x

Doğum ve Soy Bağıyla Türk Vatandaşlığı

doğum ve soy bağıyla türk vatandaşlığı

Değerli ziyaretçimiz, Doğum ve Soy Bağıyla Türk Vatandaşlığı sayfamıza hoş geldiniz. Türk vatandaşlığı, doğumla ya da sonradan herhangi bir neden ile kazanılabilir. Doğumla kazanılan vatandaşlığa asli vatandaşlık adı verilir. Sonradan kazanılan vatandaşlığa ise kazanılan vatandaşlık (sonradan kazanılan vatandaşlık) denilmekte. Türk vatandaşlığının asli olarak kazanılmasında soybağı ve doğum yeri esası olmak üzere iki sistem bulunmakta.

Soy Bağıyla Türk Vatandaşlığı

Bu konu içerisinde, Türk vatandaşlığı kazanma yollarından ilki vatandaşlığın, yapılacak olan bildirim neticesinde çocuğun soy bağına dayanarak kendiliğinden kazanılmasıdır. Buna göre:

  1. Türkiye Cumhuriyeti içinde veya dışında, evlilik birliği içinde yaşayan, Türk vatandaşı anneden doğan ya da babadan olan çocuk doğumundan itibaren Türk vatandaşlığı kazanır.
  2. Türkiye Cumhuriyeti içinde veya dışında, evlilik birliği dışında yaşayan, Türk vatandaşı anneden doğan ve yabancı ülke vatandaşı babadan olan çocuk da doğumundan itibaren Türk vatandaşlığı kazanır.

Türkiye'nin içinde veya dışında, evlilik birliğinin dışında, Türk vatandaşı bir babadan olan ve yabancı ülke vatandaşı anneden doğan çocuk için ise öncelikle uluslararası özel hukuk hükümlerine göre soy bağı tespiti yapılması gerekir. Eğer doğan çocuk Türk vatandaşı babaya soy bağıyla bağlanıyorsa, doğumundan itibaren Türk vatandaşlığı kazanacaktır.

Kanunlar, reşit hale gelmiş (18 yaşını dolduran) ve yurt dışında yaşayan kişilerin soy bağı ile Türk vatandaşlığı kazanması bakımından bir istisna getirmiştir. Bu istisnaya göre, yurt dışında yaşayan ve reşit olduktan (18 yaşını tamamladıktan) sonra doğuma ilişkin bildirimde bulunan kişilerin yapacaklar başvurular İç İşleri Bakanlığı tarafından incelenecek ve bu incelemeye göre karara bağlanacaktır.

Doğumla Türk Vatandaşlığı

Anne ya da babasının soy bağı sebebiyle Türk vatandaşı sayılmadığı halde Türkiye’de doğmuş çocuklara da belli şartların taşınması halinde Türk vatandaşlığı kazanımı hakkı tanınmıştır. Buna göre, anne ve babanın belli olmaması durumunda ya da vatansız olmaları gibi sebeplerle herhangi bir ülke vatandaşlığını kazanamayan ve Türkiye’de doğmuş bir çocuk, Bakanlık tarafından yapılacak incelemeler neticesinde gerekli şartları taşıdığı tespit edilirse doğumdan itibaren Türk vatandaşlığını kazanabilecektir.

Bu başvuruda, soy bağı esasına göre Türk vatandaşlığının kazanılması başvuru formu (VAT-1) kullanılır. Yine istenen belgeler arasında ayırt edici olarak şunlar bulunmaktadır:

  • VAT-1 Başvuru Formu.
  • 2 Adet 50'ye 60 mm boyutunda beyaz fon, desensiz ve ICAO tarafından belirlenen standartlarda, makinede okunabilen biyometrik fotoğraf.
  • Anne ya da babadan birinin yabancı bir devletin vatandaşı olması halinde kimliğini ispat etmeye yarayacak, usulüne göre onaylanmış evrak ile başvuru sahibinin yabancı olan anne ya da babasından dolayı o devletin vatandaşlığını kazanıp kazanmadığı tespitine dair, usulüne göre onaylanmış belge ve bu belgenin noter tasdikli Türkçe dilinde tercümeleri.
  • Başvuru sahibinin anne ve babasından, bunlardan birinin vefat etmiş olması halinde varsa kardeşlerinden, başvuru sahibiyle yakınlık derecelerini belirtecek şekilde, müracaat makamları tarafından alınacak imzalı ifade.
  • Başvuru sahibinin anne ve babasının vefat etmiş olması halinde varsa kardeşleri ve 3. (üçüncü) derece yakınlarından, başvuru sahibiyle yakınlık derecelerini belirtecek şekilde, müracaat makamları tarafından alınacak imzalı ifade.
  • Usulüne göre onaylı doğum belgesinin noter tasdikli Türkçe dili tercümesi.
  • Doğum belgesine dayanarak düzenlenecek doğum tutanağı (VGF-10-01 olarak geçmektedir). 

Yukarıda saydığımız gerekli belgeler ve VAT-1 başvuru formu, doğumla Türk vatandaşlığıyla birlikte soy bağıyla Türk vatandaşlığı başvuru işlemleri için de geçerlidir.

Euroasia GVS olarak Doğum ve soy bağıyla Türk vatandaşlığı, Türk vatandaşlığının yeniden kazanımı, uzun süre ikamet ile Türk vatandaşlığı, istihdam yaratma yöntemiyle Türk vatandaşlığı. Türk vatandaşlığının istisnai ya da evlilik yoluyla kazanılması süreçleri, 250 bin USD değerinde taşınmaz ile Türk vatandaşlığı kazanımı. Türk vatandaşlığın genel olarak kazanılması, 500 bin Amerikan Doları değerinde banka mevduatı ile Türk vatandaşlığı, 5 yıl boyunca kesintisiz ikamet ile vatandaşlık. Göçmen olarak Türk vatandaşlığı, seçme yöntemiyle Türk vatandaşlığı, çalışma izni ile vatandaşlık. Türkiye'de ev satın alarak vatandaşlık ve bunun benzeri gibi tüm başvuru şekillerinde uzman danışmanlarımız ile hazırlık ile başvuru & takip hizmeti vermekteyiz. Detaylı şekilde bilgi almak ve Türk vatandaşlığı başvurunuzu başlatmak için bizlere iletişim bilgilerimizden ya da 0212 706 91 48 no'lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.

doğum yeri ve soy bağıyla türk vatandaşlığı

EUROASIA GLOBAL VISA SERVICES

 

 
BASE_URL = '';