Kanada vize başvurusunda bulunacak olan evcil hayvan sahiplerinin en çok merak ettiği konulardan birisi evcil hayvanların yurt dışına çıkış prosedürleridir. Evcil hayvanla yurt dışına çıkış prosedürlerine geçmeden önce evcil hayvanınızın rahat ve güvenli bir yolculuğa sahip olduğundan emin olmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu ile başlıyoruz.
Sağlık Kontrolü
Seyahat etmenin uygun olduğundan emin olmak için evcil hayvanınızın sağlığını uzun bir yolculuktan önce kontrol etmek her zaman iyi bir fikirdir. Evcil hayvanınızı özellikle uçak ile başka bir ülkeye götürürken sağlık sertifikaları veya diğer belgeler gerekli olabilir. Gerekli olanı önceden öğrenin. (Kanada için gerekli belgeleri sayfamızın devamında bulabilirsiniz.)
Pet Taşıyıcılar
Evcil hayvanınız için taşıyıcı, taşıdığınız hayvan türüne uygun olmalıdır. Hayvan taşıyıcıları, hayvanın rahatça uzanıp dönüp doğal pozisyonunda durması için yeterince büyük olmalıdır. Taşıyıcı, hayvanın kaçamadığı veya yaralanamayacağı, ancak yine de yeterli havalandırma sağlaması için güvenli ve geniş bir pet taşıyıcı edinin. Uçakla seyahat edecekseniz pet taşıyıcının içine yiyecek, su bırakın.Gerekirse hayvanlar için özel yolculuk bezlerinden edinin.
Havayollarının çoğunun hayvan taşımacılığı için özel gereksinimleri vardır. Evcil hayvanınızı getireceğinizi ve havaalanına gelmeden önce herhangi bir şey yapmanız gerekip gerekmediğini öğrenmek için havayolu şirketi ile önceden irtibata geçmeniz tavsiye edilir.
Türkiye'ye Özgü, Özel Türlere Dikkat
Eğer evcil hayvanınız Van kedisi, Akbaş veya Kangal gibi bir tür değilse gerekli prosedürleri tamamlayarak Kanada’ya evcil hayvanınızı götürebilirsiniz. Van kedisi, Akbaş köpeği ve Kangal köpeği gibi ülkemize özgü ve korunma altındaki türlerin yurt dışına çıkartılması yasaktır. Türkiye’deki havaalanı kontrol memurları Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının özel izni olmadığı sürece korunma altındaki türlerin yurt dışına götürülmesi mümkün değildir.
Ulusal Hayvan Sağlığı Programı kapsamında, Kanada Gıda Denetim Ajansı (CFIA), Kanada'ya giren evcil hayvanlar ve evcil hayvanlar dahil olmak üzere tüm hayvan ve hayvansal ürünlere yönelik ithalat şartlarını belirlemektedir.
En Önemli Belge: Kuduz Aşısı (Rabbies Vaccination)
> Kanada’ya evcil hayvanınızı götürebilmeniz için ilk yaptırmanız gereken Kuduz Aşısı (Rabbies Vaccination)’dır. Ancak buradaki en önemli husus kuduz aşısının nerede, ne zaman yapıldığı, hangi aşı markasının kullanıldığı ve evcil hayvanın fiziki özelliklerini, fotoğrafı ile belirten bilgiler İngilizce olarak aşı kartında yer almlıdır. Aşı kartı kaşe ve imzalı olarak temin edilmelidir.
Geriye dönük 1 yılı kapsayacak şekilde evcil hayvanınızın aşı, diğer tedavilerini ve özel bakımlarını içeren sağlık karnesini de yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz.
> Evcil hayvanınız kısırlaştırılmış olması ve bunu belge ile kanıtlayabilmeniz sizin için avantajlı olacaktır. Bazi memurlar inisiyatif doğrultusunda sırf kısırlaştırma işlemi için 1 aylığına evcil hayvanınızı hükümet barığına gönderebilmektedir. Havaalanında yaşayabileceğiniz bütün olumsuz durumları ortadan kaldırmak adına belirtilen belgelerin tümünü yanınızda bulundurmanız yararınıza olacaktır.
