x

Türkiye Çalışma İzni Başvuru Formu

Türkiye çalışma izni başvuru formu

Türkiye’de yaşayarak gelir elde etmek isteyen kişilerin yasalara göre Türkiye çalışma izni başvuru formu ile çalışma izni sahibi olması gerekmektedir. Bu izin sayesinde kişi Türkiye’de yasal olarak gelir elde edebilmekte ve yaşayabilmektedir. Bunların yanı sıra çalışma izni kendi içerisinde farklı kategorilerde başvuru kabul etmekte olup içeriğe; çalışma izninin durumuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Çalışma izni başvuru yapan kişiler için bu ayrıntılar özenle incelenerek sonrasında başvuruda ilerletilmesi gerekmektedir.

Çalışma izni için başvuru formu kısmına geçmeden önce bu ikamet izni kategorisinde başvuru yapmak için gereken koşulları ayrıntılı olarak incelememiz gerekmektedir.

Kişi Türkiye’de ne iş yapacak?

Bu soru oldukça önemli ve hassas bir nokta olup her istenen kategoride Türkiye çalışma izni almak mümkün olmamaktadır. Kişi ülkesinde icra ettiği mesleği burada yapmak istiyor olsa da bazı meslek kategorileri Türkiye’de yabancılar için yasaklı olarak gözükmektedir. Bunlardan bazıları diş hekimliği, avukatlık, noterlik, turist rehberliği, güvenlik müdürlüğü gibi kategorilerde yabancılar için işe alım söz konusu olmamaktadır. Bunlar ülke çıkarları gözetilerek oluşturulmuş belli başlı meslekler olup başvuru yapılsa dahi sonuç otomatik olarak olumsuz olacaktır. Bu nedenle başvuruya karar verildiğinde bu içerikler doğru irdelenerek ilerletilmelidir.

Çalışma izni için başvurular yurt içi ve yurt dışı başvurusu olarak farklı şekillerde yapılmaktadır. Yurtiçi başvurusunda kişilerin geçerli bir ikamet izni sahibi olması gerekmektedir. Burada yaşanan bir bilgi karışıklığı olmakla birlikte çalışma izni başvurusu yapabilmek için ikamet izni sahibi olan kişinin ilk başvurusunda en az 6 aylık ikamet almaya uygun görülmüş olması gerekmektedir. Bununla birlikte kişinin ikamet izni süresi ne kadar kalırsa kalsın eğer geçerli ikameti var ise o halde çalışma izni başvurusu yapabilmektedir.

Yurt dışı çalışma izni başvuruları nasıl ilerler?

Yurt dışı çalışma izni başvurusu içinse kişinin ikamet izni olmasına ihtiyaç duyulmaksızın başvuru süreçleri yürütülebilmektedir. Yurtdışı başvurularında süreç iki farklı yer üzerinden yürütülmektedir. Hem Türkiye’den hem de başvuru yapılacak kişinin bağlı bulunduğu ülkedeki yurtdışı Türk temsilciliklerinden yürütülecektir. Bu nedenle süreç olarak daha meşakkatli bir başvuru içeriği olmaktadır. Başvuru için Türkiye’deki etaplar aynı olacak fakat dış temsilcilikler etabında kişi için randevu alınarak görüşmeye girmesi sağlanacaktır. Bunun sonrasında ise iki tarafta başvuru eşanlı ilerleyecek ve bu bağımlı başvuru adımları sonrasında süreç olumlu sonuçlanır ise kişinin pasaportuna çalışma vizesi basılacak ve bu vize ile Türkiye’ye giriş yapabilecektir. 

Bu çalışma vizesi ile Türkiye’ye girişini takiben 30 gün içerisinde SGK için işçiye kayıt oluşturularak işe alınan personelin fiilen işe başlaması sağlanacaktır. Çalışma izni aynı zamanda kişiye ikamet etme hakkı da sunmaktadır. Bunun için ayrıca bir başvuru yapılmamakla birlikte kişi kendisine tanınan çalışma izni süresince Türkiye’de ikamet hakkına iznine sahip olmuş olmaktadır.

Yurt içi çalışma izni başvuruları nasıl ilerler?

Yurtiçi başvurularında ise süreç tamamen online yürütülecek randevu gibi fiilen katılınması gereken durumlar söz konusu olmayacaktır. Online olarak Türkiye çalışma izni başvuru formu doldurulacak sonrasında ise kategori ve başvuru yapılan içeriğe uygun evraklar sisteme taratılarak yüklenecektir. Burada en önemli kısım başvurucunun şahıs ya da şirket de olsa elektronik imzaya sahip olmasıdır.  Bu elektronik imza üzerinden başvurular yürütülmektedir. Eğer yok ise PTT ya da özel firmalar aracılığı ile elektronik imzanın temin edilmesi gerekmektedir. Başvurular Çalışma Bakanlığı sistemi üzerinden online yürütülecek gerekli görülen durumlarda başvurucu ile iletişime geçilecektir.

