x

Göçmenlik Yoluyla Türk Vatandaşlığı

göçmenlik yoluyla türk vatandaşlığı

Değerli ziyaretçimiz, Göçmenlik Yoluyla Türk Vatandaşlığı sayfamıza hoş geldiniz.

Yeni vatandaşlık Kanun'u, 403 sayılı Kanun’da yer almayan göçmen kişileri, ‘göçmen olarak kabul edilen kişiler’ ifadesiyle istisnai haller kapsamında Türk vatandaşlığı kazanabilecek yabancılar içerisine dâhil etmiştir. 5901 sayılı vatandaşlık Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte 3 madde, söz konusu yönetmeliğin uygulanmasındaki kapsamı ifade eder, ve Kanun'umuzda "Göçmen" ifadesi ile kimlerin kastedildiğini anlamak için çok önemlidir. Buradaki G bendinde; "Göçmen: Türk soyundan ve Türk kültürüne bağlı olup yerleşme amacıyla tek başına ya da toplu halde Türkiye’ye gelip 5543 sayılı İskân Kanun uyarınca göçmen olarak kabul edilen kişi" ifadesi bulunmaktadır. Bunun devamında diğer Göçmen statülerinden de bahsedilir:

  • e) Serbest göçmenlik: Türk soyundan olan ve Türk kültürüne bağlı olup, yerleşme amacıyla tek başına ya da toplu halde Türkiye'ye gelip, Devlet eliyle iskân edilmeyi istememek koşuluyla yurda kabul edilenlerdir.
  • f) İskânlı göçmenlik: Türk soyundan olan ve Türk kültürüne bağlı olup, özel kanunlar ile yurt dışından getirilen ve bu Kanunların hükümlerine göre taşınmaz mal verimek suretiyle iskânları sağlanan kişilerdir.
  • g) Münferit göçmenlik : Türk soyundan olan ve Türk kültürüne bağlı olup, yurdumuza yerleşme amacıyla bir aile olarak gelen kişilerdir.
  • ğ) Toplu göçmenlik: Türk soyundan olan ve Türk kültürüne bağlı olup, iki ülke arasında yapılan bir anlaşmaya göre, yurdumuza yerleşme amacıyla toplu olarak gelen ailelerdir.

Yönetmeliğin devamındaki 20. madde'de Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanımında gerekli evraklar ve yapılacak işlemlerden bahsedilmekte, 21. maddede ise konu Göçmen İşlemleri'ne gelmektedir.

MADDE 21 – (1) 5543 sayılı İskân Kanunu gereğince göçmen olarak kabul edilen kişilerin vatandaşlık dosyaları, ilin bayındırlık ve iskân müdürlüğünce düzenlenir ve ilgili Bakanlığa gönderilir. Türk vatandaşlığını kazanmak üzere Bakanlığa gönderilen yabancı kişinin dosyası incelenir ve kişinin Türk vatandaşlığı kazanması için Bakanlar Kuruluna bir teklifte bulunulur. Kişi, Bakanlar Kurulu kararı ile Türk vatandaşlığı kazanabilir.
(2) Göçmen olarak Türk vatandaşlığı kazanamayan yabancı eş ve çocuklar için 37 numaralı maddedeki hükümler uygulanır. (Bu konuda detaylı bilgi için bkz: 37. Madde: Türk vatandaşlığının sonradan kazanılmasının eş ile çocuklar bakımından sonuçları.)

Hangi yabancı uyruklu kişilere "göçmen" statüsü verileceği 2006 tarihinde, 5543 sayılı İskân Kanunu’nda düzenlenmiş durumdadır. İskân Kanunu’nda ayrıca göçmen kişilerin Türk vatandaşlığı kazanma şartları ve usulü de düzenlenmiştir. 

"Türk Soylu" Kime Denir?

Türk hukukundaki çeşitli yasal düzenlemelerde, “Türk soyundan kişiler”, “Türk soyundan olanlar”, “Türk soylu yabancılar” gibi kavramlara rastlanmakta. Ancak mevzuatta “Türk soyundan olma” ya da “Türk soyluluk” tanımlanmadığı gibi, bununla birlikte “Türk soyluluğun" hangi esaslara göre tespit edileceği konusunda açık ifadeler bulunmamakta. Bu sebepten ötürü, kimin Türk soylu olduğuna yetkili makamlar karar vermektedir.

Vatandaşlığın bir kişi ile bir devlet arasındaki hukuki bağı ifade etmesine karşın; milliyet ve soy gibi kavramlar; ırk, din, dil ve kültür gibi öğeleri kapsayan, teknik açıdan hukuki olmayan; sosyolojik kavramlardır. Bu sebepten ötürü, Türk soyluluğun tespitinde uygulanabilmesi mümkün olan kesin bir ölçüt bulunmamakta. “Türk soylu olmak”, sosyolojik bir olgudur. Bu olgu tespitinde, kişinin adı ve soyadı, dili, doğmuş olduğu ülke, yaşadığı bölge, kayda değer belgeler ve nüfus kayıtları gibi pek çok faktörden yararlanılmakta.