> Domuz, koyun, keçi ve kümes hayvanları gibi geleneksel olmayan evcil hayvanlar (ördekler ve güvercinler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) çiftlik hayvanları gibi aynı hayvan hastalık riskini temsil eder. Bu hayvanlar Kanada'ya girmeden önce test ve karantina dahil olmak üzere ithalat koşullarını karşılamalıdır.Kedi ve köpek gibi hayvanlarda karantina şartı yoktur.
Kediler İçin; Eğer Kanada’ya kedinizle birlikte seyahat etmeyi planlıyorsanız üç aylıktan küçük kedilerin çıkış prosedürlerinden muaf olduğunu hatırlatırız. Üç aylık ve daha yaşlı kediler için çeşitli prosedürler uygulanmaktadır. Kanada’da evcil hayvanlar için karantina uygulaması yoktur. Havayolu şirketlerine göre küçük kediler uçakta sahibiyle birlikte, kafes içinde seyahat edebilmektedir. Lütfen bu bilgiyi evcil hayvanınızın türünü belirterek seyahat planladığınız havayolu şirketinden teyit ediniz.
Köpekler İçin; Kanada’ya götürmeyi planladığınız evcil köpeklerinizin karantinaya alınması gerekmez. Kanada, kişisel evcil hayvanlar olarak ithal edilen köpekler için bir mikroçip gerektirmez. Ancak, ticari kategoriye göre ithal edilen 8 aylıktan küçük köpekler (perakende satış, üreme, gösteri veya sergi, bilimsel araştırma, köpeklerin 'özel eğitim statüsü' ve köpeklerin evlat edinme ve / veya hayvan refahı organizasyonuna yönelik köpekler) elektronik bir mikroçip ile tanımlanabilir.
Kanada Pet Taşımacılığı Konusunda Avantajlı Bir Ülke
Kanada’ya götüreceğiniz evcil hayvanlarınız için titrasyon testi yaptırmanız gerekmemektedir. Bu nedenle herhangi bir bekleme süresi de söz konusu değildir.
Kanada prosedürlerinde yurt dışından getirdiğiniz evcil hayvanınıza (kedi ve köpek için geçerli) uygulanan herhangi bir karantina süreci bulunmamaktadır.
Kanada’ya evcil hayvanınızı sokabilmeniz için yapmanız gereken en önemli işlem Kuduz Aşısı’dır. Kuduz aşısı işleminin yapıldığını gösterir belge İngilizce veya Fransızca olmalıdır. Türkiye rabies-free bir ülke olmadığı için bu aşıyı yaptırmak şartı bulunmaktadır
Tarım İlçe Müdrülüğü’nden pet ithalatı sertifakası almanız gerekecektir. Kuduz Aşısı bilgilerini içerdiği için bu belgeyi Kuduz Aşısı Sertifikası olarak da kullanabilirsiniz. Bu belgede hayvanın kimlik bilgileri, aşıları vs. gibi bilgiler İngilizce veya Franszca olarak mevcut olmalıdır.
Dikkat (!): Bu belgeyi uçuştan maksimum 48 saat öncesinde alabilirsiniz. Daha önce almanız mümkün değildir. Beraber seyahat edeceğiniz evcil hayvanınızı da bu evrağı alacağınız ilçe müdürlüğüne götürmeniz gerekmektedir. Tarım İlçe Müdürlüğü’ndeki görevli veteriner evcil hayvanınızı görmesi şartı bulunmaktadır.
Kanada’ya evcil hayvanlarınızı uçağın evcil hayvanlara ayrılan bölümüyle birlikte veya pet cargo olarak iki şekilde götürebilirsiniz.
Daha detaylı bilgi için CFIA Kanada Hayvan Sağlığı Bölge Ofisi ile irtibata geçebilirsiniz. Kanada turistik, ticari, aile ziyaret ve dil eğitimi amaçlı seyahatlerinizde vize işlemleriniz için destek hattımıza bağlanabilirsiniz.