x

Türk Vatandaşlığının Yeniden Kazanılması

türk vatandaşlığının yeniden kazanılması

Değerli ziyaretçimiz, Türk Vatandaşlığının Yeniden Kazanılması sayfamıza hoş geldiniz. Türk vatandaşlığını kaybetmiş kişiler için 2 şekilde yeniden kazanım yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan ilki ikamet şartı aranmadan yeniden Türk vatandaşlığı kazanımı iken, diğeri ise ikamete bağlı olarak yeniden Türk vatandaşlığı kazanımıdır. Yazımızın devamında bu 2 başvuru şekliyle ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz:

İkamet Şartı Aranmaksızın Yeniden Kazanım

Türk vatandaşlığının yeniden kazanılması sürecinin birinci seçeneği olan ikamet süresi şartı aranmadan başvuruyu inceleyelim. Kanunun 13 üncü maddesi, yani Türk vatandaşlığının sonradan kazanılması, yetkili makam kararı veya evlat edinilme ya da seçme hakkı kullanılması ile mümkün. Yine kanunda 43. maddede belirtilen kişiler yani yetkili makamın kararlarına ilişkin Türk vatandaşlığının kazanılması başvurusu yapabilecek kişiler ise:

  • Çıkma izni alma suretiyle Türk vatandaşlığı kaybedenler.
  • Ana ya da babalarına bağlı olarak iradesi dışında Türk vatandaşlığını kaybeden ve 18 yaşı doldurmalarından (ergin olmalarından) itibaren üç sene içerisinde seçme hakkını kullanmayanlar.

Önemli Not: 5901 sayılı kanun 27. Maddesindeki hüküm gereği- Türk vatandaşlığını kaybeden anne ya da babanın talebinin bulunması ve öteki eşin de muvafakat etmesi durumunda çocukları da kendileri ile birlikte Türk vatandaşlığını kaybeder. Muvafakat verilmemesi durumunda hakim kararına göre işlem yapılmaktadır. Çıkma izni almak sureti ile Türk vatandaşlığını birlikte kaybeden anne ile babanın çocukları da Türk vatandaşlığını kaybetmektedir. Vatandaşlığın kaybı, eğer çocukları vatansız kılacak ise bu madde hükümleri uygulanmamakta.

  • Bu kişiler, ulusal güvenlik bakımından engel teşkil edebilecek bir durumu bulunmama şartıyla Türkiye’de ikamet etme şartı aranmaksızın, Türk vatandaşlığını yeniden kazanabilirler. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına yeniden alınma başvurusu, başvuru sahibinin oturduğu yerin en büyük mülki idare amirine yapılır. Yabancı ülkelerde ise Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliklerine (Türk konsolosluğu, Türk büyükelçiliği) yapılır.
  • Türkiye'de ikamet şartı aranmadan, Türk vatandaşlığını Bakanlık kararı ile yeniden kazanabilmektedirler.

İkamet Şartına Bağlı Olarak Yeniden Kazanım

Türk vatandaşlığının yeniden kazanılmasının ikinci seçeneği olan Türkiye’de üç yıllık ikamet şartına bağlı olarak yapılacak başvuruya gelelim. Kanunun 14 numaralı maddesinde belirtilen kişiler ise ulus güvenliği bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak ve ayrıca Türkiye’de üç yıl ikamet etmek şartı ile Türk vatandaşlığını yeniden kazanabilirler.

Bunlar;

  • Türk vatandaşlığı genel olarak kazanılması
  • Türk vatandaşlığı istisnai olarak kazanılması
  • Türk vatandaşlığı yeniden kazanılması
  • Türk vatandaşlığı evlenme yoluyla kazanılması

Türk vatandaşlığı yeniden kazanmak isteyen kişi adına müracaat makamları tarafınca aşağıda belirtilen belgelerden oluşan bir dosya düzenlenir ve bu dosya bakanlığa gönderilir. Bu dosyada olması gereken evraklar ise genel hatlarıyla şunlardır:

  • İsteği belirten form dilekçesi.
  • Müracaat makamları tarafınca sistemden alınan nüfus kaydı örneği.
  • Kişinin hangi devletin vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya bunun benzeri belge, kişi vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna dair evrak.
  • Medenî hal gösterir belge.
  • Kişinin Türk vatandaşlığını kaybetmesi sonraıs eğer varsa medenî halinde meydana gelen değişiklikleri gösteren belge.
  • Kişi evli ise eş ve çocuklarının aile bağını gösteren nüfus kaydı örneği veya bunun benzeri belge.
  • Türk vatandaşlığını kaybetmesi sonrası kişinin kimlik bilgilerinde değişiklik olmuş ise bu değişiklikleri gösteren belge.
  • Kanunun 14 numaralı maddesi uyarınca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını yeniden kazanmak isteyen kişinin, başvuru tarihinden geriye Türkiye’de kesintisiz olarak 3 yıl ikamet ettiğine dair yerleşik olduğu ilin emniyet müdürlüğünden alınan yurda giriş çıkış tarihlerini gösteren belge. Ayrıca başvuru tarihinden ileriye doğru vatandaşlık işleminin sonuçlandırılmasına yetecek süresi olan ikamet tezkeresi.
  • Gerekli hizmet bedelinin maliye yetkililerine yatırıldığına dair makbuz.

Kişilerden Türk vatandaşlığını hangi tarihte ve ne sebep ile kaybettiklerini, eğer biliyorlar ise dosya numaralarını ve başka bir devletin vatandaşlığına geçip geçmediklerini belirten bir dilekçe alınmaktadır. Kişi, Türk vatandaşlığını kaybettikten sonra medeni durumunda bir değişiklik olmuş ise buna dair belgelerin de dilekçeye eklenmesi gerekir. Yeniden Türk vatandaşlığına alınmak isteyenler için düzenlenen dosya tarafımızca kontrol edilerek, mevcutsa eksiklikleri tamamlandıktan sonra varsa valilik ya da konsolosluk görüşleri de belirtilmek suretiyle İçişleri Bakanlığına gönderilmektedir. Yapılan değerlendirmeler ve araştırmaların sonucunda, İçişleri Bakanlığı tarafından yeniden Türk vatandaşlığına alınma istekleri uygun görülen kişilerin Türk vatandaşlığına kabulleri için Bakanlık ve Başbakanlık makamlarına teklifte bulunulur. Durumu uygun görülmeyenlerin ise, vatandaşlığa yeniden alınma başvuruları reddedilmektedir. Vatandaşlığa alınma işlemleri hakkında alınan kararlar başvuru sahibi ilgiliye ve müracaat makamlarına tebliğ olunur. Türk vatandaşlığına yeniden alınanların nüfus kütüklerindeki eski kayıtları da canlandırılır.

Kayıt Dışı Kalanlar

Herhangi bir sebeple Türk vatandaşlığını kaybetmiş ve yapılan yazımda kayıt dışı kalmış olan kişilerin Türk vatandaşlığını yeniden kazanmaları durumunda; bu kişiler Türk vatandaşlığını kaybettikleri tarihte kayıtlı olduğu idari birime, varsa anne, baba ve kardeşlerinin kayıtlı olduğu haneye, eğer yoksa o idari birimin son hanesinden bir sonraki haneye tescil edilirler. Bunun ardından kayıtlarına nüfus olayları işlenir.

Türk vatandaşlığından çıkma izni almış anne veya babanın çıkma izninden önce doğan ve aile kütüğüne tescili yapılmamış çocuk, anne ya da babanın kapalı kaydının bulunduğu haneye tescil edilmektedir. Tescil işleminden sonra çocuk için çıkma izni ile ilgili işlemler yapılmak üzere Bakanlık bilgilendirilir. Bakanlıkça anne ve babaya bağlı olarak çıkma izni işlemi yapılarak kayıt kapalı hale getirilir.

Euroasia GVS olarak Türk Vatandaşlığının Yeniden Kazanılması, uzun süreli ikamet ile Türk vatandaşlığı, istihdam yatırımı yötemiyle Türk vatandaşlığı. Türk vatandaşlığının istisnai ve evlilik yoluyla kazanılması süreçleri, 250.000 USD değerinde taşınmaz ile Türk vatandaşlığı. Türk vatandaşlığın genel yöntemle kazanılması, 500.000 Amerikan Doları değerinde banka mevduatı ile Türk vatandaşlığı, 5 yıl kesintisiz ikamet ile vatandaşlık. Doğum yeri ila soy bağı ile Türk vatandaşlığı, göçmenlik yoluyla Türk vatandaşlığı. Seçme yoluyla Türk vatandaşlığı, çalışma izniyle vatandaşlık. Türkiye'de mülk satın alarak vatandaşlık ve bunun benzeri tüm başvuru konularında uzman danışmanlarımız ile hazırlık ile başvuru ve takip hizmeti vermekteyiz. Detaylı şekilde bilgi almak ve Türk vatandaşlığı başvurunuzu başlatmak için bizlere iletişim bilgilerimizden ya da 0212 706 91 48 no'lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.

türk vatandaşlığı kaybı ve tekrar kazanımı

EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';