişle verdiği bir göçmenlik hakkıdır.
Çekilişle Green Card’a sahip olan kişiler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlıkları devam ederken, Amerikan vatandaşlarının yararlandığı birçok haktan yararlanma hakkını elde etmiş olur. ABD’de çalışma, iş kurma, eğitim ve kalıcı ikamet etme hakkı kazanan Green Card sahipleri, devlet ya da özel sektör fark etmeksizin istedikleri yerde çalışabilirler, istedikleri sektörde iş kurabilirler. Bu kişiler 5 yılın sonunda Amerikan vatandaşlığına başvuru yaparak tam vatandaşlık da alabilirler.
Her yıl Ekim ve Kasım tarihleri arasında alınan bütün başvurular Amerika’daki Kentucky Consular Center'da (Çekiliş Merkezi) toplanır ve 6 coğrafi bölgeye ayrılarak numaralandırılır. Başvuru süresi sonra erdikten sonra bilgisayar ortamında rastgele çekiliş gerçekleştirilir. Amerika'da yaşama hayali olanlar, Green Card başvuru zamanını kaçırmamalı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Göçmen Bürosu tarafından gerçekleştirilen bu çekilişe lise veya dengi okul mezunu her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı meslek sınırlaması olmaksızın katılma hakkına sahiptir. Çekiliş, bilgisayar ortamında tamamen dijital bir sistemle gerçekleştirildiğinden başvuru yapanların hepsi eşit şansa sahiptir. Green Card çekilişinin sonuçları Göçmenlik Bürosu’nun resmi internet sitesinden açıklanır. Başvuru sırasında size verilen ‘Onay Numarası’ ile siteye girerek çekiliş sonucunuzu öğrenebilirsiniz.
Amerika Hükümeti Green Card başvuruşunuzu kazananların listesini ABD Konsoloslukları dâhil olmak üzere hiçbir kurum ve kuruluşa vermez. Çekilişi kazanamayanlara da bilgi verilmez.
Çin ve Meksika normal yollarla Amerika’ya çok fazla göç verdiği için bu iki ülke Green Card çekilişine katılamaz. Tüm dünya vatandaşları arasında en çok Green Card almaya hak kazanan kişiler Türkiye’dendir. Her yıl dağıtılan 55 bin Green Card’dan 3 bini Türkiye’den başvuranlara verilir.
Green Card başvurularında en önemli nokta online başvuru formunun eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurulmasıdır. Formu doldurduktan sonra istenilen kriterlere uygun fotoğrafınızı ekleyip başvuruyu tamamlayabilirsiniz. İngilizce formu doldururken zorluk yaşayacağınızı düşünüyorsanız danışmanlık almanızı tavsiye ederiz. Yetkililerimizi telefonla arayarak Green Card başvuru prosedürü hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Çekilişe katılmaya uygun ülkelerden birinin vatandaşı olmak: Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti, her yıl çekilişten önce katılıma uygun olmayan ülkelerin listesini açıklar. Türkiye çekilişe katılmaya uygun ülkeler arasındadır.
1) 18 Yaş Üstü Olmak: Green Card çekilişine katılmak için bir yaş sınırı yoktur. Ancak başvuru sahibinin en az lise veya dengi okul mezunu olması gerekiyor. Dolayısıyla 18 yaşını doldurmamış kişiler çekilişi kazansa bile Green Card sahibi olamamaktadır.
2) En az lise mezunu olmak: Başvuru sahibi lise veya dengi bir okuldan mezun olmalıdır. Eğer lise mezunu değilse son 5 (beş) yıl içinde eğitim, tecrübe ve uzmanlık gerektiren bir işte en az 2 yıllık iş tecrübesine sahip olması ön koşulu vardır. Green Card başvurularında sadece resmi eğitimler kabul edilir. Hizmet içi eğitimler veya denklik sertifikaları kabul edilemez. Eğitim ve iş tecrübeleri ile ilgili belgeleri vize görüşmesi sırasında konsolosluk yetkilisine sunmanız gerekmektedir. Eğer eğitim seviyeniz istenilen seviyenin altında ise Green Card alamazsınız.
3) İngilizce zorunluluğu yoktur: Green Card çekilişine katılan kişilerin İngilizce bilmesi gerekmiyor. Çekilişi kazanıp Amerika’ya gittiğinizde yaşayacağınız zorlukları göz önünde bulundurarak iletişim kuracak kadar İngilizce öğrenmenizi tavsiye ederiz.
Parasal Birikim Olması Şart Değil: Green Card başvurusunda bulunacak kişinin bir mal varlığının ya da parasal birikiminin olması gerekmez.
