Değerli Ziyaretçimiz, Hoş Geldiniz. Euroasia GVS olarak kısa süreli İtalya vize başvurularında hizmet vermekteyiz, İtalya oturum izni, İtalya çalışma izni, İtalya aile birleşimi ve diğer uzun süreli oturum gerektiren D tipi vize başvurularınız hakkında detaylı bilgi için lütfen İtalya Konsolosluğu ile iletişime geçiniz.
İtalya’da konaklama amacınız mesleğinizi bu ülkede gerçekleştirmek ise çalışma iznine tabi olmaktasınız. Aşağıda İtalya vizesi için gerekli evraklar listesini, başvuru merkezi bilgilerini bulabilirsiniz.
İşiniz dolayısı ile İtalya’da bulunacaksanız ve 90 gün içerisinde Türkiye’ye geri dönecekseniz o zaman İtalya Schengen vize başvurusunda bulunmanız yeterli olacaktır. Schengen vizesi en fazla 90 gün konaklayacağınız durumlarda uygun görülmektedir. Daha uzun süreler boyunca mesleğiniz ile ilintili olarak İtalya’da bulunmanız gerektiği durumlarda çalışma iznine sahip olmalısınız. Çalışma izninizi aldıktan sonra ise oturum izni başvurusunda bulunarak yasal ikamet hakkınızı elde edebilirsiniz.
İtalya vizesi için gerekli evraklar hazır edildikten sonra ülkeye uyumunuz tüm bu prosedürlerin yanı sıra bir teste tabi tutularak ölçülecektir. Sosyal, kültürel, politik uyumunuzun yanı sıra ekonomik ve dilsel uyumunuz da önemli olacaktır.
Çalışma izniniz için başvuru formunuzu bizzat kendiniz doldurmalı, formun eksiksiz olara dolmasına özen göstermelisiniz. Diğer belgeleriniz ile çelişkili bilgi ve ifadeler başvuru formunuzda yer almamalıdır.
Fotoğraf ölçüleri 35x45 mm olmalıdır. Son altı ay içerisinde çekilmesi gerekmektedir. Güncel halinizi temsil etmelidir. 2 adet ve arka fonu beyaz olmalı, yüzünüz ve kulaklarınız açık olacak şekilde gözükmelidir.
Pasaportunuz 10 yıldan eski olmamalıdır. Pasaportta en az 2 boş sayfa bulunmalıdır ve boş sayfalar fotokopileri ile ibraz edilmelidir. Kullanılmış sayfaların fotokopileri de ayrıca bulundurulmalıdır. Başvurunuz da belgenizin hem orijinal hem de fotokopilerinin bulundurulmasına özen gösteriniz.
Başvurunuzun düzgün bir şekilde gerçekleşebilmesi için Göçmenlik İçin Tek Gişe (Sportello Unico Immigrazione) izninin İtalya tarafından verilmiş olması gerekmektedir ve başvurunuz esnasında bu evrağı dosyanızın arasında bulundurmalısınız. Belgenin İtalya’dan aldığınız hali ile orijinal olmasına dikkat ediniz.
İşvereniniz ile imzalayacağınız çalışma kontratı başvurunuz esnasında son derece önemli olacaktır. İtalya’da işvereninizin size mesleki olarak destek olduğunun kanıtı niteliğindeki bu belgenin başvurunuz esnasında aslı ibraz edilmelidir.
Bu aşamada hem sizin hem de şirketinizin (hangi olanakları karşıladığına göre değişiklik gösterir) konaklama bilgilerinizi ve yol bilgilerinizi temin etmeniz istenecektir. Ülkede konaklama sürenize göre bir otel yerine ede konaklayacaksanız alacağınız ikamet izni de önemli olacaktır. Bu konaklama ve uçak bilgileri kendi ülkenize tekrar döneceğiniz bir nevi garantisi niteliğindedir.
İtalya sizlerin çalışma izni başvurularınızı değerlendirirken İtalyanca dil seviyenizi de gözden geçirecektir. Bu yüzden İtalyanca bilginizi kanıtlayacak nitelikte belgeler koymanız başvuru dosyanızın geçerliliğini kuvvetlendirecektir. Bu evraklar kurs sertifikaları, atölye çalışmaları, diploma gibi dokümanlar olabilmektedir.
İtalya’da 90 günden fazla konaklama amacınız bulunuyorsa işiniz dolayısı ile çalışma izni alma şartınız bulunmaktadır. Ancak bu aşamada dikkat etmeniz gereken nokta İtalya’ya ayak basmadan önce Türkiye’de halletmeniz gereken prosedürler olacaktır. Bu prosedürlerin de önemli bir detayı ülkede ikametiniz hangi bölgeye yakın ise başvurunuzu o doğrultuda gerçekleştirmenizdir. Hatırlatmak isteriz ki başvurunuz uzun süreli /ulusal/ d tipi vize kategorisinde olduğundan yetkilendirilmiş aracı kurumlar yerine direkt olarak başvurunuzu Konsolosluk ve Büyükelçiliklere yapmanız gerekmektedir. Türkiye’de hangi ilden başvurunuzu gerçekleştirecekseniz size en yakın Konsolosluk ve Büyükelçiliklere müracaat etmelisiniz. Aşağıda İtalya çalışma izni için başvurunuzu gerçekleştirirken yararlanabileceğiniz bir takım bilgiler bulunmaktadır.
İtalya Schengen vize ve D tipi İtalya vizesi başvurularında konsolosluklarında bölge ayrımı bulunmaktadır. İtalya vize başvurunuzu aşağıdaki bölge ayrımlarını referans alarak, ikamet ettiğiniz bölgeye göre yapınız.
Ankara, Bolu, Çankırı, Eskişehir, Kırşehir, Kırıkkale, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Tunceli, Mardin, Bingöl, Batman, Muş, Bitlis, Siirt, Şırnak, Ağrı, Hakkari, Van.
İstanbul, Amasya, Artvin, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Çorum, Edirne, Erzurum, Erzincan, Giresun, Gumüşhane, Iğdır, Sakarya, Kocaeli, Ardahan, Bayburt, Kars, Kırklareli, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Trabzon, Tokat, Tekirdağ, Yalova, Bartın, Düzce, Karabük, Kastamonu, Yozgat, Zonguldak.
İzmir, Aksaray, Adana, Afyon, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Denizli, Isparta, Karaman, Kayseri, Konya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Uşak, Kütahya, Nevşehir.
Dikkat: Çalışma izninizi gerçekleştirdikten sonra ayrıca İtalya’ya ayak bastığınız ilk bir hafta içerisinde ikamet edeceğiniz bölgedeki en yakın Emniyet Müdürlüğüne (Questura) oturum izni için başvuru talebinde bulunmalısınız. Büyük bir firma çalışanı iseniz işvereniniz ve Türkiye’deki ekibiniz tarafından bu prosedürler sizinle birlikte sonuca erdirilecektir. Oturum izninizi aldıktan sonra ise yaklaşık bir yıllık periyotlar dahilinde ikamet izninizi yenilemeniz gerekecektir.