Başvurunuzun içeriği hakkında soru işareti olan noktalarda eksik evrak bildirilerek size tanınan süre içerisinde temin etmeniz istenebilmektedir. Çalışma izni başvuruları için bu takip süreci oldukça büyük önem arz etmektedir. Eksik evraklar istenen süreçte temin edilmez ise başvurunuz için olumsuz bir süreç doğurabilmektedir. Çalışma izni başvuruları işçi tarafından yapılamayıp sadece işveren üzerinden yapılabilmektedir. Başvuru sistemine işveren kaydı oluşturulduktan sonra elektronik imza ile süreçler yürütülebilmektedir. Başvuru yaparken sadece işçinin değil işverenin de durumu başvuru kategorisine göre önem arz etmektedir.

Ev hizmetleri ve bakıcı olarak çalışma izni süreçleri nasıldır?

Başvuru yapılarak Türkiye çalışma izni formu doldurulacak kategori ev bakım hizmetleri yani çocuk ya da yaşlı bakımı ise o halde içerikte özel bir durum söz konusu olmamaktadır. İşveren olan bakılacak kişinin ya 65 yaşından büyük yaşlı biri olması ya da 12 yaşından daha küçük bir çocuk olması gerekmektedir. Bu şartlar sağlandıktan sonra dilerseniz yurtiçi dilerseniz de yurtdışı başvurusu yapılabilmektedir. Her iki ihtimalde de prosedür süreçlerinin devamı aynı olup başvuru onaylandığından sigorta girişi ile işe başlanabilmektedir.

Şirket ortağı ya da sahibi olarak çalışma izni almak nasıl olur?

Şirket ortağı ya da şirket sahibi olarak çalışma izni almak isteyen kişiler şirketinde 5 Türk istihdam etme zorunluluğu bulunup eğer şirket açıldığı anda başvuru yapılır ise bu durum biraz daha esnetilebilmektedir. Burada esnetilmekten kasıt ilk 6 ay için çalışma izni başvuru yapılacak ve bu belirtilen 5 Türk’ü istihdam etmek için taahhüt verilecektir. Verilen bu taahhütte bağlı olarak da eğer onaylanırsa ilk 6 ay için izin verilecek sonraki süreçte ise yenileme başvurusu yapılacak ve taahhüttün yerine getirilmiş olması beklenecektir. Aksi taktirde yenileme başvurunuz ret edilecektir.

Şirket personeli olarak çalışma izni nasıl alınır?

Yabancı uyruklu bir kişi şirket üzerinden belirli bir pozisyonda şe alınacak ise o halde diploma sahibi olması gerekmektedir. Eğer diploması yok ise bile kişinin özel olarak bir meziyeti olmalı ve bunu sertifikalarıyla belgeleyebiliyor olması gerekmektedir. Akdi taktirde çalışma izni başvurularında bakış açısı genel olarak bir Türk’ün yapabileceği bir iş ise o halde Türk istihdam edilmesi üzerinedir. Bu nedenle de başvuru yapılacak pozisyon ve başvuru yapan kişinin yeterlilikleri yerine getirip getirmedi başvurunun akıbeti için büyük önem taşımaktadır.

Başvurular online olarak yapılmakta el ile doldurulan bir form söz konusu değildir. Her şey dijital ortamda ilerlemektedir. Yine sistemde oluşturulan bu kayıt üzerinden de eksik evrak ya da başvuru sonucu işlemleri takip edilmektedir. Başvurunuz olumsuz sonuçlandığında da redde itiraz dilekçesinin yüklendiği yer yine bu online sistemdir. Bu nedenle başvurunun doğru yapılır kategoriniz içeriğine bağlı olarak en doğru evrakları yüklediğinizden emin olmanız gerekmektedir. Başvuru işleme alınmış iken sizden eksik ya da ek evrak talep edilebilir. Yine size tanınan süre içerisinde evrakı da bu sisteme yüklemeniz gerekmektedir.

Biz Euroasia olarak çalışma izni kategoriniz hangisi olursa olsun gerek yurt içi gerekse yurt dışı başvurularında sizlere uzman kadromuzla hizmet verebilmekteyiz. Profesyonel anlamda bir hizmetle bu işlemleri yürüterek kendinize en doğru yolu çizmek isterseniz İstanbulda 0212 706 79 67, Ankarada 0312 963 10 49, Antalya 0242 255 07 24, Bursada 0224 322 06 46, İzmirde 0232 335 15 78 numaraları ile bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Türkiye çalışma izni başvuru formu hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz web sitemizden ya da e-posta adreslerimizden de bizlerle iletişi kurabilirsiniz.

Türkiye çalışma izni başvuru formu doldurma

EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';