Green Card başvuruları her yıl Ekim – Kasım ayında Amerika Birleşik Devletleri Dışİşleri Bakanlığı Göçmenlik Bürosu’nun resmi internet sitesinden online olarak yapılmaktadır. Sisteme sadece 1 kez giriş izniniz vardır. Bu nedenle formunuzu ilk defada doldurup tamamlamalısınız, tekrardan düzenleme şansınız olmayacaktır. Hatalı ve eksik bilgiler nedeniyle Türkiye’den yapılan yaklaşık 100 bin başvurudan sadece 20 bini kabul edilmektedir. Ayrıca Green Card başvurunuzu kayıt döneminin başlarında yapmanızı öneririz. Çünkü kayıt döneminin sonuna doğru yoğunluk oluştuğundan sistem yavaşlayabilir ve başvurunuzu gerçekleştiremeyebilirsiniz.
Yazımızın devamında Green Card başvuru prosedürü ile detaylı bilgileri okuyabilirsiniz. Ancak yılda sadece 1 kez verilen bu hakkı başvuru sırasında hata yaparak kaybetmek istemiyorsanız danışmanlık alabilirsiniz. Euroasia Global Visa Services yetkililerimiz Green Card başvuru işlemlerinizle ilgili her konuda size danışmanlık yapabilir.
Green Card başvuru formunu doldurun: Green Card başvuru formu online olarak doldurulur. Formdaki adres kısmınız Türkçe olmalıdır. Formda yazdığınız bilgilerin doğruluğundan emin olmalısınız.
14 Adımda tamamlanan formda sizden kişisel bilgileriniz istenir. İşte Formda cevapları istenen 14 soru.
1. İsim ve soy isminiz (Pasaportunuzda yazdığı şekilde forma yazmanız gerekir. Önce soy isminiz, sonra isminiz)
2. Doğum Tarihi ( Gün, ay ve yıl olarak girmeniz gerekmektedir)
3. Cinsiyet
4. Doğduğunuz Şehir (Pasaportunuz da yazdığı şekilde forma yazmalısınız.)
5. Doğduğunuz Ülke (TURKEY şeklinde İngilizce olarak yazmanız gerekmektedir.)
6. DV programına katılım için uygun olduğunuz ülke (Doğduğunuz ülke Türkiye ise bu seçeneği ‘Evet’ olarak işaretlemelisiniz)
7. Fotoğraf (Sisteme yükleyeceğiniz fotoğrafınız güncel ve biometrik verilere uygun olmalıdır)
8. Posta Adresiniz (Ev veya iş adresini yazmalısınız. Ayrıca bu bölümde postayı alacak kişinin adı ve soyadı yazılmalı)
9. Şu anda yaşadığınız ülke
10. Telefon numarası (Telefon numarası yazmak tercihinize bağlı. İsterseniz numara yazmayabilirsiniz)
11. E-posta adresi (Bu bölüme çok sık kullandığınız aktif bir e-posta adresinizi yazın. Bu e-mail adresinize Green Card’ı kazanıp kazanmadığınızla ilgili bir bildirim yapılmayacaktır. Ancak kazandığınız takdirde Kentucky Çekiliş Merkezi’nden gönderilen resmi yazıya cevap verirseniz sonraki tüm yazışmalarınızı e-mail adresiniz üzerinden yapabilirsiniz. Ayrıca bu e-mail adresi başvuru onay numaranızı kaybetmeniz durumunda "Forgot Confirmation Number" linkine tıklayarak çekiliş sonucunuzu öğrenmeniz için de gereklidir)
12. Eğitim Seviyesi (Tamamlamış olduğunuz statüyü seçmeniz gerekir. Üniversite öğrenciliği devam eden bir kişi son eğitim seviyesini "Lise Diploması" olarak seçmelidir)
13. Medeni Hal
14. Çocukların Sayısı (Sizinle birlikte ikamet etmiyor veya DV programı ile göçmenlik hakkı almak istemiyor olsalar bile 21 yaşından küçük ve evli olmayan tüm çocuklarınızın isimlerini, doğum tarihlerini, cinsiyetlerini ve doğdukları şehir ve ülke bilgilerini başvuru formunuza eklemelisiniz.)
Başvuru numaranızı bir yere not edin: Green Card Başvuru formunu doldurup onayladıktan sonra sistem size bir "Confirmation Number" (Onay Numarası) verecektir. Bu numarayı bir yere not ederek saklamalısınız. Çünkü bu numara olmadan başvuru sonucunuzu öğrenmeniz mümkün olmayacaktır. Eğer Onay Numaranızı kaybederseniz ‘Forgot Confirmation Number’ sekmesini tıklayarak e-posta adresiniz ve bazı kişisel bilgilerinizi girerek onay numaranıza tekrar ulaşabilirsiniz.