Türk soyundan gelme, 2527 no'lu Kanun'dan yararlanmak için gereklidir, ancak tek başına yeterli değildir. Göçmen kabulünün hem siyasi hem de ekonomik yönlerinin bulunması sebebi ile, kimlerin Türk soylu sayılacağına yetkili makamların karar vermesi gerekir. Türk soylu olmak, sosyolojik bir olgu olduğundan ötürü, bu konuda bir tanım verebilmek de doğru değildir. Doktrinde, Türk soylu yabancı kavramı için bir takım tanımlar verilmekte; ancak, bu tanımlarda, “Türk soylu olma” durumunun hangi esaslara göre belirleneceği hususunda herhangi bir açıklık bulunmamaktadır.

Türk Soylu Kişilerin Türk Vatandaşlığı İşlemleri...

Türk soylu kişilerin göçmen olarak yapacakları Türk vatandaşlığı başvurularında İstisnai olarak Türk Vatandaşlığının Kazanılması adındaki VAT-4 başvuru formu kullanılır. Başvuruda talep edilen tüm belgeler ise şunlardır:

  • VAT-4 İstisnai Türk Vatandaşlığı Başvuru Formu.
  • 2 Adet ve 50 x 60 boyutunda, arka beyaz fon, desensiz ve ICAO tarafından belirlenmiş foto standartlarına uygun, makinede okunabilen biometrik fotoğraf.
  • Kişinin hangi ülkenin vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veyahut benzeri bir belge, başvurucu vatansız ise -eğer temininin mümkün olması halinde- buna ilişkin belge de eklenmelidir.
  • Kişinin medenî hal belgesi ve durumuna bağlı ek belgeler. Eğer evli ise evlenme belgesi, boşanmış durumdaysa boşanma belgesi ve eğer dul ise eşine ait ölüm belgesi eklenir.
  • Kişinin kimliğinin bilgilerini gösteren bir doğum dokümanı veya nüfus kayıt örneği gibi bir belge de dosyaya eklenmelidir. Ayrıca kişi evli ise eş ve çocuklarının aile bağlarını kanıtlayan nüfus kaydı örneği ya da bu örneğin benzeri belge eklenir.
  • Kişinin evraklarındaki doğum tarihinde ay ve gün bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanması adına ülkesi yetkili makamlarından alınmış belge kullanılır Bu tür bir belgenin temin edilememesi halinde ise Nüfus Hizmetleri Kanununun (5490 sayılı) 39 no'lu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğini gösteren imzalı beyan sunulur. Bu madde, kişinin doğum tarihinin, doğduğu yılın temmuz ayının 1. günü olarak kabul edilmesini ifade eder.
  • Başvuru hizmet bedelinin vergi dairesi veznesine yatırıldığını gösteren makbuz da eklenerek dosya tamamlanır.

5543 sayılı İskân Kanunu gereğince işlemleri tamamlanarak göçmen statüsünde kabul edilen kişilerin vatandaşlık dosyaları il göç idaresi müdürlüğü tarafınca düzenlenir ve ilgili Bakanlığa gönderilir. Türk vatandaşlığı kazanmak üzere dosyası Bakanlığa gönderilen yabancının evrakları incelenir ve kişinin Türk vatandaşlığı kazanması için Bakanlar Kuruluna bir teklifte bulunulur. Kişi, Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığını kazanılabilir. 5901 sayılı Vatandaşlık Kanununun 12 nolu maddesi uyarınca: Ulusal güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel oluşturabilecek bir hali bulunmamak şartıyla Bakanlık teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile aşağıda belirtilen yabancı kişiler Türk vatandaşlığını kazanabilirler: d -  Göçmen olarak kabul edilen kişiler.

Euroasia GVS olarak Göçmenlik Yoluyla Türk Vatandaşlığı, doğum ve soy bağıyla Türk vatandaşlığı, uzun süre ikamet ile Türk vatandaşlığı. Türk vatandaşlığının yeniden kazanımı, istihdam yaratma yöntemiyle Türk vatandaşlığı, 250 bin USD değerinde taşınmaz ile Türk vatandaşlığı kazanımı. Türk vatandaşlığın genel yöntemle kazanılması, 500 bin Amerikan Doları USD değerinde banka mevduatı ile Türk vatandaşlığı, 5 sene boyunca kesintisiz ikamet ile vatandaşlık. Seçme yöntemiyle Türkiye vatandaşlığı, çalışma izni ile Türk vatandaşlığı. Türkiye'de ev satın alanlar için vatandaşlık ve bunun benzeri birçok başvuru şekillerinde uzman danışmanlarımız ile hazırlık ve başvuru & takip hizmeti vermekteyiz. Detaylı şekilde bilgi almak ve Türk vatandaşlığı başvurunuzu başlatmak için bizlere iletişim bilgilerimizden ya da 0212 706 91 48 no'lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.

türk soylu kişiler vatandaşlık başvurusu

EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';