Türkiye çalışma izni uzatma sayfamıza hoş geldiniz.
Çalışma izni Türkiye’de resmi olarak gelir elde etmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin başvurdukları kategoridir. Bunun için kişi yabancı çalışan kriterlerine başvuracağı yer de yabancı işçi çalıştırma şartlarına uyum sağlıyor olmalıdır. Eğer şirket üzerinden yabancı bir personel işe alınacaksa o halde şirketten 100.00TL ödenmiş sermaye ve oransal olarak her 5 Türk çalışan için 1 yabancı çalışan şartını sağlıyor olması beklenmektedir. İşe alınacak kişi spesifik olarak bir uzmanlık sahibi değilse kesinlikle diploma sunması gerekmektedir. Eğer ev hizmetlerinde çalışacak ise o halde bu şart aranmamaktadır.
Çalışma izni iki farklı kategori üzerinden değerlendirilmektedir. Süreli çalışma izni ve süresiz çalışma izni. Süresiz çalışma izni 8 yıldır Türkiye’de aralıksız ikamet eden ya da 5 yıldır aralıksız çalışma izni sahibi olan kişilere verilmektedir. Süreli çalışma izni kişilerin kontrat sürelerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Süreli çalışma izinleri iki taraf arasındaki sözleşme süresinin etkisiyle değişkenlik göstermektedir. Çalışma izni kişiye aynı süre zarfında oturum izni hakkı da tanımaktadır. Hatta kişi bu izin sayesinde eşi ve 18 yaş altı çocuklarına da aile ikamet izni alarak yanında yaşamalarını sağlayabilmektedir. Kişinin çalışma izni bittiğinde otomatik olarak oturum izni de sona ermektedir.
Süresiz çalışma izni sahibi kişiler için bu izni uzatma ihtiyacı bulunmamaktadır. Süreli izin sahibi kişilerde bu durum farklı olup iznin her bitiminde çalışma izni uzatma başvurusu yapmaları gerekmektedir. Uzatma başvurusu geçerli çalışma izninin sonlanmasına 60 gün kala yapılmaya başlanabilmektedir. Başvurunun bitmeden önce uzatma başvurusu ile sürenin uzatılması gerekmektedir. Aksi taktirde geçerli izin bittikten sonra başvuru yapılmak istenirse durum oldukça zor bir hal almaktadır. Öncelikle çalışma izni beraberinde oturum izni hakkı tanıdığı için bitiminde kişinin kanunen kalma hakkı da dolmuş olup ülkesine dönmesi gerekmektedir.
Yeni bir çalışma izni başvurusu da için de ilk kural kişinin geçerli bir ikamet iznine sahip olmasıdır. Bu nedenle önce ikamet izni başvurusu yapılıp onaylandıktan sonra tekrar çalışma izni başvurusu yapılabilmektedir. Bu da ortalama 180 günlük bir süreç demektir. İkinci bir alternatif ise kişi ülkesine dönecek ve ikamet izni olmadan başvuru yapılıp, onaylandığında Türkiye’ye tekrar çalışmak için gelebilecektir. Bu da ortalama 90 günlük bir zaman kaybı demektir. Bu tarz sorunlarla karşılaşmamak adına çalışma izni süreleri takip edilmeli ve doğru zamanda gecikmeden yapılmış olmalıdır.
Çalışma izni uzatma başvuruları ilk başvuruda olduğu gibi Çalışma Bakanlığı’nın online sistemi üzerinden elektronik imza ile yapılmaktadır. İlk başvuruda geçerli bir işveren kaydı oluşturulduğu için bu sefer yeni bir kayıt oluşturulmayacak aynı kayıt üzerinden ilerlenecektir. Aynı bilgilerle giriş yaparak sistem üzerinden uzatma işlemi seçilerek ilerlenecek; evraklar sisteme taratılarak yüklenecektir.
Biz Eagvs olarak hem Türkiye çalışma izni hem de Türkiye çalışma izni uzatma başvurularınızda çalışma izni uzmanlarımızla sizlere güvenle eşlik etmekteyiz. Ankara’da 0312 963 10 49, Bursa’da 0224 322 06 46, İzmir’de 0232 335 15 78, Antalya 0242 255 07 24, İstanbul’da 0212 706 79 67 numaralı iletişim bilgilerimizden çalışma uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz. Hem aklınıza takılan soruları netleştirir hem de başvurunuz için yol haritası çıkarabilirsiniz.