Çekiliş sonucunuzu kontrol edin: Green Card çekilişiniz başvuru yaptıktan 6 sonra Mayıs- Eylül ayı arasında yine Göçmenlik Bürosu’nun resmi internet sitesi www.dvlottery.state.gov dan açıklanmaktadır. Siteden size başvuru sırasında verilen onay numarasını girerek başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz. Çekilişi kazanıp kazanmadığınız size e-posta veya posta yoluyla bildirilmez.
Adresinize resmi evraklarınız gönderilir: Eğer Green Card çekilişini kazanırsanız Amerika tarafından başvuruda belirttiğiniz adresinize içinde resmi evrakların olduğu bir zarf gönderilir. Bu zarf içinde hazırlamanız gereken evrakların (Adli Sicil Kaydı, Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği, Fotoğraf, Banka Hesap Özeti) gibi listesi de vardır. Ayrıca vize görüşmesine gideceğiniz tarihte bu zarfta gönderilen belgeler arasında yer alır.
Vize mülakatına gidin: Amerikan hükümetinin size belirttiği tarihte Amerika Konsolosluğu ya da Amerika Büyükelçiliğindeki randevuya giderek vize mülakatına katılmanız gerekecek. Konsolosluk yetkilisi vizenizi onaylarsa 6 ay içerisinde Amerika’ya giriş yapmanız gerekebilir.
Green Card çekilişini kazanmış olmanız Amerika’ya gideceğinizi garanti etmez. Çekilişin ardından Amerika Büyükelçiliği ya da Amerika Konsolosluğu’nda vize mülakatına katılmanız gerekir. Bu mülakatınızda olumlu geçse bile yetkilinin vizenizi onaylamama hakkı vardır. Vizesi onaylanan kişilerde ABD’ye göç etmek veya ülkede oturmak zorunda değil. Ancak talihlinin Green Card hakkını kaybetmemesi için vizesini aldıktan sonraki 6 ay içinde 1 kez Amerika’ya girmesi gerekir. Devam eden senelerde de yılda en az bir kez Amerika’ya giriş çıkış yapması şarttır. Bu girişler sırasında ülkede ne kadar süre kalacağı önemli değildir.
Green Card başvuruları Amerika Dışişleri Bakanlığı Göçmenlik Bürosu’nun resmi internet sitesinden online olarak yapılır ve bunun için bir ücret ödenmez. Ancak Green Card alma şansını yakalamış olursanız, Amerika Konsolosluğu ya da Amerika Büyükelçiliği’nde gideceğiniz vize mülakatı için ücret ödemeniz gerekir. Ödemeyi bu temsilciliklere direkt ödemeniz istenir. Amerika hükümeti sizden asla çek, posta ya da banka havalesi ile ön ödeme yapmanızı istemez.
Amerika Göçmenlik Yasası’na göre, her yıl Ekim –Kasım tarihleri arasında gerçekleşen Green Card başvurularına aynı yıl içinde her şahısın sadece bir kez başvurmasına izin verilir. Birden fazla başvuru yapanlar diskalifiye edilir. Ancak kişinin bir sonraki yıl yapılan çekilişe de katılma hakkı vardır.
Green Card başvurusu yapan kişi yasal olarak evliyse ama birlikte yaşamıyorsa bile başvuru formuna eşiyle ilgili bilgileri mutlaka eklemelidir.
Eşi Amerikan Vatandaşı ve Green Card sahibi olan kişiler ‘Medeni Durumunuz’ soruşunu cevaplarken (Married and my spouse is a U.S. Citizen or U.S. LPR) (Evliyim ve eşim Amerikan Vatandaşı veya Green Card sahibi) seçeneğini işaretlemeli. Bu durumda eş hakkında bilgi seçeneği otomatik olarak kapanacaktır.
Green Card başvuru sahibi, birlikte yaşamıyor olsa bile 21 yaşından küçük ve bekar olan tüm çocuklarının (evlatlık çocukları dâhil) isimlerini, doğum tarihlerini, cinsiyetlerini, doğdukları şehir ve ülke bilgilerini başvuru formunu eklemelidir.
Amerika vizesi almak ve tüm vize detaylarını görmek için tıklayın.
Uzman danışmanlarımız sizlere en iyi hizmeti ve cevabı verecektir.