İtalya’da aile birleşimi vizesi uzun süreli bir vize çeşididir. Bu yüzden İtalya Schengen vizesi ile aile birleşimi izninden yararlanmanız mümkün değildir. Uzun süreli/ulusal/d tipi vize işlemlerinde evraklar schengen vizesinden farklı formaliteler gerektirmektedir. Aşağıda İtalya aile birleşimi için gerekli evrak listesini ve detaylı açıklamaları bulabilirsiniz. Uzun süreli vizeleriniz için başvurular yalnızca Konsolosluk ve Büyükelçilikler tarafından kabul edilmektedir. Evraklarınızın orijinalleri ve fotokopileri ile ibraz edilmesi gerekmektedir. Ayrıca tercümeli ve apostilli olarak da istenen dokümanlarınız olacaktır, evrak hazırlıklarınızı bu doğrultuda yapmanız işlemlerinizi kolaylaştıracaktır.
İtalya’da aile birleşimi izni almanızın amacı eğer evlilik ise; bu belge sizin için son derece önemli olacaktır. Hem sizin hem de eşinizin bilgilerini içermeli ve uluslararası olmasına özen gösterilmelidir. Belgenizin İtalyanca tercümesi ve imzalı onaylı olması ayrıca dikkat edilebilecek unsurlardandır
Başvuru formu başvuran şahıs tarafından eksiksiz olarak doldurulmalı ve eklenecek bilgiler diğer evraklarınız ile çelişki arz etmemelidir. Başvuru formunuzun orijnal dilinde olmasına dikkat ediniz
Pasaportunuz 10 yıldan eski olmamalıdır. Vizenizi düzenletebilmeniz için en az 2 boş sayfası bulunmalı ve dolu sayfaların ayrıca fotokopileri ile beraber ibraz edilmesi gerekmektedir. Psaportunuzun deforme olmamış olmamasına ayrıca dikkat ediniz.
Biometrik fotoğrafınız 35x40 ölçülerinde olmalı ve başvuru dosyanız için 2 adet temin eilmesi gerekmektedir. Fotoğrafınızın arka fonu beyaz olmalı, yüzünüz ve kulaklarınız açıkça gözükmelidir. Güncel halinizi temsil etmesi ve daha önce kullanılmamış olması ise fotoğrafınız için önemli bir detay olacaktır.
İtalya’da aile birleşiminizi gerçekleştireceğiniz eşininiz ya da yakınınız İtalyan vatandaşı değil ise uzun süreler boyunca ( asgari olarak 8yıl) İtalya’da ikamet etmiş olması ve dolayısı ile de yasal ikamet iznine sahip olması gerekmektedir. Başvurunuzu gerçekleştireceğiniz esnada İtalya’da yanında konaklayacağınız şahsında yasal ikamet /oturum iznini evraklarınızın arasına koymanız gerekmektedir. Belgenin orijinali ve fotokopisi beraber ibraz edilmeli ve onaylı olmalıdır.
İtalya’daki eşininiz ya da yakınınız vasıtası ile aile birleşimi alabileceğinizden dolayı yakınınızın sizlere maddi konularda destek olma şartı aranmaktadır. Bu yüzden eşinizin/yakınınızın finansal kaynaklarını gösterir belgeler önem arz edecektir. Bunlar; banka hesap cüzdanı, kira sözleşmesi, ev tapusu gibi maddi geliri kanıtlayacak herhangi bir doküman olabilmektedir.
İtalya aile birleşiminiz sebebi ile aldığınız oturum izni doğrultusunda sizlere belirli değerlendirmelere tabi tutacak ve dil yeterliliğiniz de bu aşamada gözden geçirebilecektir. Ancak siz de İtalyanca dil bilginizi kanıtlayabileceğiniz sertifika, diploma gibi dokümanlarınızı başvurunuz esnasında beyan edebilirsiniz. Bazı istisnai durumlarda aile birleşimi gerçekleştirdiğiniz eşinizin mesleği dolayısı ile mavi kart sahibi olması ve şartlar doğrultusunda İtalyancadan muaf olmakta ve eşiniz sayesinde mesleğinizi icra etme hakkınız bulunmaktadır.
Tüm bu prosedürler dışında İtalya sizden ülkeye ne derece uyum sağlayabileceğinizi görmk amacıyla ekonomik, kültürel ve politik olarak değerlendirmeye alacak ve evraklarınız ile beraber detaylı bir inceleme gerçekleştirecektir.
İtalya Aile Birleşimi Başvuru Sürecinde Dikkat Edilecek Hususlar
İtalya’da eşiniz ya da yakınınız vasıtası ile aile birleşiminden yararlanmak istediğinizde ve dolayısı ile 90 günden fazla konaklama amacınızda, oturum izni talebinde bulunmanız gerekmektedir. Oturum izni Türkiye’de aile birleşimi vizenizi aldıktan sonra İtalya’da gerçekleştirilecek bir prosedür olmaktadır. Ancak aile birleşimi izninizi alırken dikkat etmeniz gerekir ki İtalya’ya ayak basmadan önce Türkiye’de halletmeniz gereken prosedürler vardır. Bu prosedürlerin de önemli bir detayı ülkede ikametiniz hangi bölgeye yakın ise başvurunuzu o doğrultuda gerçekleştirmenizdir. Hatırlatmak isteriz ki başvurunuz uzun süreli /ulusal/ d tipi vize kategorisinde olduğundan yetkilendirilmiş aracı kurumlar yerine direkt olarak başvurunuzu Konsolosluk ve Büyükelçiliklere yapmanız gerekmektedir. Türkiye’de hangi ilden başvurunuzu gerçekleştirecekseniz size en yakın Konsolosluk ve Büyükelçiliklere müracaat etmelisiniz. Aşağıda İtalya aile birleşimi için başvurunuzu gerçekleştirirken yararlanabileceğiniz bir takım bilgiler bulunmaktadır.
İtalya Ankara Büyükelçiliği görev bölgeleri aşağıdaki gibidir:
Ankara, Bolu, Çankırı, Eskişehir, Kırşehir, Kırıkkale, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Tunceli, Mardin, Bingöl, Batman, Muş, Bitlis, Siirt, Şırnak, Ağrı, Hakkari, Van.
İstanbul Konsolosluğu görev bölgeleri aşağıdaki gibidir:
İstanbul, Amasya, Artvin, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Çorum, Edirne, Erzurum, Erzincan, Giresun, Gumüşhane, Iğdır, Sakarya, Kocaeli, Ardahan, Bayburt, Kars, Kırklareli, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Trabzon, Tokat, Tekirdağ, Yalova, Bartın, Düzce, Karabük, Kastamonu, Yozgat, Zonguldak.
İzmir İtalya Konsolosluğu görev bölgeleri aşağıdaki gibidir:
İzmir, Aksaray, Adana, Afyon, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Denizli, Isparta, Karaman, Kayseri, Konya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Uşak, Kütahya, Nevşehir.